Kam se poděly slim line a super slim line kryty?

Jistě si vzpomenete, že před nedávnem byly k vidění tenké počítače, umístěné většinou pod monitorem. Nyní se vrací a jsou silnější než kdy před tím.
Jistě si vzpomenete, že před nedávnem byly k vidění tenké počítače, umístěné většinou pod monitorem. Slim line mívaly 1 - 2x 3,5" a jednu 5,25" pozici, zdroj tak 150W a výšku 10 cm, super slim line měly jen jednu (výjimečně 2) pozice velikosti 3,5", žádnou 5,25" a zdroj od 60W a někdy bez větráku, výšku kolem 5 cm. Díky tomu takový počítač nebyl prakticky slyšet (kromě pevného disku). Při umístění pod monitorem vlastně nezabíraly žádné přebytečné místo. Jsou definitivně pryč?

Smůlu mít nebudeme, nebojte se, příznivci "tenkých" počítačů (rozměrově, nikoli výkonem, i když.....). Cestičku nám připravil Intel, tedy vlastně firma, která vlastně tenké kryty znemožnila svým PCI, AGP i Slotem 1. Východisko vidím v Socket370 a integraci příslušenství na základní desce, ať už do chipsetu nebo mimo něj. Procesor v Socket370 i s chladičem svou výškou má prostorové i chladící nároky podobné řadám Pentium (bez i s MMX) včetně klonů, případně o trochu vyšší, než procesory 486. Integrace příslušenství na základní desku začala příchodem Pentií, od kterých je původní IDE + I/O karta (neboli řadič pevného disku, disketové mechaniky a portů) integrována na základní desku. Později se počet portů příchodem ATX technologie rozšířil o PS/2 porty pro myš a klávesnici a časem i o USB. Tady již možnosti stačily a nebylo třeba rozšiřovat. Jako samostatné karty však existovaly pro ISA či nyní PCI sběrnici zvuková karta a interní faxmodem, pro AGP sběrnici videoakcelerátor. Přechod z ISA na PCI sběrnici ulehčil konstruktérům základních desek, kteří tu a tam nyní integrují právě zvukovou kartu a začínají i videoakcelerátor (často čipy řady ATI, ale existují i desky s integrovaným 3dfx Voodoo 3 2000 s 8 / 16 MB SGRAM!). Periferie počítače mění přípojné místo (či rozšiřují) o USB, takže již není nutné je osazovat do počítače (např. USB reproduktory, které tak nahrazují zvukovou kartu). Ideální je však integrace přímo do chipsetu, jak to vidíme u Intel i810 a dalších (VIA Pro-media či VIA MVP4 pro socket Super7). K sestavení počítače stačí pouze základní deska s procesorem bez potřeby přídavných ISA či PCI karet. Při velikosti desky miniATX dokonce stačí jen slim case i pro základní desky, které nepodporují stromeček (nebo též Raiser Card), když se smíříme s tím, že rozšíříme jen externě (přes USB například). Pokud není integrovaná síťová karta, existuje "převodník" z USB na Ethernet, takže přes USB i zasíťujeme. Potřeba CD-ROM (či DVD) mechanik jako představitele 5,25" zařízení se snižuje jejich přemístěním do serverů či prostým překopírováním na pevný disk, který je dnes mnohonásobně větší, než CD (dřív tomu bylo přesně naopak). Ale v mnoho kancelářích prostě ani 5,25" zařízení není žádáno, instalace a další se již dělají přes síť, dálkově.

Dobrý příklad začínajícího návratu tenkých počítačů je firma DTK. Jejich základní deska PRM-0061ZX integruje kromě základních komponent i AGP videoakcelerátor ATI, Creative VIBRA zvukovku a 10 Mbit Ethernet. Základní deska velikosti LPX má rozměry 200 x 270 mm. Tato deska podporuje speciální stromeček (Raiser Card) pro rozšíření o PCI karty. Krytem právě pro tuto desku je CAS 6318P - LPX SLIM LINE s rozměry 412 x 400 x 102 (šířka x hloubka x výška). Dvousetwatový zdroj může napájet až dvě 3,5" a dvě 5,25" zařízení, další 3,5" zařízení (pevný disk) není vyvedeno do čela krytu. Ještě dál šla firma MSI. Jejich kryty Concerto a Fantasia mají výšku 85 nebo 78 mm a prostor pro jedno 3,5" a jedno 5,25" zařízení. Přes raiser kartu lze připojit 2x PCI kartu, někde i AMR a PTI kartu. Doufám, že budou základní desky i kryty přibývat a místo na našich pracovních stolech (či pod nimi) se uvolní pro jiné, důležitější věci (podnos s kávou).

Tip nakonec - některé nové základní desky s AT formátem pro Socket370 s integrovanými periferiemi je možno použít i do starých krytů slim line, upgrade tedy znovu možný (základní desky Lucky Star 5MVP4, MSI MS-6180, PC CHIPS 598LMR, 748LMRT a 766LMRT a další).

Diskuze (3) Další článek: Peltierovy články - staronové chlazení procesorů aneb přetaktování dveře dokořán

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,