Kabelový internet v ČR: zrychlování jako slepá ulička?

Diskuze čtenářů k článku

táta  |  12. 11. 2004 20:09

Existence limitu je jednoduse vysvetlitelna. Kdyz si vezmete rychlost linky v radu Mb, tak pokud ji permanentne vytizite, dokazete stahnout stovky GB za mesic. V takovem pripade pro poskytovatele vaseho pipojeni prestanete byt zajimavym klientem. Díky tomu jak vytizite jeho sit a vzhledem k tomu, ze konektivita do zahranici neco stoji na vas prestane vydelavat. K cemu je firme, ktera potrebuje vykazovat zisky klient na kterem nevydelava, nebo dokonce prodelava? Jde o spoukrome spolecnpsti a ne o socialni ustavy jak jiz kdosy naznacil. Proto jsou neomezena pripojeni tak draha. Spolecnosti je zridka nabizeji, protoze zakazniky laka nizka cena a ti co by chteli neomezene pripojeni za nej nejsou ochotni platit.
Proc si myslite, ze napr v USA jsou jak jsem si precetl z nekterych prispevku neomezena pripojeni za nizsi cenu??? Protoze oni nemusi stahovat ze zahranici. Prumerneho hloupeho amika evropske stranky nezajimaji. Vystaci si s vlastnim obsahem. Drtiva vetsina provozu je v ramci jejich siti.
Co se asie tyce, tak tam skutecne maji linky v radu desitek Gb. Proc asi??? Kdo by tu jejich rozsipnou  rejzi cetl??? Vse co stahuji je jen v ramci jejich siti - opet ISP neplati za konektivitu.
Oproti tomu jak je to u nas? Kolik z toho co stahujete je z CR? Pisete casteji do IE na konec adresy CZ, nebo snad neco jineho? 80-90 % provozu jde ze zahranici a ISP plati za data. Jak jiz poznamenal nekdo prdemnou, tak skutecne vetci cast provozu site generuji prenosy v ramci PtoP.
Proc tedy ISP navysuji rychlosti? Protoze je to temer nic nestoji a nabidnou za stejnou cenu atraktivnejsi sluzbu. Kdyby ale povolili za stejnou cenu neomezena data, tak by je to stalo neuveitelne naklady za konektivitu do zahranici. To by ta sluzba pak urcite nestala 1000 mesicne. Takovou sluznu by ale vyuzilo jen male procento uzivatelu. Vetsine ten omezeny net staci. Ti co jim nestaci, ale nejsou ochotni zaplatit vice a tak aspon krici jak jsou vsichni provozovatele strasni.
Provozovatele limity radsi okecavaji nelegalnim stahovanim a nelegalni stahovaci to zase okecevaji ubohou vymluvou, ze to jde nasosat i legalne - samozrjme vim, ze to lze nasosat legalne, ale nikdo z nich legalne nesosa....
Jiz delsi domu premyslim, pres koho se pripojovat. Z nouze mam GPRS. Mam zname co maji chello. Bohuzel ja si ho poridit nemohu. Pokud nekdo vite o zpusobu jak se v Praze pripojit a pritom neplatit vysoke vstupni poplatky a mit rozumnou sluzbu za rozumnou cenu, tak dejte vedet.
Kabelovy internet mi ze vseho vychazi jako nejlepsi - zadne naklady na porizeni - zadne zavazky - vysoka rychlost a prijatelna cena. Jedinou chybu jakou to ma je ta ze to tu u me doma nejde. Kdyz ctu nektere uzivatele jak na to nevdecne nadavaji, tak nechapu proc si neporidi vyhodnejsi....  asi proto ze neni.
A limity?? Znam takove co na ne nadavaji. Mam zname co maji nasosany stovky GB filmu a hudby, ale nedokazi mi zadny film doporucit, protoze se na to ani nedivaji. Zkratka zaliba v sosani.
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Blboun Nejapný  |  15. 09. 2004 23:39

Podle mně nemá smysl dávat rychlosti připojení horní limit. Limit by měla dát jen použitá technologie. Pouze v případě velkého vytížení má smysl zachovat nějakou garantovanou rychlost. Ohledně množství dat, chápu, že někomu stačí 200MB měsíčně a někomu nestačí ani 200GB měsíčně, je to každého osobní věc a vůbec bych to neřešil ani neomezoval.

Pro Chello by mělo být tedy výhodné aby jednu jejich přípojku - jeden modem (pro jednoduchost za 1500,-) sdíleli tři uživatelé, kteří tak dosáhnou svých 500,-. Pořád jsou lepší tři za cenu jednoho než žádný za cenu jednoho. Když vidím ceníky některých ISP, divím se že stále nesvítíme loučemi.

Viděl bych to takhle: jeden připojený klient s neomezenou rychlostí nás i s přiměřeným ziskem stojí X korun, tak ať platí X korun, jestli se bude o rychlost dělit s celým barákem je nám jedno, my svůj zisk máme. A jestli je pro něj X korun moc, ať nechá bejt. Tou neomezenou maximální rychlostí (omezeno technologií) a podmínkami oslovit co nejvíc lidí aby se cena X zminimalizovala. Bude-li víc tarifů, pak ať cena odpovídá garantované rychlosti. Myslím že to takhle už mnohde funguje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kurew  |  15. 09. 2004 13:51

Já platím necelý 1000 Kč na kolejích v OV a mám 100 Mb/s neonezeně.  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Blboun Nejapný  |  15. 09. 2004 23:44

Já platim v menze za oběd cca 20Kč a taky si nestěžuju. Kdo by si na dotované věci stěžoval ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kurew  |  15. 09. 2004 13:51

Já platím necelý 1000 Kč na kolejích v OV a mám 100 Mb/s neonezeně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kurew  |  15. 09. 2004 13:41

Já sem si na 100-vku docela zvyknul, ne že bych ji využil na plno (film stahuju třikrát do měsíce), ale je to trošku jiná liga než čekat na otevření stránky s několika fotkama půl minuty atd. A přechod na něco pomalejšího než je 1 Mb/s je fakt drsný . Takže se mi patnáct set nezdá tak moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kurew  |  15. 09. 2004 13:31

Zajímavý článek, ale s větou: "Ta většinou vysílají v kvalitě 64 kbps a nižší, ale existují i stanice s datovým tokem 128kbps." apsolutně nesouhlasím, jelikož i playlist winampu nabízí stovky rádií s datovým tokem 128kbps a poslouchat něco v nižší kvalitě je jako poslouchat padesátkrát ohranou kazetu . O televizích se raději ani zmiňovat nebudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dwarden  |  14. 09. 2004 21:36

    Nacházíme se v 21.století, kdy jsou digitální internetová rádia běžným jevem se zátěží 128 - 192kbit /sec,
     při jejich poslechu 4 hodiny denně to máme přenosy ~10GB / měsíčně.
    Nyní započítejme cca 5GB aktualizaci na software (ovladače pro hardware, operační systémy, antiviry a další)
     a taktéž na aktualizace her (například distribuce her přes Steam firmy Valve jsou stovky MB, taktéž online hry se snadno vyšplhají na stovky až tisíce MB).
    Nyní vezmeme v úvahu internetová media (např. reportáže BBC, CNN či speciální vstupy-záznamy např. z války v Iráku atp.)
     což vzhledem k vysoké kvalitě a velikosti videa dnes činí minimálně 5GB / měsíčně.
    To samé platí pro videa z různých konferencí, výstav, ukázek (hry, technologie, software, hardware), dokumentace
    (např. pouze dokumentace k CPU jsou v desítkách až stovkách MB) tj. minimálně 5GB / měsíc.
    Právě došlo k dosažení pouhých 25GB a je vidět tato hodnota je pouhý základ.
Nyní je potřeba vzít v úvahu demoverze her a programů 1-20GB dle náruživosti a zájmů uživatele.
Také je potřeba vzít v úvahu možnost stahování doplňků ke hrám (ty si nikde nekoupíte na CD) např. módy či mapy UT2004 či Operace FlashPoint (stovky až tisíce MB).
Též pokud je uživatel hráč, tak i tato aktivita generuje přenosy mezi 40 až 384 kbit / sec.
 A to není započítáno stáhnutí / odeslání pošty, nákup hudby na Itunes či z RealNetworks ¨
 (které jsou mimochodem legálními distributory digitálních audio a video formátu ve vysoké kvalitě),
stahování obrázků, textur či 3D modelů (desítky GB) ani další běžné aktivity uživatele znalého internetu a PC,
jenž lze provádět v souladu s etikou sítě. Ve výše uvedeném případě se stále mluví o normálním uživateli.
A jen tak na okraj si rejpnu, doposud Chello.cz doporučovalo těm co překračují imaginární limit u Chello Profi.
A když jsem poznamenal, že Chello Profi má stejné všeobecné podmínky a tudíž NIKDO nemá vlastně jistotu JAKOU linku dostane příští měsíc
(dnes je limit 80GB zítra může být 1GB), tak odpovědí bylo hrobové ticho. Takže, ve smlouvě kupuji neomezenou linku (datový přenos),
platím neomezenou linku (datově) a to je tak asi všechno. A vůbec mne nezajíma jestli existuje nějaký jiný uživatel (možná ani neumí počítač používat)
 co stáhne za měsíc pouhých 5GB. Za stahovače se v žadném případě nepovažuji, ale těch 20/40/80GB považuji stále za výsměch rychlému internetu.

A tak UPC možná pomalu přichází o dlouhodobé zákazníky (1-2+ roky), levné wifi zrychluje na 108 a brzo 300+ mbit a dříve či později se tomu přizpůsobí i wifi ISP, např. rychlé datové okruhy či přístup do NICu a další služby na přilákaní klientů. Ano cenově si wifi na 11-108mbit může pořídit i ten student, jen ta konektivita ještě chvíli bude problem, ale ne dlouho. Doba se mění a na UPC či TC ohled brát nikdo nebude. Uvidíme ... 2 mbit je nic, kabelovky po evropě jsou od 2 do 20mbit (sever :) ,,,

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dwarden  |  14. 09. 2004 21:59

staci se uklepnout a z NIX je NIC ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J X P  |  15. 09. 2004 00:59

Nechci nic rikat, ale to vyjmenovavani potreby co potrebuju stahovat kazdy mesic me obcas prijde trochu k smichu. Nevim, asi neumim ten internet pouzivat. Co pouzovas za SW, ze je potreba ho kazdy mesic zaplatovat a aktualizovat 5GB dat ? A pak jake manualy myslis ty tisice MB, tak je nemaz a nech si je ulozeny na disku, kdyz je porad potrebujes . To asi ne, ze. Pro domaci pouziti je 20GB opravdu vice nez dostatecny. Mam obcas pocit, ze nas tady ti odpurci limitu hezky tahaji za nos

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dwarden  |  15. 09. 2004 17:03

staci testovat par her, ver mi ze 5GB aktualizaci je VELMI malo z tohoto pohledu ... snazil jsem se neprehanet ...

ohledne velikosti, staci si vzit vesmirny simulator Celestia, kvalitni dynamicke textury Zeme s maximalnimi detaily jsou az desitky giga kdyby se clovek rozhodl ze potrebuje VSECHNY a to nepocitam textury ostatnich planet, mesicu a planetoidu slunecni soustavy.

mimochodem, kdyby nebylo tech co zde oznacuji "stahovaci" (cti: UMI vyuzivat internet), tak se se aktualne placas na 300MB mesicne a ses rad ze vubec si stahnes postu. Jde proste o to, ze Internet je uz roky uplne nekde jinde, aby se lidi skatulkovali dle pouhych desitek GB.

Navic ja si neplatim nejlevnejsi sluzby, takze snad mam narok VYJADRIT nazor. Nechapu proc se tu kazdy chova stylem "dle sebe soudim tebe". Vetsina z Vas nema paru co ten druhy dela, pouziva, stahuje, ale bude kricet a rvat "stahovac, warezak". Drtiva vetsina warezaku sedi na kolejich a taha z Cesnetu2 na 100mbitu a nejaky kabel je totalne nezajima.

Lidi osocuji Bittorrent, ale kdo z Vas vubec vi co to je? Ze se legitimne vyuziva k distribuci demoverzi, aktualizaci her a video ukazek (pro jeden priklad z mnoha www.3dgamers.com ). Ze soubor stahovany skrze Bittorrent NENI sance poskodit pri prenosu (zdroj = cil) kazdy preneseny blok dat ma kontrolovany SHA-1 soucet atd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J X P  |  15. 09. 2004 18:50

jj, ja si umim s 20GB mesicne poradit taky a nedela mi to problem, jenze proto vim ze je dost veci, ktere bud nemusim (ale muzu , nebo se k nim muzu celkem snadno dostat i jinak (jenze se mi nechce). Ja souhlasim ze neomezeny internet je lepsi, jenze vykriky o limitu byly na miste pri objemu 5GB a ne 20GB. Pravda, Chello Profi je zase o necem jinem, protoze je urceno pro firmy a tam to funguje zase jinak.

Proste si myslim, ze se tak nejak zazilo datovy limit kritizovat a i kdyz se Chello velmi vyrazne ve sve nabidce sluzeb zlepsilo, tak to jeste uzivatele nejak nechteji akceptovat. Vsak ony se i datove limity diky konkurenci podaji, nemam strach ... kdo chce moc, nema nic a preci jen je to obchod. Proste nam jen tak vsechno naraz nedaji, na tom by UPC nic neziskalo. Kdo s necim obchoduje tak moc dobre vi ze bezkonkurecne lepsi nabidka se sice prodava dobre, ale ne natolik aby pripadne ztraty staly za to (fuj, bych skoro mohl pracovat pro UPC, ze ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Noha  |  14. 09. 2004 18:41

Potřebuješ peníze....www.mujweb.cz/Pocitace/korunky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TM  |  14. 09. 2004 14:07

Uz mně všiíchni s.....rete, kolik stojí hw(router)? kabely switch vůbec? Vždyt je to tak jednoduchý vykašlete se na nejaky omezovani skratka: koupim nebo ma se zaplatit za hw popr. sw a měs. +pausal +samozrejme instalace (za praci) nic jinyho preneseny gb je kravina stara znama vec tady te omezim a pujdes to skusit jinam??(treba rychlejsi pripojeni atp. paradox je ze si to malogdo koupi)lepsi je kdyz bude V isp veci konkurence nez mensi aspon se nebudou prehanet v drahejch cenach ale stejne jich je malo ze jo? a ty nejnevyhodnejsi nabidky by mneli casem odpadat.Platim za sluzbu resp. sprostredkovani = ja--> isp a trebas --->zive.cz
isp (providrovi) platim za to ze mne pripoji ale nebudu mu do hajzlu platit aby mne rikal "muzes prenist 40gb a pak ti to ustrihnu" to je omezovani!! Jeste bude kontrolovat co prenasim a kolik ne?? Kdyz mluvej dva treti se mi do toho nema srat(v tomhle pripade provider) ne? Sem zaplatil tak at mne necha stahovat. Ber te to jako nazory ,klidne si rejpejte jestli chcete. Ja sam jsem na sdilene 2048kbps (4 comply) rychlost super teda o proti modem atp.
ale jestli presahnu tech 40gb a klesne to tak budu fakt nasranej, jo taky se kouknete na adsl ceny/rychlost trebas v holandsku a v jinych evr. zemych tam mam 8mbit a za hodbne jinou cenu (tedka si to uz nepamatuju ale vim ze 4mbit cena v holandsku byla hodne blizko ceny jako u nas 1mbit atp.)Takze souhlasim s nazorama v predchozich clancich----> neomezenej internet rulezzz apod!! Nechci se omezovat jako nejakej debil co tady psal že? TAKZE AT SE NAJDE NEJAKEJ BOREC KTEREJ UMOZNI NEOMEZENEJ INTERNET!!!!!
ps:(sledujte ty rejpaly fakt je to zabavny :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
TM  |  14. 09. 2004 14:11

ps! jeste jsem chtel dodat: Zaplatit a hotovo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!a ne se pak strachovat ---> neprenesl jsem nahodou vic jak 40gb? ne je to dobry jsem na 37 - cssssssssss!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  14. 09. 2004 09:31

páč mi slibovali (po několika odkladech - nejdříve to 4 roky testovali, pak to mělo být 1-6/2004, v červnu 6-7/2004 a v červenci 7-9/2004) ionternet na začátek září, po příkezdu z dovolené nelením a volám na blue line karnevalu. Ačkoliv na nových stránkách svítí 09/2004 , borec na druhé straně drátu blekotá cosi o lednu 2005. Tak jsem ho sjel na 3 doby a vytočil přímo sídlo firmy. Po obdržení dalšího čísla od sekjretářky volám na poslední číslo a jako stávající zákazník se ptám, jestli si ze mě nedělají tak náhodou <censored>. Načež dostávám odpověď, že dostupnost by měla být v termínu 9-11/2004. Tak nevím. Asi se přestěhuji do země, kde zítra již znamená včera...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
inspa  |  15. 09. 2004 19:19

akorat kecas, co? zjisti si alespon jeden fakt - call centrum (blue line) a "sidlo firmy" je jedno a totez misto, tak co jsi pak "vytacel primo"? navic jsi tu nenapsal, odkud jsi, tak se jdi s takovou stiznosti vycpat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rudidlo  |  15. 09. 2004 19:38

Tak pro ty, co to nepochopili ještě jednou:

nejdřív jsem volal na blue line a pak na normal telecomí číslo na spojovatelku.

