Kamerka pro web i ruku

Jestliže patříte k lidem, kteří žijí aktivním životem a fandí nejmodernějším technologiím, tak právě pro vás je určena nová webová kamera Creative Video Blaster Webcam Go Plus.
Tento článek vyšel v časopise Computer 8/01 dne 3. května 2001

Radek Bábíček: Jestliže patříte k lidem, kteří žijí aktivním životem a fandí nejmodernějším technologiím, tak právě pro vás je určena nová webová kamera Creative Video Blaster Webcam Go Plus. Tento produkt se od své konkurence v mnohém liší. Nejen, že poslouží i jako digitální fotoaparát, ale navíc …

USB nade vše

Jedná se o designově zdařilý kousek, který se k počítači připojuje přes rozhraní USB. Z toho plyne několik výhod. Kamera nepotřebuje přídavný zdroj energie, protože se o ni postará USB. Její instalace je tak snadná, že jednodušší již být nemůže. Při připojování nemusíte počítač ani vypnout. Stačí připojit USB kabel do kamery a počítače, a pokud jste již předtím nainstalovali příslušný software s ovladači, vše proběhne zcela automaticky. Toto se týká Windows 98 i Windows 2000, pro něž jsou ovladače na přiloženém CD také.

Videokonference

To, pro co byla kamera stvořena především, je moderní komunikace po Internetu. Prostřednictvím tohoto média lze totiž posílat a přijímat nejen hlas, ale i obraz. A k tomu potřebujete právě webovou kameru, třeba takovou, jako je ta naše. Pokud váš počítač disponuje ještě zvukovou kartou a připojením na Internet, již vám nic nebrání v pořádání videokonferencí. Patřičný software k této činnosti je samozřejmě na CD, které je součástí dodávky. Jmenuje se Media Ring Talk a je pro tento účel jako stvořený.

Fotografování

Pouhým odpojením USB kabelu od kamery se z ní rázem stane mobilní digitální fotoaparát. Vzhledem k tomu, že kamera je vybavena 8 MB paměti, můžete do ní směle „nacvakat“ až 150 fotografií v rozlišení 640 × 480. Pro dokonalý přehled o vyfotografovaných snímcích je na její zadní části umístěn malý displej s ovládacími tlačítky. Těmi lze navolit fotografování jednotlivých snímků, a to i se samospouští. Také lze pořídit krátké videosekvence s 10 snímky za sebou, přičemž časová prodleva mezi jednotlivými snímky je nastavitelná. A pokud vám to ještě nestačí, můžete každou fotografii opatřit krátkým hlasovým komentářem. K tomuto účelu je kamera vybavena vestavěným mikrofonem.

Objektiv kamery je schopen při natáčení a focení ostřit již na vzdálenost 60 cm. Z obálky a manuálu se však nedovíte, že fotografovaný objekt by měl být poměrně dobře osvětlen. Jinak totiž kameře trvá poměrně delší dobu, než na daný objekt zaostří, takže fotografie mohou mít poměrně značný nádech do zelena. Také expozice není z nejkratších, takže byste se při fotografování neměli moc hýbat.

Videozáznam

Další možností, jak kameru využít, je pořizování videozáznamů. Tato funkce je sice dostupná pouze v případě, jestliže je kamera připojena k počítači, ale to je vcelku logické. Vezmeme-li v úvahu, že záznam dlouhý pouhých 13 sekund v rozlišení 640 × 480 na pevném disku zabere téměř 100 MB, kamera by musela disponovat alespoň pevným diskem o kapacitě několika GB. Jestliže je však kamera připojena k vašemu počítači a máte dostatek místa na disku, tak již nic nestojí mezi vámi a videozáznamy vašich blízkých. To se týkalo nastavení pro nekomprimované video. Kamera je však schopná ukládat záznam i do oblíbeného formátu MPEG-4. Ovšem při použití tohoto formátu je zpracování obrazu pomalejší a záznam je trhaný.

Hlídací pes

Také toužíte vědět, kde se co v domě šustne? Pak na inkriminované místo zaměřte pozornost kamery. Ta může s patřičným softwarem (VideoBlaster WebCam Monitor) zastávat i tuto náročnou funkci. Jakmile se totiž v jejím zorném poli něco šustne, automaticky se spustí záznam, který vše zachytí. Dávejte si však pozor na nastavení formátu videozáznamu. Zvolíte-li nekomprimované video, váš krátký záznam může lehce narůst do gigabajtových rozměrů.

V balení kromě samotné kamery naleznete USB kabel pro její snadné připojení, mikrofon se stojánkem a praktický obal na kameru, díky němuž můžete kameru při svých toulkách připevnit třeba na pásek od kalhot. Potěšující je také český manuál jak na CD, tak v tištěné podobě. Zatím se s tím setkáte málokdy. Na CD se ještě nachází software pro úpravu vyfotografovaných snímků – WebCam PhotoEditor, nebo program pro tvorbu panoramatických snímků – PixAround.

Pokud tedy hledáte něco víc než obyčejnou webovou kameru, je produkt firmy Creative Labs určen přímo pro vás. Za celkem solidní cenu dostanete multifunkční zařízení, které vám může pomoci v pořádání videokonferencí i dokumentaci několika okamžiků z vašeho života.

Plusy a minusy

+ kamera a digitální fotoaparát v jednom
+ možnost ukládání videa ve formátu MPEG-4
+ snadná instalace
fotografie mohou mít nádech do zelena
webová kamera Creative Video Blaster Webcam Go Plus
Zdroj: Actebis Computer, Praha
Telefon: (02) 33 09 11 11
Cena: 5 800 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: webová kamera s připojením přes USB, digitální fotoaparát, paměť 8 MB, integrovaný mikrofon, rozlišení 640 × 480/15 fps, 352 × 288/30 fps při 16,7 mil. barev., černobílý LCD displej

Diskuze (6) Další článek: Windows 2000 Service Pack 2 venku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,