Umělá inteligence | Strojové učení

Steve Jobs hostem podcastu Joea Rogana. Rozhovor kompletně vygenerovala AI

Obsah generovaný umělou inteligencí zažívá rozmach, AI modely už vyhrávají grafické soutěže, skládají hudební symfonie… a dokonce vytvářejí vlastní podcasty. Alespoň se o to pokusila společnost Play.th, která zveřejnila podcast s virtuálním Joem Roganem a zakladatelem Applu Stevem Jobsem, kde jejich hlasy i text celý vytvořila AI. 

Novinku společnost nazvala Podcast.ai, má jít o podcastovou sérii, kdy rozhovor umělého Joea Rogana a Steva Jobse byl pouhým prvním dílem. 

Celá věc vznikla primárně jako PR akce, kterou se Play.th snaží upozornit na své služby, které se zaměřují na zvukovou syntézu. Firma se chlubí tím, že dokáže vygenerovat širokou škálu hlasů či přízvuků, na svém webu nabízí dokonce zvukovou syntézu v češtině. 

Podcast ukazuje, jak lze okopírovat konkrétní existující hlas, což ovšem není nic převratného, technologie existuje už roky a používá se mimo jiné v Hollywoodu. Stačí mít dostatečný velký vzorek požadovaného původního hlasu, na kterém se model umělé inteligence vytrénuje.

Patrně z tohoto důvodu si společnost vybrala Joea Rogana, jednoho z nejslavnějších tvůrců podcastů současnosti, od něj existují na internetu záznamy v řádu stovek hodin. U Steva Jobse pak Play.th vycházela z archivních audio rozhovorů a konferencí Applu.

Společnost nicméně nezůstala jen u hlasů. Kromě toho, že v podcastu vygenerovala hlasy obou mužů, vygenerovala i text celého rozhovoru. Na svém webu píše, že k tomu použila „vyladěné jazykové modely“, žel neuvádí, které přesně. Podobnou funkci poskytuje třeba jazykový model GPT-3.

K dokonalosti to má daleko

Výsledek je solidní, ale stále nedokonalý. Za opravdový podcast by to mohl považovat někdo, kdo oba hlasy nikdy neslyšel, není zdatný v angličtině a o Stevu Jobsovi nic neví, zbytek bude tušit, že něco není v pořádku. 

Hlasy místní zní mírně roboticky a mají zvláštní intonaci, navíc obsah rozhovoru je náhodná směs klíčových slov a slovních spojení, která někdy v minulosti od Steva Jobse zazněla. O pořádném sdělení se mluvit nedá. Přesto AI nekopíruje jeho přesné věty, jen z nich vychází. Podcast.ai tak zatím působí jako zajímavý experiment, avšak stále jen experiment. 

Diskuze (9) Další článek: Supersenioři vděčí za své duševní zdraví výjimečným superneuronům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,