Do toho, odkud jsem je vam prd.

postamble();
postamble();
postamble();
postamble();
postamble();
postamble();
postamble();
postamble();

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sayza  |  13. 09. 2004 21:54

Hmm, autor pise, ze rychlost Chello classic je 1024/128, to je pre mna novinka, naposledy to bolo 768/128 ... tak som bol pozriet na strankach UPC a naozaj, je to 1024! Som nadseny, ze sa to ako zakaznik UPC musim docitat na spravodajskom serveri. Ked pominieme toto faux pas zo strany UPC, tak je tu dalsia zaujimavost. Rychlost mi efektivne klesla, asi na 700/128 Tak ako je to vlastne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sayza  |  13. 09. 2004 22:10

Hahahaaaa, no to je bordel, tak na titulnej stranke UPC sa teraz docitam, ze nova rychlost je 1536/128 ... tak uz fakt neviem, UPC haloooo, menite mi stranky pod rukami! Zato rychlost ostava taka ista

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
QTX  |  13. 09. 2004 20:15

Je zabavne citat o tom co by mali ISP robit. Pozhanajte nejake prachy, nakupte HW a nastavte SW a mozte si to overit v praxi. Teda rolu malych ISP a potom prispievajte s mudrymi radami

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radegast  |  13. 09. 2004 13:36

Vazeni spoludiskutujici ... proc novinari (i internetovi) pouzivaji kontroverzni titulky a nemene kontroverzni obsah ? Duvodem je sledovanost a nejinak je to i v tomto pripade, nebot odmena pane autora je navysovana dle sledovanosti a diskutovanosti clanku a podle delky teto diskuse pan autor obdrzi zajiste zajimavou sumu, tak mu to prejme a nezlobme se na nej, ze haji nazory a stanovisko takove jake haji. Kdyby brecel, ze internet je drahy a pomaly, tak bude mit dva tri souhlasne ohlasy a tim to skonci ... sledovanost zadna, odmeny zadne ...

HOWGH

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stalin  |  12. 09. 2004 21:01

bych řekl že stahování 14GB rychlostí 56kb/s by trvalo 24 dní

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leo  |  12. 09. 2004 08:12

Jsem důchodce, žiju v Liberci a mám KELInet 128/64 za 580 Kč měsíčně. Relativní spokojenost. Věřím, protože budoucnost je vždycky jenom záležitostí víry, že bude lépe. Když jsem se před rokem přihlašoval, bylo to 64/64 za 690/měsíc. Podívám-li se do světa, vidím že internet jde cestou televize. WiFi v Londýně a v Amsterodamu platí město. Pro uživatele zdarma. Podívám-li se do řídce obydlené Kanady (na naše měřítka), vidím DSL za paušál - bez smlouvy. A víte, že poplatek za DSL i za kabel je (s malou tolerancí) stejný? Zhruba 30 CND/měsíc.
Rychlost a limity u nás jsou dobré jenom k tomu, aby si na nich brousili ostrovtip PUPU (=pubertální publicisté). Důležité je, že jsme se dostali do konkurenčního prostoru (rozumím tím EU) a zbytek je jenom funkcí času.

Hezký den a nekažte si ho reakcí na cizí výlevy.
leo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T.C.  |  11. 09. 2004 21:12

No kdyz vo tom tak premejslim tak Pan redaktor placa vlastne uplny blbosti. To s ena celim svete nenajde sluzba ktera by podle nej nevyuzila 2Mbit ?

Vtom pripade by me docela zajimalo na co Japonci a korejci vyuzivaj svoje 100Mbit linky ? Pane Schon bude mit urcite nejak rozumny vysvetleni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lord Raiden  |  12. 09. 2004 04:41

No prece na webove kecani o Uceni Konfuciove v kvalite HDTV .

Pan Schon me hrozne vydesil, ale potvrzuje moji teorii, ze na trhu v CR proste nejsou firmy, ktere by prodavaly internet (nebo pocitac) lidem, kteri ho prozatim nepotebuji a neumi ovladat. Nase firmy totiz nedokazou ty lidi prinutit, aby internet potrebovali jakymkoliv zpusobem. A zrychleni sluzby je prvnim krokem, ostatni uz je jen invence a napad... a ono zminovane mnozstvi IT techniku na odpovidani hloupych dotazu. (Zpusobem, aby se dany clovek uz nezeptal!!!, aby pochopil a naucil se!!!)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T,C,  |  12. 09. 2004 13:03

Proc by meli nekoho nutit ? Vyuziti v Inetu najde opravu kazdy, jen vo tom nevi.  A jelikoz existuji takovi omezenci kterej vidi uziti sirokopasmovejch pripojek pouze ve stahovani placenejch filmu a pisou o tom jako by spapkali salamonovo hovno, tak se ani o moznostech sirokopasmovejch pripojek nedovi. Ale von vlastne nikdo nechce aby se to lidi dovedeli, vsichni by pak chteli levne vekokapacitni linky aby mohli pouzivat IP telefonii a podobne a zluty telekomunisti by si se svoji tel siti mohli ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ticho.cz  |  11. 09. 2004 15:13

dobrej napad..a myslim dost penez za to Eurotel vydela,, proste kdo ma napad je v poho a kdo ne tak plati tem kdo ten napad maji.. hezky jak zakon dzungle,,, hehehe

http://www.eurotel.cz/page/pers/jnp/cz/services/service/cz-services-dataContainer-S4_InternetAemail-EurotelDataExpres-uvod.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leo  |  12. 09. 2004 11:06

Ten odkaz- tak jak jste ho zveřejnil je špatně — http://www.eurotel.cz/page/pers/jnp/cz/services/service/cz-services-dataContainer-S4_InternetAemail-EurotelDataExpres -uvod.html .

Za tím EurotelDataExpres NESMÍ být mezera!

Správně:

http://www.eurotel.cz/page/pers/jnp/cz/services/service/cz-services-dataContainer-S4_InternetAemail-EurotelDataExpres-uvod.html

leo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
leo  |  12. 09. 2004 11:11

No tak nevím. Omlouvám se. Je to asi chyba redakčního systému. Já tu mezeru opravil a ona se mi tam udělala samovolně.

Prohlížeč k tomu přidá %20% a ohlásí ERROR 404.

leo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J X P  |  10. 09. 2004 23:26

Clanek je opravdu divny. Nepresnost v tabulkach, Chello klasik zrychluje na 1536 kb/s a ne na 1024 kb/s. Spis to vypada jak clanek ovlivneny Karnevalem, aby nahodou konkurence nebyla lepsi.

 

A proc rychly internet ? No protoze se vsechno zrychluje a cas jsou penize. Drive jsem si spoustu veci z netu nestahnul a radeji si koupil casopis s DVD/CD. Pokud si spocitam, ze jsem do toho dal cca 800 Kc/mesic a za net dialupem zaplatil prumerne 1000 Kc/mes tak mi vychazi rychle pripojeni mnohem vyhodnejsi. Jsem za nej rad a jsem konecen schopen vyuzit potencialu internetu naplno a ne jak driv, kdy jsem po zdlouhavem nacitani stranky radeji net zavrel a sel od toho. FUP mi sice trochu vadi, ale kdyz to srovnam s regulaci doby pripojeni drive tak jsem celkem v pohode. Kdyz bych se priblizil limitu a dostal upozorneni vim, ze musim byt efektivnejsi nic velkeho nestahovat a hotovo.

Za zrychleni jsem rad a Chello light bude resenim pro zbytek sveta. Myslim si, ze by ale cena mela byt maximalne 500 Kc/mes a spis zavest poplatek za aktivaci. Jinak se ti dialup setrilove nikdy nepresvedci. Proste pausal je vyhodnejsi, ale clovek to musi vyuzivat. Takhle si rikam ze se budu krotit a pak kdyz prijde ucet ho zaplatim i kdyz je mnohem vyssi. Reknu si, dalsi mesic se musim krotit a pak to dopadne stejne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vn  |  10. 09. 2004 22:05

Nechapu, pros se tolik lidi tolik rozciluje. Jsem pripojen pres DialUp a stacila by mi 5x vyssi rychlost, cena 400 Kc s DPH a zadny limit. To je presne to, co chci. A nikdo mi to zatim nenabidne, tak zustavam na DialUpu.

Cau

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZieszTyn  |  10. 09. 2004 23:20

Sice uz na dialu nejsem, ale presne tohle jsem chtel uz asi 7let zpatky. 7 let je v IT pry dlouha doba, ale v nasem state je to asi jako prdnuti do vetru kazde rano za svitani

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  11. 09. 2004 00:18

naprosta pravda, jak uz tu bylo napsany vyse, kdyz bude 1MBit za 1200 pro lidi drahej, tak si 2Mbit za 1200 taky nekoupi. Chtelo by to neco vic lidovyho (ten jejich "light" nepocitam). Bohuzel v hromade mist je porad jediny reseni dial-up, navic podle mych zkusenosti mistni provideri rychle zmapujou situaci a kdyz neni zadna konkurence, zdimou zakazniky co to da na (v porovnani s ostatnima mestama) neuveritelne spatnych nabidkach (nizky rychlosti, limity typu 1GB, ceny "mirne" nahoru, popripade kombinace vsech zminenych moznosti). A pak se nekdo rozciluje, ze ma na 20-40GB limit, co by za to jiny dali...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martin kraus  |  10. 09. 2004 20:50

20-30tis zakazniku a zadne naklady? rika vam neco dohled? ja delam pro isp tak vim o cem mluvim. reseni problemu "me nejde internet" je proste furt. a vubec nemusi jit o to, ze by byla chyba u nas. jenze to stejne musite zkontrolovat. takze rozdil mezi 7-8tis. zakazniku kteri kazdy plati 1200 a 20-30tis. kazdy za 500 je pomerne markantni. problemu na jednoho cloveka bude stejne, jenze z jednoho cloveka mate jednou 1200 a jednou 500. a to je sakra rozdil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xok21  |  10. 09. 2004 21:09

no jasně - největší a jediný problém - plat technické podpory
tak to je nejlepší nemít zákazníky - nebude potřeba dohled
pokud bude 20000 zákazníků po pětistovce, to je měsíční příjem 10 milionů, pokud se přijme dalších 10 lidí s platem 20 tisíc na technickou podporu, budou to náklady 200 tisíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  12. 09. 2004 21:09

Muhu-li být tak smělý, u jakého ISP.

Neboť dle mých zkušeností, není (překvapivě) většinou vina na straně BFU. Tak například moje sestra, dalo by se říci běžná "lama". Když byla u UPC: Nejprve jí "to nešlo" po instalaci - technik u UPC tvrdil, že je vadná síťovka, neúspěšná reklamace, ztracený čas - a on to byl vadný modem dodávaný UPC. No pak několik telefonátů, kdy "to nešlo" - výpadky na straně UPC. Pak si zvykla a už nevolala - inu také řešení problémů. Později GPRS - za dva dny jí to přestalo chodit. Podle ISP - Eurotel, prý závada na BTS. No že by se obtěžovali zavolat, až to bude spravený, jak slíbili  - tak to ne. Mezitím s nastavením tak laborovala  tak, že po opravě BTS se stránky načítali cca 15 min, pokud vůbec (většinou ne) - nastavila nechtěně v rychlosti připojení nejmenší možnou rychlost. Technici Eurotelu neschopní cokoli řešit, co nejchytřejšího poradili: přeinstalovat. Jenže ouha: ono i po odinstalaci se zachovalo nějaké nastavení v registrech (inu Win XP, kdo by to byl čekal, že) a stále to bylo na té nejmenší možné rychlosti.

A teď mi něco chytrého pověz o "dohledu" a nákladech na technickou podporu. Nebýt chyb na straně ISP, nebyly by žádné náklady... Co si myslíš, že nahlásili svím nadřízeným? Na čí straně byla podle jejich statistiky chyba?

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tigger77  |  10. 09. 2004 20:12

Ahoj lidi, jsem fakt hrozně rád, že někdo ví, co domácnosti potřebují. Protože to by byl průser, kdyby si to snad troufly ony domácnosti posoudit samy. Bydlím v Praze a jsem už pár let zákazníkem UPC. Když jsem si internet pořizoval, chodil tehdy 64kb/s obousměrně a od té doby několikrát ZADARMO zrychlil. Mám zavolat na UPC, že to je chyba, to nikam nevede a moje domácnost to rozhodně nepotřebuje?

   Když ke mě přijedou kamarádi a příbuzní z vesnice, kde si o kabelu můžou nechat zdát, jen těžko skrývají úžas nad tím, jak že ten internet může taky fungovat. Každý z nich tvrdí, že kdyby měl tu možnost, tak za 1224 neváhá ani minutu. Všichni jsou hlupáci, protože nedokážou sami posoudit co potřebují! Tak jim všem jdu poslat tenhle superčlánek, aby byli klidní, protože jim stačí jejich pevné linky. Na internetu přece nejsou žádné placené služby, takže by rychlejší připojení bylo jen vyhazováním peněz.

   Kdysi mi vadily výroky pana Miloše Zemana na adresu novinářů, ale po přečtení tohoto článku je plně chápu a zdají se mi mírné. Osobně z toho vyvodím jen jedno: NIKDY NEODKLIKNU ČLÁNEK TOHOTO AUTORA!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin Fisnar  |  10. 09. 2004 19:43

Otakare, vrať se k svému referenčnímu centru a skenování knih. Evidentněs tam lidi neotravoval nesmyslnými obecnými závěry vycucanými z prstu.

Rozum a Otakar ... ale, už je to nudné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xok21  |  10. 09. 2004 19:31

Pane Schon, proc se rozcilujete, vetsina diskutujicich jsou podle prezetovanych nazoru hnupove. Moje zkusenosti: Karneval (1000/150 kbit), pripojene 3 PC v RD. Pouziti: web, mail, FTP, PTP, VPN do prace,obcas inetove radio. Rychlost downloadu naprosto v pohode - i pro 3 soucasne bezici PC. Rychlost uploadu mala - neskodilo by zvysit na 200-250 kbit. Cena ujde jen proto, ze se delime s bratrem (1090/2=545 Kc mesicne). Limit 20 GB naprosto dostacujici - mesicne stahovano 7-10 GB. Podotykam, ze se nikdo VUBEC neomezuje a rozhodne nikdo nesleduje uzkostlive objem stazenych dat (a to obcas stahujeme z PTP i pro zname).
Cili: kdo se chlubi, ze klidne stahne 100 GB mesicne, je podle mne vymastenec, kterymu stejne nezbyde, nez to stazene smazat nebo vypalit a zalozit do skrine, protoze nema absolutne sanci si ty filmy nebo mp3 poslechnout. Inetova TV v podstate neexistuje. Inetove radio obcas taky posloucham, ale pokud bych to poslouchal 4x tydne 3 hodiny, vychazi to pri 128 kbitech na min nez 3 GB za mesic - vetsinou jsem ale rad, ze mam klid...
Co by bylo podle mne potreba pro vetsi rozsireni internetu u nas (napr. karneval ma nachystanych na net pry 300 tisic zasuvek a z toho ma pouze 7-8 tisic zakazniku)? jednoznacne pomalejsi rychlost za mensi penize (ale ne prehnane omezeny) - videl bych to na ctvrtinove parametry za polovicni cenu - tedy 250 kbit s 5 GB limitem za 500 Kc. S takovym tarifem by urcite do pul roku meli 20-30 tisic dalsich zakazniku. Ten jejich novy "light" je s limitem 1 GB naprosto dementni vytvor, ktery si moc lidi nekoupi. Kabely maji, lidi taky, servery, tak jake dalsi naklady??? Neni lepsi 5x platba 500Kc nez jedna platba 1200Kc ?? Podle mne jediny duvod predrazenosti kabelovych tarifu a neochote zlevnovat je strach z budouciho zlevnovani, ktere ale stejne bude muset prijit - ADSL se zacina vylepsovat, cenove dost kleslo, hodne se rozsiruje, tisice lidi jsou pripojeni pres wifi, rozmahaji se mestske site typu netbox v Brne,... to na kabelovky s jejich cenami moc nezbyde.
Zastanci vysokych cen - odpovezte si na tuto jedinou otazku - pokud je pro mne drahy tarif 1 Mbit za 1200 Kc, poridim si ho, pokud se z nej stane tarif 2 Mbit za 1200? Samozrejme ze ne, i kdyby to bylo 5 Mbit!!!. Vzdyt polovina teto republiky potrebuje dostupny tarif 250 kbit bez prehnanych limitu za 400-500Kc. Tot vse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pj  |  10. 09. 2004 18:05

internet sucks, buy a guitar

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lálá  |  12. 09. 2004 19:33

Konečně normální názor

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarek  |  10. 09. 2004 17:58

Celý článek je něco podobného jako teď stavět závory pro vybírání mýta na dálnici do Ostravy. Argumentací - čím vyšší mýtné - tím lepší bude dálnice - ze sebe každý udělá tak akorát hlupáka. A našli by se i takoví, co by s kasičkou běželi na dosavadní panelovku už zítra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m0rt  |  10. 09. 2004 17:57

100 Mb/s unlimited rulezzz :)))))))))))))))))))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dedek  |  10. 09. 2004 17:50

Kdybych měl jen desetník vyhodit za podobný článek na Živě v budoucnu - rozuměj až bude čtení podobných výplodů zpoplatněno - radši vymáčknu z myši střívka!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Sampo  |  10. 09. 2004 16:15

Jedine spravodlive spoplatnenie je uplne jednoduche a genialne: platit za kazdy bit. Kto kolko spotrebuje tolko zaplati. Nikdo na nikoho nedplaca a kazdy plati iba svoju vlastnu spotrebu.

