Testy | Monitory | BenQ

K čemu je 240Hz monitor? Vyzkoušeli jsme BenQ Zowie, který navíc přidává problikávání podsvícení

  • Displej typu TN tady neznamená takový problém, jak se většinou bojíme
  • Rychlost obrazu BenQ zlepšuje vkládáním černých mezisnímků
  • Obraz jde zkrotit nad rámec běžného nastavení

Pokud chcete ten nejrychlejší monitor k počítači, nic lepšího než 240 Hz neexistuje. Přes HDMI 2.0 nebo DisplayPort nic víc než 240 snímků za sekundu ve Full HD rozlišení neprotáhnete. V září sice Acer a Asus oznámili notebooky se 300Hz displeji, ty ale těží z přímého propojení displeje s grafikou, které se nemusí držet standardů. Přesto BenQ v monitoru XL2546 sahá ještě dál. Během každého z 240 snímků umí ještě rozsvítit a zhasnout podsvícení. Otestovali jsme, jak to funguje.

BenQ Zowie XL2546

úhlopříčka: 24,5" rozlišení: 1920 × 1080, 240 Hz panel: TN (dE 3,4, jas 265 nitů) udávaná odezva: 1 ms (GtG) konektory: DVI, 2× HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, audio vstup, na boku 2× 3,5mm pro sluchátka a mikrofon, 2× USB 3.0 nastavení výšky: 14 cm nastavení sklonu: -5° až 20° rozměry: 44,6-51,5 × 57 × 22,6 cm hmotnost: 7,5 kg příslušenství: ovladač S Switch, boční klapky, obal na monitor, USB kabel, DP kabel

Cena: 12 700 Kč

Vkládání černých mezisnímků, které při  frekvenci 480 Hz běžným okem ani nezahlédnete, přispívá ostřejšímu obrazu bez rozmazání pohybu. Vkládání černých mezisnímků není nic neobvyklého a používá se řadu let u televizorů, tam se ale často používají nižší frekvence a takový režim doprovází i viditelný pokles celkového jasu. BenQ tuto technologii nazývá DyAC a nabízí ji v lepších modelech.

Skvělý obraz, když uvážíme, že je to TN

Pro mnohé hlavním záporem monitoru XL2546 bude použitá technologie zobrazovacího panelu. Je to TN. Popravdě ale při úhlopříčce 24,5" to nevidím jako nepřekonatelný problém. Ano, pozorovací úhly, zejména ty ve svislém směru, nejsou úchvatné, ale při běžném používání na menší úhlopříčce si ničeho zásadního nevšimnete.

Monitor celkem přesně pokrývá barevný prostor sRGB, takže obraz netrpí špatnými barvami. Hráči v nastavení využijí i projasnění tmavých odstínů případně zvýraznění barev. Zatímco běžné nastavení jasu přímo ve hře posune všemi barvami, tady monitor jen projasní tmavší odstíny barev.

standard.JPGblackenhance.JPG
I v základním továrním nastavení je monitor příjemně přesný. Druhý snímek ukazuje projasnění tmavých odstínů na maximum z 20 možných kroků

Stojan monitoru nabízí možnost otočení monitoru na výšku, vzhledem k použité technologii panelu bych to asi nedoporučil. Toto je hlavně herní monitor, které celý svůj život pojedou v tradiční poloze naležato.

Pro nastavení monitoru můžete použit běžná drobná tlačítka na pravé dolní straně, mnohem příjemnější zážitek ale poskytne přibalený ovladač S Switch. Propojí se s monitorem USB kabelem a nabídne tři rychlé volby pro nastavení profilů, otočné kolečko jako na myši pro výběr z nabídek a tlačítka zpět a přepnutí vstupu. Do paměti tohoto puku pak můžete nahrát své vlastní nastavení obrazu, takže pokud vyrazíte na LAN party, kde budou nachystané počítače a tyto monitory, stačí si do batohu vzít S Switch a připojit jej na místě.

PA040253.JPGPA040256.JPGPA040254.JPG

Promyšlený stojan

Protože herní monitor netvoří jen kvality panelu, ale i kvality stojanu, BenQ výbavou nešetřil. Naštěstí výbava nejde směrem do efektního podsvícení a agresivních tvarů, ale zlepšuje herní zážitek. Rovná základna podstavce zabírá jen malý prostor, snadno se na ní utře případný prach a drobná miska slouží pro uchycení přebaleného externího ovladače S Switch. Nastavení výšky a sklonu nepředstavuje záludnosti, u nastavení výšky si můžete šoupátkem na číselné stupnici nastavit svou oblíbenou hodnotu. Na levé straně se pak schovává výsuvná tyčka pro pověšení sluchátek.

