Již zítra s MP3 Pro?

Zítra by měla firma Thomson zveřejnit netrpělivě očekávané kodeky pro MP3 Pro.
MP3 Pro je, světe div se, následník MP3. Jeho hlavní vlastností má být vylepšená kvalita zvuku při větší kompresi a také kvalitní streamování pro přehrávání skladeb v reálném čase z Internetu. MP3 Pro by měl být navíc zpětně kompatibilní s MP3.

Nejvíce je očekávána především účinnější komprese. MP3 se během let od první verze výrazně nezměnil a mezitím se okolo něj prohnal Microsoft se svým WMA a stejně tak i další výrobci pojali výzvu pokořit MP3 celkem úspěšně. MP3 zatím stále odolával především svou otevřeností a snadnou použitelností. MP3 Pro posouvá hranici téměř CD kvality již na 64 kbit a Thomson tvrdí, že nad 80 kbit nebylo poslechem rozeznatelné co je MP3 Pro a co je nekomprimovaný zvuk. Hlavním těžištěm nové komprese je tzv. replikace spektrálních pásem, která zachovává vysokofrekvenční zvuky, které byly dříve eliminovány.

MP3 pro bude zpětně kompatibilní s MP3 přehrávači, pouze pochopitelně při přehrávání nebudou interpretovány vysokofrekvenční části zakódované novou metodou. Nicméně se dá předpokládat, že velmi rychle na nový standard zareagují výrobci přehrávačů a aktualizace na sebe nenechá dlouho čekat.

Velmi ožehavé budou nové licenční podmínky pro využívání MP3. Jak asi víte, z MP3 formátu doluje Thomson celkem slušné příjmy. Streaming MP3 byl do konce roku 2000 zdarma a tak se mohly řádně rozvinout Shoutcast stanice, nyní se však bude za streaming MP3 platit a to dvě procenta za příjmy ze streamingu, nejméně však 2000 za rok. Výjimkou je použití MP3 pro neziskové účely, pokud na tom ale vyděláváte, platit budete. Pro MP3 Pro bude platit 3 procenta z příjmů nejméně však 3000 dolarů.

Co se týče ochrany proti kopírování, není v základním návrhu MP3 Pro nic takového implementováno, nicméně bude brzy představena i zabezpečená verze MP3.

Od zítřka 14. června by měl být na serveru Thomsonu ke stažení demoverze kodéru a dekódéru nového formátu MP3 Pro. Uvidíme.

Diskuze (1) Další článek: Motorola představila procesor DragonBall MX1

Témata článku: , , , , , , ,