Kalendář: český program pro efektivní plánování

Už se vám stalo, že jste zapomněli na narozeniny manželky, kamaráda nebo svátek tchýně? Se sadou nástrojů programu příhodně nazvaného Kalendář se vám to již nestane.

Program české provenience je doslova narvaný nejrůznějšími nástroji, pomůckami a úkolníčky, které vám zajistí přehled prakticky o všech činnostech podléhajících časovému naplánování, na které si vzpomenete. Jakkoli by k tomu mohl název svádět, nejedná se o pouhý obyčejný kalendář, kterých je v podobě různých gadgetů a miniaplikací celá hromada.

Základní kalendář

Po spuštění programu na vás čeká jednoduše graficky ztvárněné okno, v němž je zobrazen nenápadný kalendářík, informace ke konkrétnímu dni a pole pro vkládání vlastních poznámek. Ihned tak např. zjistíte, v kolik hodin slunce vyjde a zapadne, kdo má zrovna svátek, kdo ze slavných lidí a vašich přátel se tento den narodil a dozvíte se i nějakou tu lidovou pranostiku.

sshot-1.png 
Základní vzezření.

Samozřejmostí zde je vyplňování vlastních záznamů a údajů pro jednotlivé dny přímo v kalendáři. Zaznamenávat se tu tak dají různé obecné události (pro některé konkrétní obsahuje program speciální nástroje). Pokud vám nevyhovuje políčková podoba kalendáře, můžete ji vyměnit za klasický týdenní kalendář, jak jej znáte z domácnosti. Přehled tím zvýšíte, ovšem možnost editace naopak snížíte.

sshot-2.png 
Kalendář jako u babičky.

Svátky, narozeniny i poznámky

Podíváte-li se blíže na hlavní okno programu, naleznete zde lištu posetou dlouhou řadou tlačítek představujících jednotlivé funkce. Jednou z prvních je jednoduchý zápisník, kam můžete zaznamenávat libovolné poznámky. Hned vedle něj následuje nástroj pro práci se jmeninami. Program je nastaven na zobrazování českých svátků, které můžete vyhledávat podle jmen či data. K dispozici jsou vám ale jména i pro francouzský, slovenský, německý a polský kalendář.

sshot-3.png sshot-4.png
Zápisník a seznam svátků.

Dále v nástrojové liště naleznete položku Adresář, kam můžete vkládat informace o svých kamarádech, známých i spolupracovnících. Základem jsou samozřejmě jméno a kontakt, ale vložit sem lze i údaje o narozeninách. Nativně tu najdete seznam českých i slovenských osobností, u nichž krom fotografií jsou vyplněné především data narození, které jsou překopírovány do kalendáře. Jako další nástroj můžete editovat velice prostý diář pro záznam schůzek a jednání.

sshot-5.png sshot-6.png
Narozeniny celebrity i jednoduchý diář hned vedle sebe.

Nejen dámská perioda

Spíše doplňkovou a informativní hodnotu pak mají další dvě tlačítka v linii. Jedno zobrazuje aktuální čas ve většině světových metropolí i ve srovnání s časem v místě, kde se zrovna nacházíte. Druhé pak ukazuje fáze měsíce, jak je můžete vidět v konkrétních dnech ve vybrané lokaci. Volba data je také jen na vás, takže se dá bez problémů zjistit fáze měsíce např. při vašem narození.

sshot-7.png sshot-8.png
Víte kolik hodin je v Tehránu a jak dnes bude vypadat měsíc?

Pro celkový přehled je v nabídce i možnost otevřít celoroční plánovací kalendář. Poté už přicházejí na řadu speciality. Pracovat tak můžete s menstruačním kalendářem, sportovním kalendářem či rozvrhem hodin. Jako pomocník se dá využít telefonní seznam či okno pro zaznamenávání otevírací doby obchodu. Meteorologové amatéři se rádi podívají na teplotní rekordy i průměry v České republice.

sshot-10.png sshot-9.png
Menstruační kalendář a celkový přehled o aktivitách během roku.

Za služby se platí

Program Kalendář je opravdu sofistikovaným produktem, který je nacpaný nejrůznějším nástroji. Každý si tu tak najde to své. Pohyb po aplikaci je jednoduchý a ovládání také časem dostanete do ruky. Největší nevýhodou je naprostá izolace – data nemůžete synchronizovat například s telefonem, firemním Outlookem, nebo nějakou webovou službou. Za používání tohoto produktu budete muset autorovi po vypršení 21 denní zkušební lhůty zaplatit. Částka 210 korun není ani na české poměry nijak závratná.

stáhnout program Kalendář 2.5.5 Licence: shareware, 4,6 MB
Autor: USSOFT
Web programu: www.ussoft.cz


fsc.jpg

Diskuze (19) Další článek: Sestavy na září: poprvé s Core i5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,