Kam spějí Windows: do jednoty, jednoduchosti a Metra

Microsoft postupně mění řemeslnou profesi. Z mistrného okenáře se z něj stává dlaždič, alespoň soudě podle vývoje prostředí operačních systémů.

U Microsoftu je aktuálně období velkého očekávání. Čeká se na důležitou aktualizaci telefonního systému Windows Phone a také na „počítačová“ Windows 8, která nakonec budou nasazena i v tabletech. Oba systémy přináší zcela nové uživatelské prostředí a pro Microsoft je velmi důležité, aby se dobře ujaly. Jsou začátkem něčeho úplně nového, velkého, jednotného a propojeného. Něčeho, co se možná za pár let nemusí jmenovat Windows. Dnes se tomu říká „ekosystém“.

Ve všech krabičkách a plackách stejný (eko)systém

O plánech Microsoftu na poli Windows se nedávno na partnerské konferenci lehce rozpovídal prezident divize Windows Phone Andy Lees. Prozradil, že klíčovou myšlenkou je dospět ke společnému ekosystému pro všechna zařízení domácnosti či pracoviště od počítačů, přes tablety, telefony, herní konzole až třeba po samotné televize. Ekosystémy se nyní vytváří nad jednotlivými zařízeními, typicky sem patří provázání mobilního systému, obchodu s aplikacemi a dalších služeb. To vše by mělo u Microsoftu fungovat napříč různými stroji.

Ekosystém je aktuální „buzzword“ podobně jako cloud. A dost spolu tyto dva termíny souvisí. Microsoft se ve svém novém velkém ekosystému bezesporu opře o cloud, uživatelský prostor na serverech Microsoftu, kde se bude ukládat vše od instalovaných aplikací, přes nastavení až po veškerá uživatelská data, v konečné fázi včetně multimédií. Ostatně toto není nic nového a postupně na tom pracují i u Applu a Googlu. Každá firma na to jde ale trochu jinak – Google především přes služby a Android, nicméně později přidá i „počítačovou“ větev Chrome OS. Apple má iOS a Mac OS s vlastními ekosystémy, nad kterými visí společné služby a do budoucna se počítá s těsným propojením obou systémů. A podobně je na tom i Microsoft, ovšem je tradičně trochu pozadu.

ms.jpg

Microsoft nyní postupně konzoliduje cloudové služby a soustředí se na uvedení Windows Phone a rozvoj Market Place. Poté přijdou Windows 8 a rozšíření obchodu na aplikace pro desktopy a tablety. Pak přijde nový Xbox, který se do ekosystému připojí, a dost možná už v té době budou i speciální, čistě televizní krabičky Microsoftu po vzoru Apple TV a Google TV. Multimediální základ v podobě Zune Marketplace už Microsoft má.

V konečné fázi by to mohlo dopadnout tak, že kolem roku 2015/2016 vyjdou nová Windows nastupující po Windows 8 a zcela se zbavující kořenů stávajících Windows, s tím přijdou i nové tablety na stejné výkonové úrovni s notebooky běžící na shodném systému, na kterém poběží i nový Xbox. A bude samozřejmě i v telefonech. Bude se to všechno jmenovat ještě Windows? Už se objevují náznaky, že ne, ale tomu moc nevěřím. Sám Steve Ballmer opakovaně zdůrazňuje, že Windows je pro Microsoft nejdůležitější a nejvíce rozšířený brand a ještě za několik let stále bude, ačkoli už systém nebude pracovat natolik s okny, jako třeba s dlaždicemi.

Místo oken dlaždice

Nový ekosystém bude mít kromě sjednoceného přístupu a služeb i společné uživatelské prostředí. Jakým směrem se v tomto ohledu Microsoft ubírá, můžeme pozorovat už teď, stačí se podívat na mobilní systém Windows Phone 7, ukázky uživatelského prostředí z připravovaných Windows 8, nebo si nainstalujte Zune Software.

Windows 8_01.jpg Windows 8_02.jpg
Windows 8: Úvodní obrazovka zamčeného počítače; jakmile se přihlásíte, octnete se na obrazovce Start. Podobnost s Windows Phone 7 není náhodná.
WP7.png
Windows Phone 7: úvodní dlaždice, prostředí, pohotovostní obrazovka

Základem je jednoduchý přístup k nejpoužívanějším programům, službám či datům. Ve Windows Phone to představuje systém dlaždic, ve Windows 8 stejně zamýšlená startovací obrazovka. Dalším nepostradatelným prvkem je možnost pohodlného ovládání prsty skrze dotykovou obrazovku. Dlaždice tedy nemohou být žádné malé ikony, ale větší objekty – samy přitom mohou nést kromě funkce spouštění také funkci informační.

Tip: Windows 8 alespoň na oko

Pokud se chcete už teď přiblížit budoucím Windows, můžete lehce upravit stávající Windows 7 do stylu oken budoucích. Stačí stáhnout a nainstalovat:

8 Skin Pack – tunerský balíček změny vzhledu

Eight – startovací stránka do prohlížeče

Zune Software – přehrávač multimédií od Microsoftu s novým vzhledem.

MetroTwit – Twitter v Metro stylu 

Apple se u nejnovější verze svého systému Mac OS X soustředil na chod jednotlivých programů v režimu celé obrazovky a podobný trend lze zaznamenat i u Microsoftu. Prostředí startovací nabídky Windows 8 už postrádá klasická okna aplikací, které se zde nepřekrývají. Můžete je umístit vedle sebe, přepínat mezi nimi, ale plocha zaplácaná částečně překrytými okny už se tu nevyskytne. Aplikace vyvíjené pro nové prostředí Windows 8 už se obejdu bez rámečků a obligátních ikonek pro maximalizaci či zavření.

Nemusí se nám to líbit, ale je to trend. V budoucnu nebudeme rozlišovat desktopové a mobilní systémy. Nicméně u Windows 8 je to zatím jen mezikrok, pod inovativním hávem bude stále schovaná stará klasika s tlačítkem Start, Hlavním panelem a okýnky. Nástupce Windows 8 tento koncept už pravděpodobně opustí (ovšem můžeme si být jisti, že mase konzervativních uživatelů vyjde Microsoft vstříc a zachová něco jako emulátor starých Windows na nové platformě).

Metro, tak bude vypadat vše nové od Microsoftu

Uživatel počítače nedaleké budoucnosti tak bude tvůrcem systému veden k tomu, aby se staral pouze o to, jakou aplikaci si koupí a spustí, jak se přepnout do jiné a jak sdílet data. Kolik programů má vlastně spuštěných na pozadí, kolik zabírají paměti, kam se na disku ukládají soubory, v jakém formátu a jak jsou velké, to budou nepodstatné věci.

Oficiální ukázka prostředí Windows 8:

Na sjednocený ekosystém si musíme ještě pár let počkat, ale Microsoft nás postupně povede k novému stylu prostředí a práce s aplikacemi. Hodně teď uslyšíme o Metru, jak se nový design Microsoftu nazývá. S Windows 8 přijde možnost nákupu a instalace programů do počítače skrze Marketplace a v tu dobu nám už také bude zcela lhostejné, jestli budeme sedět u počítače, nebo stát s tabletem v ruce. V obou zařízeních bude shodný systém, tedy pokud to bude ten od Microsoftu...

Diskuze (169) Další článek: AMD začíná prodávat DDR3 operační paměti Radeon

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,