K ovládnutí všech verzí a ochran Windows stačila změna jednoho bitu

Každý software, natož obří operační systém, je plný chyb. Některé jsou jednoduché, možná i otravné, ale nejhorší jsou ty závažné, které umožňují získat plnou kontrolu nad systémem.

A právě jednu takovou chybu s označením CVE-2015-0057 se dle informací Security Week podařilo najít v ovladači Win32k.sys a způsobovala nesprávnou manipulaci objektů v operační paměti.

Windows_logo_-_2012.png
Chyba byla i v nejnovější verzi Windows 10 Technical Preview

Zajímavé na tom je, že k útoku stačilo změnit pouhý jeden bit a poté bylo možné získat i z uživatele Guest nejvyšší práva v systému Windows – od verze Windows XP až po nejnovější Windows 10 TP. Chyba tak obcházela všechny dostupné ochrany (DEP, KASLR, MIC, SMEP a další) integrované v systému právě pro účely obrany proti útoku. Podrobný rozbor chyby můžete nalézt na stránkách BreakingMalware. K dispozici je i ukázkové video:

Microsoft už zveřejnil aktualizaci, která chybu opravuje, takže je systém Windows opět o něco bezpečnější. Základní pravidlo tak je, mít systém vždy v nejnovější verzi.

Upozornění: po instalaci této aktualizace narazili někteří uživatelé s problémy u fontů, i v rámci aplikací jako je Outlook nebo Word. Na fórech Microsoftu můžete najít diskuze dle označení „kb3013455“, jednu takovou naleznete zde. Děkujeme za upozornění našemu čtenáři (Jirka K.)

Diskuze (72) Další článek: Acer Aspire V15 Nitro: Broadwell Core i7 v akci [test]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,