Citujem Bilba: "No s tema radiama je to pravda, casto to lidem bezi jako kulisa a pokud pracujou doma, tak neni problem natahat jenom na 256kbit radiu tech 50gb za mesic ..."

Mna upokojuje zvuk tecucej vody. Ale predsa si nebudem pustat ako "zvukove pozadie" vodu z vodovodneho kohutika a necham ju bezat cely den ked na to nemam peniaze to zaplatit !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bilbo  |  10. 09. 2004 22:14

Mno, muzes si vodu pustit na minutu, nahrat si tu minutu a pak si ji poustet do omrzeni :o)

No ale ted vazne: spis si myslim ze je problem v tom, ze ty rychlosti jsou/budou tak vysoke (2mbit/s) a ty limity na data tak nizke (40GB) ze to clovek tu rychlost ani nevyuzije (pokud byste stahovali na max. rychlost, limit vycerpate za 2 dny ... i kdyz to je extremni pripad)

For je v tom, ze narocnejsim lidem (ty co poslouchaj inet radia a k tomu jeste pomerne casto neco stahujou, at uz jsou to filmy, distribuce linuxu, dema nebo cokoliv) ten limit vetsinou nekdy driv nebo pozdeji pred koncem mesice dojde. No a pak najednou maj silne osekanou rychlost ....

Pravda, mne osobne by ten limit 40 GB na mesic stacil (vetsinou mam tak 10-20 GB provoz/mesic a to se nesnazim vubec omezovat, taky proto, ze mam linku bez limitu :), ale zase nemam rad, kdyz bych si musel hlidat kolik jsem prenes a kolik mi jeste zbyva ....

A kdyz uz to brdej, tak by to nemeli delat tak, ze na zacatku mesice (nebo tydne) je plna rychlost, vycerpa se limit a najednou smik a uz se to sneci .... kdyby to na konci prepocitalo rychlost podle poctu stazenych GB behem poslednich 30 dnu a nejak to inteligentne vypocitalo omezeni, tak by stahovacum klesala rychlost postupne a kdyz by prestali stahovat, tak by se zas narovnavala na puvodni hodnotu, ale ne takovy velky skoky. (s tim, ze kdo by stahoval malo (treba do tech 40 gb/mesic prumerne) tak by je na 2mbit, kdo by sosal vic, tak by ho to postupne utlumovalo, s tim ze by byl strop treba na 80 gb./mesic, coz odpovida rychlosti zhruba 256kbit pro naprosto trvale nenapravitelne sosalisty)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  10. 09. 2004 14:30

> .. ale také výdaje na vybudování a udržování infrastruktury, náklady na zaměstnance, správu zákaznických účtů i na hardware, který je uživatelům narozdíl od ADSL poskytován v podstatě zdarma (kabelový modem).

1. Infrastruktura je již vybudovaná (a zaplacená) kabelovou televizí. "aktivování internetu" u stávajícího klienta představuje asi stejný problém jako otočení vypínačem.

2. Kabelový modem, chacha.. To snad nemyslíte vážně? Každý si jej rád pořídí sám, vyjde asi na tisícovku.. Navíc kabelovka to bude asi brát ve wholesale zhruba za polovinu. :) Někteří lidé (jako třeba já) by to i přivítali, mám silnou nedůvěru ke všem službám "instalace zdarma".

Neinformovaný příteli, problém je úplně jinde. Jak UPC tak Karneval jsou, přestože se rádi prezentují jako konkurenti, zcela vysmátí monopolníci, protože si ulice ve městech předem rozebrali. Takže si určujou ceny které chtějí, protože kvůli levnějšímu internetu se lidi stěhovat nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Maxx  |  10. 09. 2004 14:53

Vy kecáte a víte to :)
1) Dráty nestačí, je potřeba nakoupit routery, switche a konektivitu navíc.
2) Pokud je mi známo, manageovatelná kabelový modem vyjde ve VO zhruba na 800 Nemanageovatelný bych do své sítě nikdy nepustil.
3) Monopolnící? Možná v oblasti "čisté" kabelovky. Jinak na UPC i Karneval hodně tlačí ADSL, metropilitky (např. NetBox v Brně), WiFi (hlavně komerční) atd. Monopol fakt nikde nevidím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  13. 09. 2004 10:18

> Vy kecáte a víte to :)

Ano, ale jen malinko. Protoze potrebujete kritiku jak koza drbani.

1) Dráty nestačí, je potřeba nakoupit routery, switche a konektivitu navíc.

Proboha, k cemu by providerovi byl router pro kazdeho zakaznika? A kdyz inzerujou pripojeni novyho klienta maximalne do tejdne, to je jako tejden rezerva na pripadny upgrade site? Sem netusil ze jsou tak rychli :) Jeste jste zapomel ze CEZ nedava elektrinu zadarmo a spotreba routeru urcite roste s poctem klientu :) :) :)

2) Pokud je mi známo, manageovatelná kabelový modem vyjde ve VO zhruba na 800 Nemanageovatelný bych do své sítě nikdy nepustil.

Takze jsem se spletl o neuveritelnou castku 300kc ve fixnich vydajich, ktera patrne ospravedlnuje dozivotni navyseni mesicni platby minimalne o petikilo, zejo... Myslim ze tomu zacinam rozumet.

3) Monopolnící? Možná v oblasti "čisté" kabelovky. Jinak na UPC i Karneval hodně tlačí ADSL, metropilitky (např. NetBox v Brně), WiFi (hlavně komerční) atd. Monopol fakt nikde nevidím.

To mate pravdu. S Netboxem spokojenost. Nekriplujou upload, nesaskujou s NATem a transparentni proxy, a predevsim nespamujou bezobsaznym, rozjasanyma barvama potisknutym casopisem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marabu  |  11. 09. 2004 00:33

Vasemu bodu 1. se muzu leda tak vysmat. Totalne netusite o cem mluvite. Delat infrastrukturu 'jen' pro kabelovku vyjde sakra levneji nez i pro internet. Nebudu-li brat v potaz HW, pak jsou tu samozrejme jeste velmi vysoke naroky na kvalitu provedeni - zatimco u signalu pro tv se nejake ruseni ztrati, u digitalniho signalu v radu megabitu staci jedna spatne provedena spojka a na internet muzete zapomenout. K tomu jsou potreba pripocitat servery na rizeni dat v pasmech (dalsi vec pro kabelovku k nicemu) a pak samozrejme lidi kteri kolem toho skacou.

Btw co se tyce toho 'zaplacena', to je v pripade kabelovych televizi dost relativni pojem, navratnost investic u prumerneho mestecka presahuje 10 let.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  13. 09. 2004 10:39

Jo, a rohliky jsou drazsi nez chleba. Kvalitne provedena pripojka? Tim myslite jak pred 5 lety prisli technici, odmotali 4 metry koaxu, pak rozbili omitku a odesli? Vysoke naroky? Jak je to kompatibilni s tim ze mezi zemi a stinenim koaxu namerim asi 90V? Aha, mam blbej merak, dekuji. Ale stejne to mate dobry, protoze se soucasnou politikou (fa Karneval) brzy pro to obskakovani nebudete mit duvod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  10. 09. 2004 14:22

Pripomel bych, ze se tady bavime o pripojeni domacnosti. V normalni domacnosti - nikoli v doupeti pocitacoveho nadsence - zije vic lidi nez jeden a taky tam uz byva i vic pocitacu nez jeden. Dnesni rychlosti a limity jsou nastavene tak na jednoho neprilis narocneho uzivatele. Pokud maji internet normalne pouzivat vsichni clenove domacnosti, tak 1Mbit je minimum a kazdy limit bude problem.

Tedy aby to pochopil i pan autor - duvodem ke zrychlovani je snaha o zvyseni poctu uzivatelu internetu. Postaci kdyz si autor uvedomi, ze cim vice bude mit cesky internet uzivatelu, tim lepe se bude darit i vydavateli zive.cz a tedy i panu autorovi. Pak snad zacne i bojovat za vyssi rychlosti..

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 14:33

ja uz nevim, jak to vysvetlit. nevolam po zpomaleni internetu, aale spise nez po dalsim plosnem zrychlovani sluzeb po kvalitnejsich sluzbach, at uz je to sirsi nabidka obsahu pro zakazniky daneho isp (v cene pripojeni i extra). Co se tyka nastaveni limitu na neprilis narocneho jednoho uzivatele, tak to mozna plati u ADSL, v pripade kabelovek byhc situaci tak tragicky nevidel a tenhle clanek je reakci na zrychlovani kabelovek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
wicked  |  10. 09. 2004 15:22

Pan Schon, svojim clankom ste ale (ako sam vidite) u svojich citatelov vyvolal skor dojem, ze zrychlovanie je *zle*. Ostatne o tom svedci uz aj nadpis toho clanku. Suhlasim s vami, ze kabelovky by mohli poskytovat aj riesenia pre ludi, ktori su ochotni zaplatit max. tych 700 Kc per mesiac za nejaky ten nonstop internet, kludne aj pomaly, ale odsudzovat kabelovky za to, ze zrychlili (co pravdepodobne znamena, ze mozno aj skvalitnili linky alebo co), mi pripada tak trosku absurdne.

Za priam desivy (pretoze ako novinar o.i. formujete nazory citatelov) vsak povazujem vyrok, ze domacnosti tie dva megabity ani nepotrebuju. Domacnost, ako uz niekto vyssie poznamenal, totiz nie je jediny pocitac. Sluzba chello plus ma priamo v podmienkach zmluvy, ze na net mozu byt pripojene az tri pocitace. Zrychlenie downloadu dalej neznamena len to, ze bude mat kazdy z tych troch pocitacov svoj extra c00l warez rychlejsie, ale aj to, ze ked si Pepik bude gamesit svoj kantrstrajk, tak mu to pojde rychlejsie, nebude tym obmedzovat svojho otecka, ktory si pozera spravy z archivu televizie a mamicka si bude moct pocuvat svoj www.di.fm bez toho, aby jej najprv xmms cachoval 4 minuty, ako mne, ked sme este bezali na 512. Na nedostatok sluzieb sa teda stazovat tato fiktivna (a pritom bezna) rodinka nemoze.

Zrychlenie na 2megabit vitam. Uvitala by som aj zrychlenie na 4mbit pri zachovani sucasnej ceny a vobec by som sa nezavzdusnovala nad tym, ze ma upc "investovat radsej do lacneho spojenia"

Ostatne, nerobi to uz nahodou? Citat z vasho clanku:

"Internet pro méně náročné uživatele v podání Karnevalu stojí 690 korun při rychlosti 150/50 kb/s (přibližně čtyřnásobek rychlosti připojení přes modem). Služba nabízená UPC by měla nabízet rychlost 128/64 za obdobnou cenu"

Mozte mi teda este raz vysvetlit, co teda vlastne mali kabelovky urobit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T.C.  |  10. 09. 2004 18:23

Kdyz zklvalitni a zrychli jedni poskytovatele budou muset zrychlit a z kvalitnit o ostatni nemyslite ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BuZZ  |  10. 09. 2004 13:55

Rychlost sice zvýší ale reálná rychlost moc nenaroste to vím určitě. Raději snížit cenu (klidně i s rychlostí).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Beneš  |  10. 09. 2004 14:10

co je to reálná rychlost?
ale faktem je, že dnes mi to jede nějak špatně

--
Staženo 3237kB za 37s (86,9kB/s)
Čtu seznamy balíků... Hotovo
--

jinak to jede na těch 92 KB/s co mám zaplaceno.
už se těším na 184 KBps...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MMike  |  10. 09. 2004 13:17

limit 80GB ci kolik tam je..bleee..sosam z DC dost a za mesic provalim s klidem pres 100GB...

netizi me zadny limit...rychlost mam od 100kBit do 600 Kbit cca.jsem z male obce u mesta s cca. 10 000 lidmi...mam WiFi.platím 1000kč,není to nejmene ale ne nejvíce.Znam horší nabídky...

limity me pripominaji "stare casy" na dial upu.Furt cucet na cas...tady se cuci na prenesena data...

zas neco hlidat....

ne dekuji to nemusim

MMike

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Franta  |  10. 09. 2004 13:46

Nesmysl, co tedy stahuješ, když máš 100GB měsíčně, fakt by mě zajímalo. Ne že bych to nedokázal stáhnout, ale opravdu nevím, co bych dělal s terabajtem dat stažených za rok.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  10. 09. 2004 14:34

Co bys s 1TB za rok delal? To stejny co MMike, splachoval do /dev/null :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
iNDYCZ  |  10. 09. 2004 13:12

Clanek je naprosto o nicem, navic je naprosto mimo misu, asi tak stejne jako pan redaktor.

Zrychlovani rychlosti u kabelovek a jinych druhu pripojeni ma vzdy smysl, at uz je vyuzito jakkoliv. Nuti totiz konkurenci nabizet kvalitnejsi sluzby, nez ty ktere nabizely dosud. Dalsi sluzby uz se pro tento novy trh objevi sami.

Opravdu nejak netusim, proc pan redaktor skatulkuje uzivatele ala CTc, tedy "stahovac", "nestahovac" a kdyz se nekdo v diskuzi ozve, ze je clanek spatny, tak je to pro pana redaktora warezak a navic v mensine. Uvedomte si pane redaktore, ze vetsina lidi nemaji potrebu se k vasemu clanku vyjadrovat, protoze to je ztrata casu.  

Me osobne limity u kabelovek nevadi, pokud jsou nastaveny rozumne a to se domnivam, ze nyni jsou. Umyslne se tu nezminuji o paskvilu jmenem CTc ADSL, protoze to je kapitola sama pro sebe, to neni "vysokorychlostni pripojeni". 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
admxx  |  10. 09. 2004 13:52

Souhlasim...mimo misu...a ani nema cenu se k tomu vyjadrovat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
N.O.V  |  10. 09. 2004 17:26

naprostý souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mendrit  |  11. 09. 2004 01:27

jj

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T.C.  |  10. 09. 2004 18:12

2O. Schon:

Verim ze podle vas je zvysovani je blbost kdyz si sam sedite na kabelu (i na vedeni) a nemate nejmensi problem. Ale lidi co jsou odkazany na ADSL zkvalitnovani sluzeb konkurence prinosem. Protoze kdyz to pujde dal tak treba konecne nekomu prijde divny ze uzivatel kabelu ma 4x veci rychlost a 10x veci limit nez ADSL a pritom za oboje se plati stejne.

BTW nechapu co mate vsichni za problem dat za kvalitni inet 2k ? Oproti najmu za 14k kterej je v praze takovej beznej je to docela pakatel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
trotl  |  10. 09. 2004 12:40

Nekolika malo slov k mym zkusenost s UPC z poslednich dvou tydnu. Jsem klientem UPC, drive Dattelkabelu prakticky od pocatky zavedeni sluzby internetoveho pripojeni. Zpocatku to byla sluzba ojedinela a na nasem trhu naprosto vyjimecna. Clovek byl tedy ochoten prekousnout, ze pripojeni v te do fungovalo na dobre slovo a zhruba polovinu casu. Ta doba jiz je vsak davnou minulosti a prostor pro toleranci nedostatku se vyrazne zmensil.

Minuly tyden jsem si v utery zapnul pocitac a modem se nepripojil. Volam tedy na UPC, abych nahlasil vypadek. Pulhodiny si hraji naschovavanou s zenskym hlasem generovanym automatem, do ktereho postupne vytukavam vsechny potrebne udaje. (Na ktere se me ostatne vzdy nasledne znovu zepta operator) Na zaver vlozim na dotaz cislo smlouvy. Hlas v pristroji se zmeni z zenskeho na muzsky a vytrvale dvojjazycne opakuje: "cislo smlouvy je naplatne, ta tlacitka telefonu jsou cim dal tim mensi". Cislo je spravne. Cislo je spravne - nekolikrat porovnavam smlouvu s cislem na displayi. Zpet se jit neda a predstava, ze budu muset rozhovor s automatem absolvovat znovu me k smrti desi, lec neni jineho reseni.

Vytacim tedy cislo znovu a lehce roztresen omylem mackam hned jako prvni volbu "1" - komunikace v anglictine. K memu milemu prekvapeni jsem okamzite prepojen na operatorku. (Doporucuji vrele vsem! Cela procedura rozhovru s automatem je tam zrejme pouze proto, aby nektere zakazniky odradila.)

Ta mi sdeli, ze se jedna o planovanou opravu a ze internet dnes cely den nepujde. Zaskripu zuby, sbalim pocitac a jdu se prihlasit do internetove kavarny.

Uplyne tyden a ja opet prichazim v utery k pocitaci - a internet opet nejde. Opet se jedna o planovanou opravu a internet cely den nepujde. Dalsi den internet opet nejde - tentokrat se pry jedna o vaznou zavadu.

Zacinam byt jiz ponekud nervozni a snazim se vyptat, zda je mozne za nefunkcni dobu sluzby zpetne narokovat penize. To je mozne pouze v pripade, ze sluzba nejde vic jak 48 hodin. To v me pripade temer neplati. Celkove uz internet sice nejde 3 dny v jedno tydnu, ale mezi tim vzdy par hodin sel. Vlastne z toho vyplyva, ze kdyz Vam UPC pusti internet na par minut kazde dva dny, nemusi se s Vami vubec bavit.

Chapu, ze se neco rozbije ci prijde jiny necekany vypadek, ale je-li oprava predem planovana, byl by takovy problem oznamit zakaznikum, ze tehdy a tehdy budou od site odpojen? Ne, misto toho je proste jednodussi je odriznout - treba se nikdo neozve.

Tomu rikam Fair Usage Policy. Ty jsi nas zakaznik a budes delat to co my uzname za vhodne. Preneses vic dat, nez je statisticky prumer mas smulu; Sluzba ti nekolik dni nebezi, tvoje chyba. Je dobre vedet, ze se s nami jedna fer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jmmstitel  |  10. 09. 2004 12:15

Problém je, že se stávám obětí propagandy ISP a zvláště redaktoři zive.cz.

Snaží se nám vsugerovat, že se nevyplatí domácí připojení pod 1000.

Což je nesmysl, máme jeden z nejdražších internetů v celé Evropě.

A že by ISP některé své nabídky nabízey pod cenou je k smíchu. V současné době jsou velké kabelovky opravdu velcí mezinárodní žraloci, kteří mají obrovské zisky.

Písání něco o tom, že vysokorychlostní internet bez placených slüžeb je na nic jsou nesmyslné.

Připomíná mi to obchod. politiku mobilních operátorů, kteří nabízí za ůplatek!!!! stažení melodií!!!

či java her. Už kvůli tomu, kolik mld jim lidé za paušály a telefonování zaplatí by mohli podobné sra-čky nabízet opravdu zdarma. Navíc je to amorální v tom smyslu, že to v 99% působí na děti, to bych ošetřil zákonem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  10. 09. 2004 12:34

Souhlasim!! Obvzlaste s tou druhou casti o mobilnich operatorech! Ja sem si telefon poridil az ve dvaceti letech a do te doby jsem taky zil! Nechapu proc dneska musi mit telefon kazde dite co uz umi mluvit .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Urbancik  |  10. 09. 2004 12:07

Nejak mam posledni dobou pri cteni clanku o ceskem internetu dojem, ze vsichni autori "kopou" za ISP ( jinymi slovy ze pro nektereho bud primo pracuji nebo dostali nejakou mensi/vetsi "pozornost" ).
Vetsina clanku obsahuje obhajobu chudaku ISP, kteri by tak radi chteli poskytovat poradne pripojeni , jenze jim v tom bud brani zly Telecom ( ne ze by CTc nebyli smejdi,ale ... ) nebo uz ted na tom prodelavaji,vsichni zamestnanci pracuji jen pro pocit z dobre vykonane prace a management musi do prace jezdit trabantem ( jednim), protoze poskytovani internetu je tak strasne nevydelecne. A jeste si nevdecni zakaznici porad stezuji.

Nevim, proc novinari haji nazor parazitu ( = politiku) / CTc / ISP, ze internet je u nas luxus jen pro hornich 10k, plebs nic takoveho nepotrebuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 16:40

A kdo Vam brani, abyste tem smejdum predvedl, jak lze poskytovat internet levne a, pokud mozno, celoplosne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
N.O.V  |  10. 09. 2004 17:22

ty budeš z upc?, pokud ne tak seš divnej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 23:41

Ne, z UPC nejsem.
Ale nemam rad typky, kteri vsechno vedi lip - Nemci maji krasne slovo Besserwisser.
Na takove plne plati ono prastare "Hic Rhodos, hic salta".
Nechte si to prelozit a vylozit, soudruhu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petrik  |  10. 09. 2004 11:48

Celej clanek je vpodtate o nicem a predevsim uvod jsem "nepobral" ale co me dostalo, byla veta, ze 150kbps o kabelu je zhruba 2x rychejsi nez dilaup. Pane autore, sedel jstenekdy v zivote na dialupu?Zrejmne mate v praci 10Mb fiber a dialup znate jen teoreticky. Kdyz ma nekdo stesti, tak mu dilaup jede 50kbps, a poklud ma jeste vetsi stesti, pak ma vytizeni one linky tak na 80%, 100% jsem snad jeste nevidel. Prumerna rychlost je ale kolem 40-46kbps a vetsinou to jede tak na 80%, takze realna rychlost je casto nizsi, ze 4kBps. 150kbps kabel pojede zhruba 15kBps, coz je pokud dobre pocitam asi 4x tolik a to vubec nemluvim o PL nebo pingu, ktery je nesrovnatelny, vetsinou 8-12x vetsi. Horsi clanek jsem uz dlouho necetl!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 12:06

au, no mate pravdu, tady mi to ulitlo, melo tam byt skutecne 4x, hned to opravim. Pravdu mate i v tom, ze nastesti uz vic nez dva roky dial-up nepouzivam, jen obcas gprs. Do te doby hsem ale na dialupu sedel, prestoze jsem mel v praci dokonce 100mbit. a 2000 mesicne za dialup byl solidni prumer. ve srovnani se 2000 za 2mbit docela nepomer.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petrik  |  11. 09. 2004 13:09

)) Takze clanek o tom, ze zrychlovani internetu je o nicem pise clovek, co sedi na 100Mb ) to jsem malem spadnul smichy ze zidle ))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PTsek  |  10. 09. 2004 11:22

Ahoj, v zadnem pripade si nemyslim, ze je zrychlovani slepa ulicka. Do budoucnosti umozni plne vyuzit linky pro prehravani DVD nebo televizniho vysilani online a dalsi a dalsi sluzby, potrebujici rychly pristup na sit. Souhlasim s nazorem, ze chybi urcity tarif, napr. 256/64, za nejakych 499, ktery by umoznil i ne tak narocnym uzivatelum internetu dostupne pripojeni na internet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honzik  |  10. 09. 2004 10:50

nevim co resite porad s tim libercem, pokud vim tak tam chello je a bude. http://www.upc.cz/cz/objednavky/chellodost/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Raul  |  10. 09. 2004 11:20

Důvěřuj liberečákovi

UPC to sice na svých stránkách nabízí, ale reálná situace je přesně opačná. Nehledě na to, že nabízené lokality jsou snad kromě Františkova klientsky nezajímavé.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Beneš  |  10. 09. 2004 10:01

Na co je mi 1536/128? 512/512 bych bral všema deseti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Newman  |  10. 09. 2004 13:06

Přestěhuj se do Otrokovic 512/512 za 1000,- měsíčně, neomezená (není garantovaná, ale 95% času jede na 100% "výkonu").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš  |  10. 09. 2004 09:57

mohu pracovat z domova a být připojen přes VPN. Když se to dovede do absurdna, tak by se mohl firemní server dát do nějakého hostingového centra a potom by se zrušila kancelář. S kolegy bych se viděl přes webkamery on-line, mohl bych s nimi hovořit a nemusel bych někam každý den dojíždět.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LX  |  10. 09. 2004 16:04

z domova pracuji uz od roku 96 ... dlouho na 32 kbit ... ty 2mbit si ted fakt uzivam :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 16:30

Pokus se hovori o UPC (neni zrejme), pak bych doporucil si poradne precist smlouvu. Praci z domova ji IMHO porusujete.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  10. 09. 2004 18:28

To jako že když mám internet od UPC, nesmím pracovat doma, jo?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 23:37

Presneji: z domova. Prectete si, krucinal, tu smouvu!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  10. 09. 2004 09:57

Připojuju se přes VPN do práce na Microsoft servery. Než Windows vůbec ukážou seznam souborů v nějakém adresáři... skutečně nechápu, co si spolu ty dvoje Widle povídají. A pustit třeba takovej Outlook... Kdybych byl nastálo doma, tak podle mě limity překročím hravě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RedRicK  |  12. 09. 2004 09:12

Pustaj cez VPN iba Remote Desktop :) na masinu v praci. Pojde Ti to OMNOHO rychlejsie.

RRK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  10. 09. 2004 09:56

Ja teda nevim, ale se ten slavny omezeni stahovani zda jako nesmysl. Zaplatil jsem si 256Kb/s (napr.) tak mam pravo tuto kapacitu plne vyuzit, protoze sem si to zaplatil. Pokud ma poskytovatel poddimenzovanou sit, tak to neni muj problem. Ja mam kabel a kdyby me zacaly omezovat stazeny data, tak od nich du okamzite pric.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 11:38

zaplatil jste si 256Kb/s s datovym limitem. tak je to ve smlouve, ne? datove limity jsou soucasti produktu stejne jako rychlosti, nemuzete to oddelovat jak se vam to hodi.

takze pokud ma poskytovatel poddimenzovanou sit, je to vas problem, pokud podepisete smlouvu s datovym limitem. samozrejme mate pravo odejit. ale je to jen vec nabidky a poptavky a toho, jakou smluvu mate. neohanejte se pravy, zadne takove pravo nemate.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  10. 09. 2004 13:47

Nastesti ja mam pevnou lajnu bez omezeni, takze se takovou blbosti jako je FUP nemusim zalamovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZieszTyn  |  10. 09. 2004 09:29

Ktery nahluchly masochista je schopen poslouchat takovou mumlajici nevyraznout sumarnu? 128 JE minnimum.
Limit 40GB, objektivne, kazdy mesic tolik nepotrebujete.....je v tom ovsem jista davka ALE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ghuul  |  12. 09. 2004 04:16

Souhlas, psat "...Ta většinou vysílají v kvalitě 64 kbps a nižší, ale existují i stanice s datovým tokem 128kbps..." je opravdu legracni. Osobne radia pod 160kbps neposloucham. Vyjimkou je snad jenom Radio1 ktere ma holt strop tech 128.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  10. 09. 2004 09:29

boze lidi, tady neni komunismus. Vsechno tohle delaj firmy jejichz cilem je napakovat si kapsu a bohuzel museji i za to neco poskytnout. Takze prijde do prace rozespalej manager, kouka na fotku noveho mercedesa a rika si.. kolik tak lidi budou ochotny za ten internet dat... Jestli chcete levny internet, udelejte si sdruzeni, zaridte si poradnou linku a podelte se oni. Pak totiz platite mercedesa jen 1x ne jako kdyz vas bude 30! snadny vypocet: No na jednohom zakaznikovy vytriskam rekneme 500,- = 30x500= uz je vam spatne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Pleva  |  10. 09. 2004 09:09

Bydlim v Ostrave. UPC i Karneval tu je.
UPC internet v Ostrave neprovozuje.
Karneval v Ostrave je, ale ne v mem dome.
Tvrdit, ze je Karneval v Ostrave dostupny je stejne jako, ze je vedeni uctu v eBance zdarma.
Zrychlujte si, me je to jedno.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CZieszTyn  |  10. 09. 2004 11:12

Rekneme si to na rovinu. V Ostravskem regionu je hovno, pomale a jeste za to hovno chcou nejvice penez v kontrakci s nejnizsimy platy......

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mendrit  |  11. 09. 2004 01:22

tak to jsi se asi nepodíval po různých alternativnách co lítají ve vzduchu, jinak by jsi ze sebe takový blábol nevypotil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T.C.  |  10. 09. 2004 13:12

No a vono snad vedeni uctu zdarma neni ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jindroush  |  10. 09. 2004 08:58

Jen malilinkate off-topic upozorneni: definicni soubory avast! o takove delce? To mi vubec neni jasny, co je do toho zapocitany . Aktualizace trva i na GPRS max. desitky sekund.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek  |  10. 09. 2004 09:41

Protože to jsou rozdílové aktualizace. Podle mě teda, já mám AVG. Když to člověk nainstaluje z nějaké starší instalačky, tahá se aktualizace komplet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  10. 09. 2004 11:29

ale to je tim ze mas to AVG

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ARow  |  10. 09. 2004 14:47

heh ty mas avast! tak to si uzij.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  10. 09. 2004 08:53

Argumenty kabelových televizí o vysokých nákladech na internetové připojení domácích uživatelů považuji absurdní, poněvadž v Přerově je možné pořídit přes KTV sdílenou linku bez omezení dat za 460 Kč / měs. a u jiného wi-fi poskytovatele dokonce od 400 Kč. UPC a jim podobní jsou v porovnání s těmito nabídkou drsní rýžovači zlata.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Raul  |  10. 09. 2004 08:10

Ono je moc hezké psát o zvyšování rychlostí kabelového internetu o cenách, nabídkách a podobně, ale připadá mi to jako ironie, když v Liberci, krajském městě není možnost si objednat ani Chello ani Karneval. Ale například v takovém Duchcově, Lahošti, Vtelně...

Inu, zřejmě na zákazníky velmi bohaté oblasti...

 

Nestálo by to páni novináři za oficiální dotaz?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  10. 09. 2004 09:20

Souhlasim i kdyz si myslim ze se taky casem dockate. Treba v Plzni je kabelovka v rozpuku Karneval radi jak cerna ruka... a za ty prachy! Nekupto. Imho nejses nahodou Tonda

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  10. 09. 2004 12:23

Krajska mesta jsou zrejme pro UPC nezajimava, v Hradci Kralove je kabelovka jiz mnoho let, ale po internetu ani vidu ani slechu.

Kdysi jsem se ptal na realizaci, odpoved snad v pristim roce, tech let jiz ale ubehlo moc a tak UPC internet a Hradec Kralove/cca 100000 obyvatel/  se nemaji radi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  10. 09. 2004 12:32

U kabelovky je problem ze je treba mit vhodnou kabelaz. Takovou ktera zvladne oboustrany prenos. Napriklad v Plzni se internet od Karnevalu nejdriv dostal do casti mesta ktera byla kabelazi pokryta jako posledni. Diky tomu ze mnela prave ono vedeni ktere to umoznovalo... az nasledne byly pokryty casti mesta mnohem vetsi, ale s kabelazi nevhodnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ši  |  10. 09. 2004 07:46

Na porovnanie: u nás (vlastne iba v Bratislave) je káblový ISP iba jeden - UPC, a ten zrýchlil rovnako, ako u vás, takže konkurenčným bojom to nebude.

Keď bola u mňa na návšteve sestra (má doma dial-up a 33.6 modem), bola z toho celkom mimo. Určite by to doma ocenila a postupne by sa 2Mbps naučila aj využiť, o tom nepochybujem. Je ťažko dúfať, že sa počítačovo takmer negramotný človek naučí pracovať s internetom a využívať ho, keď ho posadíte za dial-up. To je ako robiť autoškolu na wartburgu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
john  |  10. 09. 2004 13:00

to by ten wartburg byl na tom moc dobre, spis na slapaci ctyrkolce ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Liwe  |  10. 09. 2004 07:42

Hmm, ja teda nejsem odbornik, ale stojim nohama na zemi, a myslim si ze v soucastne chvili by jsme vsichni byli radi, kdyby tu byla moznost mit aspon kvalitni pripojeni treba za 1000,- kč mesicne.

