Kanaďané a Švýcaři staví obrovské atmosférické vysavače na CO2

Vysávání CO2 přímo z atmosféry je jedna z možností, jak bojovat s globálním oteplováním. Tento nový průmyslový obor zažívá v posledních letech boom. Do jedné z firem zabývající se získáváním oxidu uhličitého z atmosféry investoval i Bill Gates.

Bohužel, dosud bylo odebírání CO2 z atmosféry velmi nákladné. V současné době stojí odsátí jedné tuny oxidu uhličitého 600 dolarů. Nemělo by to však trvat dlouho a náklady by mohly spadnout rapidně dolů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Obří zařízení na vysávání oxidu uhličitého z okolního vzduchu

Švýcarská firma Climeworks vlastní dvě průmyslová zařízení na vysávání oxidu uhličitého z atmosféry. Jedno větší se zachytávací kapacitou 900 tun CO2 za rok ve švýcarském Zurichu a druhé menší s kapacitou 50 tun CO2 na Islandu. Druhou firmou je kanadská Carbon Engineering (do této firmy investoval zmíněný Gates), která zase otevřela podobné zařízení v kanadské Britské Kolumbii.

Právě Carbon Engineering minulý týden publikovala studii týkající se snižování nákladů při získávání a zpracování CO2 z atmosféry. Podle ní lze snížit náklady na jednu tunu oxidu uhličitého na úroveň mezi 94 až 232 dolary (v závislosti na designu zachytávacího zařízení).

Podobná studie z roku 2011, kterou zpracovala American Physical Society uváděla, že náklady slze jen těžko dostat pod 600 dolarů za tunu. Znamená to několikanásobné snížení nákladů na získávání CO2 z atmosféry. Tato čísla potvrzuje i firma Climeworks, která uvádí, že do pěti až deseti let její náklady klesnou pod 100 dolarů na tunu.

Klepněte pro větší obrázek
Jak funguje továrna na zachytávání atmosférického CO2

Velmi zajímavé je i využití zachyceného CO2. Oxid uhličitý lze stlačit a distribuovat plynovodem například do skleníků a tím zvýšit pěstební výnosy. Dále se nabízí možnost zpracování na uhličitan vápenatý a ten následně využít jako hnojivo.

Nejzajímavější by nakonec mohlo být zachytávání CO2 k výrobě syntetických paliv. Podle firmy Carbon Engineering stojí výroba jednoho litru syntetického benzínu pouze 1 dolar. Což je sice několikanásobně více než stojí vyrobit jeden litr benzínu z ropy, přesto se zdá, že může vzniknout alternativa ke klasickému ropnému průmyslu.

Klepněte pro větší obrázek
Zachycený oxid lze dále zpracovat v průmyslu

Řešení globálního oteplování, kromě omezování emisí, leží právě v ekonomice odvětví zabývající se získávání a zpracování CO2 z atmosféry. V současné době se jedná o poměrně drahou záležitost, ale se snižující se náklady a vládními pobídkami se toto odvětví může stát velice ekonomicky zajímavé.

Časem dokonce může nastat situace, že bude výhodnější vyrábět benzín ze vzduchu než z ropy. Pokud bude ekonomicky výhodné čistit vzduch od CO2, tak problém globálního oteplování může být částečně vyřešen.

Diskuze (73) Další článek: Další nadějný vesmírný startup: Ze Španělska se bude létat do kosmu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,