Junior Icon Editor: vytvořte si vlastní ikony

Nástroje pro tvorbu ikon tvoří tak trochu specifickou oblast grafických editorů. Výsledná kresba se musí vejít do pevně stanovených rozměrů, které jsou pro mnohé grafiky svazující. Pokud si chcete vytvořit ikonu ke svému programu nebo sadu ikon, které použijete namísto standardních ikonek ve Windows, vyzkoušejte povedený program Junior Icon Editor.

 Plusy / minusy
 + cena
 + různé nástroje
 + práce s různými rozměry 
 – podpora vrstev
 – max. rozměr 64 × 64

Junior Icon Editor na první pohled připomíná skutečné grafické editory. Ovšem už pohled na otevřený obrázek s mřížkou dává tušit, k čemu je program přesně určen. Po spuštění je vám nabídnuto vytvoření ikony o rozměrech 16 × 16 až 64 × 64. Vybrat si můžete z pěti nastavení barevné hloubky. Nejjednodušší je samozřejmě monochromatická ikona. Myslím, že ve většině případů spíše použijete klasickou 256 barevnou ikonu, lépe pak moderní true color ikonu. Program pracuje jak s 24 bitovými, tak 32 bitovými barvami.

Při volbě 256 barevného obrázku doporučuji věnovat pozornost maličkosti, kterou můžete na první pohled snadno přehlédnout. Pod malým tlačítkem se ukrývá nastavení barevné palety. Z rozbalovací nabídky si můžete zvolit několik základních palet (Windows XP, systém, web, MacOS a jiné). Pokud budete chtít barvu v paletě změnit, stačí na ni poklepat a vybrat z dialogu jinou barvičku. Nastavené palety lze ukládat do souborů a v případě potřeby opět načítat.

Nastavení budoucí ikony

Vyberte si nástroj

Jakmile máte parametry budoucí ikony nastaveny, stačí je potvrdit. Ihned se zobrazí mřížka, do které můžete budoucí ikonu nakreslit. Využít přitom můžete celou řadu nástrojů. Asi nejdůležitějším z nich bude štětec. Ten má v tomto programu několik různých tvarů. Stačí podržet ukazatel myši na tlačítku v paletě nástrojů a uvidíte, že si můžete vybrat ze dvaceti čtyř různých tvarů. Jsou zde kulaté i hranaté štětce různých velikostí, zkosení na různé strany, i méně obvyklé tvary jako je kosočtverec nebo znaménko plus.

Nastavení barevné palety

Štětec doplňuje tužka. Jak asi tušíte, s tímto nástrojem můžete pohodlně a přesně vyplňovat jednotlivé body v mřížce. Z kreslících nástrojů již zbývá pouze rozprašovač. I ten nabízí výběr z různých tvarů. V tomto případě jsou čtyři a liší se hlavně velikostí.

Někdo možná považuje za kreslicí nástroj i gumu. Záleží, jakým stylem pracuje. Každopádně i v Junior Icon Editoru gumu najdete, a jak jinak, než v několika variantách. Program nabízí celkem dvanáct druhů gumy lišících se velikostí a tvarem (kulatá a hranatá). Na velké plochy můžete použít plechovku s barvou. Její „rozlití“ je otázkou okamžiku.

Práce s ikonou

Písma a čáry

Zvláště u ikonek s většími rozměry můžete využít nástroje pro vložení textu do obrázku. Po jeho použití vám program nabídne dialog, kde zadáte vlastní text a zvolíte druh, velikost a barvu písma. Použít můžete průhlednost. Program bohužel nepracuje s vrstvami, což je obvyklé až u skutečných grafických editorů. Při vkládání textu i jiných prvků do obrázku si tedy vše musíte velice dobře rozmyslet.

Vkládání textu

I nejjednodušší grafické editory umožňují vkládat do obrázku různé geometrické obrazce a čáry. Totéž nabízí tento editor ikonek. Použít můžete čáru a oblouk. U prvního nástroje zvolíte dva body, u druhého jmenovaného ještě přidáváte třetí, kterým určíte tvar oblouku. Při pohybu myší ihned vidíte, jak bude výsledek vypadat. Čáry jsou doplněny obdélníky, kružnicemi, kruhy a obdélníky se zaoblenými hranami. Vybrat si můžete varianty s výplní nebo bez ní.

Doplňkové nástroje

V nástrojové liště programu najdete několik nenápadných tlačítek s doplňkovými nástroji. Ty především upravují práci s průhledností, vypínají zobrazení mřížky, nebo mění velikost zvětšení obrázku. Zaujala mě čtveřice zelených šipek. Ty totiž slouží k rotaci obrázku po plátně ve zvoleném směru. Představit si to můžete jako plakát, který se do nekonečna točí na válečku. Kdo bude chvíli přemýšlet, přijde na to, že s touto pomůckou by se dalo vytvořit mnoho zajímavých efektů.

Obrázek posunutý na plátně

Možnosti programu

Tento editor dovede pracovat s více ikonami najednou. Jakmile si otevřete nový projekt, zobrazí se v samostatné záložce. Pokud se bojíte chyb při kreslení, pak můžete použít nástroj vracející naposledy provedené změny. Program podporuje práci se schránkou Windows. Pokud si tedy v jiném editoru připravíte obrázek, který byste chtěli použít jako ikonku, můžete jej přes schránku přenést do tohoto programu. Poté stačí jen doladit detaily. Junior Icon Editor dovede některé rastrové obrázky otevírat přímo z disku. Jako hlavní formát je samozřejmě ICO a ICPR, program si poradí s bitmapami BMP, dále s XPM a XBM. Do stejných formátů s výjimkou BMP lze hotové obrázky ukládat.

Editor s několika otevřenými projekty

Jelikož soubory s ikonkou většinou obsahují obrázky v několika různých rozměrech, musí dobrý editor ikonek na takovou věc pamatovat. Junior Icon Editor dovede aktuální obrázek překonvertovat do různých velikostí a vše uložit do jednoho souboru. Doporučuji začít s největším rozměrem a hotový obrázek postupně zmenšovat s použitím nabízených resamplovacích filtrů.

Zdarma nebo za peníze?

Na vyzkoušení máte 15 dní, pak si program musíte zaregistrovat. Program stojí 11 amerických dolarů, případně 9,95 Euro. Záleží na tom, jakou měnu podporujete. Registrační kód však můžete získat i zadarmo. Stačí, pokud v programu klepnete na příslušné tlačítko, přejdete na webovou stránku a vyplníte jednoduchý formulář. Pokud si chcete zkusit vytvořit pěkné ikonky, určitě program vyzkoušejte. Je zajímavou alternativou ke dražším komerčním editorům ikon a přitom velice dobře poslouží.

 Junior Icon Editor 2.20
 Editor ikonek
 stáhnout  GigaMania.cz
 výrobce  SibCode
 web  http://www.sibcode.com/junior-icon-editor/ 
 cena  11 USD
 operační systém   Windows 9x/2000/XP

Diskuze (32) Další článek: Club 3D uvede vodní blok pro ATI Radeon X1900

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,