Kam chce jít Intel: mobily, PDA, Čína

Diskuze čtenářů k článku

Petr Minařík  |  22. 03. 2002 10:19

Když se podíváme na oblast PC jsou zde kategorie výrazně pod taktovkou Intelu jako je třeba výroba procesorů a nebo otevřené jako třeba zběrnice. V procesorové oblasti tvrdě disktuje Intel. Třeba SSE2 které Intel vyvinul a nechává je licencovat jiným. Podobně tomu je i s chipsety kde povoluje výrobcům tyto součásti vyrábět. Vzpmeňme na problémy AMD kterému šplapal a znepříjemňoval život intel. Vzpoměňme na Viu a soudy o porušení duševního vlastnictví. Spojení a vytvoření kozorcia firem vyvíjející standardy pro mobily to je dobrá myšlenka která by je výrazně zlevnila a zrychlila jejich vývoj. Navíc by to bylo plus pro firmy vyvíjející software do mobilů. Lepší možnost soutěže oftware na jednotném hardrare. Bylo by jenom otázkou času kdy by se přesunul výkon ze stolu do vaší ruky. Bylo by to stejné tak jako se přesunul výkon z počítačového sálu na Váš stůl.

Je to lákavé svěřit výrobu chipů pro telefony jednomu specialistovi ale má li to být jenom jeden specialista určující technolgie a udělující licence tak to bude problém. Kdyby to dopadlo tak, že bude združení udávat standardy a produkovat řešení založená na techto standardech tak je to dorá cesta. Proboha ať to ale není jeden subjekt. jak se dovede chovat Intel víme všichni. Doufám, že se z toho výrobci mibilních telefonů poučili a tuto chybu neudělají. Jak se říká jenom blbec se spálí dvakrát o stejná kamna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Seiko  |  22. 03. 2002 16:57

Jednotný HW a soutěž SW versus přesun ze sálu na stůl - nemyslíš že si protiřečíš?

A kdyby jen jeden udával standardy nebylo by tady P4 nebo ClawHammer, SSE2, nebo HyperTransport, 3Dnow!, RDRAM, DDR technologie, paměti 2.6ns, prostě jen PCI sběrnice, EDO paměti, nebo třeba oddělený CPU 386 a 387 matematický procesor (kdo ještě pamatuje)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Minařík  |  25. 03. 2002 11:53

Neporozuměl jste mi. Předpokládám, že se Vám nelíbila věta "Lepsi moznost souteze software na jednotnem hardrare." Chtěl bych jenom říci, že se nerovná "jednotný hardware" a Vámi použitý "kdyby jen jeden udával standardy". Měl jsem na mysli jeden subjekt složený z konkurujících si firem viz citace "Kdyby to dopadlo tak, ze bude zdruzeni udavat standardy
 a produkovat reseni zalozena na techto standardech tak je to dora cesta
.
" Citát uvádím i s překlepem dora = dobra.

PS: Ty koprocesory si pamatuji. Dokonce je měli i 286. Jeden můj kolega měl takový počítač.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor