Bezpečnost | PR články

Kamera do auta – k čemu je dobrá a jak ji vybrat?

Popularita kamer do auta v posledních letech raketově stoupá a není se čemu divit. Investice několika stovek až tisíc korun do tohoto malého zařízení vás může v případě nehody ušetřit zdlouhavých tahanic s pojišťovnou a dalších problémů.

Řadu otazníků ovšem vyvolává nová legislativa Evropské unie o obecné ochraně osobních dat občanů (GDPR). Je možné kamery stále bez problémů používat? Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů můžete s kamerou i nadále natáčet a záznamy v případě potřeby podstoupit policii nebo pojišťovně, nesmíte je ale zveřejňovat nebo dále šířit, v takovém případě hrozí pokuta až 10 000 Kč.

To ovšem platí jen za předpokladu, že se pohybujete na území České republiky, v zahraničí mohou být na používání kamer do auta o něco více hákliví. Například v Portugalsku a ve Švýcarsku nesmíte mít kameru v autě vůbec, v Rakousku a Lucembursku nedovolují natáčet veřejná prostranství a ve Švédsku a v Maďarsku je potřeba záznamy pravidelně promazávat. Před cestou do zahraničí proto doporučujeme nezapomenout zkontrolovat, jaká je tolerance kamer do auta v dané zemi.

Zádrhelem při řešení nehody potom může být například nedostatečná kvalita. Nekvalitní nebo špatně umístěná kamera vás klidně nechá na holičkách. O správném umístění autokamery se můžete více dozvědět v tomto příspěvku na wikipedii. Každý z nás už pravděpodobně nějakou autokameru viděl, nebo si ji alespoň umí představit. Pojďme se ale podívat na základní dělení těchto malých pomocníků a nejdůležitější tipy, podle kterých kameru do auta vybírat.

Klasické, duální, externí

Základní dělení autokamer není nijak složité, v zásadě probíhá podle umístění a pokrytí přístroje.

  1. Klasickou autokameru najdete většinou na předním skle, není proto překvapením, že tento model snímá jen dění před vozidlem.
  2. Duální autokamera kromě prostoru před vozidlem snímá také, co se děje uvnitř vozu. Její umístění je stejné jako u klasické varianty.
  3. Třetí možností je externí autokamera, která snímá prostor před vozidlem, dění ve vozidle a také prostor za autem. Kromě předního skla je tak část optiky také v oblasti zadního okna.

Více o dělení můžete zjistit v porovnání autokamer na webu Arecenze, kde je jim věnován také celý článek o výběru.

Rozlišení videa, úhel záběru a frekvence

Tyto tři parametry vypovídají o kvalitě pořízeného videa. Kvalitu samozřejmě chcete co nejvyšší, aby bylo dostatečně dobře vidět, co se vlastně s autem nebo uvnitř něj dělo, i v případě rozlišení, a frekvence je tak dobré požadovat co nejvyšší hodnoty. Nejoblíbenější modely na trhu mívají rozlišení 2304x1296 px nebo 1920x1080 px. Úhel záběru bývá standardně mezi 120° a 150°, nad 150° už může docházet k nepříjemnému zkreslení. Frekvence okolo 30 fps je vcelku standardní, pokud požadujete opravdu plynulé video, vyplatí se sáhnout po modelu s frekvencí 60 fps.

Baterie a úložiště

Výhodou kamer s baterií je, že vydrží i nějakou dobu bez napájení a dobře poslouží například k externím záběrům místa nehody. Běžnější jsou ale kamery bez baterie, které jsou napájené z 12 V zásuvky.

Vnitřní paměť autokamer se většinou pohybuje mezi 16–64 GB a bývá rozšiřitelná pomocí SD karty až na 128 GB, což představuje až 58 hodin záznamu.

1d0d7b7d-5789-4f67-9fea-17075ccde227

Funkce a vybavení

Jak už to tak u elektronického vybavení bývá, funkcí mají kamery do auta celou řadu. Mezi běžnější patří třeba automatické zapnutí nebo G-senzor, méně často už se setkáte třeba s parkovacím režimem nebo detekcí rychlostních radarů.

Výstupy a připojení

V dnešní době už se ani kamera do auta neobejde bez možnosti připojení k mobilnímu telefonu nebo notebooku. To probíhá pomocí USB, HDMI nebo AV výstupu, popřípadě bezdrátově pomocí Wi-fi připojení. Díky tomu můžete záznam z kamery přehrát nebo upravovat (pokud zvažujete kromě autokamery pořizovat také nějaké zařízení k práci se záznamem, nejrychlejším způsobem výběru je inspirovat se ve srovnání notebooků nebo mobilních telefonů na již zmíněném portále Arecenze.

Další článek: Hrajte s tou nejlepší výbavou. V novém herním speciálu Computeru najdete hlavně velké srovnávací testy

Témata článku: ,