Treba 512/128, bez limitu s nizkymi pingy. (aspon takhle paneboze ! :)

A o to by tu melo jit predevsim. Aby byla moznost mit slusne/kvalitni pripojeni za adekvatni (rozumnou) cenu. PRO VSECHNY.

Spekulovat o tom, jestli je spravne mit za 1300 kč dva megabity, nebo jeden (kdyz se to tyka mozna jednoho uzivatele z deseti) nema smysl.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ši  |  10. 09. 2004 07:50

UPC SK majú teraz novinku - Chello Easy. Je to 256/64 a s DPH to stojí necelých 800,- Sk. To je už podľa mňa vhodné pre normálneho non-IT človeka domov...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Liwe  |  10. 09. 2004 07:56

Mno, budiz (mohlo by to byt podle me i trochu levnejsi). Predpokladam, ze za takovou cenu je to bez limitu !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kapor  |  10. 09. 2004 10:01

to je 800 sk cize +- 650 ck :>

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 11:25

prominte, ale nesouhlasim. tady nejde o jednoho uzivatele z deseti, tady jde o principialni veci. samozrejme souhlasim s tim, ze by bylo zahodno poradne rozjet i low-level internet dostupny vsem (uz z hlediska kyzene orientace CR na znalostni ekonomiku treti vlny). ale to prece vubec nevylucuje, ze take rozvoj high level internetu je maximalne perspektivni a dulezity. ten vami zmineny jeden z deseti totiz razi cestu do budoucnosti nam vsem ostatnim.

proto jsem se ja osobne ohrazoval proti jakemukoli naznaku oznacovani vysokorychlostniho internetu coby slepe ulicky. naopak, musime podporovat jeho rozvoj, jinak se dostaneme do slepe ulicky i s celou CR.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  10. 09. 2004 07:32

Blbost, limit se da legalnim objemem naplnit hrave. Existuji mnozstvi legalnich (nelicencovanych) videi (anime). Dale, internetove radio s bitrate pod 128 je nezajimave. Mam rad SmoothJazz. Dal takove ty obycejne veci. Kazdopadne dostat se na 80GB neni vetsi problem (a to legalne).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 09:22

to legalne je v tomhel pripade malinko sporne. jen proto, ze se u na sty veci neprodavaji... Ceske zakony jsou zatim pomerne mekke, ale za dva roky tu bude evropska direktiva o vynucovani autorskych prav a pak "legalni anime" nebo stahovani pro soukromou potrebu bude mimo zakon. TO uz byhc vice bral ty gigabajty prednasek na serverech silicon hill

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  10. 09. 2004 10:34

no moment, dokud se na nektera anime "nevyda" linence, coz byva bud hned, nebo po odvysilani, je to legalni. Je to dobra reklamni praxe. Dokud to v JP vysila treba TV Tokyo. Myslim vuci legislative USA a dalsich.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Arima-kun  |  10. 09. 2004 12:37

jo. a proto GITS:SAC 2nd GIG fansubuje LMF, i kdyz je vsem jasne, kdo to ve skutecnosti je

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  10. 09. 2004 06:53

//Má ale megabit nebo dva megabity pro domácnost smysl, když na našem trhu stále chybí služby?//

 

Mno to je teda výrok tisíciletí!!! To byste jako chtěl aby někdo první spustil nějaké servery v ČR např s on-line televizí s několik MBit streamem atd. a až by to bylo, tak by se pro to "dodělal" celoplošně internet jo??? )) Vás bych teda jako vývojáře hardware mít nechtěl )) nebo byste mi mohl říct, že "Vyvíjet procesor s několika desítkama Ghz je zbytečný, protože proto stejně neexistuje žádná uživatelská aplikace" )))

 

První snad musí být VŽDY technologie na určité úrovni a pak až pro ni vzniknou lokální služby... mimochodem ty 2Mbit/s se dají využít úplně v klídku... protože je pěkná hovadina, že podle vás má inet rádio stream 32kbit/s (běžně 64kbit) a maximum tam uvádíte 128... to možná, když si chcete zničit uši nějakým "plechovým zvukem", tak si posloucháte nějaký to svoje Impuls na 32Kbitech, ale stačí když si stáhnete WinAmp a už ve veřejným seznamu inetrádií máte rádia se streamem i 256Kbit/s!! A to když by to hrálo 16 hodin denně a to třeba u mě nějaká muzika hraje, prostě jako taková tichá "zvuková kulisa" a určitě to fůra lidí dělá s normálním rádiem běžně, tak je to 1800MB za den a za měsíc to máme 54000MB = 52,734... GB!!

Takže jak vidíte přesáhnout se to dá jen poslechem rádia v trochu slušné kvalitě ) A to kromě rádií existují i inetTelevize a když zase nahlídnu jen do veřejnýho seznamu inetTelevizí ve Winampu, tak tu hned mám i televizku se streamem 768Kbit/s a když by se na ni někdo díval třeba jen dvě hodiny denně, tak to máme za den 675 MB a za měsíc to udělá 20250MB =  19,775GB... (a to samozřejmě existují i inet rádia a televize s daleko větším streamem...), takže jak je vidět nějakých určitě 50GB za měsíc by běžný uživatel dosáhnul zcela v klidu jen na televizi + rádiu, to do toho ještě ani nepočítám navíc různé inet video konference, surfování na webu, stahování (legálních věcí...) atd.

 

Takže jak jsme si názorně ukázali, ani by nezbylo pro nějaké výměné sítě místo v limitu FUP!! Proto by se takové připojení bez limitu dalo využít opravdu zcela legálně i při rychlosti 2Mbit/s a není pravda, že je to nevyužitelné (myslím, že na dobu, kdy bude konektivita v ČR taková, aby byla "nevyužitelná" si ještě hoooodně moc let počkáme ). Ty příklady, co uvádíte vy beru, jenomže důvod proč má ČR všechny tyto služby s tak mylým streamem je právě ten, že neexistuje dost potencionálních zákazníků na např "sledování českého programu se streamem 768Kbit/s (a vyšším)... protože je každému jasné, že tykový člověk by si "vytřískal" svůj limit dat na takové službě za pár dní a pak by měl rychlost jako telefon... a tak se ani nikomu nevyplatí tuto službu poskytovat v ČR )

 

--

Možná mi někdo bude oponovat, že tak vysoký stream je "zbytečná rozežranost", ale není... je to prostě vysoká kvalita, která do dnešní moderní doby patří... Stejně jako animace a obrázky do dnešního webu a mailů (kdysi byl web a maily taky jen čistý text )

--

 

Opravdu za článek s tímhle názorem byl LISKAL!!! Protože já se snažím pořád prosazovat net bez omezení a s vysokýma rychlostma... a pak nějakej chytrolín, tady napíše článek stylu "hurá zpátky na stromy - vysoká rychlost je zbytečná" a druhá myšlenka "kdo stáhne víc než 40GB, musí být na 100% král warezu a ostatní důvody jsou jen výmluvy" ((

 

Takže nezlobte se na mě, ale jako redaktor IT časopisu snad máte POMAHAT zlepšování kvality internetu v ČR a né uvádět nelogické důvody, proč je kvalitnější internet zbytečný (jako to dělal(á) např. ČTc)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  10. 09. 2004 07:26

No, mi teda taky titulek clanku prijde jak od Vaclava Klause (a to je co se tyce IT panecku ignorant). Zrychlovani internetu jako slepa ulicka? Pockat ... no jasneeeeeeeeee, spravnou cestou je jeho, tramtadada ... Z P O M A L O V A N I!!!. Skoda, ze tu neni smilik pro krouceni hlavou a tukani na celo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
astray  |  10. 09. 2004 09:00

Mam dojem, ze Klaus uz co se tyce internetu obratil. Chapejte, jemu je jedno jestli jde o televizi, internet, nebo vyrobu cukru. Podporuje to, z ceho ma prospech. Tenkrat se mu to do kramu nehodilo, tak byl proti, ted se mu to hodi, tak je pro. Nejake ideje? Nenechte se vysmat.

ast

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek Pavlas  |  10. 09. 2004 14:45

Takze Klausovi uz nekdo vysvetlil rozdil mezi Internetem a Teletextem?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stepan  |  10. 09. 2004 07:34


Naprosto souhlasim pane Barbar!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otas  |  10. 09. 2004 07:42

Naprosty souhlas!!!
Uplne me zamrazilo, kdyz jsem si clanek zacal cist.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 09:20

Ano, ve winampu par radii na 256 kbps je, ja osobne posloucham maximalne bassdrive na 128 kbps a k plechovemu zvuku to ma daleko. Nechci ani tvrdit, ze se neda koukat na ty kanaly ve Winampu, nekomu to mozna prijde zajimave, sam jsem ale na skutecne zajimavy kanal nenarazil. Nemluve o tom, ze ke kabelovemu internetu plati kabelova televize s desitkami programu i radio a verte tomu, bezneho ceskeho cloveka potesi vic televize v cestine nez desetimegabitovy stream treba z antarktidy :) ano, mate pravdu v tom, ze kdyz chcete, muzete a mel byste moci poslouchat streamovane radio i 24 hodin denne.

Budoucnost maji placene sluzby, pak bude mit vyssi rychlsot smysl, ale nikoliv plosne, ale na vyzadani, 2 MBit na browseni je vic nez dost, ostatane i na stahovani, hodne velkych serveru efektivne limituje bandwith na jedno pripojeni u jednoho megabitu. naopak, kdyz zaplatim 50Kc za film, tak budu jen rad, kdyz ho budu stahovat rychlosti ne 2mbit, ale treba 10.

To o nelegalnim software neni vymluva, ale fakt. Pokud P2P site tvori 50-80 % provozu u jednotlivych ISP, tak to proste musime brat jako vyznamny prvek urcujici nastaveni sluzeb i chovani ISP. Sam jste videl v diskusi pod bleskovkou o zrychleni, kdo si v realu stezuje. Spousta reci o tom, jak se da stahnout hromada dat legalne (ano, da), ale za tim vsim jen nastvanost z datovych limitu kvuli P2P.

Takze pokud mam jako novinar bojovat za zvyseni kvality internetu, tak budu prosazovat boj proti piratum, zavadeni placeneho obsahu a bandwith on demand, nikoliv plosne zvedani rychlosti jen pro rychlost samotnou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  10. 09. 2004 10:29

No teď jste tomu nasadil korunu!!!

 

//Budoucnost maji placene sluzby, pak bude mit vyssi rychlsot smysl...// Takže dokud je poskytovaný obsah volně, pak nemá podle vás co kdo mít několik Mbit doma, že??? Teprve až bude možnost si daný obsah koupit, tak byste uživatelům laskavě dovolil taky vyšší rychlosti???

 

A taky se mi líbí, že přesně víte co "běžný člověk" chce ) A co Ti co se vymykají vaší šabloně "běžný člověk"... Ti mají prostě smůlu co? Nechtěl byste se třeba vrátit do doby, kdy se dělal jeden druh auta, jeden druh oblečení, všichni měli v práci píchačky a 99,9% lidí údajně volilo jednu politickou stranu??? A kdo se vyjímal standardu "běžného člověka", tak měl prostě smůlu a byl okolím drcen, stejně jako by byl uživatel ve světě internetu podle vás, který by se vyjímal standardu "běžného uživatele" pouze tím, že by chtěl využívat na plno všechny služby internetu a né jen nějakých pár váma dovolených rádií v povoleným bitrate a na internetové televize by se asi musel vykašlat úplně....

 

(Ty televize a rádia ve winampu jsem dával jen jako příklad, protože jich jsou samozřejmě kvanta... a jsou i ve větším bitrate...)

 

//na browseni je vic nez dost, ostatane i na stahovani// tohle je taky skvělá věta ) Asi patříte taky k lidem, co definují internet jako "mail + web" a lidé, kteří chtějí využívat nějaké jiné služby jsou nějací rebelové či co? )

 

//ale za tim vsim jen nastvanost z datovych limitu kvuli P2P.// A nevím, co pořád máte za divnou "fóbii" z P2P... ano souhlasím, dá se takhle stáhnout spousta věcí nelegálně, ale i legálně ) A pokud víte, tak soud uznal P2P již několikrát jako legální... a jestli vám jde o množštví přeneseného warezu, tak daleko větší množství se přenese přes FTP (akorát tomu se nedělá všude taková "reklama" jako P2P)

 

A taky vůbec nechápu proč chcete tak pořád placený obsah??? Jaký je rozdíl v tom, když se budu dívat na televizi s 1Mbit streamem, která bude vysílaná volně a když se za ni bude platit??? Z hlediska "využitelnosti konektivity" to přece vyjde nastejno!

 

A vůbec se mi nelíbí to vaše řešení, které je mezi řádky patrné:

 

Kdo si ZAPLATI rádio přes net, TV atd. tomu rychlost zvednout třeba na 2Mbit/s a kdo si nic platit nechce, tak at má nějakou 128kbit - to mu na browsení stačí a přece nedopustíme, aby se díval na nějakou inet televizi s 2Mbit streamem zadarmo!! Nebo jste to myslel jinak??? ))

 

TOHLE MI TOTIŽ SILNE PRIPOMINA PROJEKT STRAZONE (FIRMY ČESKY TELECOM) (akorát tam je to trochu jinak udělané... ale KDO SI ZAPLATI JEJICH OBSAH, MUZE STAHNOUT VYSOKOU RYCHLOSTI TREBA 500GB... ale běda jak stahuje ostatní volný obsah internetu... tam už se tvrdě uplatňuje FUP a rychlost mu rázem spadne na skoro dial-upovou...)

 

Jestli teda tomuhle říkáte "rozvoj internetu", tak to se běžte zahrabat, podle toho, co čtu, vám vůbec nejde o rozvoj, ale o silný ZISK firmy, která by takhle poskytovala u nás ten placený obsah (a která by to asi byla je každému jasné, protože už ted je jediná u nás, která to takhle svým uživatelům dělá - Telecom!!)

 

PODLE ME MA MIT KAZDY CLOVEK V DOSAHU PRIPOJENI, KTERE TO TECHNOLOGICKY UMOZNUJE, PRAVO NA VYUZIVANI VYSOKO STREAMOVYCH SLUZEB INTERNETU, AT JSOU PLACENE NEBO JSOU ZDARMA!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 10:49

Evidentne si nerozumime a asi ani rozumet nebudeme, to ze mi vkladate do ust veci, ktere jsme nerekl je az trapne.

Cos etyka definice bezneho uzivatele, tu byhc radeji nechal na ISP, pro lidi, kterym nabidka sluzeb nevyhovuje preci existuji alternativy, nelimitovana spojeni, jen za vetsi penize. komercni firma ma praco nastavit si smluvni podminky a ceny jak chce, pokud to neni v rozporu se zakonem. UPC ani Karneval nejsou socialni ustavy, ale firmy, ktere svym akcionarum a majitelum maji vydelavat penize. Chcete 1 mbit garantovany a bez datovyhc limitu? Urcite vam ho nekdo nabidne a zavede, ale nebude stat 2000, ale tak 10 000 + porizovaci naklady.

Nevim, co vam vadi na vyuzivani internetu k prohlizeni weboivyhc stranek a stahovani posty. To kazdy, kdo nestahuje z topsites nebo alespon z P2P ma byt na dialupu? top prec nedava smysl. rychlsot v tomhle pripade znamena pohodli, proc si ho nedoprat? jenze na hrani 1 mbit proste ta vyhoda z pohodli prestava byt tak zretelna.

A co s placenym obsahem? kdyz pominu nelegalni obsah, ktery puvodne placeny byl, tak pri vsi uste k obsahu zdarma, ten placeny vetsinou nabizi zarucenou uroven sluzeb. napriklad rychle download servery narozdil od pomaleho stahovani na P2P, kdyz nemate stesti na nekoho, kdo ma na druhe strane obrovskou rychlost uploadu.

s vasi posledni vetou nicmene souhlaism, i bez kriceni - a s jednim omezenim - v ramci smluvnich podminek - a ty v pripade UPC i karnevalu zakazuji porusovani autorskych prav (pokud nabizite ke stazeni soubory chranene autorskym pravem, tak uz to porusujete i podle nasi soucasne legislativy) a zavadeji datove limity. Takze v praxi muzete stahovat cokoliv od zaznamu prednasek na sillicon hillu pres sledovani online televize az po stahovani softu z DC++, ale jen do vyse urceneho datoveho limitu. Karneval nabizi dlaich 5 GB za 300 kc po prekroceni limitu, upc moznost dokoupit data nenabizi, coz je chyba. chyba je z meho pohledu i to, ze nenabizi tarif bez datovych omezeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sphinx  |  10. 09. 2004 10:56

ajajaj markentingovy specialista promluvil, najednu stranu v prnim odstavci rikate ze vyuziti netu nechate radeji na ISP a v odstavci pod nim si uz na sveho ISP stezujete?schizofrenie?demence?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 11:02

Nevim, co vam vadi na vyuzivani internetu k prohlizeni weboivyhc stranek a stahovani posty. To kazdy, kdo nestahuje z topsites nebo alespon z P2P ma byt na dialupu?

VY nekomu vkladate do ust neco, co nikdy nerekl. smutne. nac takhle diskutovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  10. 09. 2004 11:17

Tak pane Schön... 1Mbit rozhodně stát 10 000 nebude, když např TransgasNet, nabízí v současnosti připojení 10Mbit za 31 000,-Kč a 100Mbit za 99 000Kč = 990Kč za nepočítaný 1Mbit s agregací 1:1 jako náklad za připojení pro ISP, samozřejmě každý ISP má agregaci alespoň minimální, takže nepočítaný 1Mbit/s za 2000Kč by šel pořídit úplně v pohodě, jenom kdyby daný ISP chtěl a nebyl nenažranec! (Mimochodem já nejsem z žádného velkoměsta - Olomouc, 100 000 obyvatel - a místní wifi ISP nepočítaný 1Mbit poskytuje ještě o 280Kč levněji, než částka za kterou ho podle Vás nepořídím )

 

--

 

Jistě, já Vás chápu, placený obsah je (většinou) kvalitnější, uživatel má záruky atd., ale přece existuje i množství NEPLACENYCH služeb na které je potřeba rychlá linka (jak jsem již psal...).

A nemůžu si pomoct, ale Vy říkáte, že vysokorychlostní internet se dá (by se měl) využívat jen na placený obsah... Jestli to z Vašich příspěvků nevidíte, tak si je po sobě ještě jednou přečtěte...

--

Taky souhlasím s porušováním autorských práv, jak píšete, ale proč potom uplatňovat datové limity na všechny??? Ať je ISP uplatňují jen na ty, co nelegální obsah šíří... a když se přenesu přes velkou diskuzi, že to není možné zjistit, protože odposlouchávání paketů je nelegální atd. tak proč se neomezuje jen upload u těch, kteří nelegální obsah sdílí??? Není přece tak těžké na P2P sítích jako je vámi zmíněný např DC++ zjistit IP adresy "sdílečů" nelegálního obsahu...

 

A hned si na to sám odpovím... Protože zmíněným firmám nejde o "zamezení porušování zákona" z toho nic nemají... ale jde jim o vlastní profitování!!! Protože zpoplatnění dat přece ničemu nezabrání... uživatel si to může stejně nelegálně stáhnout nebo sdílet, akorát z toho ISP bude mít penízky a o ty přece jde (mimochodem těch cca 500Kč za další balík dat je přece jen i tak levnější než např. koupit si to originálně pár hudebních CD v obchodě...), takže co se týče nelegálnosti, datové limity nic neřeší, řeší jenom ZISK providera!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 11:40

co se tyka cen pripojeni tak byhc odlisoval 1 mbit na garantovane lince - pronajatem digitalnim okruhu a negarantovanou kvalitu sluzby na wifi, ktere neni z principu ani urceno pro pokryvani exterieru, to prijde s wimaxem, mozna. 1 mbit na komercnim bezdratu se da poridit hluboko pod deset tisic, ale pokud budete chtit neomezena data a agregaci 1:1 nebo 1:4, tak to zase stoupne.

Ono trangasnet muze nabizet odkup konektivity od sebe za danou cenu, ale neco muzi zaplatit tu posledni mili. konektivita jako takova proste neni jediny naklad a mozna ani ne ten nejvetsi. Bohuzel nemam informace o financnich tocich v UPC, oficialni informace rika, ze internet uz si na sebe vydela, tedy, ze se dari splacet investice do infrastruktury. pokud to tak je, tak je mozne, ze az se zaplati infrastruktura, tka ceny poklesnou. U poskytovatelu ADSL je to uplne jinak diky telecomu, ale telenori slizby take nejsou levnejsi, jen kvalitnejsi, protoze i sit telenoru stala nejake penize a musi se zaplatit a vydelat.

ne, nerikam, ze si nemuzete 2mbitem stahovat treba dema her z doupe.cz, jen rikam, ze 2mbit pripojeni neznamena v realu tka velkou pridanou hodnotu zakou znamenalo zvyseni z 256 na 1 Mbit. mam proste pocit, ze hodnba za maximalni rychlosti pri duseni sluzby limity neni ta spravna cesta.

s tim pojetim datovych limitu u nas v podstate souhlasim. ISP jsou prilis lini skutecne trvat na dodrzovani toho bodu smluvnich podminek, takze si to usnadnuji datovymi limity. to se zmeni pravdepodobne az prejmeme tu evropskou direktivu. na druhou stranu maji isp docela dobre spocitane, ze s ejim do tech limitu uzivatele vejdou. u adsl to Ctc moc dobre nespocital, ale to je Ctc, v pripade kabelovek jsou ty limity docela stedre. ja pouzivam plusko uz dva roky a jeste sem se nedostal nad 40 GB mesicne a to u toho sedim tak 16 hodin kazdy den (pracuju z domova) a mam pripojene dva pocitace.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 16:13

Mozna se ptam blbe, ale preci jen to zkusim:
Hele, Barbare, proc si tedy neporidite tech nepocitanych 10Mb od Transgasnetu a prudite tady? Vzdyt by se Vam to snad vyplatilo! A rozhodne by Vas nikdo nebuzeroval s datovymi limity!
Ze by tam byl nejaky zadrhel? Ze by se ten zadrhel jmenoval last mile? Ze by tady nekdo jen blbe kecal?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  10. 09. 2004 22:53

Těch 10Mbit bych si klidně pořídil, ale bohužel na to nemám (ale věřte mi, že bych to měl rád , jinak žádný zádrhel není... a řeč nebyla o 10Mbit, ale jen o 1Mbit... a když to má fůra lidí (včetně mě) tady doma, tak mi asi těžko nějak vymluvíte, že to "nikdy nemůže fungovat" )

--

P2P "problém" Se vůbec nemusí řešit datovýmy limity, ale je jednoduché řešení, které předvedu na následující situaci: Jsem ISP a poskytuji vysokorychlostí net... a dozvím se, že fůra mých uživatelů využívá P2P nejvíc zde zmiňovaný DC++... řešení je tak prostinké... zapnu si DC++ připojím se na 5 největších českých HUBů, označím všechny uživatele na HUBu, ode všech nechám stáhnou file list, zaznamenám jejich IP adresy a je to ) Pak jen stačí nechat vybrat pouze filelisty s IP adresama, který poskytuju já (jako ISP) a je to... jak zjistím, že někdo z nich sdílí warez, tak prostě jen předám jako technik ISP jeho údaje na mail sekretářky a ta zítra všem těmto uživatelům může poslat rovnou výpověď ) Vidíte v tom někdo problém????

 

Tohle řešení je skvělé pro boj proti pirátům, ale už ne tak pro ISP, protože tímhle nezíská žádné peníze, kontrolní činnost provádí na své náklady a ještě peníze ztratí (protože přijde o vyhozené uživatele...) )) A teď se opět dostáváme k datovým limitům )))) Ten dá vydělat ISP a ten se současně může vymlouvat na P2P sítě a warez a datový limit uvádět jako možný způsob boje proti němu ))

 

Jenom je mi líto, že spousta uživatelů s datovými limity z neznalosti souhlasí taky a ještě osočuje uživatele, kteří se snaží o jejich zrušení...

 

Jinak jak tu pořád někdo vidí budoucnost v "placeném obsahu", tak servery, které zkoušejí "placený obsah" docela zhusta krachují... (ať už se jedné o placené inet časopisy, hudbu, filmy nebo cokoli...) protože lidé to za tu cenu nechtějí... a nápad, autora článku, že by ISP byl zároveň poskytovatelem obsahu a rychlosti (FUP) by stanovoval podle zaplaceného množství obsahu u sebe - to mi přijde při nejmenším jako solidní vydírání!! "Buď si to zplatíš a můžeš si to stáhnout ode mě, nebo (díky nehoráznému FUP, různým omezením atd.) si to, milý uživateli, nestáhneš vůbec!!

 

V tomhle nějak opravdu nevidím ten rozvoj internetu... a byl bych zastáncem toho, aby se uzákonilo nějaké nařízení, že pokud je ISP zároveň i poskytovatelem placeného obsahu, pak nesmí nijak zvýhodňovat stahování svého placeného obsahu oproti konkurenčím placeným službám (tedy pokud uplatňuje FUP, ať je uplatňováno i na stahování placených dat z vlastních serverů, stejně jako je uplatňováno na všechny konkureční servery s placeným obsahem...)

A to co dělá ČTc se StarZone (nepočítá svým zákazníkům stažená data do FUP), je když né nelegální, tak rozhodně nemorální... vůči ostatním poskytovatelům placeného obsahu...

 

A ještě jedna věc na závěr: To, že je v ČR "něco špatně" může být i dost dobře patrné z toho, že malé komunitní sítě mají lepší cenové podmínky a kvalitnější služby (většinou žádné limity nebo FUP) než obrovští ISP... Nebo někomu snad přijde normální, že službu kterou nabízí UPC za cenu kolem 700 a s omezením dat je schopna parta pár lidí na vesnici nabídnout za polovinu a bez omezení dat???????

K tomu si dovolím jen parodovat výrok ze známého Shakespearova díla: "Něco shnilého je ve státě Českém"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melkor  |  10. 09. 2004 23:36

Nemate na to? Tak se podelte se sousedy
Sam jste uvadel ceny, za ktere jste schopen ziskat konektivitu ... (zbyva jen dodat, ze portovou)

Racte prominout, zbytek jsou nezajimave kecy o tom, kdo by co mel udelat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
to-mas  |  10. 09. 2004 13:56

hehe
,,Chcete 1 mbit garantovany a bez datovyhc limitu? Urcite vam ho nekdo nabidne a zavede, ale nebude stat 2000, ale tak 10 000 + porizovaci naklady."

ja mam v bratislave chello klasik 1014/128 za 1700sk mesacne bez obmedzenia.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ropucha  |  10. 09. 2004 16:54

nojono a kam vam se podelo tech 896 kilo na uploadu - ktere je tak nejak uplne bezne u garantovanych linek?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ARow  |  10. 09. 2004 14:31

az zacnete hrat online hry tak o tom mluvte ale do te doby radsi mlcte protoze
1. rychlost 1mbps se hodi jelikoz nekdy si clovek pro zabavu zalozi server a hraje se u nej (ne dedikovany!!)
2. download na hry + VoIP je potreba tak aspon 256 + treba my doma mame 3 pc a tak je potreba na kazdem z nich mit aspon trochu rychli internet takze to chce aspon 512 (plno domacnosti ma doma 2pc..)
3. Upload je potreba take aspon 256
4. ja stahuju za DC++ v podstate jen legalni veci napriklad serialy (v zakone je ze z TV si clovek muze nahravat ale nesmi to dal komercne vyuzivat) a ja serialy sbiram takze nataham toho klidne i 20gb mesicne, dale stahuji treba propagacni filmy USA, CCCP... a take stahuji distribuce linuxu....

nastahuji mesicne 15-30gb a nejsem nakej strasnej warezar ale z casti si za to ze stahuji muze telecom sam jelikoz moje pripojeni se diky spatnym pingum uploadu 64 stalo nepouzitelne na HRANI HER ONLINE !!!!!! takze kdyz se naseru kvuli pingu tak sosam z netu ...
mimochodem mam adsl 256/64 profi agr 1:20

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  10. 09. 2004 16:43

No ono UPC tam ma mnohem vice nepresnosti, spise nepravd.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sphinx  |  10. 09. 2004 10:53

souhlas, dotedka jsem mel pana shona za relativne rozumneho cloveka, ale tohle je moc. pripada mi to trosku jako PR z tv nova...vazne hruza. dovolim si opetovne poznamenat, ze stahovani hudby a videa z p2p siti NENI ilegalni, sdileni ano, ale to uz je vec druha a nam(upc) s 128 uploadem se neda nadavat ze toho uploadnem kvanta, ze

jinak keci ze zatim neni vyuziti tu byly vyvraceni uz nekolikrat, analogie s procesorama byla myslim vic nez vystizna...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RedRicK  |  12. 09. 2004 09:05

Dovolim si poznamenat ze takmer VSETKY P2P siete maju PODMIENKU nazdielat nejaky obsah, aby si mohol stahovat.

RRK

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sphinx  |  12. 09. 2004 11:52

ja si dovolim poznamenat, ze sdilenej obsah muze byt klidne legalni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 10:59

PRAVO NA VYUZIVANI VYSOKO STREAMOVYCH SLUZEB INTERNETU?

prominte, jinak s Vami souhlasim, ale tohle jste snad trosku prehnal, ne? jake pravo - snad dokonce zakladni lidske pravo? Obavam se, ze si pletete sve prani s narokem. Tohle je prece veci smlouvy - muj nazor je, ze providerovi se vyplati neco takoveho provozovat, a proto by to poskytovat mel, nebyv od toho odrazovan pesimistickym novinarem. ale rozhodne neni nejaka jeho povinost tohle poskytovat. kdyz bude chtit zavest FUP, je to jeho vec - vase vec je na takovou smlouvu nepristupovat. tyhle veci by mel resit trh - jedine nabidka a poptavka, neohanejte se nejakymi pravy. mozna jsem vas prispevek spatne pochopil, ale prinejmensim je to spatne vyjadrene. na to prosim pozor, timhle rychlemu internetu nepomuzete, nanejvys sam sebe vradite mezi extremisty, kterymi netreba se zabyvat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  10. 09. 2004 12:52

Musím se trochu zastat pana autora. Vy žijete asi v domnění, že ve světě vládne komunismus, ale on tam vládne kapitalismus. Filmy, hudba apod. se produkuje aby vynesla prachy, oni to nedělají pro vaše blaho. Takže to někdo musí zaplatit a to na P2P síti zaplatí jeden člověk a ostatních 10000 lidí si to stáhne zadara, proto je o P2P sítě takový zájem a proto mají provozovatelé problémy s kapacitou a proto jsou limity. V případě, že by se za stažení filmu platilo jako na Starzone (pokud by tam bylo co stahovat), stáhli byste tak 3-5 filmů za měsíc. Na P2P se stahuje všechno, proč ne když to nic nestojí a jednoduše se to ukradne. V supermarketu si taky koupíte 5 piv, ale kdyby bylo zadara, taháte to domů po vozejkách. Jo, existuje možnost vyčerpat limit 40GB i bez P2P, ale přiznejme si je to jen výmluva. Věřte tomu, že kvalita služeb jde dohromady jen s ekvivalentní cenou. Srovnejte si placený filmový kanál (HBO) s kanálem zadara (Nova, SAT1...) a to že internetové služby zadarmo, financované jen reklamou, přinesou kulový pochopili investoři před lety (pád technologických akcií). Takže až se zlikvidují P2P (a ono k tomu jednou dojde) a lidi budou za stahované věci normálně platit bude kvalita, rychlost a nebude problém s FUP. Jednou budeme platit i za majlovou schránku registrovanou na skutečné jméno, ale bez spamu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  10. 09. 2004 14:11

V případě, že by se za stažení filmu platilo jako na Starzone (pokud by tam bylo co stahovat) ...
Tak to je trefne. Predevsim sami distributori NENABIZEJI placeny obsah. Spousta lidi by za ten film
tu pajdu dala, kdyby se dal v dobre kvalite stahnout, ale ono proste neni kde. Takze spousta nevyuziva
P2P, protoze jsou zadara, ale protoze jsou jedinou alternativou ziskani konkretniho obsahu.

