Kam směřuje sdružení poskytovatelů připojení PartnerNET

Někteří jeho členové se zřejmě inspirovali slavným knížetem Potěmkinem a rádi by PartnerNET udrželi alespoň v relativním zdání fungovaní.
Poskytovat dnes připojení do Internetu není žádná legrace, zvláště když k tomu přistupujete svědomitě a poctivě myslíte především na zákazníky. Nedávno mi zástupce jednoho z primárních českých poskytovatelů, člena NIXu, prozradil, že za posledních 6 měsíců dotovali své služby v oblasti připojení do Internetu ze svých ostatních aktivit částkou 3 milionů a musím přiznat, že mi trochu spadla čelist. Podotýkám, že v tomto konkrétním případě se jedná o poskytovatele s nemnoha uzly po republice; u velkých firem typu PVT či CESNET se samozřejmě pohybujeme v řádově vyšších částkách.

Kdo všechno je "poskytovatel"

Jistě, situace není všeobecně tak tíživá a nechci vám teď namlouvat, že majitelé těchto firem jsou žhavými kandidáty na místa v chudobincích. Většina se drží v černých číslech a i ti, kterým se to zatím tak dobře nevede, dobře vědí, proč to dělají. Poskytovatelé jsou ovšem různí a vedle solidních firem můžete najít i snaživce, kteří si koupí 33.6 kb/s linku,přidají k ní pět modemů, Linux a sekretářku a už si na dveře, trička i tužky hrdě píší "Internet provider." Jak to vypadá, právě ti v současné době vedou - náklady nemají velké a zákazníků nalákají dost. Vystřízlivění však bývá neradostné. Cesty budoucnosti se ale ubírají jiným směrem a zanedlouho zřejmě na tyto firmičky dolehne těžká, by neviditelná ruka trhu.

Jak to vypadá, zákazníci, a zvláště ti solventní, začínají dávat přednost větším poskytovatelům, kteří dokáží své služby rozprostřít po celém území naší země beze jména (přece bychom jí neříkali Česko!). Kteří to jsou, je nasnadě - CESNET, PVT, EUnet či Video On Line a další jistě vašemu oku nezůstali utajeni. Aby měli šanci i ti menší, spojují se do různých sdružení- příkladem takto budovaných sítí jsou Bohemia.Net a CzechNet. V čele každé z nich stojí jedna firma, která vlastní linku do zahraničí, a ta je obklopena menšími firmami ze všech koutů Čech, Moravy i Slezska.

Každý z nás potřebuje partnera

Právě tento trend zřejmě vedl ke vzniku myšlenky sdružení PartnetNET, které vzniklo na podzim teď již minulého roku. Nápad se zrodil v hlavách šéfů společnosti INEC, která je sekundárním poskytovatelem IBM a má uzly v Praze, Brně a Ostravě. Ve sdružení PartnerNET se měli spojit poskytovatelé, kteří jsou na tom po stránce připojení stejně jako INEC - využívají sil IBM. Díky tomu se zde otevřely možnosti jednotného marketingového postupu a nabídky připojení v desítkách měst najednou – když se táhne za jeden provaz, výsledek je vždycky lepší; ocenil by to jistě i zákazník.

Vznik sdružení byl oficiálně oznámen na Invexu a zdálo se, že už nás čekají jen světlé zítřky, sociální jistoty a za pět let snad i "básnická" dovolená v Jugoslávii. Zprávy z posledních dní však naznačují opak - PartnerNET fakticky nevyvíjí žádnou činnost, společné aktivity jsou v troskách, stejně jako výkonný výbor. Jeho členy byli původně panové Ulrich z INETu, Výborný z LAN-PROJEKTu a Stuchlý z INECu, který jako duchovní otec usedl do předsednického křesla. Postupně však všichni tři rezignovali, nepochybně zejména kvůli tomu, že myšlenka PartnerNETu nedošla svého naplnění.

Nu což, řeknete si, co se dá dělat, když se má několik lidí dohodnout, občas to má tyto konce. PartnerNET však patrně ještě končit nehodlá, alespoň navenek. Někteří jeho členové se zřejmě inspirovali slavným knížetem Potěmkinem a rádi by PartnerNET udrželi alespoň v relativním zdání fungovaní. Všichni zúčastnění sice budou vědět, že PartnerNET je pouhou fikcí, ale i tato fikce se dá dobře využít v konkurenčním boji proti ostatním celostátním sítím, o kterých byla řeč dříve.

NĚT, to není záruka kvality

Ne, rozhodně teď nechci vyhrknout odsuzující ortel a poslat partnery ze sítě do propadliště dějin - něco takového by nebylo namístě. Je to sice smutné, když takhle končí dobrý nápad, ale myslíte si, že třeba ostatní fungují lépe? Já ten pocit nemám; jak mi před časem sdělil vedoucí činitel jedné z těchto sítí, nedokázali se nedávno dohodnout ani na tom, že by si společně za pár tisíc nechali vyrobit jednotné tužky. Očekávat od nich něco víc je asi zbytečné. Až si proto budete nějakého poskytovatele vybírat, nedejte nato, jestli je či není v nějakém -NETu; skutečná kvalita služeb se rozlišuje jinak a o poznání obtížněji.

Váš názor Další článek: Proč mělo Amazon.com zavřeno?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,