„Jsme připraveni zabíjet mimozemšťany v zájmu výzkumu?“ ptá se známý popularizátor vědy

Ve jménu vědeckého pokroku se běžně zabíjejí zvířata. Některým lidem tato skutečnost vadí, jiní ji berou jako nutné zlo, dalším je v zásadě lhostejná. Avšak pokud se jednoho dne setkáme s mimozemským životem, bude to ještě složitější.

Guy P. Harrison ve svém příspěvku pro Psychology Today upozorňuje na to, že biologové možná budou muset zabíjet i tento život, což nutně vyvolá palčivou otázku: v jakém okamžiku nad jeho hodnotou převáží hodnota výzkumu?

Známý autor textů o skepticismu a ateismu rovnou navrhuje doporučené postupy. Například jakýkoliv mimozemský organismus, který bude vykazovat známky inteligence, by měl být podle něj ušetřen. V takovém případě bychom se s ním měli snažit navázat komunikaci – nikoliv rozřezat ho skalpelem.

První kontakt, nebo první vražda?

Sám Harrison nicméně otevřeně připouští, že tento problém je příliš komplikovaný a nejednoznačný, než aby bylo možné předem stanovit nějaká závazná pravidla.

Výše nastíněné úvahy totiž vycházejí z předpokladu, že případný mimozemšťan bude na nižší vývojové úrovni než my, tudíž jeho likvidace nebude nijak obtížná. Realita ovšem může být poněkud jiná – stačí si připomenout například známou filmovou sérii Predátor.

„Pokud tam někde venku nalezneme život, možná bude on uvažovat o morálních důsledcích zabíjení nás za účelem bližšího studia,“ poznamenal k tomu Harrison.

Diskuze (13) Další článek: Apple omezuje. S jeho kreditkou si nekoupíte kryptoměny, lístky na loterii a třeba ani žetony v kasinu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,