Google | Android | Mobilní aplikace | Epic Games

Kampaň Epicu má první efekt. Google více otevře Android pro obchody třetích stran

Společnost Epic Games v létě vypustila bombu. Do Google Play Storu a Apple App Storu vyslala aktualizaci populární hry Fortnite, v níž vědomě porušila obchodní podmínky obou obchodů. Ty stanovují, že platby za digitální obsah v aplikacích se musí provést skrz platební systém Googlu, resp. Applu. Epic ale pravidla obešel a nechal hráče používat jeho vlastní platební systém, z něhož zmiňované firmy nemají žádné provize.

Když firmy Fortnite ze svých storů kvůli porušení podmínek stáhly, Epic se vytasil s připravenou žalobou, podle níž prý Google a Apple šikanují vývojáře. Apple palbu opětoval zrušením vývojářskému účtu Epicu a ještě protižalobou, že chce Epic vědomě obcházet jasně daná pravidla, aby si zvýšil zisk.

Situace u Googlu je podstatně jiná. App Store je na iOS (bez provedeného jailbreaku) výhradním zdrojem aplikací. Google ale na Androidu nezakazuje instalovat vedle Play Storu jiné obchody. Využívají toho přímo výrobci jako Samsung, který na telefony distribuuje Galaxy Store. A právě Epic s Fortnitem tuto možnost využil. Jednak hru publikoval také u Samsungu, kde se platí přes tamní systém. A jednak již od počátku nabízí ke stažení také vlastní store formou APK instalátoru.

Je však nutné říct, že ne všechna řešení jsou rovnocenná. Galaxy Store či jiné obchody předinstalované výrobcem se chovají stejně jako Google Play Store. Avšak ty doinstalované uživatelem (Epic Games Store, Amazon Appstore, F-Droid atd.) to mají horší. Uživatel musí nejdříve v systému povolit instalaci softwaru ze zdrojů třetích stran a Google jej pak průběžně informuje (až obtěžuje) tím, že jej před těmito aplikacemi varuje, případně má možnost přes integrovanou ochranu v systému proti takovému softwaru zasáhnout.

Takže uživatelé si Epic Games Store mohou stáhnout, ale za cenu celkového snížení komfortu. Google však v nejnovějším příspěvku na blogu pro vývojáře píše, že v budoucím Androidu 12 (vyjde příští rok) chce ostatním obchodům otevřít dveře, aniž by to pro uživatele znamenalo nějaké bezpečnostní kompromisy. Jak přesně bude nový distribuční model vypadat, však zatím nevíme.

Google zároveň upraví podmínky platebního systému v Play Storu, aby bylo lépe pochopitelné, že v jeho obchodě bude fungovat jen jeho platební systém. Na pravidlech samotných se nic nezmění, lišit se bude jen znění dokumentu. Podle Googlu prý jen 3 % vývojářů skrz své aplikace prodává digitální obsah přes Play Store. A jen 3 % z tohoto počtu nasadili alternativní systémy plateb. Kdo jej dosud nevyužívá, ten bude mít rok (do 30. 9. 2021) na nápravu.

Aplikace musí využívat fakturační systém Googlu pro in-app platby za virtuální herní produkty, funkce aplikací, předplatné služeb nebo cloudový software. Za nákup maloobchodního zboží, poplatky za služby (taxi, dovoz jídla), členské poplatky do klubů, dary nebo úhrady faktur se ale může platit i jinými prostředky.

V obchodech třetích stran lze pochopitelně používat libovolné platební metody.

Diskuze (20) Další článek: Pentagon pověřil SpaceX stavbou satelitů pro detekování a sledování raket

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,