Jitka Pavlonová, prezidentka SPIS: lobujeme za e-vládu

Diskuze čtenářů k článku

Miloslav Sova  |  12. 11. 2002 19:47

 
Dovolte mi zareagovat na tuto formulaci -
„Pokud se bavíme o tom, co může vláda udělat pro zlevnění internetu, má v rukou jediný nástroj, a to jsou daně. V telekomunikacích už je liberální prostředí, takže vláda nemůže nařizovat poskytovatelům, jaké by měli mít ceny.“
Jestli paní se SPISU ani po 4 letech nedošlo jakou strategii musí volit stát při zvládnutí takového monopolu jako je Český Telecom – je to smutné. Cesta daňových ulev není tím správným řešením.Nikdo tady netvrdí,že ministr budoucího ministerstva informatiky má zajít za generálním ředitelem Telecomu a nařídit mu ceny za Internet – ale stačí se poohlédnout po svete jak to dělají jinde – vláda páky na Telecom má jen je jaksi neumí nebo nechce využít!!!
 
Na to aby vláda našla recept na zvládnutí monopolu stačí pár večerů u počítače a navštívit stránky regulátorů a příslušných ministerstev v jednotlivých zemích.Byla to právě vláda která umožnila ČTc monopol po dlouhých 12 let,byla to vláda která odkládáním problému způsobila,že náš regulátor ČTU je v tak slabé pozici – narážím na novelu telekomunikačního zákona . Jen těžko si umím představit že by ministerstvo bylo schopno zrealizovat svoje smělé plány za podmínek jaké v naší republice vládnou – nabídka ADSL žádná,nabídka paušálního Internetu žádná – jediná alternativa pro venkovské oblasti pevná linka za 7000,kdyby někdo chtěl využívat Dial-Up tak jako Američani – využít trvalého připojení – vyšlo by ho to při současném modelu účtovaní víc jak 28 tisíc korun. Za těchto podmínek nikdo nebude masivně komunikovat se státní správou,nikdo nebude podávat daňové přiznání přes internet,nikdo obsluhovat svůj učet v bance atd. Vyspělé země světa jenom „nedeklarují svojí podporu Internetu“ jako naše vláda ale skutečně konají a výsledky si můžete prohlídnout třeba tady.
 
Každý z nás by si měl uvědomit jeden fakt – Český Telecom nikdy nic neudělal pro své zákazníky sám od sebe – vždy ho k tomu musel donutit mediální tlak – a to je na celé věci nejsmutnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  12. 11. 2002 22:33

Otazka zni, koho mame (jako uzivatele) uplatit, kolik a kdy aby konecne rozhodl tak v nas prospech ? Takhle se tu prece resi problemy. Mozna by nejaky hromadny uplatek byl porad levnejsi nez ten dial-up. Zni to jako humor ale bohuzel v tomhle state ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J+P  |  13. 11. 2002 01:14

Vážený pane,

Telecom, resp. jeho strategický partner začal se stavem 1,8 mil linek, a slovo digitalizace sítě nemělo obsah. Mezitím zakopal tisíce kilometrů, přitom jen tak BTW vyspravil cesty a chodníky na vesničkách a zaměstnal tisíce nekvalifikovaných sil. Čili přispěl tomuto státu mnohem více než řada jiných zahraničních investorů, kteří dostali své firmy zdarma, spolu s daňovými prázdninami, např VW, abych nechodil daleko. Pokud budete pouze trochu objektivní, toto slovo, ale pro vás asi není známé, tak byste psal jinak, doporučuji např. statistiky ITU. Ti, kdo tady škodí internetu, jsou např pánové se kterými se necháte fotit na invexu, kteří prosazovali internet for FREE. Měli pro to samozřejmě svoje důvody, jejich projekty si zvýšily návštěvnost a oni je mohli dobře prodat. Nyní ovšem řada internetových projektů je v pytli, protože se neuživí.

