Již tisíc certifikovaných microsoftích profesionálů

Microsoft oznámil, že od zavedení vzdělávacího programu Microsoft Certified Professional (MCP) získalo tento titul u nás již skoro tisíc uživatelů.
Microsoft oznámil, že od zavedení vzdělávacího programu Microsoft Certified Professional (MCP) získalo tento titul u nás již skoro tisíc uživatelů. Program MCP se postupně vyvíjí, ale právě v této době se objevilo několik novinek, svým významem i rozsahem překračující to, co bylo zavedeno v programu v předchozích letech. Důležitou novinkou, která snižuje finanční i mentální bariéru pro zájemce o získání titulu, je lokalizace materiálů pro program MCP (tzv. Self-Paced Training Kits), kterou provádí Computer Press: ty jsou nyní v češtině a dostupné za podstatně nižší cenu než v originále. Další významnou novinkou je umožnění prvních certifikačních zkoušek v českém jazyce (zkoušky na MCP jsou velmi přísné, nejedná se vůbec o nějaké finální razítko získané po absolvování kurzu – dohlíží na ně externí firma). Poslední novinkou je bezplatné členství držitelů titulu MCP ve vývojářské komunitě Microsoft Developer Network (MSDN), v jeho online verzi.

Rozšiřují se i výhody TechNetu a Beta Evaluation pro držitele titulů MCSE (Microsoft Certified Systems Engineer), MCDBA (Microsoft Certified Database Administrator) a MCSD (Microsoft Certified Solution Developer); ti obdrží TechNet Plus, což je rozšířená úroveň předplatného TechNet na CD-ROM. TechNet Plus se zaměřuje nejen na současné produkty (opravné balíčky, Knowledge Base atd.), ale i na betaverze produktů pro účely testování.

Živě komentuje: definování a důsledné lpění na těchto certifikačních programech se Microsoftu bohatě vyplatilo. Ač pro pár lidí jde o to „mít titul a odznáček“, pro většinu to je už dnes skutečně důkaz určité kvalifikace, která je pracně získatelná a s kterou stojí za to se chlubit (již z tohoto důvodu). Microsoft si takto za pomoci spíš menších investic získává velice silnou a vlivnou komunitu, která počíná od školicích středisek a končí u programátorů a administrátorů.

Důležité je i stále intenzivnější poskytování betaverzí. Microsoftu se jednak podařilo vytvářet betaverze, které jsou funkční (údajně prý celý americký Microsoft přejde zhruba od května na standardní nasazení Windows 2000 v celé své organizaci – a to je tento systém ještě půl roku před uvedením na trhu!), a do kterých se spíš dodělávají nové funkce, než aby šlo o „staveniště“, které se pak naráz dokončí. Poskytováním betaverzí si Microsoft vlastně získává „umělý náskok“, neboť už dnes přesvědčí uživatele o kvalitě a vlastnostech produktu, který se ovšem bude prodávat až za půl roku – uživatel však počká a nepořídí si do té doby produkt konkurenční.

Váš názor Další článek: Jak na stromy v 3D Studiu MAX a VIZ

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,