Kancelář v dlani I. - klienti elektronické pošty

O tom, že kapesní počítače Palm nalézají všestranné použití, se již přesvědčil snad každý z jejich uživatelů. Palm má i ve standardu programy pro využití v kanceláři, ale existují i výrazně lepší aplikace. Právě o takových se budete moci dočíst v tomto seriálu.
O tom, že kapesní počítače Palm nalézají všestranné použití, se již přesvědčil snad každý z jejich uživatelů. Palm má i ve standardu programy pro využití v kanceláři, ale existují i výrazně lepší aplikace. Právě o takových se budete moci dočíst v tomto seriálu, ve kterém se dozvíte o nejlepších klientech elektronické pošty, časově-organizačních aplikacích, textových editorech a tabulkových procesorech. Doufám, že vám tento seriál pomůže najít řešení vhodné právě pro vás a váš Palm.

MultiMail III Pro

Zřejmě se divíte, že dnešní část seriálu bude obsahovat recenzi jediné aplikace. MultiMail však tvoří absolutní špičku mezi klienty elektronické pošty pro Palm OS a ostatní aplikace za ním zaostávají. To, že se jedná o recenzi jediné aplikace, umožní mimo jiné detailnější pohled na funkce této skvělé aplikace.

Multimail představuje revoluci mezi poštovními klienty pro Palm OS. Má totiž funkce doposud u podobných aplikací nepoznané – mezi nejzajímavější z nich patří bezesporu možnost přijímat a odesílat e-maily včetně příloh, a konverze/zobrazování došlých příloh pomocí volitelných pluginů.

Multimail vás při prvním spuštění překvapí velmi pěkně řešeným uživatelským rozhraním.V levém horním rohu naleznete ikonku obálky s nápisem indikujícím protokol, který daný server využívá (POP3, IMAP, NNTP). Vedle ikonky obálky se nalézá seznam jmen serverů. Můžete mít vytvořeno až 8 různých serverů (tedy osm různých poštovních účtů). Přednastaveny máte složky Inbox, Outbox, Sent a Trash. Tyto složky můžete přejmenovat, odstranit či vytvořit složky nové. Na displeji dále naleznete tři sloupečky sloužící k zobrazování zpráv a jejich údajů. V prvním z nich naleznete údaje o odesílateli zprávy, v druhém je zobrazen předmět a ve třetím je zobrazována velikost zprávy či datum. Samozřejmostí je třídění zpráv podle některého ze tří výše zmiňovaných údajů. Vlevo vedle sloupečků pro zobrazování zprávy se nacházejí ikonky indikující práci s poštou (zavřená obálka značí nepřečtenou poštu, otevřená poštu přečtenou, ukázáním na symbol tečky zobrazíte znak oznamující, že pošta je již vyřízena). V pravém dolním rohu naleznete údaje o celkovém počtu zpráv a o tom, kolik z nich je dosud nepřečtených.

Při zobrazení vlastní zprávy si můžete kromě tradičních operací pro odpovídání a přeposílání také e-mail vytisknout nebo odesílatele zařadit do svého adresáře.

Při psaní nové zprávy oceníte možnost přidávání příloh. Aplikace podporuje celou řadu různých typů dokumentů, které můžete ke zprávě přiložit. Zprávu můžete odeslat okamžitě, nebo ji zařadit k pozdějšímu dávkovému odeslání. Užitečnou zejména pro archivaci je možnost nastavení slepé kopie pro všechny odesílané zprávy přes daný server. Vše, co z Palmu odešlete, tak můžete archivovat na jiném e-mailovém účtu. K danému serveru se váže i nastavení standardního podpisu pod zprávou. Různé servery tak mohou mít různé podpisy.

Při příjmu zpráv můžete pochopitelně stahovat pouze hlavičky zpráva a těla „docucnout“ později, případně přijaté zprávy mazat na serveru. Příjem zpráv se může řídit i filtry, a nemusíte tak stahovat všechny čerstvé zprávy, ale jen ty, co pro vás budou mít na Palmu smysl.

>Silnou vlastností MultiMailu jsou doplňky (pluginy) pro zobrazování obvyklých formátů příloh e-mailů. K dispozici je již celá řada doplňků - např. na prohlížení HTML dokumentů, dokumentů aplikace MS Word, uživatelé TRG Pro ocení doplněk umožňující ukládat přílohy na CF kartu a stejným způsobem odesílat jako přílohu soubory uložené na kartě (něco podobného pro AxxPac podporujícího SmartMedia karty snad bude).

Aplikace je i v shareware verzi plně funkční, pouze na závěr každé poslané zprávy přidá URL společnosti Actual Software Corporation a (což je velmi nepříjemné) při synchronizaci s PC vypisuje conduit poděkování za zkoušení DEMO verze aplikace MultiMail a čeká na potvrzení, čímž blokuje synchronizační proces (jak škodolibé!).

>MultiMail patří podle mne mezi špičku mezi e-mailovými klienty pro kapesní počítače Palm, a to nejen díky svému zajímavému grafickému provedení, ale především pro ohromné množství nových funkcí, které obsahuje a které dosud žádná jiná aplikace nenabízí. Stahování a odesílání pošty aplikací Multimail je snadné a rychlé. MultiMail jsem testoval a jsem s ním velmi spokojen. Malé varování na závěr - aplikace se zdá být mírně nekompatibilní s Palm OS 4, což se projevuje občasnou nutností resetovat váš Palm. Doufejme že tyto nedostatky budou do oficiálního uvedení Palm OS 4 ke stažení (léto 2001) odstraněny.

Závěrečné hodnocení:

+ vynikající grafické uživatelské rozhraní (GUI)
+ průvodce nastavením aplikace
+ možnost správy více účtů
+ rozmanité možnosti filtrování
+ rychlost stahování pošty
+ podpora POP3. IMAP a NNTP
+ podpora tzv. pluginů
+ jednoduché ovládání
+ možnost přijímání a odesílání příloh
- mírná nekompatibilita s Palm OS 4 (nehrozí majitelům Palmů s nižšími verzemi OS)

MultiMail III Pro 3.1

shareware - $59.95
Autor: Actual Software Corporation (Palm Inc.)
Zdroj: Palmgear H.Q.
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 4.0
Aplikace po instalaci (bez pluginů) zabírá 185 kB RAM.

Váš názor Další článek: Intel představí Internet na čipu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,