Jsem rád, že mě už ve 24 berou jako sobě rovného

(inzerce) Když před čtyřmi lety přišel Josef Průša na TEDxPrague pohovořit o 3D tisku, uzavíral řeč slovy „Vítejte v budoucnosti“. Tehdy byl ještě student a 3D tiskárny sci-fi.

Dnes je Průša uznávanou kapacitou u nás i ve světě, tiskárny navrhuje a staví na plný úvazek a letos v únoru se dokonce objevil na obálce časopisu Forbes. Pojem 3D tisk si mezitím získal obecnou oblibu. Do jeho firmy se hrne stále víc nových uživatelů a rovnou se sami školí.

Informace, jak 3D tiskárnu postavit, sdílí přitom Průša na internetu jako Open Source. Díky tomu si ji můžete postavit i vy sami. To je také důvod, proč patří právě jeho tiskárny k nejpoužívanějším na světě.

Když jsme se v roce 2010 viděli na TEDx, studoval jste na VŠE aplikovanou informatiku. Dnes máte vlastní firmu, celosvětové uznání a titulní stranu ve Forbesu. Měl TEDx nějaký dopad na vaši kariéru?

Lidé mě znali ve světě i předtím, ale TEDxPrague změnil to, jak mě začala vnímat česká média. Do té doby o mně skoro nikdo nevěděl a na tiskárny se neptal. Po TEDx přišla spousta rozhovorů pro tisk i televizi, což pomohlo jak mě, tak tiskárnám.

TEDxPrague: Josef Průša – Revoluce tisku v 3D

Proč vám vlastně učarovaly právě 3D tiskárny?

Začalo to jako koníček. Spousta lidí očekává, že jim povím, jak jsem tím chtěl změnit svět… ale mě to zkrátka bavilo. A to je možná jeden z důvodů, proč jsem v tom tak dobrý.

Vypadá to, že jste hodně vytížený…

Většina dne patří firmě, která je stále ještě malinká, takže všechny problémy musím řešit já. Například si lidé díky médiím myslí, že vytisknout se dá všechno, a chtějí o tom se mnou mluvit. Vybírám si, ale na pár schůzek jdu. Dále řeším rozvoj firmy, různé talky, teď budu mít dvě keynotes v Německu na FabConu a v Texasu na Open Education Conference.

V jakém oboru mají 3D tiskárny největší potenciál se uplatnit?

Je spousta využití, tisknou se třeba protézy. Ale já nad tím nikdy moc nepřemýšlel. Vytvářím technologii a chci, aby byla co nejjednodušší, aby ji mohli mít doma normální lidi, s tím pak přijde i využití.

Co by z vás dnes bylo, kdyby vás 3D tisk minul?

Asi bych skončil jako většina lidí. Dostudoval bych vysokou školu a myslel bych si, jak jsem dobrý, studoval bych magistra, žil v bytě, který by mi platili rodiče… Pak bych dělal nějakou práci a byl celý život naštvaný, že mě to nebaví. Když to teď vidím s nadhledem, tak se mi nelíbí, že člověk studuje do 26, a pak teprve začíná mít první práci a budovat kariéru. Jsem rád, že se mi to povedlo urychlit a že už ve 24 mě někdo bere jako sobě rovného.

Chcete si poslechnout budoucí vizionáře jako první? Žádný problém. Přijďte na příští TEDxPrague, v sobotu 21. června do pražského divadla Hybernia!

Další článek: Bing slaví páté narozeniny, fotky z pozadí poskytl ke stažení

Témata článku: , , , , , ,