Bulvár a vtípky | Mobilní telefon | Mobility

Jste závislí na telefonu? Dejte si na něj nálepku, prý to pomáhá

Podle statistik se průměrný uživatel dotkne svého chytrého telefonu až třistakrát za den, v extrémních případech dokonce až desetkrát tolik. A ve většině případů zcela bezdůvodně. Na kontrole notifikací dokonce může vzniknout závislost zvaná nomofobie. A právě s tímto problémem se chce poprat dánská firma Stupid Studios, která vymyslela triviální náplasti, které v boji proti této závislosti mají pomoci.

Zmartfone Blocker je nálepka, která zakryje většinu displeje mobilního telefonu a uživatel tak nevidí nic, co se na něm děje. Náplast je navíc doplněna o vtipné a motivační výrazy, které by měly dopomoci vaší odvykací kůře a především mají připomenout, že telefon v tuto chvíli opravdu nepotřebujete.

Na internetu je ke stažení spousta různých aplikací, které mají pomoci omezit používání telefonu, ať už blokací aplikací či časovačem. Namátkou vyberme třeba Offtime, Moment či Breakfree. Na omezení času stráveného s telefonem nyní předvedly nové funkce i přímo Google a Apple ve svých operačních systémech. Tvůrci projektu Zmartfone Blocker však podotýkají, že je kontraproduktivní bojovat s technologií využitím další technologie. A proto přišli s nápadem náplastí.

Funguje to? Ankety tvrdí, že ano. Jasně žlutá nálepka člověku připomene, že má jiné, důležitější věci na práci a že musí vynaložit nějaké úsilí, aby se do telefonu vůbec dostal. To v 99 % případů pomůže zbavit uživatele závislosti kontrolovat displej telefonu každých pět minut a člověk je tak více soustředěný na to, co opravdu potřebuje.

Proti závislosti na mobilech už bojuje i Google či Facebook:

Diskuze (17) Další článek: Nové RPG kvadrikoptéry z Běloruska si troufnou i na tank

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,