JoyBee 610: zábavná včela

Společnost BenQ je známá zejména díky svým LCD displejům a optickým mechanikám. Pod touto značkou jsou ale k dostání i multimediální přehrávače a další doplňky. JoyBee 610 kombinuje externí DVD mechaniku, DVD přehrávač, MP3 přehrávač a čtečku karet v jednom elegantním těle.

Související odkazy

Slovník
DivX
DVD
Flash
JPEG
MP3
SVCD
USB
Video CD

Databáze znalostí
DVD regiony

Katalog produktů
DVD DivX přehrávače
MP3 přehrávače
Notebooky
Optické mechaniky

Před měsícem jsme krátkou zprávou upozornili na nový produkt společnosti BenQ na českém trhu – přenosný DVD přehrávač JoyBee 610. Protože nám distributor produktů BenQ pro Českou republiku vyšel vstříc, můžeme vám dnes nabídnout zkušenosti z používání tohoto produktu v praxi. BenQ zařadil JoyBee 610 mezi své produkty určené pro zábavu, které nabízí pod sloganem Enjoyment Matters (na potěšení záleží). V nabídce radostných včelek BenQ najdeme multimediální přehrávače založené zejména na pamětech typu Flash, JoyBee 610 je tak výjimkou hned ve dvou věcech. První je použité datové médium, druhou výjimkou je potom zaměření přístroje, který kromě zábavy poslouží i jako pracovní nástroj.

 

Nadílka v papírové krabici

Pokud mluvíme o MP3 přehrávačích, člověku se vybaví zejména malé rozměry. V případě tohoto "přehrávače" však uživatele zarazí už velice rozměrná krabice. Po jejím otevření se řada věcí vyjasní. Kromě samotné mechaniky přehrávače, která s výjimkou netradičního čtverhranného designu velikostí nevyčnívá, totiž balení obsahuje nejen kompletní sbírku kabelů pro propojení JoyBee s televizí nebo osobním počítačem, ale také externí napájecí zdroj a dálkový ovladač. Deluxe verze, kterou jsme měli k dispozici, nabízí také dálkový ovladač na kabelu ke sluchátkům a externí akumulátor pro provoz bez připojeného síťového zdroje. Nechybí ani jedno CD se softwarovým vybavením. Povinnou součástí dodávky je také manuál a jednoduchá příručka, která obsahuje základní popis přístroje, ta je v mnohajazyčné verzi včetně češtiny, plnohodnotný padesátistránkový manuál je pouze v angličtině. Jediná výtka může směřovat k absenci kabelu pro optické propojení přehrávače se zesilovačem.

 

Změť kabelů v zásuvkách

Možnosti využití JoyBee 910 jsou široké a proto jsou široké i možnosti připojení a zapojení přístroje, která funkce je zásadní je těžké rozhodnout, ale nejspíše půjde o funkci DVD přehrávače. Pro propojení s televizí je možné použít buď SVideo výstup nebo klasický výstup do SCART redukce, která je také přibalena. Díky kompletní nabídce kabelů a jejich barevnému odlišení zvládne zapojení přístroje i dítě, pokud se dostane k zadní stěně televizoru. Po propojení s televizí nebo jiným výstupem je nutné zapojit přístroj do sítě, bytelný "notebookový" zdroj zajistí i dlouhodobý provoz bez obavy z přehřátí. Pak už stačí jen podržet vypínač a na televizi vybrat AV kanál a vložit DVD či Video CD podle vlastního výběru.

Pokud chcete použít JoyBee jako externí DVD mechaniku, pak postačí dodat zdroj elektrické energie a mechaniku s počítačem propojit pomocí USB kabelu. Podporovány jsou obě verze USB, doporučeno je však USB 2.0, jedničková verze nenabízí dostatečnou přenosovou rychlost pro pohodlné sledování DVD. Jako mobilní MP3 přehrávač slouží JoyBee pouze po připojení externího akumulátoru, který zvětšuje rozměry jinak útlého přístroje. Napoprvé se možná chvíli se zaklapnutím akumulátoru potrápíte, ale jak se vám to jednou povede... je to jako zavazování tkaniček. Pak už je jenom na vás, zda k ovladači na kabelu použijete dodávaná sluchátka nebo svoje oblíbená.

 

Pohled z boku * Detail přístroje se zavřeným krytem

Elegán v obývacím pokoji

Jak už bylo popsáno v kapitole propojení, zahájení provozu přístroje není nic složitého. Jedinou výtkou může být překážející kabeláž, ale to závisí na dispozicích místa, kam chcete přehrávač dát, kabely jsou dostatečně dlouhé a přístroj sám zabírá jen minimum místa. Menu přístroje je k dispozici v několika jazycích, čeština mezi nimi chybí, ale pokud jste s nějakým DVD přehrávačem pracovali, nenastane při používání JoyBee žádný problém. Samotné přehrávání filmů je také bez problémů. Podporovány jsou všechny základní funkce jako výběr kapitoly, případně úhlu kamery (pokud to film umožňuje), zrychlené i zpomalené sledování filmu a samozřejmostí je správné zobrazení českých titulků. Velice příjemnou vlastností JoyBee je možnost neomezeně měnit kód regionu, takže na jednom přístroji přehrajete české DVD i disk dovezený z USA či odjinud.

Zajímavým doplňkem je možnost prohlížení fotografií a obrázků ve formátu JPEG z Compact flash karet, pokud máte digitální fotoaparát podporující tento formát, určitě tuto drobnost využijete. Jen je škoda, že JoyBee nenabízí práci s modernějšími a dnes rozšířenějšími typy karet používanými většinou digitálních fotoaparátů, zato připojíte i Microdrive. Další milou drobností je možnost uložit obrázek při přehrávání DVD nebo Video CD na paměťovou kartu. Ovládat lze přístroj buď kontaktně tlačítky na přístroji nebo trochu komfortněji dálkovým ovládáním. To sice plní svou úlohu, ale je na něm vidět, že se někde šetřilo. Tlačítka jsou malá a blízko u sebe. Použít můžete i ovladač na kabelu pro sluchátka, který ovšem nabízí jen základní funkce. Největší bolestí při tomto typu využití je absence podpory filmů v oblíbených kompresních formátech DivX, Xvid nebo Windows Media 9.

 

Pohled do přístroje s vloženým DVDčkem * Takto se přístroj hlásí v PC

Cihla v batohu

JoyBee má i při zapojeném akumulátoru do cihly ještě daleko, ale už na první pohled je méně skladná než obyčejný CD/MP3 přehrávač, ani s hmotností to není slavné. Zatímco bez akumulátoru je přístroj elegantní, s připojeným oválným "buřtíkem" se elegance vytrácí. V šatníku jsem nenašel oděv, do jehož kapsy by se JoyBee vešla, v batůžku se jí ale dařilo a ani vyšší hmotnost nebyla v podstatě znát. Při takovém umístění přístroje skutečně oceníte dálkové ovládání na kabelu ke sluchátkům, které navíc obsahuje malý displej, který může zobrazit buď trvání skladby nebo její název, bohužel nastavení se udrží jen pro jednu písničku, při přestupu na další začne opět automaticky ukazovat číslo skladby na disku a odehraný čas.

Oproti "běžným" CD přehrávačům má JoyBee zásadní výhodu. Protože umí pracovat s DVD médii, není problém mít s sebou několik gigabajtů hudby na jednom disku. Výdrž kolem sedmi hodin přehrávání sice nedosahuje výsledků špičkových přehrávačů, ale pro běžné použití uživatele nijak nelimituje, narozdíl od přeci jen pomalejšího dobíjení.

I při tomto způsobu využití je člověk omezen zejména slabší podporou formátů, která v případě hudby znamená absenci podpory čehokoliv kromě klasického MP3. I když formát WMA někteří uživatelé zatracují, jeho absenci u přenosného přístroje hodnotím jako výrazný mínus. Přeci jen, převádět CD koupená za poslední rok do formátu MP3, když už jsou ve WMA je protivné.

 

Detail sluchátek a ovladače * Výstup na TV

Hračka v notebookové brašně

I v tomto zavazadle to JoyBee sluší, a nikoliv pouze díky pěkné transportní látkové taštičce, která přístroj chrání proti odření. JoyBee 610 totiž vypadá jako ideální doplněk notebooku, který není vybaven DVD mechanikou. Připojit jej můžete samozřejmě také k osobnímu počítači, ale protože jde o velice mobilní přístroj, k notebooku se nějak hodí víc. V datovém režimu umožňuje JoyBee číst CD rychlostí 24x a DVD čte osminásobnou rychlostí.

Bez baterie váží JoyBee 325 gramů, s ní o nějaký ten dekagram více, ale pro použití u notebooku s sebou nemusíte nosit adaptér, mechanika funguje i při napájení z akumulátoru. Pod Windows XP proběhne instalace automaticky a v systému uvidíte jak jednotku výměnného disku reprezentující slot pro paměťové karty tak samotnou DVD mechaniku. Adaptér samozřejmě znamená další zátěž v brašně, ale s tím se asi nedá nic dělat.

Veselá včela v recenzi

Po více než týdnu používání JoyBee 610 není těžké odhalit hlavní zápory přístroje, ostatně už byly uvedeny. Podpora malého množství různých multimediálních formátů je jediným zásadním nešvarem tohoto zajímavého kousku železa. Většina uživatelů osobních počítačů sice stále zůstává věrná formátu MP3, ale absence podpory rozšířených počítačových videoformátů je skutečně důvodem ke smutku. Na druhou stranu ale uživatel za pět tisíc korun dostane multifunkční zařízení, které nabízí zajímavé funkce i design. Pokud vám doma chybí DVD přehrávač a zároveň byste našli upotřebení pro přehrávač MP3 souborů, může být JoyBee 610 skutečně zajímavou volbou.

Technické údaje

Rychlost čtení DVD: 8X (10800 kb/s)
Rychlost čtení CD: 24X (3600 kb/s)
Doba vyhledávání: 150 ms (CD/DVD)
Video DAC: 27MHz / 10Bit
Video odstup zvuku od šumu: 65 dB
Audio DAC: 96 KHz / 24 bit
Audio odstup zvuku od šumu: 75 dB
Rozměry: 138 x 23 x 145 mm
Hmotnost: 325 g
Ochrana proti otřesům: 120 s pro MP3, 12 s pro CD Audio
Podporované formáty: DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, Mini DVD, Video CD, SVCD, CDDA, CD-ROM, CD-ROM XA, CD-TEXT, CD-R/RW, JPEG, MP3.

Distribuce v ČR: SWS
Cena: 4190 bez DPH/4986 s DPH

Diskuze (34) Další článek: Evropská unie by měla přehodnotit elektronickou vládu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,