Zajímalo by mne kolik jste vy navštívuil stránek regulátorů, máte vůbec představu jak vypadá regulace jinde v Evropě. Výkřiky podobné vašim zničily trh a nikde - opakuji nikde se významným způsobem konkurence neuchytila. Takže bohužel platí heslo De-Regulací k Re-Monopolizaci. Nebo snad máte jiné poznatky, víte kolik je ULL v Německu, či v VB. Máte představu komu patří DTag nebo FT. Sotva, takže více čtěte a méně pište.

  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  13. 11. 2002 01:43

Mozna by jste nam take mohl rict, kolik onen "strategicky partner" investoval ze sveho a kolik veci bylo koupeno na dluh CTc, kolik stala ona nezbytna zmena nazvu a dalsi veci. O tom kolik zakopal kabelu a kolik jich zdarma dostal bychom se take mohli bavit donekonecna. Potom take o tom, jak to vlastne bylo s tim monopolem (ze pane Dyba, tak uz to konecne vyklopte, po letech) s Eurotelem, s CTU, statnimi zakazkami atd. Jeste vam nepripada, ze tu neco trochu smrdi ?

Kolik je ULL v Nemecku nevim, ale vim ze tam maji ADSL za par EU mesicne, zato tady mame pane J+P, hovno. Takze temi vykriky nelze znicit trh, ktery tu ani neni, chapete to.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miloslav Sova  |  13. 11. 2002 02:51

 
No sice jsem si říkal,že na takové výpady nebudu odpovídat,ale nějak mi to nedá. Takže je pravda, že Telecom svojí sít modernizoval o tom není pochyb, ale stát mu umožnil monopolní postavení na trhu,držel celou dobu nad ním ochrannou ruku,zásoboval ho státními zakázkami – to se to potom podniká.
Co se týká pana Neffa,řekl bych že významným způsobem přispěl k rozvoji Internetu protože nebýt jeho asi by jsme dodnes platili za Internet ještě daleko víc (Čtc by mu měl poděkovat,nikdy by neměl tolik zákazníků jako má dnes). Stránek regulátorů jsem navštívil docela dost na to abych si mohl dovolit takto prezentovat svoje názory. Navíc jsem v úzkém kontaktu z lidmi kteří v jednotlivých krajinách žijí – takže můžu posoudit jak se chovají tamní telekomunikační firmy ke svým zákazníkům.
 
O tom jak výkřiky podobné našim zničili trh jinde ve světě  se můžou všichni skutečně přesvědčit na vlastní oči!!!Amerika 20 dolaru měsíční paušál za Internet + lokální hovory zdarma,Belgie 917Kč ADSL technologie poplatek za celý měsíc,Dánsko měsíční poplatek 1470Kč,Finsko1514Kč měsíčně,Itálie 1174Kč,Izrael 998Kč,Luxembursko 1490Kč,Norsko1350Kč,Německo 1595Kč,Slovinsko 1337Kč,Španělsko 1310Kč,Švedsko1100Kč,Švýcarsko1640Kč,Velká Británie 990Kč,Kanada 480Kč,Austrálie 1625,Francie 1405 Kč – mám pokračovat???

A všichni jsou na pokraji krachu!!! Až na to že v Německu tento rok přibylo 700 tisíc nových zákazníků kteří si objednali službu ADSL a koncem roku celkový počet přípojek překročí 3 miliony.Anglie která na tom byla nejhůře a zaostávala za všemi si uvědomila že jí začíná ujíždět vlak a vláda masivně podporuje vysokorychlostní Internet a díky silné pozici regulátora Oftel a za přispění organizace Bradban4britain -  dnes každý týden přibude 20 tisíc nových zákazníků!!!
 
