Jmění šéfa Amazonu už přesáhlo 100 miliard dolarů. Pomohl Black Friday

Jeff Bezos, zakladatel a hlavní vlastník Amazonu, se v pátek stal dalším člověkem světové historie, jehož jmění překročilo symbolický milník 100 miliard dolarů. To je skoro jak dva státní rozpočty Česka. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Aktuálně má jeho čisté jmění hodnotu přesně 100,3 miliard dolarů, což je při přepočtu podle sobotního kurzu 2 145 miliard korun. Pro porovnání, státní rozpočet Česka za rok 2016 byl 1 250 miliard korun. Výraznému skoku v bohatství Bezose došlo v reakci na páteční nákupní akci Black Friday.

Šéf Amazonu se tak stal teprve druhým člověkem, který hranici 100 miliard v posledních letech překonal. Prvním byl Bill Gates v roce 1999. Definitivně Bezos Gatese předběhl v pozici nejbohatšího muže světa letos v říjnu.

Do nekonečna a ještě dál

Bezos, jehož mládí nebylo úplně lehké, založil Amazon v roce 1994. Společnost nejdříve prodávala jen knihy, ale rychle se rozrostla do podoby, které Bezos říkal „obchod se vším“. Poměrně dobře také přežila internetovou horečku na přelomu tisíciletí a stala jednou z největších firem světa.

Největší růst ale Amazon zaznamenává poslední tři roky. Aktuálně je čtvrtou největší firmou v USA, která postupně expanduje do čím dál širších oblastí. Společnost například letos oznámila, že koupila řetězec obchodů se zdravými potravinami Whole Foods.

Bezos také založil další firmu, Blue Origin, velmi podobnou Space X Elona Muska, jejímž cílem je podnikat výpravy do vesmíru a ideálně se eventuálně dostat na mars. Budoucnost lidstva totiž podle Bezose nespočívá na planetě Zemi.

Amazonu se chystá silná konkurence:

Diskuze (1) Další článek: Nový ruský dron unese náklad o váze až 180 kilogramů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,