Software | Operační systémy | Windows 10

Kalkulačka ve Windows se naučila kreslit grafy. S průběhy funkcí si můžete hrát, abyste je pochopili

V novém sestavení Windows 10 pro testery z programu Insider, se objevila vylepšená podoba aplikace Kalkulačka. Tentokrát ale nejde jen o nějaké kosmetické změny, systémová kalkulačka se totiž naučila vykreslovat průběhy funkcí. 

Kalkulačka ve Windows už dávno není jen nějakým základním pomocníkem pro výpočty a po přepnutí do vědeckého režimu poskytne řadu pokročilých funkcí. Nyní se k nim přidává i vykreslování grafů. 

V matematice pozor na standardní mód!

Možná jste už někdy někde slyšeli, že si máte dávat na kalkulačku ve Windows pozor, protože počítá špatně. Tématu jsme se před dvěma lety i sami věnovali. Jde o to, že pokud budete ve standardním módu kalkulačky zadávat posloupnost výpočtů, kalkulačka se bude chovat jako úplně běžná kalkulačka a výpočty bude proto provádět průběžně. Ale protože vypisuje posloupnost zadávaných příkazů, může ukázat nesmysl jako např.: 4 + 2 * 5 = 30. Až když přepnete na kalkulačku vědeckou, nebude počítat průběžně, ale počká na finální stisk tlačítka "rovná se" a až následně provede výpočet se správným pořadím matematických operací. Ukáže tedy, že 4 + 2 * 5 = 14

8b04ac3a-e80e-4b65-af5d-6bf2c37ef16966e1f743-2527-4488-8e14-afee0f2341c1 
Úplně stejně namačkaná posloupnost tlačítek, ale jiný výsledek

V grafickém módu kalkulačky je možné zobrazit i několik funkcí najednou. Šoupátky můžete rychle měnit jejich proměnné a pozorovat, jak se tím průběh funkce mění. To by mělo usnadnit pochopení vlivu proměnných na dané funkce.  

Grafy můžete i zpětně analyzovat. Myší se můžete zaměřit na konkrétní bod v grafu a zjistit jeho definici na základě vykreslené funkce. Samotná kalkulačka pak dokáže popsat klíčové vlastnosti vykreslených křivek. 

Novinka cílí především na studenty matematiky. Už stávající kalkulačka umí být ale dobrým pomocníkem a má řadu funkcí, o kterých se obecně moc neví - najdete v ní například výpočty kalendářních dnů, převodník jednotek či programátorskou kalkulačku.  Ve finální verzi Windows by se měla objevit s velkou jarní aktualizací. 

Diskuze (16) Další článek: Twitchi se propadla sledovanost, ztratil některé oblíbené streamery. Stále je ale větší, než konkurence

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,