Konkrétní kroky které jednotlivé vlády učinili na podporu Internetu najdete například v dokumentech regulátora Oftel. Takže fakta mluví jednoznačně a divím se vám, že tady tak obhajujete Český Telecom, když většina národa si za současné situace nedovolí připojení k Internetu přes den a kdy jediná alternativa k cenám které jsem vám uvedl nahoře je pevná linka od ČTc za 7000Kč! Záměrně vám tady neudávám příklady ze světa – jak jednotlivé vlády podporují Internet – bude to předmětem našeho budoucího článku – který si za pár dní budete moci přečíst.Takže kdybych vám chtěl oplatit stejnou mincí – řekl bych vám to samé co vy mě – více čtěte a méně pište.
 
PS:V případě,že mate pro mě nějaké tajné dokumenty ke kterým nemám přístup a které by objasnili postoj ČTc,který z nás dělá pomalu nejdražší zemi v srdci Evropy co se týče internetového připojení zavolejte mi – číslo najdete na našich stránkách. Rád dokumenty předložím v pátek panu ministrovi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jméno a příjmení  |  16. 11. 2002 00:10

No nějak odpovídáte na jiná tvrzení - to co tady citujete (ceny a počty instalací) jsou v drtivé většině čísla od incumbentů - nikoli od alternativních operátorů. Ti jsou opravdu na pokraji krachu. Takže jste mimo mísu. Pan Neff a jemu podobní prosadili model "internet zadarmo" a tento model je prostě špatně. Hodil se Dixon-FreeServe, ale to bylo s úplně jiným !venture" cíle. mUkažte mi nějakou prosperující firmu, navíc tento model vůbec neumožňuje rozlišit mezi dobrým a špatným providerem internetu, protože socialisticky dostávají všichni stejně.  

Nerozumím Vašemu tvrzení - že většina národa si nedovolí připojení přes den - podle mne je přes den většina národa v práci. O tom, že jste demagog svědčí i ta poslední věta, najděte si OECD statistiky a potom srovnávejte ceny.

Nevím, ke kterému ministrovi jdete, ale jestli k tomu z toho zbytečného ministerstva, z té strany co prohrála volby, který neví kolik bitů má byte a který tvrdí, že bude bojovat za poslední míly (ten ypsilon na konci je na jeho webu), tak mu raději nic nedávejte. Jak jsem ho naposledy slyšel, ujme se vlády nad telekomem,  to naposledy prohlašoval Peltrám v Hiltonu, to ale ještě hodnota státního podílu v telekomu byla 300 miliard.

Jenom je třeba doufat, že volby budou dříve než za 4 roky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  09. 06. 2003 09:32

Nevim, kde CTc opravil silnice a chodniky, ale u nas po jeho zasahu rozhodne nebyly ve srovnatelnem, ci lepsim stavu nez pred jeho zasahem. Ale hlavne od toho tu neni!!! Je to jako kdybyste rekl, ze ucitel cestiny je super, protoze naucil zaky zonglovat.

CTc a jeho vlastnici ziskali s jeho pozici velkou vyhodu, o kterou maji naprosto legalne pomalu prichazet a je tragicke, ze jednim z vlastniku je stat, k jehoz prospechu je plna konkurence v komunikacich, ale on ji neni schopen dosahnout.

SKODA SLOV - protoze jen zustanou viset ve vetru

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robert Němec  |  12. 11. 2002 11:45

Pomalu už nevím, proč bych měl chodit na Živě, když články zde vydané najdu dříve i jinde.  Chtěl bych něco originálního.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Broža  |  12. 11. 2002 13:28

Protože ne všichni čtenáři čtou ebiz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Langer  |  12. 11. 2002 07:36

Jenom k výrazu "úzká místa", vím že poslední dobou se tento termín docela ujal, nicméně mám pocit, že v češtině se vždy používal obrat "slabé místo", "slabý článek". Řekl bych, že to vzniklo překladem z angličtiny od někoho technicky založeného. Zní mi to stejně divně jako když jsem někde četl: "byl z toho úplně vedle sebe", což mělo patrně znamenat, že asi byl "mimo".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor