Musk pošle lidi na oblet Měsíce. Japonský podnikatel Maezawa vezme na cestu až osm umělců

  • SpaceX chce nejdříve v roce 2023 vyslat lidi na oblet Měsíce
  • Hlavním pasažérem bude japonský podnikatel Jusaku Maezawa, který vezme na cestu až 8 umělců
  • Pětidenní cesta proběhne v chystané lodi BFS

Elon Musk chce poslat vesmírné turisty na oblet Měsíce. Na tiskové konferenci v sídle SpaceX v kalifornském Hawthorne dnes nad ránem našeho času představil toho hlavního.

Dvaačtyřicetiletý japonský podnikatel Jusaku Maezawa založil v roce 1998 módní maloobchodní internetovou stránku Zozotown. Jeho majetek se odhaduje na 2,9 miliardy dolarů.

Maezawa je známý také jako hudebník a sběratel umění. Oblet Měsíce je samozřejmě fascinující a inspirující zážitek, Maezawa proto nechce letět sám. Na cestu vesmírem s názvem „Dear Moon“​ plánuje pozvat šest až osm umělců z celého světa.

Náklady na misi se odhadují na pět miliard dolarů. Maezawa samozřejmě zaplatí jen část z nich. Zbytek bude financovat přímo SpaceX a to mimo jiné z chystané konstelace Starlink. Soustava družic má poskytovat internetové připojení po celém světě.

Nejdříve v roce 2023

Maezawu vynese na oblet Měsíce připravovaná raketa BFR. Celá architektura se skládá ze tří částí. Samotné opakovatelně použitelné rakety BFR, kosmické lodi (obvykle označované jako BFS) a tankeru. Musk chce pomoci BFR přepravovat lidi mezi vzdálenými místy na Zemi, dopravit lidi na Mars nebo podniknout právě oblet Měsíce.

SpaceX představila redesign celé architektury. Celá sestava bude mít výšku 118 metrů, což je o 7 metrů více, než byla výška slavné rakety Saturn V na startovací rampě. Samotná kosmická loď BFS bude mít výšku 55 metrů.

První testy lodi by podle SpaceX mohly začít v texaském Brownsville na začátku příštího roku. S prvními lety do vesmíru se počítá v roce 2020. První orbitální lety by mohly začít z plovoucí plošiny.

Podle Maezawy by let k Měsíci mohl proběhnout v roce 2023. Musk je v tomto kupodivu opatrný. Ruku do ohně by za tento termín nedal. Vývoj BFR, což bude největší kosmická loď všech dob, nebude jednoduchý.

Harmonogram letu Dear Moon

  • Start
  • Odpojení rakety: + 2 minuty a 51 sekund po startu
  • Dosažení parkovací dráhy: + 8 minut a 2 sekundy
  • Zážeh pro let k Měsíci: +38 minut a 2 sekundy
  • Nejmenší vzdálenost od Měsíce (za odvrácenou stranou): + 2 dny, 21 hodin a 13 minut
  • Východ Země nad povrchem Měsíce: +2 dny, 21 hodin, 13 minut
  • Vstup do zemské atmosféry: +5 dní, 22 hodin, 43 minut
  • Přistání pomoci motorů na Zemi: + 5 dní, 23 hodin a 1 minutu po startu

Původně chtěl použít Falcon Heavy

Muskovo dnešní oznámení není bleskem z čistého nebe. Avizoval ho minulý týden, ale s myšlenkou komerčního obletu Měsíce přišel už na začátku roku 2017.

Musk tehdy očekával, že pošle dva turisty na oblet Měsíce v připravované lodi Crew Dragon. Při letech Dragonu k ISS bude standardně nosičem Falcon 9. V případě obletu Měsíce by Musk použil Falcon Heavy, která odstartovala poprvé letos na začátku roku.

Podle Muska jde ale vývoj budoucí vlajkové lodi SpaceX rakety BFR více než dobře, takže se SpaceX nebude zdržovat certifikováním Falconu Heavy pro vynášení lidí. Letos v únoru proto své původní plány změnil a potvrdil, že oblet provede BFR.

Ve stopách „Toma Hankse“

Snad každý viděl nebo minimálně slyšel o filmu Apollo 13. Velitele mise Jima Lovella (jehož maminka měla české kořeny) ztvárnil Tom Hanks.

Pro Lovella to nebyl první let k Měsíci. V roce 1968 byl v posádce Apolla 8, která v rámci přípravy na přistání na Měsíci zamířila na oblet Měsíce. Musk měl původně v plánu (extrémně optimistickém, jak jinak) poslat lidi na oblet Měsíce v Dragonu právě v letošním roce při příležitosti 50. výročí Apolla 8.

Pokud bychom měli být přesní, tak Apollo 8 bylo dokonce navedeno přímo na oběžnou dráhu Měsíce, na které strávilo 20 hodin. Během deseti oběhů Měsíce poslala posádka i legendární vánoční pozdrav.

Skutečný oblet Měsíce paradoxně provedlo právě Apollo 13. Jinou možnost tehdy astronauti neměli. Při cestě k Měsíci se kosmická loď nemohla jen tak otočit.

Musk není první

Elon Musk není prvním, kdo chce poslat turisty na oblet Měsíce. V minulosti přišla s podobným nápadem firma Space Adventures Ltd. V rámci mise Deep Space Expedition Alpha (DSE-Alpha) chtěla vyslat turisty na oblet měsíce v kosmické lodi Sojuz. Termín startu se postupně z roku 2015 posunul na rok 2018, ale vůbec nic nenasvědčuje tomu, že k němu někdy dojde.

Cena za letenku byla na začátku zhruba třikrát větší, než byla odhadovaná cena letu turisty na ISS – tedy asi 100 milionů dolarů. Později se zvýšila na 150 milionů dolarů.

V poslední době velmi často skloňovaná loď Sojuz dopravuje astronauty na ISS. Předtím je dopravovala na Mir a ještě dříve na stanice Saljut. Původně měla sloužit jako základ sovětského vesmírného programu.

Doporučený odkaz: dearmoon.earth

Záznam celé tiskové konference v sídle SpaceX:

Diskuze (15) Další článek: Takovou předpověď počasí jste ještě neviděli: grafika skvěle znázornila povodeň i tornádo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,