A k tem basam piv. Zadar se uchlastas mozna tak ty, je spousta lidi, kteri nedostanou tres, kdyz je neco zadara.
Takze, zde by se hodilo, podle sebe, soudim tebe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  10. 09. 2004 15:38

Ja nemám zapotřebí ani pivo zadara ani filmy zadara, soudím jen z toho co vidím okolo sebe, jako útok na neexistující supermarket Český sen apod. Jinak proč by někdo nabízel dneska placené kvalitní filmy když stačí malý marketingový průzkum aby zjistili, že to nikdo nekoupí. Bohužel přiznej si, že dneska se radši lidi dívají na nekvalitní filmy z P2P, hlavně že jsou zadara, než aby šli do kina, půjčili si DVD nebo platili HBO. Tak proč by platili za stáhnutej film ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  10. 09. 2004 17:05

Hele, nepovazuju se za nejak vyjimecnou personu, a neomezuje mne na pujcovne DVD cena, ale jejich oteviraci doba, nutnost DVD vratit, omezena nabidka, to ze musim behat kdovikde (mam lepsi veci na praci). Proc bych si nemohl v praci objednat v DivX film, stahnout ho na kompl dom a po prichodu z prace se na nej podivat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ARow  |  10. 09. 2004 14:38

cha cha tesim se az se p2p site sami znici :DDDDD by me zajimalo jak..
ja si totiz veci ktere CHCI !! NEBO SE MI LIBI!!! kupuji legalne ale pokud je to shit nebo dokonce predrazenej shit tak sorry ale platit za to ;)

mimochodem ja nasosam hodne GB dat mesicne jelikoz sbiram serialy ktere jsou legalni(v zakone stoji ze clovek si z TV muze nahravat pro vlastni potrebu neni tam specifikovano na co takze si je muzu i grabovat do PC)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 14:52

kdyz je to shit, tak proc to vubec stahovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ARow  |  10. 09. 2004 15:16

mno pokud massmedia funguji tak ze ti vperou do hlavy pomoci reklam a ruznych clanku "kupte si tento produkt" tak aspon vyzkousis jeho kvalitu.. vis ... jestli nechapes a zeptas se jeste jednou takhle blbe tak ti neodpovim :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  10. 09. 2004 15:41

Ony se P2P samy nezničí, on je někdo zničí. Začalo to Napstrem, za ten už se platí a dojde časem i na ostatní, cesta se vždycky najde když jde o miliardy. Myslím, že producenti a distributoři filmů a hudby toho sponzorování mají tak akorát dost. To je suché konstatování.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ARow  |  10. 09. 2004 16:47

no mezi napsterem a dc++ je veeeeeeeelikej rozdil napster mel jeden hlavni server(teda pokud si to pamatuju dobre) a dc++ ma stovky hubu takze dc++ se zrusit NEDA!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pivko  |  11. 09. 2004 21:07

za to, že se stahuje a nelegálně sdílí obsah mohou především autoři, nahravací a vydavatelské společnosti, které prostě do dnešního dne nevymysleli nic (kromě dělání BUBUBU a pokusů o kriminalizaci běžných uživatelů), čím by si uživatele opět získaly na svou stranu.

jsou různé skupiny lidí, někteří mají čas, jiní peníze, jen málokdo má obojí zároveň. ten, kdo má spoustu času, ale málo peněz (typicky studenti) je už pro placení za využití autorských děl navždy ztracen. vydavatelé by se měli zaměřit na ty, co mají peníze, ale nemají moc času, těm nabídnout rychlý přístup ke svým katalogům online za paušální poplatek, nebo za nějaký drobný třeba za každou písničku. možná bychom se divili, kolik by měli zákazníků. já bych to osobně klidně platil a rád, než tejden stahovat z P2P něco v bůhvíjaký kvalitě. jenomže to by holt v těchto společnostech nesměli sedět lidé ducha mdlého. takže holt to P2P ještě chvíli bude muset existovat a jejich zisky dále klesat, třeba se pak konečně proberou. ale, být závislý na tom, co je sem milostivě oficiálně dovezeno a pak nabízeno za těžký prachy v kamenných obchodech, tak to snad ať radši pirátí úplně všichni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jose armando  |  10. 09. 2004 13:33

Kdybysis ty sosálku raději našel dvě věci:
1.práci
2.ženskou
Tak bys neměl ani čas ani důvod takovýhle věci řešit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hnizdo  |  10. 09. 2004 10:41

Uvedomte si uz konecne, ze i z P2P se daji stahnout stovky gigabajt dat, ktere jsou zcela legitimni.

Prave diky p2p jsem se dozvedel o hudebnich umelcich a filmech, ktere nejen ze nejdou koupit u nas, ale treba uz taky nikde.

Datove limity v zadnem pripade neslouzi k ochrane ISP, ale pouze k marketingovemu rozdeleni uzivatelu na narocne a ty druhe, z nichz ti prvni jdou podstatne lepe vydirat, zvlaste v nasem "konkurencnim" prostredi.

Resume - UPC zavedlo datove limity jen a pouze pro vlastni zisk, coz ji bylo umozneno nedostatkem konkurence. Je to spatne reseni, do budoucna neperspektivni. Fakt, ze jinde existuji pri mnohem vetsi kupni sile srovnatelne sluzby bez limitu dat, to jen potvrzuje. UPC je zkratka stejna zlodejska banda jako Telecom.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 10:46

P2P tvori 50-80 % provozu u jednotlivych ISP? na to jste prisel jak? uvedte prosim zdroj, zajimalo by me to.

navic, i kdyby to byla pravda - a co jako? to, ze nasosat 80 GB za mesic jde i legalne, je naprosto zrejme (uz dnes, a to vubec nemluvim o tom, ze technologie vzdycky predchazeji aplikacim) - a tomu je treba prizpusobovat i nabidku. Samozrejme, ze by pro uzivatele bylo optimalni dostavat od ISPs siroke portfolio produktu a zvysovani rychlosti jen pro ty, co maji zajem, nikoli plosne - tak jak o tom pisete ve svem prispevku. Jenze v tomhle smyslu jste snad mel ladit i nazev a cele vyzneni clanku, a ne to dodavat az do prispevku v diskusi, nemyslite?  Povazuji za naprosto vyloucene, ze by zvysovani rychlosti bylo slepou ulickou - jak znelo v nadpisu clanku. Podlehl jste touze zvysit ctenost vyrobenim kontroverzniho bulvarniho clanku nebo co? Clanek, prestoze obsahuje nektere zajimave myslenky, povazuji za hrube zpatecnicky. Takze bych se rozhodne pripojil k onomu nazoru, ze autor clanku dela jako novinar spatnou praci a prokazuje uzivatelum internetu medvedi sluzbu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 10:55

ta cisla nejsou zadnou novinkou, tech 80 procent napriklad nekdy pred rokem pouzilo BBC v nejakem poradu s lidmi z british telecomu, obdobne udaje probehly i ve zpravach analytickych spolecnosti a nakonec se k nim znaji i nekteri cesti provideri, vysoky podil P2P siti na provozu ostatne potvrdil i technicky reditel UPC CR.

A zatimco mate pravdu v tom, ze se daji stahnout legalni data, tak sam dobre vite, ze v praxi to vypada v drtive vetsine jinak. staci se nalogovat na dc++ nebo jakoukoliv jinou sit a sledovat cvrkot.

titulek jsem vybral takovy, jaky mi pripadal vhodny, ze se vam nelibi je vec osobnich preferenci a vkusu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 11:14

"A zatimco mate pravdu v tom, ze se daji stahnout legalni data, tak sam dobre vite, ze v praxi to vypada v drtive vetsine jinak. staci se nalogovat na dc++ nebo jakoukoliv jinou sit a sledovat cvrkot"

znovu opakuji - no a co? kvuli tomu, ze nekteri (treba i vetsina - ZATIM) pouzivaji vysoke rychlosti nelegalne, tak nebudeme rozvijet internet ani pro ty, kteri jej vyuzivaji (a hlavne vyuzivat BUDOU) legalne? vas argument povazuji za absurdni.

"titulek jsem vybral takovy, jaky mi pripadal vhodny, ze se vam nelibi je vec osobnich preferenci a vkusu"

to mate samozrejme pravdu. ale nepripada vam zajimave, ze podobny vkus (a podobne hodnoceni kvalit vaseho clanku) sdili zrejme vetsina prispevatelu do diskuse? premyslel jste nekdy o vzathu mezi spokojenosti ctenaru s vasimi clanky a mnozstvim penez, ktere pritecou do Zive, resp. do vasi kapsy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Otakar Schon  |  10. 09. 2004 11:44

muj argument o zvysovani rychlosti vam muze pripadat absurdni, ale to bude ptozo, ze ho prekrucujete. Zvysovani rychlsoti pro samu rychlsot bez nabidky odpovidajicich sluzeb je podle me spatna cesta. nerikam, ze se nema pracovat na zvysovani kapacity site. Ale plosne zrychlovani nad nejakou rozumnou uroven (coz je podle me ten megabit) neni ta prava cesta, narozdil od bandwith on demand, coz je podstatne jiny druh sluzby.

zvlastni je ten pomer mezi deseti lidmi v diskusi a tisici lidi, kteri clanek cetli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 12:11

Nic neprekrucuju - jen je mi na rozdil od vas jasne, ze rychlost musi prijit prvni. Nebo si opravdu myslite, ze nekdo bude cpat prachy do vyvoje sluzby, pro kterou v dohledne dobe nebude moci ziskat klienty? Jak si to predstavujete - ze nekdo napise do novin "kdybyste meli rychly internet, poskytnu vam tuhle uzasnou sluzbu" - a pak se obycejni lide navali do kancelari ISP a donuti je zrychlit linky? Nebo jak proboha? Dokud nebude rychlost, zadne sluzby neprijdou. Az prijde rychlost, prijdou aplikace pro lidi s rychlym, par lidi je zacne vyuzivat, budou z toho tezit, ti ostatni budou chtit tezit taky, i lidi s pomalejsim pripojenim si kvuli nim zacnou porizovat rychlejsi interent a ISP budou taktez spokojeni.Takhle internetovy trh vzdycky fungoval.

A o plosnem zvysovani rychlosti jsem taky nic nepsal - a navic, pod terminem "plosny" bych si predstavoval neco uplne jineho nez tech cca 35 tisich zakazniku Karnevalu a UPC v cele CR. tyhle firmy jsou pro ty rychle - kdyz nekdo rychlost nechce, at si klidne koupi dial-up za pet penez. A navic, i Karneval i UPC ted prichazeji s levnym pomalym netem, takze moznost volby tady rozhodne je - takze nechapu, o jake plosnosti porad mluvite.

co se tyce zvlastniho pomeru mezi deseti lidmi v diskusi a tisici lidi, kteri clanek cetli - to si jako myslite, ze ti kteri nenapsali, vsichni povazuji vas clanek za kvalitni? Neda se to vyloucit, ale obavam se, ze tenhle nazor by byl asi tak podlozeny jako vase vyvody v clanku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Art  |  10. 09. 2004 13:43

Tak tohle je pravda, napřed je třeba mít kapacitu sítě a pak může někdo nabízet služby pro vysokorychlostní internet. Problém ale u nás bude v tom, že ty služby si nikdo nekoupí, protože většina těch co používá vysokorychlostní internet krade filmy, muziku na P2P, takže proč by měl někdo zvyšovat kapacitu sítě kvůli P2P z čehož nemá ani groš. Marketingový průzkum by zřejmě ukázal, že o video on demand, placenou muziku a placené filmy by byl pramalý zájem. Ti co by i zaplatili většinou makají tak, že na čumění na filmy moc nemají čas a tzv. nováci nemají internet.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Melmen  |  10. 09. 2004 18:43

V dnešní době, kdy každý třetí má digi foťák nebo kameru.......tady je fakt fakt vidět že někteří žijí ještě v totalitě (hlavně autor)...stačí si uvědomit kolik giga zabere hodina nebo dvě digitálního zápisu na kameře....

Pokud se budu chtít pochlubit s videem kamarádovi,   tak bohužel abych to poslal radši poštou

O net rádiiích, net televizích, net gamingu tady bylo řečeno už spousta....

Věc jako P2P-autorské zákony si jednoznačně má vyřešit orgán k tomu určený a ne poskytovatel připojení a už vůbec ne komunistický kecálek....

Ty jeho dedukce jsou největší blábol, jaký jsem na netu za poslední rok četl.

Když si uvědomím že i v roce 2004 jsou zde lidi s tímto myšlením, je mi zle...a taky proto odjíždím na hodně dlouho do zahraničí, kde mě omezovat nebudou  (UK)....

Mějte se tu pěkně...

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fotr  |  12. 09. 2004 19:37

"zvlastni je ten pomer mezi deseti lidmi v diskusi a tisici lidi, kteri clanek cetli."

 

No tak já se tedy hlásím k těm "deseti z z tisíců". Původně jsem sem nechtěl vůbec psát, neboť to co jsem měl na jazyku popsali jiní. Zdálo se mi trapné přispívat výkřiky typu "já taky" tady jsem" "souhlasím".

No nic, pan Schon může v klidu spát dál.

Co je 11 z tisíců. Že, pane Otakare.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mk_76  |  14. 09. 2004 13:06

nehnevaj sa na mna, ale ty si teda poriadny tĺk !
pozri sa na http://www.shoutcast.com/ a zistis ze je tam vyse 6000(!) radii s bitrate az do 320 Kbit/s. najdes tam vsetky hudobne styly ako house, techno, jazz, rock, ambient a neviem este co. to je ine zradlo ako slovenske a ceske radia ktore do ludi hustia stale tie iste komercne sracky dookola. ale najlepsi je samozrejme "bassdrive" - sorry, zabudol som. a ked chcem pocuvat nieco ine som warezak. a ty chces bojovat ako novinar za zvysenie kvality internetu zavedenim bandwidth on demand? ked sa ludia montuju do toho comu nerozumeju vzdy to dopadne rovnako - dopadne to na hovno !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kapor  |  10. 09. 2004 09:57

tak tak asi tak nejak som to chcel povedat aj ja
P.S.
ja si moje winamp radio pre istotu ani nevypinam a pravdaze 256

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rumcajs  |  10. 09. 2004 10:23

absolutni souhlas to Barbar - zrovna jsem chtel zacit smolit neco podobneho, ale kdyz jsem precetl tvuj prispevek, doslo  mi ze lip bych to nenapsal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bilbo  |  10. 09. 2004 11:21

No s tema radiama je to pravda, casto to lidem bezi jako kulisa a pokud pracujou doma, tak neni problem natahat jenom na 256kbit radiu tech 50gb za mesic ...

I kdyz treba radia co posloucham ja maj od 96 do 160 (v lepsi kvalite holt nevysilaj), v prumeru bych rek, ze ty lepsi jedou cca kolem 128... 256 jsou spis lepsi vyjimky.

Dalsi jsou treba hry - takove hrani wolfenstein enemy territory, to jde pri hrani v 16 lidech cca 10Kb/sec ke mne a cca 3Kb/sec ode mne, cili behem hrani po dratech putuje 13Kb kazdou sekundu, coz odpovida 104Kbit radiu (sice min nez 128 nebo 256, ale taky je to trvaly proud dat)

Ono se to nezda, ale takovyhle "malo narocny veci (streamovane radio, hry)" kdyz se nechaj pusteny dlouho, tak sezerou tech GB dost ...
A streamovane video , to uz zere gigabajty hodne rychle ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VlK  |  10. 09. 2004 06:52

S cenou se da dostat pod 1000Kč! Stačí nabídnout možnost zaplatit zřízení, měl jsem net (wi-fi) za 350Kč s DPH (samozřejmě 64 kbit/s a omezena data), ted mam 650 kč neomezenou 128 kbit/s a to je ve meste s 3000 obyvatel) . Staci nastavit ceny dle nakladu. Podpora? Zakladni zdarma mesic po nainstalovani (v cene aktivace), dal za priplatek. KDyz si zakaznici mohou vybrat, ktery model je pro ne lepsi, v cem je pak problem???
Vyuziti domaciho uzivatele? Stejne jako v podniku, doma si taky mohu poustet radio, a to dalsi, nehlede na to, ze jste zapomnel na dalsi sluzbu, ktera je vyuzitelna i s mnohem nizsi ryhlosti a to VoIP (pro mene znale telefonovani pres Internet), coz asi vezme polovicku jak to radio.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fazole  |  10. 09. 2004 03:08

je to jenom chyba nebo je cena UPC Mix plus a TV UPC Mix classic s TV doopravdy stejna? (1950kc jak je to v clanku)????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
T. D. Smiricky  |  10. 09. 2004 01:59

No nevim, ja si myslim, ze sit je uz leckde vybudovana, zasuvek do bytu jsou uz mraky, ale na tehle zasuvkach si to spousta lidi nepripoji, bo se jim to zda (opravnene) drahy. Naklady jsou na tu sit jsou podle me docela fikni, pokud ji nezvetsujete. A myslim si ze tri pripojeni po 3x 500,- Kc. v lokalite (panelak treba) jsou lepsi, nez zadnej za 1300,-... Stejne tam ta sit je a naklady na udrzbu stejne jsou. Lidi tam maj zapojenou kabelovku a technik tam cas od casu musi.

 

A co se tyka zamestnancu, ktery musi platit...  Ted mi nedavno zapojovali Chello doma a samozrejme to zamestnancu Chello nebyli. Externi firma. Objedname jen, kdyz potrebujeme...  Zamestnance neplatime.

 

Oddelelni vystavby? Naky delnici? Nemame. Externi firma dodava a stavi sit...

 

Tam sedej (Na UPC) jen lidi na Marketingu, Sales, poppore, a par inzenyru ve druhym patre na tom oddeleni vystavby, ktery to planujou jak se postavi udrzuje a testuje a tak dal... , a to tam spousta tech inzenyru sedi na zivnostak, na jako zamestnanci.

Dle meho se 128/64 nebo 256/64 za 500,- 700,- bez DPH musi vyplatit, na siti tohoto rozsahu.

 

Dyt shanej lidi, ktery by jim platili kde muzou, taky furt novy obchodaky shanej co to pujdou cpat lidem do hlavy dum od domu. Hlavne na ty svy balicky televize. A ta cena je srovnatelna. Zakladni nabidka za 150,- Vetsinou chtej prodat tu drazssi za 600,- tusim. A je jedno, jakej produkt prodavam. Jestli TV, nebo net.  Je ale fakt, ze ze 100  lidi, si jich objedna TV tak 5x vic nez net, bo je to jednoducha zabava a TV ma doma kazdej, ale PC ne. PC je aktivni zabava, a tu chtej jenom nekteri, hlavne mladi. Ale penize maji stari. (Rodice) Nicmene si myslim, ze za 500,- by jim lidi urvali ruce.

 

Jinak ty kluci co mi to tu delali, rikali, ze delaj tak pet sest lidi za den. (pripojujou k netu) To mame 100 az 120 lidi za mesic. (V praze) Nevim ale kolik takovejch part po praze jezdi. Muzou bejt sami, muze jich bejt 5.

 

Jestlize se pocita kazda koruna, kterou sezenou obchodnici na TV, tak se bude pocitat i kazda koruna z netu. A proto ten levnej Net taky zavedou. Koho nepripoji dnes, nepripoji nikdy. Trh se ac se to nezda zaplnuje, a prijdou dalsi. Dle meho musi nabizet produkty ve vsech cenovych kategoriich, tzn i za levno a hlavne v kategoriich co konkurence. Kdyz nenabidnu tarif za 600, 800,  nabidnou jini a clovek co mam doma zasuvku se pripojil jinak... A me uteklo pet stovek.
A naklady mam stejny...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
usáma husajn  |  10. 09. 2004 11:05

Hezky jsi se rozepsal, ale pokud to tak skutečně je, proč takové tarify neexistují (myslím u velkých ISP)?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  11. 09. 2004 15:25

Treba proto, ze v UPC asi nemaji tak schopne lidi jak by mit meli a neumej si to ekonomicky spocitat (nebo jim to materska holandska UPC nedovoli). Brnensky Netbox ukazuje, ze se necha navrhnout vhodny ekonomicky model a nabidnout i megabit pod 600 Kc ( http://www.netbox.cz/images/letak_tarify_gold.gif ) bez jakekoliv agregace a datovych limitu. Sice smlouva na 2 roky a instalacni poplatek tusim 4000 Kc muze nekomu pripadat hodne, ale ja osobne bych po tom skocil hned a asi bych nebyl sam, dalsi mesicni platby cca 560 Kc za megabit to bohate vynahradi. A to je to navic optika, tedy pokud uz nekde je optika az do bytu, tak pomerne jednooduse podle me jde zvysovat rychlosti pripojeni pouhym posilovanim paternich tras. Nebo koho myslis temi velkymi ISP? Kecaly GTS, Contactel a podobne? To jsou tak prebujele firmy, ze levne nabidnout nedokazou vubec nic a riskovat nejakou vystavbu vlastni kabelove infrastruktury budto nehodlaji, nebo proste levne nedokazou. A Telecom, to je uplne to same, sam generalni Berdar vydava za svuj uspech, ze mezi nim a jakymkoliv pracovnikem jsou uz jenom 4 ridici urovne, zatimco kdyz do CTc prisel, bylo jich 10. Chtelo by to
vice podpory od statu pro lokalni providery, minimalne mene administrativnich prekazek, aby vice firem typu NexBoxu, ktere na to eivdentne maji schopnosti, melo i chut do toho jit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
moje  |  10. 09. 2004 01:07

Nabizet cokoliv pod 1000 mesicne se absolutne nevyplati, takze to nikdo delat nebude. Spise to bude tak, ze stoupnou platy a tak si vetsina lidi ani nevsimne, ze dava 1000 za internet a socialne slabsi holt tech 1000 zaplati a koupi si o jednu vodku mene.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jmmstitel  |  10. 09. 2004 02:09

To se rozhodně vyplatí nabízet i pod 500. . . . .

v ČR máme nejdražší internet v Evropě a přitom současně nejnižší kupní sílu . . . .

Např. v Austrálii nabízí za 25$ rychlost -bez omezení dat- co u nás za tutéž rychlost s omezením dat kolem 2 000 Kč.

Kdyby se to nevyplatilo, tak to nikdo nenabízí. A většinou to firmám ISP velmi velmi dobře vydělává.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel F.  |  10. 09. 2004 03:16

No nevim kde jsi vzal ze u nas v Australii (prave bydlim a pracuji v Adelaide) je internet za $25 bez omezeni dat, nejlevnejsi tu je BigPond za $29.9 ADSL s omezenim a Optus taky za stejnou cenu ale VZDY je tu omezeni dat, lokalni provideri jako AdamNet maji mozne levnejsi ceny ale stejne podminky pro data, zatim sem nevidel nabidku pripojeni bez omezeni dat! Takze nevis o cem meles. HOWGH

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarmil  |  10. 09. 2004 03:29

V USA mám k dispozici internet po kabelovce za $30/měsíc. Nikdo tu o žádných datových limitech nic neví. Rychlost je omezena zřejmě jen technologií (leze to 1-4 MBit/s). Ve větších městech, kde je víc konkurence, se ceny pohybují kolem $10/měsíc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
milos  |  10. 09. 2004 08:38

No to tedy nevím. Já v L.A. platím $27 měsíčně. A je to to nejlevnější co jsem sehnal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jarmil  |  10. 09. 2004 18:18

A limity/rychlost?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milos  |  11. 09. 2004 16:07

no limit, 1,5Mbps

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jmmstitel  |  10. 09. 2004 11:51

Tak to si pravděpodobně nevytáhnul nos dále, než na 2m z Adelaidy.

Připomíná mi to zahraničně politického politika z ODS, teď poslance EUparlamentu-Zahradila, který se vždy pasoval jako expert na zahraniční politiku . . . . a Přitom nikdy nevytáhnul ten svůj rypák dál, než z Dejvic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stepan  |  10. 09. 2004 07:41

No za ~$25 mas v AU Dial-up bez limitu. ~20c za telefon, odpojej te tak po 4-8 hodinach... (DODO, DODO internet that flies ;)

Jestli mi dohodis ADSL za AUD$25 tak ti poslu boomerang co se zarucene vraci ;)

stepan

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stan  |  10. 09. 2004 07:44

Nevim jak v zahranici, ale u nas v Liberci kabelovka nabizi datove neomezeny internet od 580Kc za 120/60 po neco pres tisic za 400/150 a ani kupodivu nekrachuji, tak nevim. Tu nejdrazsi variantu taky moc lidi mit nebude. Ja mam 240/120 a naprosta spokojenost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  10. 09. 2004 08:41

Jsem z Mladé Boleslavi a platím 400Kč bez DPH měsíčně. Jede mi to 1-2,5Mbps.
Naprostá spokojenost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LP  |  10. 09. 2004 18:07

Nahodou jsem take z MB a o nicem podobnem nevim. Mohl by jsi upresnit jak jsi pripojen nebo se jen vytahujes?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  11. 09. 2004 16:06

Ne, nevytahuju. Jsem připojenej u firmy Cerberos ( www.cerberos.cz ) a právě teď mi to jede 2087 Kbps ( měřeno na dsl.cz ). Už na ně přešlo několik mých kamarádů a mají naprosto stejné zkušenosti.
Miloš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LP  |  13. 09. 2004 12:20

No o Cerberosu vim a ten nabizi garantovanou 128 za cca 1800Kc/mesic. Jinak za rozumnou (tvou uvadenou)cenu SDILENY 1Mb (download - az 90 uzivatelu) a vice. Takze spis mas jen stesti, ze vas neni na jednu linku zatim vetsi mnozstvi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloš  |  15. 09. 2004 11:47

Už jsem u nich 1/2 roku a ten 1Mb se změnil na 5Mb. Jede to čím dál tím rychleji. A počítám že se rychlost ještě zvýší. Ono je to totiž postavené na stejném principu jako celý Internet. Hodně lidí a hodně velkou rychlost a pak to funguje tak jak to funguje. Pod 2Mbps jdu jen málo kdy. A bude líp. Proč bych si měl kupovat garantovanou 128, když mi ji stejně nikdo neumí garantovat?

Miloš

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Doc  |  10. 09. 2004 08:49

V Liberci se nabízí internet po kabelové TV??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  10. 09. 2004 09:32

Vy zmetci liberecký, v Jablonci máme po kabelu leda ho*no

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cz  |  10. 09. 2004 12:24

je tam chello

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Raul  |  10. 09. 2004 13:23

Pro názornost -> Hraniční ulice (desítky bytových jednotek) - možnost připojení pouze pro dům 95/9....

Mimochodem Chello je tu tímto způsobem "dostupné" od tohoto roku. Vzhledem k "ROZVOJI" a ke zkušenostem z jiných měst (Praha, Brno) se do centra města, případně do exkluzivních částí libereckých sídlišť dostanou tak za 5-8 let... A to myslím bohužel bez legrace

Přestože tu UPC před mnoha lety začínalo jako v prvním městě ČR s poskytováním telefonů a přestože co se týká kabelové TV tak je v současnosti poměrně slušně pokryt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Stan  |  10. 09. 2004 17:44

Samozrejme jsem nemyslel UPC. Ty si muzou svoje limity strcit za klobouk. Nastesti jsem u lokalni kabelovky KELI, takze se to jmenuje KELInet

Jo a k tomu Jablonci. Radsi mlc, protoze vy tam zas mate vybornou nabidku WiFi. Za cenu nekde kolem 800Kc je to snad 512? Tak nejak myslim. Znamy to ma a nemuze si stezovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kartelus  |  11. 09. 2004 18:33

Spravne . V noci se rychlost blizi k 2Mbit/s, pres den je to horsi, cca 240Kbit az 1Mbit (na web bodate staci, radnice ma garantovany 1Mbit/s za 20.000Kc/mesic, podle infa kamose maji prejit na 3Mbit/s za 23.000Kc/mesic). 800Kc/mesic za inet + elektrina za server/mesic deleno pocet uzivatelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
goob  |  10. 09. 2004 15:49

No, byl jsem teď na týden v Paříži a všude, v metru,na ulicích mne do očí bila reklama na 2Mbit ADSL + neomezené volání po Francii (předpokládám na pevnou) za cenu 30 Euro. Kdo má zájem, pošlu fotku, kterou jsem si udělal, abych tu lidem ukazoval, že to jde. A to je Francie země, kde si nové technologie a služby moc netykají. Např. na předplacené kartě mobilního operátora si musí člověk připlácet za to, aby bylo vidět jeho číslo, nejde zrušit hlasovka (mj. zrušit si ji můžete, ale když se dovoláte danému člověku bez signálu, je vám sděleno, že dotyčný má zrušenou hlasovou schránku a že nelze zanechat vzkaz -> to ovšem zaplatíte, jako kdybyste se do schránky dovolali), GPRS na pre-paidu ani náhodou. Na internetové bankovnictví se dá použít Internet Explorer, se kterým bych si tady pomalu ani tu úvodní přihlašovací stránku neotevřel Ale mají 2Mbit ADSL za 30 Euro, přičemž je jejich miminální mzda snad kolem 1100 Euro...

goob

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mol  |  10. 09. 2004 00:56

ja bych uvital zvyseni rychlosti uploadu. Neuploaduju casto, ale vzdycky me prekvapi, jak to jde pomalu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
astray  |  10. 09. 2004 08:41

Presne tak, 720 kbit/s na downloadu mne bohate staci, ale tech 128 kbit/s na uploadu je hruza. Ta doba nez napr. natlacim fotky na server. Ale furt lepsi nez tech 96 kbit/s co bylo pred tim.

ast

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  10. 09. 2004 09:28

Hehe, jak bych bral upload 128; když tlačím fotky na FTP via GPRS s mým telefonem s 4+1 timeslotem To se spustí, nastavím si automatické navazování při spadnutí spojení a odcházím do restaurace. Když se vrátím, mnohdy to ještě běží (a to na jedno pivo nechodím).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
HUGO  |  10. 09. 2004 09:22

Souhlas, kdyz posilam fotky do sberny, tak mi tecou nervy .. karneval 150kbps

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
smot  |  10. 09. 2004 00:40

Když mi někdo nabídne třeba 10 MBit připojení s neomezeným přenosem za třeba 3000,- Kč. Určitě je to perfektní nabídka, ale těžko si jí pořídím.
Zato si třeba 256 kbit za 499,- to je neco jiného.

Možná by se měl Karneval i UPC nezvyšovat rychlost, ale alespoň trochu cenu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ACMik  |  10. 09. 2004 00:53

ano, jenze potom je aktualni otazka jestli z tech peti stovek nebudete jen hw potrebny k realizaci pripojky platit pet let...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
x  |  11. 09. 2004 14:56

No, to by me treba zajimalo, jake jsou vlastne realne naklady na realizaci domaci pripojky.. Protoze pokud vim, tak smlouva s UPC se uzavira na minimalne 3 mesice s 3mesicni vypovedni lhutou, takze tak cloveka napadne, ze se jim ty naklady za pul roku musi vratit, jinak by to asi nedelali. A kdyby uzavreli smlouvu treba na rok, dva, zvysili instalacni poplatek z koruny na rekneme 1000 - 2000 Kc, mozna by slo upravit ceny smerem dolu. Ale stejne mi nepripada, ze by UPC pote, co se jim cena za realizaci pripojky vrati, nejak snizovali cenu pripojeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Norg  |  10. 09. 2004 01:22

neni nic jednodusiho nez si objednat se sousedem linku dohromady a nasdilet si to

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frn  |  10. 09. 2004 09:15

Jednoduché ? Jak kde.

Žijeme v malém městečku. Kabelovka tu nehrozí, kromě TC je jediná rozumná možnost připojení bezdrátem. Ale to je problém - zřízení za 7000 Kč, cena je 1200,- za 512/128 kbps při agregaci 1:50. Což není žádná sláva. Kromě toho nabízejí i (neagregovanou ?) linku 512 kbps s měsíční platbou 0 / 130 / 500 / 1600 Kč, kde se ale po přenesení předplaceného objemu (0 - 1400 MB ve slabém provozu) platí za každý MB : od 8,- Kč za MB v silném provozu s tarifem 0 (!) až po 3.5 Kč za MB v tarifu 1600.Takže taky nic moc.

A navržený způsob (sdílení se sousedem) je taky mimo - v baráku je jedna socka která má el. přímotopy ale topí dřívím z lesa, aby ušetřil, a zbytek důchodci ..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  10. 09. 2004 12:28

Hmmm, ale když sosued není...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Worm  |  10. 09. 2004 12:28

*soused

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
beza  |  11. 09. 2004 13:36

a co takhle připojit se do sousedky?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
KOSS  |  10. 09. 2004 08:16

To jiste by se libilo mnohym uzivatelum. Problemem ale bude obava operatoru z presunu lidi do levnejsich tarifu a nasledneho neutahnuti prestaveb siti. I kdyz je vlastne otazkou jake byly/jsou naklady a jake jsou soucasne vynosy z techto sluzeb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xz  |  10. 09. 2004 09:15

To není pravda, přehnaně rychlý inet za 1300 Kč si pořídí jeden člověk z ulice, kdežto rozumně rychlý (stačí i 256 kb/s) za 500 Kč by si pořídilo určitě aspoň 5 domácností. Pro normální rodinu je prostě i cena kolem 800 měsíčně na hraně. Karneval sice přišel s "light", ale 1 GB měsíčně je debilovina - to stačí tak jednomu člověku leda na web.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Usirus  |  08. 10. 2004 17:18

Ja mam 2024kbs za 565 vcetne Dph. a je pravda ze to nevyuziju
a potreboval bych poradit jak nejlepe natahnout Wifi.
icq:255985924

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Johan  |  10. 09. 2004 00:21

Máte chybu v tabulce.

UPC MIX classic stojí 1550 Kč, nikoliv 1950 Kč (s DPH)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor