Journaled File System se představuje

Nový souborový systém, který je dodáván spolu s novou verzí OS/2 Warp Server for e-business, má několik zatím nevídaných vlastností na platformě IBM PC.
Nový souborový systém, který je dodáván spolu s novou verzí OS/2 Warp Server for e-business, má několik zatím nevídaných vlastností na platformě IBM PC. Dnes je hlavním měřítkem při výběru souborového systému bezpečnost. Právě tou nový JFS vyniká. Doba restaurování souborů po havárii se rapidně snížila tím, že všechny diskové operace jsou archivovány do tzv. logovacího oddílu disku. Po havárii si systém pouze tento log přečte a všechna data, která nebyla správně zapsána, uloží na správná místa. Tato technologie, pocházející ze serverů IBM AIX, téměř vylučuje možnost ztráty dat nebo jejich uložení na chybné místo a zrestaurování celého systému se stává záležitostí několika sekund.

JFS podporuje změnu velikosti oddílů za chodu bez nutnosti přeformátování oddílu a dokonce i bez restartování systému. Oddíly JFS se mohou skládat z několika fyzických pevných disků (diskové pole RAID 0). Velikost clusteru může být 512, 1024, 2048 či 4096 bytů. Maximální velikost jednoho oddílu jsou 2 TB a oddíl může obsahovat přes 4 biliony souborů a adresářů. Velikost souboru nyní může být stejně velká jako velikost oddílu.

Zajímavou funkcí je možnost změny písmen jednotlivých disků, což ocení především administrátoři, kteří stále připojují nové disky či výměnná média. Mezi další vlastnosti patří automatická defragmentace, vyrovnávací paměť pro soubory i adresáře dlouhé až 255 znaků v unicode nebo podpora pro několikaprocesorové stanice. Chcete-li bezpečí pro svá data a nemáte hluboko do kapsy (1 licence OS/2 Warp Server for e-business stojí okolo 60 000 Kč), vězte, že JFS vás nezklame.

Diskuze (9) Další článek: Vyplatí se Český Mobil?

Témata článku: , , , , , ,