PA040255.JPGPA040257.JPGPA040258.JPGPA040260.JPG

V balení s monitorem dostanete i dvě boční klapky, které slouží hlavně jako ochrana před bočními pohledy. Chybí ochrana proti světlu z horní strany, tu ale můžete případně ohackovat položením vlastní desky na horní hranu bočních klapek.

K čemu je vlastně 240 Hz

240 Hz v TN panelu s DyAC problikáváním může znít uživatelům běžných 60Hz monitorů jako zbytečnost. Osobně nejsem rozhodně žádný profesionální hráč, ale 240 Hz na monitoru dokáže dávat smysl. Hlavní přínosy najdete ve stále ostrém obrazu i u pohybujících se objektů a rychlejší odezvě na akci jako stisk tlačítka nebo pohyb myší.

PA040259.JPGPA040262.JPGPA040261.JPG
Možnosti připojení: USB 3 hub, DisplayPort, dva HDMI 2.0, DVI a audio vstup. Ovládání pěti tlačítky je zbytečně komplikované, přibalený puk je lepší. Stojan nabídne ucho pro přenášení a otvor pro provlečení kabelů

I při běžném používání oceníte trvale ostrý obraz bez ohledu na rychlost pohybu. Bez problémů přečtete i rychle se posouvající text na webové stránce nebo rozeznáte každý detail na postavičce, která rychle prolétne přes obrazovku. Rozdíl v ostrosti poznáte i při srovnání 120 a 240 Hz. 

Špičkoví hráči pak ocení i nižší input lag, tedy prodlevu mezi stiskem tlačítka a reakcí na displeji. Ve standardním 60Hz režimu jsem monitoru naměřil input lag kolem 15 ms, ale záměrně uvádím jen tuto přibližnou hodnotu, protože by neměla rozhodovat a nemá smysl používat takto dobrý monitor v 60 Hz.

Naše testovací krabička bohužel neumí otestovat 240Hz režim. Na DisplayLag u tohoto monitoru naměřili čistý input lag, tedy od stisku tlačítka po reakci ve hře Overwatch 76 ms na 60 Hz a jen 24 ms na 240 Hz. Za tímto zrychlením je optimalizace monitoru na 240 Hz a také přirozené zrychlení - u 60 Hz se snímek obnoví jednou za 16,7 milisekund, u 240 Hz za pouhé 4 ms. Fyzická obnova TFT panelu se udává cca 3 ms, takže se jde opravdu na hranu možností. 

Krotíme problikávání DyAC

Při běžném používání nemáte moc šancí poznat, jaký je vliv funkce DyAC na kvalitu obrazu. Ani v zápalu hry si nevšimnete drobných artefaktů, které zůstávají po obnově obrazovky. Vidět to ale bude v testu TestUFO - Crosstalk.

Když si tuto stránku otevřete na normální 60 Hz monitoru, vidíte jen rozmazané ufony a mezi nimi rozmazané svislé červenočerné pruhy. Na monitoru XL2546 rozeznáte každý pixel na letících ufonech a podle nastaveného DyAC na svislých pruzích zmizí černé hrany v určitých částech obrazovky a zjistíte, že jde o čistý přechod červená/zelenomodrá.

blurtest.JPG
Testy TestUFO.com prověří kvality vašeho monitoru

Když jsem obraz na monitoru natáčel rychlostí 960 FPS přes telefon Galaxy S10+, zřetelně jsem viděl nejen blikání podsvícení, ale i drobné pozůstatky obrazu dané rychlostí obnovy panelu. Podrobněji se celému problému věnuje server Blurbusters, který pro tento monitor doporučuje vytvořit vlastní rozlišení FullHD s obnovovací frekvencí 182 Hz. S ním získáte nejvyšší obrazovou kvalitu.

To ale rozhodně neznamená, že 240 Hz nedává smysl. Pro hraní potřebujete extrémní odezvu a zmiňované artefakty obrazu nemáte v zápalu hry šanci zahlédnout. To spíš oceníte mimořádnou ostrost obrazu i při frenetickém pohybu objektů přes celou obrazovku.

Rozdíl, který uvidíte

Kdybyste mi řekli, že se mi v roce 2019 bude líbit TN monitor za 13 tisíc, vysmál bych se vám. Ale BenQ Zowie XL2546 mne přesvědčil, že to přece jen může občas dávat smysl.

Nemám bleskurychlé reflexy, abych dokázal rozeznat zkrácení input lagu o 30 milisekund, ale ostrý stabilní obraz bez ohledu na rychlost pohybu objektů je prostě vidět na první dobrou. Samozřejmě k tomu potřebujete výkonný počítač a graficky ne tolik přehnané hry, abyste naplno využili potenciál 240 FPS. Když se to ale podaří, zážitek za to stojí.

Diskuze (26) Další článek: České Zoner Photo Studio slaví 15. narozeniny. Zrodilo se na Invexu 2004

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,