Jste šikovní a chcete ušetřit při stavbě solární elektrárny? Kutilové radí, jak na to

I přes rychle klesající ceny solárních panelů je stavba solární elektrárny typicky na střechu domu stále poměrně drahou záležitostí, u které se náklady vrátí až za několik let. V prodeji je celá škála panelů - kvalitní a dražší s vysokou účinností přes 21 % od LG a SunPower nebo naopak méně efektivní a levné panely od méně známých čínských výrobců. Ještě je tu ale i třetí možnost.

Pokud chcete ušetřit opravdu hodně a zároveň jste šikovní a máte dost času, dají se z Číny koupit solární články z rozbitých solárních panelů. Podle kutilů, kteří celý proces zveřejnili a popsali na videu, poskytují v průměru kolem 90 % energie oproti zcela funkčním, ale zároveň je jejich cena o 70 % nižší. To už je opravdu pořádný rozdíl v nákladech.

Má to ale své ale - musíte si jednotlivé články sami spojit (připravte se na hodně pájení) a připevnit na vlastní konstrukci, respektive panel, který musí být vodotěsný a po většině stránkách stabilní, aby se vám po krátké době zase nerozbil. Kutilové šli ještě dále a vytvořili si i systém kombinující záložní baterii, která se nabíjí do zálohy a použili k tomu prostě normální autobaterii.

Jednotlivé odkazy na potřebné díly se nachází v popisku pod videem, ale pokud nevládnete ruštinou, budete si je muset dát do překladače.

Diskuze (19) Další článek: Airbnb vsadí na lokalizační systém What3Words. Adresu ubytování tak určí jen tři slova kdekoli za zeměkouli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,