Jiří Devát, Microsoft: Vedeme soutěž tvrdě, ale férově

Diskuze čtenářů k článku

Montyjack  |  12. 11. 2002 12:48

Opravdu nechapu, jak nekdo z M$ vubec muze rici ze "Vedeme soutěž tvrdě, ale férově." Jiste a Sadam je nejvetsi mirotvurce ;) Co se vitezstvi uzivatelu ci IT prumyslu tyce, je to stejny zvast. Vyhral jedine M$. Coz je vice nez znepokojive, nebot v jakekoliv jine branzi by se jejich "podnikatelske" metody daly nazvat mafianskymi. M$ je nesporne firma,  jejiz cela obchodni politika byla, je a zrejme i bude postavena na polopravdach, lzich a mystifikaci. Veskera "inovace" a "spickove" produkty spocivaji v ukradeni ci  vykoupeni napadu/hotovych produktu/celych firem. A zakaznik ? Hmm, kdo asi stoji za akcemi tzv. BSA v Cechach ? Ferda mravenec ? A zkousel jste nekdo zakaznickou podporu ?  Vazne legrace.  A licencni politika M$? Tot cira laska k uzivateli ;) Hmm, uz jsem se nekde docetl, ze Gates je otec Internetu, ale ted vidim, ze Devat je mu prinejmensim matkou ;)

S pozdravem

Michal

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  12. 11. 2002 13:44

No tak úplně všechno neokopíroval... Co třeba ergonomická klávesnice, nebo slavnej Sidewinder GamePad? To jsou fakt geniální kousky a nakonec tu klávesnici po něm kopírují ti ostatní

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Šípek  |  13. 11. 2002 08:13

Ergoklávesnici urcite nevymysleli u MS. Uz nekdy v letech 91-93 se psalo v Bajtu v prevzatych clancich o techto klavesnicich. Nektere jste si dokonce mohl rozevrit do uhlu podle sve vlastni potreby........ Je to podobne jako kdyz skvela Windows kopirovali v 80.letech u APPLE a v 70.letech u HP .... 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  13. 11. 2002 14:14

Mno, tohle fakt nevim, zas takhle historii hardwaru nesleduju :) Každopádně, je velice známý fakt, že ač MS okopíroval GUI od Apple, tak Apple to samé okopíroval od Xeroxu.

Ale k věci. Obávám se, že jedna věc je nápad a jedna zpracování (teď nechci vůbec nijak narážet na kvalitu či nekvalitu MS produktů). Bohužel a bohudík se "kradou" nápady snad ve všech oblastech, IT nevyjímaje. Takže se musíme jenom starat o kvalitu zpracování. Je klidně možné, že i design onoho gamepadu MS nevymyslel, ale musím uznat, že když jsem ho poprve vzal do ruky, tak jsem si rázem začal o ostatních myslet, že jsou to neformená prkna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Šípek  |  13. 11. 2002 15:05

Ano,ten pocit znam .Kdyz jsem si koupil po invexu 95 MS mouse s "ergoboulí"(tenkrat stala 1000,-kc abyl k ni certifikat s registracnim kodem !) uz jsem pak nechtel nic jineho.

Urcite bysme byli vsichni mnohem mnohem stastnejsi,kdyby u Mekkysu venovali SW tutez pozornost jako HW.Treba bychom nevidali  Bluescreeny,wokna by poznala CDmechaniku ze ktere byla nainstalovana,XPecka by nezhasinala numlock,nebyly by bezpecnostni patche kazdy tyden na neco jineho a pokazde na outlook.....  Licnecni smlouvu by pak po precteni mohli pochopit alespon pravnici  ....

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lada  |  11. 11. 2002 20:18

Vazeni realisti a vazeni zaslepeni privrzenci. Linux je system se ktery ma sve misto na trhu. To bezesporu. Ale kdyz rikate Windows na
desktop a Linux do serveru znamena to , ze bud nemate dostatek informaci nebo poslednich par let zijete na pustem ostrove. Windows a ted mam na mysli Windows 2000 nebo prichazejici Windows .NET a serverove produkty Microsoftu to je o necem jinem. Smele se stavi konkurenci a s Linuxem se mohou merit tak na poli weboveho serveru. V dalsich oblastech nechavaji Linux dost vzadu. Reknete mi co nahradi napriklad Exchange Server ? Panove odpoved nemate ! Exchange neni je odeslat a prijmout postu, coz zvladne kazdy obycejny SMTP server. Je to Messaging System, planovani schuzek, sdileni informaci, kontaktu integrace s desktopovym SW (mam na mysli MS Office) a tak dale. Vestina dat, ktera dnes uzivatel pouzije jsou bepecne ulozena v relacnich databazich.


Kde mate systemy pro rozsahly management siti a spravu SW ? Kdyz najdete konkurenci slepenec softwaru postaveny na Linuxem, tak bud nebude smirne receno stat za mnoho nebo bude tak drahy, ze reseni od Microsoftu bude mnohem levnejsi pri lepsi kvalite.
Kde jsou tak vykonne databazove servery za tak nizkou cenu reseni ?

Polozte si otazku v jakych dimezich uvazujete. Jde-li o malou firmu, ktera ma par pocitacu a potrebuje jen file server, print server a nic vic. Tak potom je Linux zadarmo v black boxu resenim ke zvazeni.

Bude-li tato firmicka expandovat, tak se ji investice do Linuxu sakra nevyplati. Neudela si sama nic. Zaplati za sebemensi prkotinu. Nebo snad k Linuxu zdarma je zdarma i prace ?  Mluvim z vlastnich zkusenosti. Ja sam na Linuxu dlouho vydelavam. Jde jen o byznys panove.

Pujde-li o firmu velkou to je otazka zcela jina. V rozsahlejsim prostredi , kde je potreba spravovat sta nebo tisice PC a ruzne serverove produkty prichazi na radu jednoduse spravovatelny a prehledny SW pro spravu uzivatelu , jejich atributu, rizeni desktopu atd. Co postavite proti Active Directory. Proti replikacim mezi servery ? Textove soubory a rucni editaci ?

Co Web server ? Uz vas slisim, IIS od Microsoftu je nebezpecne. Kdepak. Kazdy SW je tak bezpecny jak tojeho spravce umi. IIS stejne jako Apache je ve vychozi instalaci derave jak reseto, ale po zabezpeceni si hacker ani neskrtne (i kdyz v pripade web serveru nikdy nerikam nikdy

Abych na konec trochu snizil Vas krevni tlak, Linuxovi guruove, tak z vlastni zkusenosti a pocitu si myslim, ze jedine kde se da Linux pouzit
a je to levna a spolehliva varianta je Linux router + jednoduchy NAT + SQUID.  A to neni firewall. I kdyz tomu tak mnozi rikaji.

ISA Server od Microsoftu to je ten spravny firewall !!!!

 Tak doufam ze se najde alespon jeden clovek, ktery bude reagovat podnetne a konstruktivne.
I kdyz cekam spis reakce typicke pro Linuxaky.

Lada

 

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  11. 11. 2002 21:20

Exchange = Lotus Notes, Bynari InsightServer ...
Management siti a sprava SW = SSH a apt-get
Vykonny db server = Oracle, FireBird, PosgreSQL ...
Active Diretory = OpenLDAP, NIS, YP
Rizeni desktopu = co tim autor myslel (VNC?), ovsem ja bych i takovou resil pomoci linux terminalu nad vykonnym clustrem Debianu. Potom bych ridil "1 desktop".
Replikace = ))) rsync + bash + ssh + cron ... mas neco robustnejsiho
Vychozi instalace Apache = ktera to je (RedHat, Debian, Mandrake, SuSE)?
Linux router = krom shitu jako je Win9x lze ze vseho postavit router
NAT = pouze jedno z pravidel robustniho stavoveho firewallu IPTABLES
SQUID = Ok
ISA = nejvetsi opruz, ktery jsem kdy videl, neprehledne, pomale, nejasna terminologie, jednim slovem otresne!

Mohu vedet jak na linuxu vydelavas?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  11. 11. 2002 22:26

Co ze bych postavil proti Active directory? Mno samozrejme Kerberos, provereny a stabilni system pouzivany uz leta velkymi korporacemi. Mam osobni zkusenost s jednou statni organizaci, ktera spravuje tisicovky pocitacu po celem state prave pomoci Active directory a Exchange. Byl to vybuch, parodie na system a jeden obrovsky pruser. Skoncilo to tak, ze na kazdem baraku skoncil pomocny server za 150000, ktery ovladaa cca 60 stanic, kde zenske poslou cca 100 mailu denne, pri jen trochu vyssim zatizeni totiz MS parodie na SW zajimavym zpusobem polokolabuje, odmita pozadavky, aby po pominuti naporu zustala v polorozpadlem stavu, ze ktereho se dostane pouze restartem sluzby. Centralni server tvori "cluster". Je to trojice pocitacu, vzdy asi po dvou dnech provozu se tato parodie na cluster pomatne, pracuje jeden pocitac co nestiha, ostatni se flakaji, musi prijit obsluha a ty bazmeky nakopnout aby zase zacaly makat. Systemaci jsou z tech kramu na vetvi, v systemu obas zmizi nejaky user, obcas se nejaky sam zablokuje, obcas domain cotrollery zacnou z prdele odmitat nektere stanice. Osobne jsem videl ten "jednoduse spravovatelny a prehledny SW pro spravu uzivatelu" v akci, kdy jedna sekce jednoho statniho uradu (omlouvam se za nekonkretnost, slibil jsem to panum z NBU) byla vclenena do jine, zrusila se jeji subdomena. Hlavni systemak posadil ke konzoli chudaka eleva, tady klikni, tohle prepis, tohle taky, klikni OK, udelej to tristakrat, v Bohnicicich maji volneho fleka.

Statni organizace, co dodat, zakazku dostane ten s vyssim uplatkem.


Chech, ja uz od MS slysel tolik kecu, pokazde skutek utek. K cemu jsou ikonky ve vsech barvach duhy, kdyz ten kram neni schopen bezet 14 dni bez nejakeho pruseru?


Velke spolecnosti nezajima, ze nova verze Exchange umi admina skrabat na zadnici, potrebuji stabilitu a bezchybny provoz. To MS tamagotchi neni chopno zajistit. UNIX/Linux, (hlavne BSD klony) jsou schopny bezet ve stylu spust a zapomen.

Zrovna dnes, kdy jsem hodne spechal a cekalo na me pred firmou taxi na cestu na testovani do jedne bankovni instituce a potreboval jsem si vytisknout poznamky, se zase zesral domain controller. Odmital sluzby, a administratororvi nedovolil se prilogovat, ze na to nema pravo. Nahodil jsem Linux, LDAP domena bezi uz drahnou dobu bez sebemensich problemu. ze si to vytisknu pod tucnakem. Jenze onen zasekly PDC mi nedovolil na sitove tiskarne tisknout, nemam opravneni, BDC nenaskocil, zrejme si myslel, ze PDC je v pohode. Opravdu jsem spechal, nakonec jsem si ty poznamky rychle obskrabl tuzkou na papir, diky Gatesu za tu trochu vruseni do zivota softwaroveho inzenyra !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boris Kaluža  |  13. 11. 2002 14:57

"proti Active directory" ... samozrejme Kerberos

doteraz som myslel, že Kerberos je iba overovací protokol, teraz sa dozvedám, že je to replikovaná databáza multimaster modelu :o)
osobne - tie problemy o niečom svedčia. Alebo zlý návrh, alebo zlá realizácia, alebo oboje. Je pravda, že M$ je náročný (slovami M$: zaplaťte 2x toľko a budeme optimálnejší = menej nároční) a je možné, že to niekto podcenil :o(
Napokon, keď niekto nevie čosi naskriptovať v AD, tak naozaj neviem .. zrejme nemá čas rozmýšľať (stáva sa to aj mne)

"administratororvi nedovolil se prilogovat"

a čo robia "cached credentials"?

"obskrabl tuzkou"

tlač do súboru, binárne cez port na tlačiarni ... atď. Nejako aj vyzeráš ako admin, aj neviem ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 20:55

Pod slovy Kerberos mnozí lidé rozumí i implementaci Kerberosu z MIT. Replikace jsou tam dosažitelné.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 22:49

Láďo, díky za příspěvek, který je nejen odborný,ale i poměrně korektní.

K Tvým otázkám:

Náhrad Exchange serveru existuje vícero, je otázka zdali ho chceš nahrazovat jako celek nebo jen částí, beru to jako že jako celek.
Příklad za všechny: Lotus Notes.

Lotus Notes sice neobsahuje relační databázi, ale jeho databázový design je dosti uníkatní a zajímavý. Určitě splňuje všechny požadavky jako je transakčnost, offline běh apod.

Systém pro správu rozsáhlých sítí existuje také, opět je jich vícero. Za všechny opět třeba něco od IBM a to v podání produktových řad Tivoli. Konečně většina opravdu velkých manag. systému a i menších je poměrně značně multiplatformních a podpora Linuxu je dnes již téměř nutností.

Argument s rostoucí firmičkou je správný, složitější konfigurace však budou problémem jakékoliv platformy a nejenom Linuxu. Bez problémů je to možné vztáhnout na Linux, ale i Windows. Nakonec pokud bude člověk nucen koupit si to jako službu, bude Linux výhodnější jelikož součástí ceny nebudou náklady na licenci.

U replikací si nejsem jist co konkrétně myslíš, může to být cokoliv počínaje souborem, přes databázi a konče Active Directory. Když to vemu odzadu: Kerberos, DB replikace musí umět samotný DB server, aplikace jako rsync. Pokud tě zajímají i jiné replikace, rád odpovím na přímý dotaz.

IIS - na to když se mě známí ptají, musím přiznat, že nenacházím jednoduchou odpověď. Mohu to však říci přirovnáním: nemám rád programy, které když chci ukončit nebo restartnout tak tvrdí, že to nejde protože neběží a když je chci spustit tak tvrdí, že to taky nejde protože přece už běží a tak dokola dokolečka.

IIS není špatné software, ale jako celá Windows trochu složitě pojaté. Nicméně je to věc, která se dá používat, používá se, sám však preferuji z mého pohledu kvalitnější produkty, i když ne vždy funkčně tak rozsáhlé (čímž nechci tvrdit, že to na Linuxu nejde). LInuxová řešení se snáze ladí i administrují, mají více předvídatelné chování.

K Firewallu se nevyjádřím. Víš Láďo, Tvůj příspěvek je celý v poměrně konstruktivním duchu, ale ne v tomto bodě. Pokud je iSA firewall ten správný, nemohu proti tomu nic namítnout, navíc ho sám nepoužívám a s velkou pravděpodobností používat nebudu. V tomto bodě bychom se zřejmě neshodli, můj názor je zcela jiný, částečně za pravdu mi ávají produkty firem, které vyrábí "HW krabičky" jež jsou firewallem a uvnitř nich používají Linux nebo BSD systémy. Každopádně NAt + Proxy cache firewall opravdu dělat nemusí, ale i zde existují další řešení zdarma i komerční.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boris Kaluža  |  13. 11. 2002 15:00

"nejde protože neběží"

trik: stačí nebežiacu (stopping) službu zrušiť (kill), rozbehnúť môžeš vždy cez príkazový riadok - je druhá vec, či aj nabehne :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 15:11

ale jo, já to umím řešit, ale bráním se používání software, které se takto chová (Ps. ve zmíněném případě to ale vážně vyžadovalo reboot počítače ). Chci používat ovladatelné, kontrolovatelné a předvídatelné aplikace. Jde mi o princip ne o vyřešení jednoho konkrétního problému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  13. 11. 2002 11:19

budeš odborník na wokna i linux. Zeptám se: Vyděláváš vývojem pro linux nebo jeho implementací u zákazníků? Odpověď asi znám, ale chtěl bych, abys to napsal sám .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 12:37

Dnes běžné způsoby jsou asi tak 3.

1. Krabicový Linux - není pro každého, existuje jen pár firem, které to umí a něco na tom vydělají

2. Implementace - to dělá většina (kvantita)

3. Podpora jiného podnikání (kvalita) - to dělají větší zavedené firmy, které takto podporují své produkty (HW, SW..) případně docílují snížení nákladů, zvětšení zisku nebo snížení ceny apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m  |  11. 11. 2002 19:50

Tak by me zajimalo, jaky bude pomer uzivatelu Linuxu a Windows treba za 2 roky... Kolik tech kriklounu kteri dnes berou Linux jako sproste slovo jej bude rado provozovat za 2 roky. Muj tip je ze minimalne 30%. Vychazim pritom ze stavu, ktery byl pred dvemi roky a dnesnimu stavu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondra  |  11. 11. 2002 17:37

Jak vidim, zuri tady dalsi flamewar na tema Windows vs. Linux. Parada, rad se zucastnim :)
Takze - Windows jsou v desktopu jednoznacne lepsi po strance rychlosti i ergonomie. Neplivejte na me, pouzivam Linux denne a Windows obcas, tak snad vim, o cem mluvim. Linux navic trpi nedostatkem kvalitniho desktopoveho softwaru. Nezlobte se, ale treba OpenOffice rozhodne neni funkcnosti ani kvalitou konkurentem MS Office - i kdyz netvrdim, ze MS Office za ty prachy stoji
Na druhou stranu - kdybych stavel internetovy server, po Windows bych asi nesahl. V tom vidim nejvetsi silu Linuxu - ma dobry vykon, je stabilni (alespon kdyz na nem nepoustim ty XWindow :), sitove aplikace (servery) jsou robustni a az na vyjimky (sendmail) dobre konfigurovatelne (klikacum se to mozna nezda, ale je to tak :).
Tolik muj nazor, a ted me kamenujte, lameri :))))


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jméno  |  11. 11. 2002 19:41

Linux má dobrej výkon, když funguje jako web server - čili jako DOS se službou běžící na pozadí, pokud možno v nějaký farmě, . V roli file serveru na Sambě pro Windows sítě už je to o dost slabší - "výkon" a stabilita desktopů je notoricky známá.

Např. BSD je mnohem robustnější a odolná při zátěži - myslíte, že třeba ve skalních Unixovejch formách (jako je třeba největší inet firmy u nás, ICZ, stojící u zrodu našeho internetu) používaj pro servery Linux, nebo nedejboha Linux na klientech ???

Kam se podíváte, všude je buďto BSD nebo Solaris a 90+% lidí má desktopech úplně dobrovolně (..samo, že legálně...;o)) Windows od verze 98 po XP - jen pokud dělá vývoj, tak taky BSD-éčko. To je Linuxová realita. Nebo si myslíte, že si někdo z vedení dá dobrovolně na notebooka za stotisíc Linuxa ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nekdo z vedeni  |  11. 11. 2002 21:08

Tak hele, mame firmu s obratem cca 500.000,- Kc mesicne. Je nas 6. Windows ma jeden z nas, ostatni fungujou na LTSP (terminalovy projekt nad linuxem) na jednom Debian boxu. Na nasich noteboocich je taktez
Debian, jeden je 486/33/8MB, to je ten za 1000 a druhy je Compaq Armada, to je ten za 110.000. Kdyz uz jo potrebujeme winy, spustime si je ve VMWare. Je to ale dost vyjimecne, protoze MSIE a MSOffice jedou pod cxofficem (je potreba je obcas spustit, z duvodu zpetne kontroly kompatibility dokumentu DOC a HTML, kdyz uz obchodni partneri jinak nedaji) jinak se samozrejme pouziva Phoenix a OpenOffice nad KDE 3.1.
DOS se službou běžící na pozadí
Tak tohle asi fakt nepotrebuje komentar ))))))
V roli file serveru na Sambě pro Windows sítě uz je to slabsi
Blbost a lez, neprokazano ...
stabilita desktopů je notoricky známá
Moje desktopy maji uptime bezne okolo 30 dnu, a nas terminal server nad Debianem se nekontrolovatelne nezritil nikdy. Vse jsou vyzadane restarty. Takze pokud nas na nem dela 5 lidi, pak uptime 30 dnu znamena 150 desktopodnu bezne prace. Ja myslim, ze je to slusne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karas  |  11. 11. 2002 21:48

DOS se službou běžící na pozadí

to jsem se taky zasmal. Jde videt, ze kvality jednotlivych OS hodnoti opravdu odbornici

KARAS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbynek  |  12. 11. 2002 00:24

bheeee, ale vi, jak by se to dalo spustit

c:\program files\httpd &

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zbynek  |  12. 11. 2002 00:25

vlastne to je blbost, ze jo.

c:\dos\httpd &

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
m  |  11. 11. 2002 20:00

Je to zajimave, ale velky Linus nikdy nemel server jako hlavni cil, jeho cilem je mit Linux na desktopu. Server je jen vedlejsi produkt...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 07:10

Paradoxy světu vládnou. Je to tak!

Ps. Windows bylo také původně jen GUI nad jiným OS, díky použití BSD licencí je možné říci, že je postavené i na MIcrosoftem zatracovaném Open Source apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 12:34

bych souhlasil. Unix byl primárně vytvořen pro mainframy, wokna (DOS) pro PC. Microsoftí servery sice mají něco do sebe, ale správce serveru by asi nechtěl dělat někdo, kdo o počítačích neví víc, než minimum. PC je ale především pro lidi, ne pro nadlidi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 12:41

počítač je nástroj, auto je nástroj, kladivo je nástroj ... je PC v tomto výjinkou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 12:41

počítač je nástroj, auto je nástroj, kladivo je nástroj ... je PC v tomto výjimkou?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GoGo  |  11. 11. 2002 14:21

To s tou ferovosti - to je opravdu vydareny vtip.
Ale vypada to, ze maji z Linuxu opravdu strach. To je dobre, to je dobre...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  11. 11. 2002 11:54

Microsoft  a férovost???????

Co takhle kauza MIRONET??? 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  11. 11. 2002 13:35

Co mate proti kauze Mironet? Prostudujte si ji a prostudujte si nasi legislativu. Zjistite zajiste ze Microsoft ma pravo pouze a jenom podat trestni oznameni a dal to neni v jeho rukach. A to ze podal trestni oznameni? Nojo, to je ovsem vrchol neferovosti a vubec zbabeleho chovani, dovolavat se svych zakonnych prav, ze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 22:24

V tomto máte samozřejmě pravdu. Domnívám se, že na MIcrosoft by možná ani v tomto případě nepadl stín podezření nebýt BSA za níž stojí. Kauza "BSA" je dle mého soukromého názoru silně neetická a neférová vůči minimálně samotným zákazníkům Microsoftu ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  12. 11. 2002 09:01

Souhlasím, že krást se nemá. Ale čí zájmy BSA hájí a jak při tom postupuje. Minimálně, by měli postupovat v souladu s naším právním řádem. A jsme zase u férovosti MICROSOFTU )  Jinak ale marketing MICROSOFTU je geniální a máme se stále co učit. Kde by byly České Dráhy, Telecom, ČEZ s marketingem MICROSOFTU

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 12:44

Souhlasím. Přínos Microsoftu je i v oblasti moderního managmentu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  12. 11. 2002 09:19

Máte částečně pravdu, kdokoliv má právo podat pouze a jenom trestní oznámení. Ale je unfair marketingově využívat toto trestní oznámení před pravomocným rozhodnutím orgánů činných  v trestním řízení (máte dojem, že se tím nenarušuje konkurenční prostředí). Takže jako představitel MICROSOFTu bych určitě nikde na veřejnosti neprohlašoval nic o férovosti. O vnucování monopolních praktik dominantního dodavatele softwaru, COA labelech, licenční politice bychom mohli hovořit dlouho a o férovosti a rovném postavení na trhu by tam nic nebylo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pan Kaplan  |  11. 11. 2002 11:44

Ja myšlenkuju a fidim, že Mikvosoft soutěši prdě a pérově.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Solvina  |  12. 11. 2002 01:05

Linuks nevynikal od pochváčku v centrál výzkumového centra! Bývá průvodu podezřelého až nepatrně finsky hovoržícího. Žádná směr vývoja, žádná kursk.

Vy špatně se popísal!
*S*o*l*v*i*n*a*

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor Janeba  |  12. 11. 2002 10:08

Všecko je tu rozpářeny a žádnej vítrnik! :)
-tuhle knihu miluju-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  12. 11. 2002 19:17

Mozna budu vypadat jako ignorant, ale ve kterem dile je mozno nalezti takove jazykove perly?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor Janeba  |  13. 11. 2002 09:41

Leo Rosten: Pan Kaplan ma stale tridu rad.
Je to o imigrantech v USA, kteri se ve vecerni skole uci anglicky. A je to fantasticky prelozene do cestiny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  13. 11. 2002 09:45

Diky!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karas  |  11. 11. 2002 10:55

Inovace: to je ted u MS nejake zaklinadlo nebo co? Uz jsem to cetl v nekolika clancich o MS. Jeste by mohli zacit pouzivat slova jako progresivni, perspektivni, konsensualni, flexibilni... Proste prazdny fraze. Ovsem dnes se to nosi. A cim slozitejsi a anglictesji slovo, tim lip

Myslite, ze vubec vedi, co to ty inovace jsou?

KARAS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Šípek  |  11. 11. 2002 10:32

Linuxove obraceni na viru mi silne pripomina chovani misionaru v africe. Je to proste ve stylu "vy omezenci z vidlakova nepoznate co je pro vas dobre a proto poslechnete nas. Proc se tak malo uzivatelu Woken nenavazi do tucnaka ale naopak to proste jede.Je to in? Nebo je opravdu nejak forma mentalni onanie.? Abych se vratil k tem cernouskum a misionarum.Domorodci si taky spokojene zili se svymy buzky a cele generace po tisicileti odchazeli do SVYCH "vecnych prerii" a nic jim nechybelo,zato misionari trpeli pocitem ze kdo neni v jejich raji ten hrozne trpi....  Vetsine uzivatelu je sumafuk zda je vita pri startu tucnak nebo rozevlate barevne ctverce.Jsou radi ze zvladnou napsat svuj dopis ve Wordu (co maji od "kamarada") a jeste ho navic ulozit na disketu. Za odbornika povazuji kazdeho kdo se neboji rozsroubovat CASE. A pokud nevidaji casto blue death tak jim skutecne nic nechybi. Zalezitosti kolem kvality kernelu ,jadra spravy pameti,multitasku ci konfigurace z prikazoveho radku jsou pro ne stejne pochopitelne jako kecy ministra financi o fiskalnich rocich a cashflow........

Je to opravdu tak tezke neudrzet nutkani na uzde a pri hodnoceni shitu na strane MS(a ze jich je opravdu hodne) hned nevytahnout s tucnakem? Vytahovat na sklenare finty z vyroby plysovych hracek neni vzdy k veci....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  11. 11. 2002 11:31

Je tady 24 reakci, z toho je 10 o linuxu a z tech 10 jsou 4 od exotu jako JerryIII a Paranoicus Maximus (tve prispevky vynechavam). Takze 6 kladnych rekci na linux ku 24. Vzhledem k tomu, ze clanek samotny poukazuje na linux jako na hlavniho soupere MS, nevim o co Ti vlastne jde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 11:47

že kdyby Microsoft zvolil k propagaci svého produktu rétoriku, jakou tu předvádí druhá strana, rychle by skončil. V článku jsem například ani jednou nečetl zmínku o tom, že linux (unix) je na nic. Výrok " ...cena/výkon ... " nikoho neuráží.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 07:06

Obě strany si nemají co vyčítat. Microsoft mluví o Linuxu a vůbec GPL software jako rakovině a vůbec jeho rétorika umí nadzvednout ze židle. Kdo co seje, to také sklízí ... ačkoliv z toho nemám vůbec radost, bohužel je to tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  12. 11. 2002 09:41

Byl jsem na konferenci nejmenovaného dominantního producenta softwaru, kde byli jeho pracovníci a významní zákazníci seznámeni s výsledky marketingového průzkumu provedeného ve Státech a útoky proti volně šiřitelnému sofware tam byly prezentovány jako velmi účinná negativní reklama. Reakce dominantního producenta byla blesková a změna v rétorice okamžitá

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 10:33

Znamená to, že Microsoft začíná kydat hnůj na Open Source nebo že je dalším důkazem zákeřnosti Microsoftu, když se vyjadřuje zdrženlivě?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 11:33

Kydat začít nemohl, to dělal MIcrosoft dosud.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 14:43

Cože?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 14:50

Microsoft dosud velice agresivně vystupoval vůči Linuxu a Open Source. Termínologie jako, že je to jako rakovina apod. není ničím jiným.
Konečně kydání hnoje je možné najít i v rozhovoru, který je obsahem tohoto článku. Mnohdy je to téměř podprahové (Linux brzdí inovace, Linux připravuje lidi o práci, Linux není tak bezpečný jelikož si kód může přečíst kdokoliv a podobné pomýlené názory).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  12. 11. 2002 16:00

Nejsem vyhraněný zastánce určitého OS, ale kritické aplikace naší společnosti zajišťuje firemní varianta LINUXu a testování 64 bitových CPU AMD probíhá pod  LINUXEM a MSW. Na desktopech obecně používáme W2K a MS office. Optimalní varianta pro rozsahlý firemní WAN a LAN IS na zakladě dosavadních zkušeností je kombinace UNIXUa MSW. I když poslední WXP jsou docela stabilním a schopným IS (bohužel teprve ve verzi NT5). S MAC OS zkušenosti nemám. Co se týče zdrojového kódu, právě díky jeho otevřenosti je LINUX tam, kde je. A jedna informace o diferenci teorie a praxe. Nejmenovaná tržní dominanta ještě donedávna - cca konec r. 2000 vesele používala clustery konkurenčního Open Source OS (o něčem to svědčí). 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 10:34

Souhlasím, má praxe je prakticky stejná. Linux jeko desktop používáme, ale prakticky pouze pro vývojáře. Sám používám (přímo) prakticky pouze produkty Microsoftu (na desktopu). Zkušenosti mám i s MacOS. Dokonce vlastním jeden sic poměrně zastaralý, ale přece jenom certifikát Microsoft Certif. Profesional

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  12. 11. 2002 16:20

"Konečně kydání hnoje je možné najít i v rozhovoru, který je obsahem tohoto článku. Mnohdy je to téměř podprahové (Linux brzdí inovace, Linux připravuje lidi o práci, Linux není tak bezpečný jelikož si kód může přečíst kdokoliv a podobné pomýlené názory)."

Tak nevim kdo tu kyda. Podivejte, Microsoft neco tvrdi a za pravdu mu dava 1000 a jedna spolecnost ktera vytvari software uz nejake to desetileti a uzivi se s tim, na druhou stranu Vas argument tvrdite Vy a par firmicek ktere jsou tak tak tak nad vodou a podnikaji v OpenSourcu rok a pul.

Tak nejak nevim, kdo ma pomylene nazory. Spise mam pocit ze kazdy ma v necem pravdu; jestli apriori odsuzujete nazory Microsoftu jako nefunkcni, tak nam vysvetlete jaktoze uz 20 let vydelava penize tempem o kterem se Vam ani nezda..... takze trosku mene fanatismu a trosku vice selskeho rozumu Vam preji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Műller  |  12. 11. 2002 17:32

Vojto,

rád bych ti odpověděl do mailu. Prosím o odresu. Děkuji.

                                    bob

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 10:46

Chápu Váš postoj, ale to co popisujete je určité paradignma.

Obchodní aktivity a investice do Linuxu jsou doménou poměrně mnoha firem. Samozřejmě můžeme mluvit o čistě "Linuxových" firmách jako je RedHat nebo SuSE, ale pak je tu řada poměrně velkých firem, které zahrunuli Linux do svých strategií jako IBM, SUN, Oracle, HP a další. Není smyslem mého příspěvku dělat výčet takových firem.

Názory Microsoftu neodsuzuji apriori, konečně jeho produkty používám, svého času (ale je fakt, že už je to poměrně dost dávno) jsem si na některé dokonce udělal certifikát atd.

Argument, který jste použil (Microsoft na tom již 20 let vydělává peníze) sám o sobě má pramalou hodnotu. Tím nechci říci, že nemá žádnou, ale pokud při jistém takto úzce zaměřeném pohledu by jste mohl často dojít k chybným názorům.

Např. Kolumbijská mafie již řadu let vydělává peníze a jistě s efektivitou o níž se nám oboum nezdá. Přesto všechno to není směr hodný následování a není to budoucnost. Z toho příkladu je vidět, že některé věci je třeba posuzovat více komplexně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 16:42

S Ballmerovým výrokem o rakovině musím bohužel souhlasit, opravdu mám dojem, že čeho se GPL dotkne, na tom zůstane a šíří se dál. Jak jinak se vyjádřit o "ujednání", že použiju-li ve svém produktu něco, na co byla uvalena GPL, musím také otevřít svůj kód? Dám-li do placu něco "geniálního" v Česku a - díky otevřenému kódu - zmocní se toho nějaký vykuk třeba v Kanadě, na GPL se vykašle a začne na mém výtvoru bohatnout, dozvím se to - pokud vůbec - tak pozdě, že nebudu mít šanci na třeba jen fiktivní obranu. Takže buďto otevřít kód, nebo vymýšlet již vymyšlené. Ovšem, kdo bude mít k disposici dostatek prostředků, aby mohl zaměstnat kvalifikované inženýry, produkt obšlehne, aniž by porušil literu GPL, která tak nahrává korporacím v neprospěch jednotlivců, občanům bohatých regionů ... a vice versa.

Když jsem si před deseti lety pořídil nic moc zvukovou kartu s reproduktory, vysolil jsem za ni dvanáct táců, dneska se hardware srovnatelné kvality prodává pod pět set korun. Zdokonaloval by někdo technologii proto, aby lidi u počítače mohli poslouchat muziku? To jde přece stejně dobře i s walkmanem, zlepšení technologie (a snížení cen) bylo dosaženo díky poptávce, kterou - v případě zvukových karet - vyvolaly hry. Co brání producentům her zaplavovat trh tituly pro linux? Něco jim asi brání, jinak by to dělali - a linux by tak přispěl ke snížení cen hardwaru.

Kdyby se pár islamistů dalo dohromady, vytvořili by vlastní distribuci linuxu (s dírami předem připravenými), nějak by ji dostali do pár úřadů nebo firem a pak těch děr zneužili, možná by se zodpovídali ti, kdo nezkontrolovali (řádek po řádku) kód, ale určitě by to poskytlo další argumenty proti linuxu, nedivil bych se, kdyby popotahovali Torvaldse. Protože někoho přece popravit musí. Takže se nedivím ani obavám kolem bezpečnosti.

A práce? Plno lidí se vzteká (já často taky), že s novou versí softwaru musí koupit i nový hardware. Dost lidí těžce nese (patřím k nim), že v nových versích je "všechno jinak", že dřív, než se jim podaří zvládnout všechny fígle verse staré, je tu nová. Je opravdu takovým přínosem, že lidi nemají šanci naučit se něco pořádně, ale neustále musí začínat skoro od nuly - prý ochota učit se novým věcem je tím pravým. Vyhodit wokenního administrátora nebo po něm chtít, ať se co nejdřív naučí linux - není to stejné?

A lze na to koukat z mnoha různých úhlů, já bych v tom hned urážku a kydání hnoje neviděl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 11:02

Celé je to jen slovíčkaření a rozdílný přístup ke stejným věcem. GPL má stejný účel jako licence Microsoftu a to ochranu investic, to že ty investice jsou tak nějak jiné to už se nedá nic dělat. Vemte to tak, některá společnost např. využije technologie jiné společnosti, řekněme, že to je třeba společnost Stac Electronics. Tato společnost na to přijde, považuje to za nelegální, zažaluje tu společnost a vysoudí třeba 100 milionů dolarů. Situace je vyřešena. U Open Source si je situace také vyřešena, ale je to řešeno jinak.

Každopádně GPL přesně specifikuje podmínky použití a nedá se říci, že čeho se GPL kód dotkne to se stane GPL. Existuje několik možností jak neotevřít svůj kód a přitom použít kód, který je pod GPL. Pokud by to nešlo, asi by pro Linux neexistoval žádný proprietální software a pokud by to bylo opravdu takové riziko, určitě by se mu firmy typu Oracle, IBM apod. vyhnuly obrovským obloukem.

Paradoxní však je, že některé z těchto firem začínají uvolňovat některé své technologie nebo produkty pod Open Source licencemi a to ne proto, že by do nich pronikla GPL, ale protože chtějí (Open Source licence pod nimiž to uvádí jsou většinou jiné než přímo GPL.). Např. IBM

Hry - ano, prodcentům něco vadí, ale spíše je to prozatímní nedůvěra ve schopnosti trhu, v tom je plně chápu.

Díry - pokud by jste býl tím militantním islámistou, dostal by jste díry i jinam a možná by si jich někdo všiml mnohem později, možná nikdy. Každopádně pokud by jset tak spekuloval tak by Microsoft neměl používat Open Source BSD TCP/IP stack .... takto bychom mohli slovíčkařit do nekonečna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  13. 11. 2002 11:16

Já jsem uváděl argumenty proti názoru, že jde o prosté "kydání hnoje", protože například přirovnání k rakovině má racionální jádro.

Já nejsem Oracle ani IBM (nezaměstnávám armádu inženýrů), když vrazím pár tisícovek do vybavení od Microsoftu, mohu ho bez problémů používat k vydělávání peněz, ale také si ho mohu vystavit ve vitrině, aniž bych tím porušil nějakou "všeobecnou licenci".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 12:30

Počkejte, ale pak musíte říci kdo jste.

Jakožto uživatel prakticky nemáte šanci GPL porušit.

Jakožto vývojář ano, ale pokud si přečtete těch několik stran licence, můžete to udělat jedně úmyslně a pokud to neuděláte je to stejná chyba jako když budete tvrdit, že Vás nikdo neupozornil na to, že máte platit daně.

Konečně shared source je obdobná ideologie. Rozdíl je jen v tom, že není založená na veřejné prospěšnosti, ale na prospěšnosti Microsoftu.
Z toho pohledu jsou obě dvě věci naprosto o tomtéž. Tedy přistoupím-li na rétoriku Microsoftu, je jeho shared source rakovinou také.

Je to slovíčkaření.

K IBM a dalším firmám, chtěl jsem říci, že tyto firmy to jako Microsoft nevnímají, aktivně Open Source podporují a příspívají do něj. Tímto jsem reagoval na ony "tisíce firem, které jsou živeny Microsoftem a na těch pár zkomírajících, kterým to ještě nedošlo".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  13. 11. 2002 23:57

Vazne myslis ze divize "podpora OpenSource" v IBM na sebe vydela?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  14. 11. 2002 01:30

IBM potvrdila, že se její investice  vrátily již před nějakou dobou. Ale co já vím jakým způsobem IBM na tom může vydělávat. Ale když to tvrdí tak proč ji nevěřit.

Co s tím má něco společného jen částečně, ale je viditelné je, že jsem si všiml , že třeba CD s konfiguraci PC serverů jsou postaveny na Linuxu namísto předchozího DOSu a Windows. Tady bych viděl zase úspory za licence. Další viditelné oblasti jsou třeba Linuxy pro zSeries apod.

Pevně věřím, že IBM a i jiné firmy prostě ty peníze nevyhodily do vzduchu.

Pokud ale chceš slyšet, že IBM asi neprodala ani jednu krabici s nápisem IBM Operating systém - Linux, s logem tučnáka  a napísem IBM na hrudi - tak to asi neprodala a taky proč by měla.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pazu  |  14. 12. 2003 16:52

Jen malá poznámka: celkem mě potěšilo, že z hlediska administrace je W2K, WXP i W2K3 velmi podobné, takže není potřeba začínat od nuly.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 16:43

V jiném threadu .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 16:53

začíná to tu být nepřehledné ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cc  |  11. 11. 2002 11:45

Ale to jsi to nějak nepochopil. Já jsem doteď uživatelem Windows.
Jenže potřebujeme přikoupit další PC a to znamená další desetitisíce za licence SW MS na každé PC. Proto silně uvažujeme o použití Linuxu tam, kde to půjde.
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 12:07

No taky bych nechal krovaky a jine lid at si ziji po svem. Oni me taky neoravuji a zezneprijemnuji mi zivot ... a dokonce me nepovazuji ani za svou potravu ... to bych mel pak vazne namitky

Ale k tem windows: No klidne si je pouzivejt, Linuxova komunita totiz nese nelibe, pokud na ne M$ utoci zjevnymi FUD, to je ze lze a hodnoti neco cemu vubec nerozumi, nadale nam zneprijemnuje zivot mnoha vecmi jenz dela naschval ... dokonce vyhrozovanim linuxovym vyvojarum (viz kauza NTFS & vyvojari radsi zdrhli do evropy) a ne to ze je nekdo pouziva.

Dokonce by jste se divil, ale ja bych vam na vas PC nejdrive nechal windows, pridal linux a nechal bych vas rozhodnou, pri dnestnich discich neni problem.

Ale vezmeme si klasicky pripad:
www.zive.cz
www.root.cz
www.penguin.cz ... tam se dokonce dozvite na cem bezi:
CPU 2x Intel Celeron 533MHz
RAM 2x 128MB SDRAM
MB ABIT BP6
SCSI Adaptec 2940A Ultra SCSI
RAID 5 3Ware 6400 Storage Controller
HDD 4x 30GB IBM DeskStar75
VGA S3 Trio64 1MB (PCI)
z www.navrcholu.cz se podivejte kolik session maji a porovnejte chybovost stranek a jak dlouho se vam nacitaji.

a nenastavaji chyby tipu:
##################
Active Server Pages error 'ASP 0113'

Script timed out

/mod_Forum/Reply/Default.asp

The maximum amount of time for a script to execute was exceeded. You can change this limit by specifying a new value for the property Server.ScriptTimeout or by changing the value in the IIS administration tools.
########
Kvuli kterym tu pak mam 4x ten sami prispevek a pritom zato vubec nemuzu

Zde mate konkretni pripad Linux VS M$ windows a pak se divite, ze Linuxova komunita doporucuje migraci z windows na Linux (ja ji dokonce provadim a mnohde tam, kde to M$ vzdava, Linux zatvrzele funguje ... pak mne nekteri lidi nenavidi, nebot oni reknou ze to nejde a ja reknu jo pokud nebudou problemy tak za 10 minut)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  11. 11. 2002 13:33

Hahaha. Chtel bych videt, jak premigrujete cokoliv za 10 minut. Blabolite.
A chcete nam rici, ze Root ci Penguin ci oba dohromady dosahuji takoveho transfaru jako Zive a s tim svazane servery CSpressu ktere bezi na tom samem publikacnim systemu?

Mimochodem, UG ted podle jejich slov menil hostname 2,5 dnu. To je rychlost.

Ohledne tech FUD veci si nemate co zazlivat. Je to stejne z obou stran.

BTW dejte nam reference kde vsude bezi Vami spravovany Linux...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky  |  11. 11. 2002 14:44

server Underground.cz upgradoval system, vypadek byl predem ohlasen

Peter Lehotsky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kara  |  11. 11. 2002 14:52

Centrum.cz, XChat.cz, Seznam.cz. A traffic maji rozhodne vysoko nad Zive.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 22:20

Domnívám se, že uvedené servery jsou větší co do návštevnosti až nekolikanásobně. Nejnavštěvovanější servery českého Internetu opravdu běží na Linuxu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nikdo  |  12. 11. 2002 16:44

Domnivam se, ze na linuxu bezi i google.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karas  |  11. 11. 2002 15:12

Ted jsem nasel neco zajimavyho

www.navrcholu.cz:
zive.cz : Počet sessions za tento měsíc 13
root.cz : Počet sessions za tento měsíc 26706

Takze se zatizenosti to tak zhavy nebude

KARAS

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hahaha  |  11. 11. 2002 19:10

Musi to byt len Linux? Co takto FreeBSD? Napr. na Yahoo... Myslim, ze Yahoo obsluhuje trochu "vacsi traffic", ako zive a nevsimol som si, ze by niekedy hadzalo hlasky typu VBScript error 0x123456

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  12. 11. 2002 13:18

ano a jeste Hotmail.com ... provozuje M$, ale bezi FreeBSD & Linux ... samozrejme cluster (stejne jako Yahoo FreeBSD cluster ... a tam se jeste pouziva cgi skripty a na rychlejsi PHP se teprve planuje).

Jinak *BSD je taky velice kvalitni system a pred linux kernel 2.4. dokonce lepe snasel zatez ... ted jsou natom oba systemy stejne ... vsak se taky Linus vyjadril o inspirovanim ve FreeBSD

Jinak www.penguin.cz umoznuje ze si uzivatel napise vlastni PHP skript .... nevim nevim, jak by fungovalo www.zive.cz za techto podminek.

No na www.seznam.cz jsem uplne zapomel ... taky Linux ... a to odpocatku fungovani

Jinak konfigurace HW www.zive.cz by mne zajimal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  13. 11. 2002 11:04

Uvádí se, že v době spouštění MSN někteří uživateléviděli nejdříve něco jako "remote host is BSD UNIX" a pak teprve následovala MSN v celé své kráse.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  12. 11. 2002 13:09

No omlouvam se spatne jsem se vyjadril. Premigrovat to samozrejme v tak kratkem case nedovedu.

Myslel jsem ze nastane konkretni poroblem v provozu a uz nekolikrat se mi stalo ze nemozne bylo do 10 min hotove.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pazu  |  14. 12. 2003 16:57

Ale přece nevíme jestli to je chyba ASPček jako takových, nebo je jen blbě napsaná aplikace (hádám pravděpodobnost 80%), nebo úplně jiný důvod. To je unfair argument.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 09:59

1) Ferovost jednani: ... no ze se nestydite, smazali jste mi HPFS od OS/2 Warp (legalne drzeny NT server 4 ... testoval jsem ... pak jsem je smazal, vratil CD a uz s nimi nechci mit nic spolecneho ... jo instalovat to umim, a dal jsem mu tam neform. part a rekl jsem mu, ze se muze instalovat pouze a jenom tam), neustale se snazite aby win nefungovali se sambou, SP pro Office zapricini necitelnost xls (a nekterych doc) pod OpenOffice .... a pak ze kradete (i kdyz to delaji i jini, jen jaksi napr. IBM se k tomu verejne prizna a velmi cato plati linux. vyvojarum za jejich dobre napady, popr jim daruje svoje .... takze spis vymenuje). Ale s vasim fer jednanim maji lidi sve zkusenosti .. viz mironet a mnoho dalsich.

2) Technologicka vyspeloct a TCO:
Uvodem bych chtel rict, jak si muze M$ vubec dovolit neco tlachat o Linuxu kdyz jej vubec nezna a nema na nej odborniky. Toto usuzuji ze starnek www.microsoft.com, kde pise takove kraviny, ze je kazdemu Linux/UNIX adminovy jasne, ze jejich odbornici Linux nikdy nespravovali a asy ho ani nevydeli (a TCO nejspis merili v klikacich nastrojich ala Yast ... ale mat uz asy neznaji ... natoz bash, perl ...(ssh, scp ...))

Jelikoz ja znam jak M$ windows (i kdyz priznavam ze jsou tak slozite, ze se jimy nehodlam dale zabyvat) tak Linux (velice dobre) tak vam s klidnym svedomim muzu rict, ze Windows jsou oproti Linuxu/UNIXU jen hracka a jejich spolehlivost je takrka nulova, spravovat se to rozumne deda a neustale se to hada s adminem a vnucuje mu svoje vyze o tom co potrebuje a co ne.
To ze se M$ windows pouziva je zahadou, nebot vetsinou ani admini nejsou touto skutecnosti nadseni.
TCO ??? No ja spravuji Linux Servery/Desktopy tak docasne M$ Windows + obcas pomuzu adminu z Windows kdyz si nevy rady a vazne nechapu co je na tech M$ Windows tak jednoduche a pohodlne ??? auto Instalacni skrypt je dost slozity a mnoho veci ani neumi vyresit (jeste ze jde udelat v linuxu tar.gz a pak obnovit windows z teto zalohy .... v linux to nedelam, nebot jsem jej jeste nikdy nemusel preinstalovat, jen updatovat).
Takze linux muzu PLNE sparvovat nadalku a nepotrebuji k tomu grafiku (protoze mnoho veci se musi delat neinteraktivne .... prece se nebudu prihlasovat k tolika PC ... nejsem pisar), instalaci a aktualizaci zajistim pres CRON a to vcetne deamonu ..... a narozdil od M$ windows, kde uzivateli vetsinou vysoci instalacni dialog a muze update stornovat.

Takze v linuxu jsem si sam napsal auto instalacni program v "bash" a neni problem napr. na vsech PC nahradit sendmail na postfix_em, vsem podle hostanem prekonfigurovat a na stanicich se vypne deamon a na serverech zapne ... to vse neinteraktivne (jo holt awk, sed ... a podle mich kriterii se upravi konfig roubory)

Taktez pokud ve windowsovske siti nahradite M$ server sambou odpadne mnoho problemu a najednou zacne vse spolehlive fungovat.
A pokud prestanete pouzivat M$ windows na serverech a nahradite jej Linuxem, tak pak neni nejmensi problem jako stanice ci servery pouzivat jakykoliv jiny OS (Coz u M$ diky nedodrzovani standardu ... cili nazveme to pravym jmenem shitovosti a nefunkcnosti neni mozne ci velmi slozite).

Dale, pokud M$ tvrdi ze lide nechcou byt inovativni, tak ja tvrdim ze se jim nedivym. Protoze pokud si nekdo koupil Win NT a dnes chce prejit na W2k tak zjisti ze je to nemozne a musi vse co ve fi. pouzival prepsat/upravit(hlavne co se tyce serverovych sluzeb, u aplikaci je to jednodussi). Zatim co updtate Linux je naprosto bezproblemove, nebot mam Linux server ... updatuji na novou verzi , nastartuji a server bezi tak jak predtim (samozrejme pro jistotu skontroluji a otestuji ... ale nikdo nic nepozna) ... je tu otazka jestli sys. updatovat kdyz muzu updatovat jadro + deamony sluzby ... takze RH6.2/slackware/Debian naucim to same co umi napr. RH8.0

No clustery a HA je kapitola sama pro sebe, kde M$ ani jeste nezjistil, co to vlastne znamena ... az to zjisti, tak bude tvrdit ze Office je nejlepsi cluster na svete

PS: Pokud mi nekdo bude tvrdit ze M$ Winows jsou lepsi ... a nikdy linux nespravoval, neprekladal, popr. nepatchoval jadro, neumi jej nakonfigurovat bez pomoci graf. ci klikacich nadstav a naprosto nechape jak funguje + nikdy jej neprovozoval v kazdodeniim provozu tak je to zbytecne, nebot argumenty neznalich lidi pro mne nejsou relevantni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  11. 11. 2002 08:44

Na kauze "Mironet" bylo jasne videt, jak "ferove" si firma Microsoft a jeji predstavitele pocinaji. Jsou to jen keci ze strany jejich vedeni a az treba zase k Vam do firmy prijde policejni sebranka a malem nezakonne (i jak prokazal soud) polozi Vasi firmu, vzpomente si na slova pana Devata o ferovosti. Mozna potom byste mu meli poslat dekovny dopis za tak slusne a solidni jednani Microsoftu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
xxx  |  11. 11. 2002 09:48

To jsi hochu docela vedle. Mironet vesele prodává, alespoň v jedné pobočce to mohu dokázat, vesele nová pécéčka s OEM verzí jedné instalace W 98, které dává zákazníkovi tzv. na vyzkoušení a ponechává na něm, zda si pořídí legální licenci. Tato praxe se děje ve většině podobných firem, akorát o tom nikdo nechce svědčit. Kdyby jsi měl svoji SW firmu, chtěl bych tě vidět, co by jsi dělal na jejich místě....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 10:24

Jo akorat nasly jen smazane M$ Windows (kde zustal command.com, ale sys. nenabootoval), narizeni Mironet jasne rikalo ze tam bude bud FreeDOS, nebo Linux. Pitarske M$ windows nikdy neprodavala, bylo podezreni ze je zapomely odinstalovat po skonceni testu, coz se mimo jine neprokazalo a zadny zakaznik nema doklad o prodanych pir. windows.

Policie zabavila i Graf karty.MB, fdd, monitory, tiskarny, mysi ci jiny hardware ze skladu s tvrzenim ze tam muze byt nelegalni OS (jasny dukaz o poskozeni fi., nebot to udelaly zamerne) ;-O

Vubec nechteli prijmout licence k uzivanemu soft., ukradli PC i zakaznikum ... coz jaksi neni majetek fi. a tudiz jej nesmi zabavit (co je fi. dotoho, jaky soft tak je, kdyz mu tam ma vymenit CDROM, pridat pamet ...). Dale meli povoleni k domovni prohlidce na jinou fi. a jene misto.
Nezavisly soud uznal polici CR vynnou ve vsech bodech obzaloby (mimo jine z . nelegalniho zabaveni veci ... a bylo mu narizeno ze nezakonne ziskane dukazy neni mozne prijmou (mimochodem ani nic nenasli) a naridily policii aby vse vratila ... ta neuposlechla a ukazuje svou aroganci a ze je stat ve state, dale byla uznana z omezovani svobody, nezakonnych postupu atd atd. vse je v rozsudku, ktery je verejne pristupny)

Dale je nadmiru jasne, ze kdyz M$ & policie CR prisly k stanku Mironet a chtely aby podpsal OEM smlouvu, kde mimojine stalo ze SE ZAVAZUJI NEINSTALOVAT JINY OS NEZ M$ WINDOWS & konkurujici aplikace (tedy ani linux, star office ...lotus ...) a policie na mironet zautocila spusobem jaky se v CR nepouziva a jeste k tomu nezakonnym .... tak hlavnim podezrelim z uplatku policie CR prave M$ ....

Velice se desim situace, ze ke mne vtrhnou agenti M$ ve sluzbach policie CR, zabavi mi Linuxove servery, budou chtit licenci (ktyerou jaksi u GNU mit nemusim), budou tvrdit ze to musi proskoumat a na dva roky mi zabavi server, data + vsechny zalohy .... (pak si muzu bud hodit masli, nebo spachat odvetny teroristicky utok na Polici CR + fi. M$) a soud rekne ze jsem se niceho nedopusti a policie CR se mi s usmevem omluvi a rekne ze mi zadnou skodu nespusobili ... pasky mi samozrejme poskodi, servery vybrakujou a misto linux tam budu mit M$ Winodws + word + hry, ktere si na tom mili policiste hrali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Šípek  |  11. 11. 2002 08:43

Linuxári prominou,ale jdete se uz s tucnakem vycpat. Vase mentalni onanie u kazdeho clanku o windows uz neni ani zabavna ani originalni ani zadana.

Mnohem vic by me zajimalo treba proc Mekkysi nevymenuji zdarma instalacky k officum 97 kvuli zname xl8805.dll chybe nebo proc jejich free prohlizece *.DOC,*xls nejsou pevnou soucasti systemu. Proc zatraceny officy nejsou vzajemne kompatibilni mezi verzemi nebo proc kdyz ma system dost energie na opakovane zobrazovani death screenu nema dost sil na ulozeni rozdelane prace,Proc wokna zatuhnou kdykoliv je CD necitelne namisto aby jen upozornily na problemy se ctenim,proc mi po nainstalovani windows z CD system nei schopen najit jednotku CD.....Vycet by by prilis dlouhy. Na zaver bych si nechal pristup HOT-line MS kde vam s problemem nepomuzou ani potom co si ctvrt hodiny overujou legalnost vasi registrace a pak vas vyfuckuou ze mate na internetu cist MSDN(chudaci uzivatele). Nekritizuji MS proto ze jsou jaci jsou ale jejich pristup k zakazniku a uzivatelum.

Na zaver Linuxarum. Asi me budete chtit snist zaziva,ale radeji se venujte dal te cinnosti co jsem zminil v uvodu,protoze co jineho s volnym casem ze?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  11. 11. 2002 12:49

A. Kdyby Zive nelezlo porad MS nekam (rozhovory s Muhlfeit a Devatem jsou jenom takovy skromny priklad), nebylo by tolik rozhorcenych reakci

B. Panove ze Zive takove diskuse podporuji, protoze jim zvysuji prijmy z reklamy

C. U clanku o Linuxu jsou take reakce uzivatelu Windows

D. Nasledujici veta je logicky nesmysl: Nekritizuji MS proto ze jsou jaci jsou ale jejich pristup k zakazniku a uzivatelum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepe  |  11. 11. 2002 13:18

ad D) nediv se, to vypada na mentalni onanii :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  11. 11. 2002 21:24

Když se ti Živě nelíbí, tak co tu vůbec děláš?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  12. 11. 2002 11:50

Nerikam, ze se mi na Zive vubec nic nelibi, to ale mam drzet hubu, kdyz mi neco nesedi? Kdyz vychazel Bajt, byl to bezkonkurencne nejlepsi pocitacovy casopis na nasem trhu. Chip (a ostatni casopisy s podobnou tematikou) je proti staremu Bajtu shit, ale presto si ho obcas prectu, protoze sem tam se tam neco zajimaveho najde. Jinak nevim, co je ti vlastne do toho. Tvoje argumenty jsou na urovni kojzarovskeho Rudeho prava - jestli si v dobe jeho vychazeni uz umel cist, je otazka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cdome  |  12. 11. 2002 13:37

Trošku zvostra, co?

Já jsem ti nikdy neřekl, abys držel hubu. To za prvý.Za druhý co s tím má co dělat Bajt? Za třetí co mi do čeho je? Koukám, že ty jsi z Rudýho práva zase dobře okoukal způsob kritiky. Žádné normální argumenty, místo toho tě daleko víc ukájí dementní narážky.

Na rozdíl od tebe mám asi nějakej názor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  12. 11. 2002 15:54

Když se ti Živě nelíbí, tak co tu vůbec děláš? Jestli tomuhle rikas argument nebo nazor, tak to nevim. Jestli nerozumis memu jednoduchemu prirovnani, tak uz asi vim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  12. 11. 2002 16:15

Spravna citace toho co napsal je: "Když se ti Živě nelíbí, tak co tu vůbec děláš? " Coz dava tomu prispevku uplne jiny vyznam, coz ale sam vis, protoze sam ten smailik umis pouzivat. Takze nechytej za slovicka, moc dobre vis ze on Ti rekl neco uplne jineho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  12. 11. 2002 16:51

Tak ted uz jsem to pochopil. Hluboce se omlouvam CDomovi, ale mam v Mozille vypnute obrazky a na rozdil od predchozi verze zive mi to nezobrazuje ani naznak, ze tam smajlik byl. To vysvetluje mnohe, priste si dam bacha...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  12. 11. 2002 17:53

Nic se neděje. Možná bys mohl zkusit MS IE

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  12. 11. 2002 17:59

koukam, ze mi to prepisuje i textovy smajliky do grafikcejch.... no byl tam : - )
(doufam, ze tohle uz nezvladne...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  12. 11. 2002 18:33

No, Mozilla ma svoje mouchy, ale k IE se nevratim, kdybych si mel napsat proxy, co bude konvertovat "zive" smajliky zpatky do textu. Jinak jeste jednou sorry.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jméno  |  11. 11. 2002 19:28

Ba, ba - je to fakt: kolik windows uživatelů se sleze u nějakýho přelomovýho článku na root.cz - jako třeba že KDE je už ve verzi 3.1...

Koho od Windows ale takovýhle věci skutečně zajímaj natolik, že by se musel hned klást s článkem úplně nesouvisející dotazy ve stylu kolik firem přešlo z Linuxu na Windows (asi jich moc nebude, když Windows používá 95%+ firem - nulový číslo je naopak důkaz převahy Windows).

Právě na poměru diskutujících na takovejch serverech je krásně vidět, že na Linux sere pes a Linuxákům je dobrej hlavně pro masírování zplihlýho ega. Skutečně nechápu, co hledaj na článku o Devátovi - stejně jako já nechápu, co bych pohledávat třeba u článku o Steve Jobsovi a Apple.

Právě na tom, že diskuze o ní ignoruju se přece nejlíp pozná, že mě platforma nezajímá a nepotřebuju ji, none.. ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  11. 11. 2002 21:20

Take nemam a nepotrebuju psa, ze ale sere na chodnik, po kterem chodim do prace, mi vadi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ONdra Balaz  |  16. 11. 2002 11:53

odpoved na vsechny tve otazky (xl8805.dll atp.) je PROTOZE VOKNA NEJSOU LINUX

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Staly citatel  |  11. 11. 2002 08:31

Celý Microsoft je od počiatku založený na klamstve a kradnutí nápadov a na tom sa dodnes nič podstatné nezmenilo, od čias keď Bill Gates oklamal chlapíkov v kravatách od IBM a predal im neexistujúci operačný systém,  Microsoft klame, závadza a hovorí v polopravdách. Microsoft zneužíval monopolné postavenie na trhu a nech to bude akokoľvek prezentovať, je to tak, na tom nemôže byť nič ale absolútne nič férové a to bý ste si pán Jiří Devát mal uvedomiť !

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  11. 11. 2002 09:25

Zatimco Linux byl zalozen na originalnich napadech a designu, co ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zz  |  11. 11. 2002 09:45

a kde to tvrdi? uz hned na zaciatku popisu jadra linuxu sa dozvies ze je inspirovany unixom a povodne to malo byt nove jadro ktore malo nahradit minix, ktori pre svoje obmedzenia niektorim ludom nestacil. A i to ze sa snazi dodrziavat vseobecne uznavane standardy (iked niekedy sa mu to nedari napriklad ptheads) A pri polke programov ktore sa podobaju na nejakeho komercaka je napisane za sa autor snazi o Open Source nahradu. To len MS nieco okopci a tvrdi ze nato prisiel sam. A netika sa to len linuxu ale i javy, BSD, OS/2, macOS .... tam vsade hladali svoje "objavy"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  11. 11. 2002 20:27

A protoze se snazi Linux dodrzovat standardy tak je Windows NT vic POSIXovejsi nez Linux (i kdyz, v posledni dobe uz mozna ne, preci jen NT sou 7 let stary) ;) Co se tyce tech zdroju objevu, OS/2 psali Microsofti a MacOS taky neni zrovna originalni (kradl napady z uplne stejnych zdroju jako Windows, tj od Xeroxu a v dnesni dobe OS X nestydate z Open Source projektu). Co se tyce ty narazky na BSD tak tam Microsofti nic neukradli, licence toho kodu co pouzili (TCP/IP stack) jeho pouziti dovolovala i v komercnich projektech, nevim proc tomu rikas kradeni, kdyz licence dodrzena byla.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 21:57

Jerry, je jasné, že jaká otázka, taková odpověď. Běžně se těmto bezobsažným příspěvkům vyhnu, většina z nich je dána znalostí jedné platformy a neznalostí druhé. Nyní mi však to nedá abych neragoval.

Víš, prozradím Ti sladké tajemství, on Microsoft POSIXový subsystém už k Windows řádnou řadu let nepřibaluje.

Konečně není divu, jednalo se spíše o technologické demo. V podstatě však šlo o implementaci jednoho z POSIX standardů a to ještě ne v zcela aktuální podobě. Tuším, že v době NT 4 byl již aktualizován asi 3x.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DP  |  11. 11. 2002 11:53

Linux vychazi naprosto cely z UNIXu, ale Microsoft si naprogramoval vsechno cele sam. NENI ZADNY OFICIALNI A PODLOZENY dukaz, ze by neco nekde zkopiroval apod. To, ze se nechal inspirovat jinym produktem, to neni kradez, navic to delaji vsichni i na Linuxu. Je mi lito, ale Microsoft prozatim STALE VEDE!! Nejsem zastance ani jednoho, denne pouzivam Linux, jen jsem objektivni a ne nejaky fanda. Proste pouzivam to, co se mi na praci hodi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lojza  |  11. 11. 2002 13:02

Ty jsi ale magor!

Jak se asi ma sehnat "OFICIALNI A PODLOZENY dukaz, ze by neco nekde zkopiroval apod"? Je to proprietarni system, sdrojovy kod je UZAVRENY, a to znamena ze se na tyhle veci se da prijit:

- reverse engineeringem - v USA nelegalni
- hacknutim / kradezi internich Microsoftich zdroju - nelegalni
- zverejnenim kodu poskytnuteho v ramci tzv. "shared source" - taktez nelegalni, tam je na to velice prisna smlouva

Ty hajzlici se dobre pojistili proti tomu aby je nekdo nejak usvedcil, i kdyz jinak vsichni dobre vedi ze je to z 90% vykradeny system, je to vsem hovno platne.

BTW: prc si myslis ze Mrkvo$oft zamestnava takovou armadu tech nejdrazsich pravniku? Moc dobre totiz vedi ze se mohou kazdou chvili hodit:
- poradit jak se ma ukradeny napad zkomolit aby se nedala dokazat kradez,
- poradit jak se ma chytre sepsat licencni ujednani aby nikdo nic nezmohl
- a pripadne vysekat z nejakeho pruseru kdyz se to stejne provali

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BarD  |  11. 11. 2002 21:20

Sorry, ale kecáš. Nevím co myslíš "uzavřeným" zrojákem, možná to, že ho má Bill doma v trezoru, ale tak to bohužel není. Není to zas tak dlouhou (mno... pár let ), co dal MS zdrojáky spoustě VŠ (u nás třeba ČVUT), který byly sice hodně omezený podmínkama, každopádně se na něm molhy učit a "zjišťovat", jak to opravdu šlape...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 22:57

Ano, přesně tak. Bohužel ty podmínky jsou tak restriktivní, že je lépe je nepodstupovat. Dle slov lidí, kteří je četli tak jsou koncipovány tak trochu jako mor, koho chytí toho už nepustí.

Ani nevím zdali se to netýkalo jen NT 4.0 (?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bard  |  12. 11. 2002 13:38

Co vim, tak jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 22:06

Lojzo, vím, že to myslíš dobře, ale není třeba někoho nazývat magorem. Příspěvek na nějž reaguješ má hlavu a patu a stejně tak Tvůj by ji měl kdyby nebyl zabalen do takového zvláštního hávu. Minimálně je to neprofesionální.

Každopádně k tématu:

Microsoft použil TCPIP implementaci dostupnou pod BSD licencemi, toto je zcela korektní způsob a ukazuje, že se Microsoft takovým postupům nebrání.

Zlý jazykové snad je mohou říci, že nenávistná kampaň vůči Open Source a speciálně GPL (BSD Microosft chváli, jeho mluvčí si neuvědomují, že i BSD licence je Open Source) musí mít nějaký důvod ... jistě víte kam mířím. Ale dost ničím nepodložených provokací.

DEvát se v jedné diskusi zmínil o tom, že si neumí představit systém policie postavenáý na Open Source. POkud uvážíte, že Microsoft zcela legálně a v souladus licencí využil kódu BSD stacku, je Windows2000 a novější postaveno i na OpenSource. Svět je občas kouzelnější než se může zdát a klikatější než nekterá marketingově mířená prohlášení.

Pokud někdy uslyšíte něco podobného, vzpoměnte si na to



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DP  |  12. 11. 2002 10:53

Jde o pouhe tvrzeni. Neexistuje ani NEOFICIALNI dukaz. A Microsoft zamestnava nejlepsi lidi, protoze mu to zvysuje konkurenceschopnost na trhu. Bohuzel, asi se u Vas jedna o pouhou demagogii v oblasti Linuxu.

Jen by me zajimalo nakolik rozumite Kernelu v Linuxu (obecne v Unix systemech), jak jste na tom v MS OSs. Kolikrat jste se ucastnil nejake odborne konference o OS, kolik znate odborniku, zda jsou Vase prace nekde citovany .... protoze mi prijde, ze tematu vubec nerozumite a Vasi odbornost bych prirovnal odbornosti novinaru bulvaru Blesk.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarry  |  11. 11. 2002 08:04

"Pokud diskuse dospěje k termínům „poměr výkon/cena“ nebo „celkové náklady provozování“, dostáváme se opět do vedení"

Nechapem pana Devateho. Zda sa byt rozumnym clovekom, pomerne otvorene sa vyjadruje k problemom, a potom kydne takuto sprostost. To si fakt mysli ze my vsetci sme hlupaci ktori si nevedia zratat 1+1?

"Obtížně se nám však soutěží před domácími uživateli, alespoň těmi, kteří ztratili motivaci k inovacím."

A opat neskutocna "perla" v podani pana Devateho. Cize my ktori mame nainstalovany novy komfortny linux desktop (pripadne testujeme aj bety) sme tvrdohlavi hlupaci ktori zavieraju oci pred inovaciami. A nie je to nahodou tak ze Microsoft prebera mnoho dobrych veci zo sveta unix/linux? Pripadne sa necha aspon "inspirovat"? Nepopieram samozrejme ze je to niekedy aj naopak...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sklizetch  |  11. 11. 2002 08:36

MS a p. Devaty si obcas plete slovicka... je to tim ze si jsou tolik podobna...

INOVACE - krádež , fér jednání - monopol, obtížně se soutěží - nemáme je jak přinutit....... atd atd....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
networ  |  11. 11. 2002 14:06

Proste klasicky newspeak ala Orwell :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 21:50

Bohužel je to tak, pokud si projdete historii, zjistíte, že Microsoft sám brání inovacím poměrně masivním způsobem. Je otázkou do diskuse zdali byla by u jiná dominantní firma, nevedlo by to do podobných míst.

Pro zájemce jsem se již přesněji vyjádřil v jiném příspevku zde na žive a to zde:

http://www.zive.cz/h/Byznys/F.asp?ARI=108209&HID=14

--- paste ---
Vojto, uznávám Tvé právo na názor. Upřesnil bych však poznatky předchozího pisatele na nějž reaguješ.

VisiCorp byla firma, která kromě UI byla také známá například tabulkovým kalkulátorem apod.. Svůj produkt netutlala a uvedla ho, ale ten neuspěl. Proč? Prostuduj si co znamená zkratka FUD. Je to v ní zaklíčované. Ve zkratce řečeno, Microsoftu se podařilo vyvolat dojem, že jeho vlastní produkt je již na spadnutí a jelikož díky DOSu dominoval trhu, vývojářské firmy vsadili na podporu Windows. VisiCorp tak nebyl schopen svůj produkt prodávat a nakonec ho koupila jiná firma a dnes ho již nikdo nezná. Zajímavé je však to co se dělo během toho v Microsoftu. Ukázalo se,, že Microsoft žádný reálný produkt k dispozici nemá a trvalo několik let než ho uvedl na trh. Během té doby v jistých obdobích zásoboval vývojáře technickou dokumentací, která se poměrně značně měnila a zdražovala vývoj. Vzhledem k neustálým odkladům uvedení OS docházelo k dalším ztrátám u firem, které pro Windows vyvíjeli jelikož museli jednak držet krok s Microsoftem jak měnil Windows a současně neměli žádný příjem z produktů pro zatím neexistující OS: Situace se dostala tak daleko, že .naprostá většina fiirem vývoj pro Windows ukončila k čemuž je nutili už samotné náklady. Situace byla místy tak neúnosná, že i Gates přišel s dlouhodobými plány týkající se např. preemtivního multitaskingu v připravované verzi MS DOS 3, tedy sliby které firma naplnila až později a to ne ještě v krabici na níž by bylo něo jako MS DOS napsáno.

Takto by se dalo pokračovat dlouze a podobné i když v mnoha směrech poněkud odlišné kauzy se vinou historií MIcrosoftu jedna vedle druuhé. Projdi si Internet a pokus se sám si je pro zajímavost zmapovat.

K odstavci začínajícímu "proboha". Není vše tak jednoduché jak se na první pohled zdá. Je český Telecom nejlepší telekomunikační společností u nás díky podílu na trhu? Ne? A má dominantní postavení proto, že je nejlepší? Taky ne? Tyto věty Ti nepíši proto, aby jsi na ně odpovídal, ale popřemýšlel nad vším tím i z jiného úhlu.

Celé je to trochu složitější.Chceš li mít opravdu nezávislý pohled, nezbude Ti než prostudovat celou historii Microsoftu a srovnávat.

Samozřejmě, že při povrchním pohledu působí společnost Microsoft pouze jako úspěšná a progresivní firma. To ale každá, která má trochu schopný marketing a on i Microsoft je úspěšná firma, ale lze se na to dívat z pohledu akcionáře, technicky zaměřeného člověka, managera atd.

Pokud jde o třeba o to kdo byl nejlepší technicky, tak to se můžeme přít o tom jak je možné, že v době DOSu 1 existovaly systémy s GUI, multitaskové a multiuživatelské, ale v té době to byl zcela jiný segment.

Zmiňuješ se také o IBM. IBM v té době měla s Microsoftem společné plány a IBM ve své podstatě byla přímo u zrodu Windows. V té době v podstatě nešlo o konkurenty.

Pokládáš v podstatě správné otázky, jen na ně nehledáš sám odpovědi. Ačkoliv věřím, že jistě máš velké znalosti v IT a možná i jiných oborech, teprve toto Ti může dávat svobodu v rozhodování a myšlení.

Pokud bych Ti mohl pomoci třebas jen odpovědí na nějakou další otázku, klidně se ozvi. Ríd Ti odpovím.


--- cut ---

Samozřejmě, že i Microsoft přispěl některými věci s pozitívním dopadem, to je třeba vědět, ale marketing se snaží vždy jen ukazovat jednu stranu mince, ale každá mince má strany dvě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ja  |  11. 11. 2002 07:26

Koho chleba jis, toho pisen zpivej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Doc. RNDr. Teodor Pikpocko, CSc.  |  11. 11. 2002 06:19

Obtížně se nám však soutěží před domácími uživateli, alespoň těmi, kteří ztratili motivaci k inovacím.

Co tym chcel sudruh v kravate povedat? K akym rieseniam sa uchyluju uzivatelia, ktori stratili motivaciu k inovaciam? A co si vlastne predstavujete pod inovaciou? Skutocnost, ze pri kazdej novej verzii Windows musi uzivatel upgrade-ovat pocitac? To ste trochu vedla...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepa  |  11. 11. 2002 08:06

ze pri kazdej novej verzii Windows musi uzivatel upgrade-ovat pocitac?

Upgrade bych neriskoval- kdyz uz, tak radsi kompletne preinstalovat. Tyto a dalsi podobne vyhody vam muze nabidnout jen squely a inovativni windows

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  11. 11. 2002 21:12

No mám pocit, ze to bylo spíš o upgrade hardwaru... Ale vem to čert.

Co se týče nových verzí Woken a jejich náročnosti - jaksi se předpokládá, že software z roku 2000 nepoběží na hardwaru z roku 1995 a podobně. Tohle není automobilovej průmysl, aby vám jelo 20 let starý auto s novým "úžasným" druhem benzínu třeba od Shellu... Tohle není jen věc OS od MS, ale i dalšího softu od jiných firem, který píšou věci na aktuální hardware. A to samé máte i v linuxu. Pamatuju si na svůj druhý - RH 6.0 - vše bylo ok, dokud jsem se, já bláhový, nepokusil od KDE na kompu P 166 MMX, 16 MB RAM, na kterých mi běhaly v pohodě Win95 a i 98 byly daleko svižnější...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 07:03

Cdome, dnes je to s PC opravdu přesně tak. Je poměrně málo platforem na nichž jsou investice do nich vložené dlouhodoběji chráněné. Rok 1995 není tak daleko pro podporu ve světě RISC strojů o věcěch jako je IBM zSeries ani nemluvě. PC svět jde ale jinými cestami. Svého času dokázal Apple držet uživatele starších typů Maců hodně dlouho nad vodou (sám jsem pracoval na snad 10let starém Macovi a přesto jsem neměl pocit, že by byl nějak zastaralý oproti zcela novému, který ležel vedle - jen výkon a takové ty věci byly trochu jinde).

Ps. Mě tedy běhají na stejném HW Win95 svižněji než Win98, ale ne tak už WindowsXP. Zatímco pokud by KDE bylo náročnější než mu můj počítač může nabídnout, můžu zvolit jinou a méně náročnou variantu. To třeba u XP neumím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cdome  |  12. 11. 2002 13:27

Ad KDE: Mno, pak jsem ještě zkoušel FVWM (nebo jak se to menovalo), ale to byl děs... Nikdy jsem pořádně nepřišel, jak to ovládat, bylo to plný bugů atd. Možná, že další verze už byly lepší, ale už jsem tomu pro jistotu nevěnoval pozornost...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  16. 11. 2002 15:52

FVWM patřilo svého času k poměrně slušným WM. Snad se jen trochuodlišně ovládá, množství chyb jsem v něm nikdy příliš nepozoroval. Je fakt, že mě samotnému nikdy moc nevyhovovalo a dával jsem přednost programu Window Maker. K dispozici je ale několik desítek jiných, které umožňují, aby Linux měl i podobu jiného OS a to od obligátního CDE, Windows, MAcOS až po třeba AmigaOS apod. Stačí si jen vybrat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tlemik  |  11. 11. 2002 08:06

Jo to je spravny hlod

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan  |  11. 11. 2002 04:41

Zajimalo by mne jak se stavi pan Devaty za Microsoft k prijeti Cestne medaile T.G. Masaryka ( http://www.zive.cz/h/Info/Ar.asp?ARI=104960&CAI= ) za prinos k sireni demokracie a humanity ve svete. Protoze paklize bylo M$ dokazano jeho monopolni chovani tak by mel medaily ktera nese jmeno naseho prvniho prezidenta VRATIT a omluvit se za NEFEROVE jednani na trhu. A k tomu nadpisu: "Kecy. A drzost to takhle napsat."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 07:55

... a medaile by se měla poprávu udělit čelným představitelům linuxové (unixové) komunity. Stačí se podívat na (například) root.cz, z něho ta humanita (a ohledy k počítačovým neprofesionálům) přímo čouhá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Kouba  |  11. 11. 2002 08:56

No root  kvalitou svých článků vysoko vyčnívá mezi servery zaměřenými IT problematikou .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 10:40

Prectete si Physics journal, dejte tam naprosto neskuseny/provokativni dotaz, pak uvidite kupu poznamek o tom ze se mate naucit fyiku .... a nasledne to admin vse smaze.

Takze pokud si prectete odborny clanek, nesmite reagovat ze napr. "RedHat je na hov**" (skutecny priklad) pak neco o Unicode atd ... a starsne se divyt ze nekdo s nadhledem poznamena neco o urovni diskutujicich kdyz si ani neumi upravit /usr/share/locale/locale.alias, popripade napsat
export LC_ALL=jazyk.kodovani .
Takze dat jasne najevo na odbornem saitu, ze si ma nekdo precit HOWTO, naucit se aspon zaklady a pak kritizovat/polemizovat je myslim namiste.

Ja osobne ve forech na www.root.cz problemy nemam a nevsiml jsem si, ze by nekdo kdo se zepta proc mu to nefunguje/ jak neco udelat mel problemy (nesmi se samozrejme ptat na rm -rf ...., protoze od toho je "man rm").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 11:41

ale dost lidí si ho považuje. Nevím ovšem, kdo přichází do diskusí o problémech windowsáků s výkřiky typu "Nainstalujte, linux, a máte po problémech!" Jestliže - například - majiteli autodílny (ten většinou fakt neumí upravit /usr/share/locale/locale.alias), dělá chybu, že se obrátí na odborníky? Má zkusit "man X", a pokud ano, dozví se skutečně to, co potřebuje?

Když se patnáctiletý student nedopatřením zeptá v debatě odborníků na problém ze středoškolské fysiky, snad se tam najde někdo, kdo se sníží k tomu, aby ho odkázal na relevantní zdroj informací, ale odpověď kategorie "na to je 'man'" je poněkud ... přezíravá.

On člověk, co zná svou cenu (a netrpí mindráky) zpravidla hned nepovažuje začátečnickou otázku za provokaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  12. 11. 2002 12:58

/usr/share/locale/locale.alias
skutecne BFU nemusi trapit, protoze on neporizuje CISTY text, ale pise napr. v OpenOffice, Kword ... a tam to nepozna, nepozna to dokonce nai na CISTEM textu na sve masine, jen jaksi pro prenosu CISTEHO textu, musi bud vedet ze nekdo pouziva UTF8, nebo pres cstocs prevest na jinou znakovou sadu (coz musi delat stejne, nebot M$ pouziva nestandartni kodovani)

Ale kazdopadne, kazdy kdo pracuje s pocitacem MUSI UMET pracovat se soubory. To ze tomu tak neni je zalostne a ja osobne bych to po svich pracovnicich vyzadoval, bud se naucite sprave souboru, nebo nezadejte o misto kde se dela s PC (viz rm -rf)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 13:03

kdo ještě je a kdo už není BFU. Myslel jsem, že je to věc názoru ... není?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 10:54

Prectete si Physics journal, dejte tam naprosto neskuseny/provokativni dotaz, pak uvidite kupu poznamek o tom ze se mate naucit fyiku .... a nasledne to admin vse smaze.

Takze pokud si prectete odborny clanek, nesmite reagovat ze napr. "RedHat je na hov**" (skutecny priklad) pak neco o Unicode atd ... a starsne se divyt ze nekdo s nadhledem poznamena neco o urovni diskutujicich kdyz si ani neumi upravit /usr/share/locale/locale.alias, popripade napsat
export LC_ALL=jazyk.kodovani .
Takze dat jasne najevo na odbornem saitu, ze si ma nekdo precit HOWTO, naucit se aspon zaklady a pak kritizovat/polemizovat je myslim namiste.

Ja osobne ve forech na www.root.cz problemy nemam a nevsiml jsem si, ze by nekdo kdo se zepta proc mu to nefunguje/ jak neco udelat mel problemy (nesmi se samozrejme ptat na rm -rf ...., protoze od toho je "man rm").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 10:59

Prectete si Physics journal, dejte tam naprosto neskuseny/provokativni dotaz, pak uvidite kupu poznamek o tom ze se mate naucit fyiku .... a nasledne to admin vse smaze.

Takze pokud si prectete odborny clanek, nesmite reagovat ze napr. "RedHat je na hov**" (skutecny priklad) pak neco o Unicode atd ... a starsne se divyt ze nekdo s nadhledem poznamena neco o urovni diskutujicich kdyz si ani neumi upravit /usr/share/locale/locale.alias, popripade napsat
export LC_ALL=jazyk.kodovani .
Takze dat jasne najevo na odbornem saitu, ze si ma nekdo precit HOWTO, naucit se aspon zaklady a pak kritizovat/polemizovat je myslim namiste.

Ja osobne ve forech na www.root.cz problemy nemam a nevsiml jsem si, ze by nekdo kdo se zepta proc mu to nefunguje/ jak neco udelat mel problemy (nesmi se samozrejme ptat na rm -rf ...., protoze od toho je "man rm").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 11:44

Prectete si Physics journal, dejte tam naprosto neskuseny/provokativni dotaz, pak uvidite kupu poznamek o tom ze se mate naucit fyiku .... a nasledne to admin vse smaze.

Takze pokud si prectete odborny clanek, nesmite reagovat ze napr. "RedHat je na hov**" (skutecny priklad) pak neco o Unicode atd ... a starsne se divyt ze nekdo s nadhledem poznamena neco o urovni diskutujicich kdyz si ani neumi upravit /usr/share/locale/locale.alias, popripade napsat
export LC_ALL=jazyk.kodovani .
Takze dat jasne najevo na odbornem saitu, ze si ma nekdo precit HOWTO, naucit se aspon zaklady a pak kritizovat/polemizovat je myslim namiste.

Ja osobne ve forech na www.root.cz problemy nemam a nevsiml jsem si, ze by nekdo kdo se zepta proc mu to nefunguje/ jak neco udelat mel problemy (nesmi se samozrejme ptat na rm -rf ...., protoze od toho je "man rm").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 11:47

Tak koukam kolikrat tu jsem, ale vazne zato nemuzu, no posudte sami co mi to pise:

Active Server Pages error 'ASP 0113'

Script timed out

/mod_Forum/Reply/Default.asp

The maximum amount of time for a script to execute was exceeded.
You can change this limit by specifying a new value for the property
Server.ScriptTimeout or by changing the value in the
IIS administration tools.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Izak  |  11. 11. 2002 11:45

Prectete si Physics journal, dejte tam naprosto neskuseny/provokativni dotaz, pak uvidite kupu poznamek o tom ze se mate naucit fyiku .... a nasledne to admin vse smaze.

Takze pokud si prectete odborny clanek, nesmite reagovat ze napr. "RedHat je na hov**" (skutecny priklad) pak neco o Unicode atd ... a starsne se divyt ze nekdo s nadhledem poznamena neco o urovni diskutujicich kdyz si ani neumi upravit /usr/share/locale/locale.alias, popripade napsat
export LC_ALL=jazyk.kodovani .
Takze dat jasne najevo na odbornem saitu, ze si ma nekdo precit HOWTO, naucit se aspon zaklady a pak kritizovat/polemizovat je myslim namiste.

Ja osobne ve forech na www.root.cz problemy nemam a nevsiml jsem si, ze by nekdo kdo se zepta proc mu to nefunguje/ jak neco udelat mel problemy (nesmi se samozrejme ptat na rm -rf ...., protoze od toho je "man rm").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  16. 11. 2002 15:47

Přimě se hlouboce stydím za to, že k něčemu takovému došlo a v mých očích tato mediale podlehla silné devalvaci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Vanek  |  11. 11. 2002 00:50

Soud konstatoval, ze Microsoft JE monopol a ze ZNEUZIVAL sveho postaveni. To, v cem, je vysledek priznivy pro MS je minimalni potrestani tohoto jednani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  11. 11. 2002 09:17

A ktery soud to byl? Protoze ten proces co probihal ve statech nic takoveho nerikal. Pouze se doslo k tomu, ze Microsoft pouzival monopolni praktiky. Jenze ty muze pouzivat (a pouziva) kdekdo, vubec to neznamena ze Microsoft je monopol.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spiro  |  11. 11. 2002 12:40

Ja to vidim uplne naopak - kazdemu z nas muze byt jedno zda je to monopol nebo neni. Dulezite je neco jineho. Cim je kazdy monopol opravdu spatny je prave ono pouzivani onych monopolnich praktik, ktere nici konkurenci a omezuji pokrok a rozvoj v dane oblasti, paci ze zakazniku neprimerene ceny za shitove produkty.

Takze: tim ze soud shledal, ze Micro$oft monopolni praktiky pouzival ho de-facto odsoudil a oznacil jako hajzla ktery neferove likviduje zdrave trzni prostredi v dane oblasti. A vychcany Bill rychle zatroubil na ustup, a couvlo se presne natolik "aby se nereklo", ale nijak zasadne... Na to aby puvodni zaloba byla zahrana do autu to stacilo, a do nove se nijak nikomu nechce...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
debza  |  11. 11. 2002 18:15

je monopolni jednani, kdyz si stahnu framework zadara, matrix na vyvoj ASP.NET aplikaci zadara, MSDE 2000 pro 5 uzivatelu zadara, mam zarucene updaty, aniz bych uvalil korunu? podle me ne. Koupim PC za 40 000,- bez dane vcetne  win XP prof a mohu pracovat - a co linux - je zadara, dobra, ale na kolik me vyjde robustni vyvojove prostredi a sql databaze atd atd. a co updaty, transakce v SQL, GUI prostredi na vyvoj zivych HTML -
v clanku je to receno dobre PC+ OS LINUX - levne , PC+OS WIN drahe
vyvoj soft OS LINUX - drahe, OS WIN - za levno (za dara)

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  11. 11. 2002 18:24

- KDevelop, budes-li pracovat s Qt muzes byt i multiplatformni ....
- Firebird (Interbase), PosgreSQL, MySQL, ....
- zive HTML ))))))))))))))))))))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepa  |  11. 11. 2002 18:32

Koukam, ze jsi dalsi co pise o necem co v zivote nevidel nevidel. Nainstaluju si dejme tomu Debiana /stahnu z internetu/. Vyvojove prostredi: napr Borland Kylix 3 OE- stahnu z internetu, KDevelop, Glade- soucasti distribuce; DB: Postgresql, FireBird- stahnu z internetu; vyvoj HTML: VIM, Quanta- soucasti distribuce. Updaty pomoci apt-get. Porad jsem nezaplatil ani korunu a jeste jsem usetril na OS , tak nevim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  11. 11. 2002 23:30

Ou nou. Neni vetsi zhovadilosti psat aplikaci na zaklade QT. Podivejte na Gimp. Na Windows vypada stejne jako na Linuxu, coz je z jednoho podledu fajn, ale na druhou stranu je brutalne pomalejsi diky mezivrstve kterou QT je; nema standardni ovladani dane platformy. A to je pruser. Proc myslite ze MS vsude pise ze jeho aplikace jsou Office compatible? Protoze lide kteri umi ovladat Word, umi Outlook, Excel, Powerpoint...proste vsechno. Lide totiz chteji aby to bylo stejne.

Co se tyka Kylixu...zkuste v tom naprogramovat komplexni aplikaci. Zkusil jsem to. Psal jsem to na Mandraku a OK. Pak jsem ji pustil na SuSE a bylo to uplne jinaci! Vsechny graficke prvky byly uplne jinak rozhozene. Pak na RedHatu a zas to vypadalo jinak. Bozi. Fakt Bozi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Solvina  |  12. 11. 2002 00:48

Jenom na okraj Gimp jede na GTK. Windows Gimp je ale vazne osklivy - ani ne kvuli rychlosti, ale spis proto, ze gtk.dll je osklivy

To s tim Kylixem, bude IMHO rukama, ale nevim, ja videl Delphi jenom z rychliku (nerikam, ze to neni skoda).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin2  |  12. 11. 2002 00:59

Co to meles, pitomce ?


Omlouvam se ostatnim, ale u teto entity jinak nelze.


1. QT nemas Gimpem pranic spolecneho, Gimp pouziva GTK (gimp toolkit), na kterem je mimojine zalozeno GNOME.


2. QT ani Gimp neni zadna mezivrstva ale prachobycejny toolkit, tedy standardizovana preddefinovana sada funkci ci objektu pro snadnejsi vyvoj aplikaci, tedy obdoba microsoftiho MFC. (Jinak QT je setsakra propracovanejsi nez MFC, ostatne MFC je nyni uz zastarale)

3. Gimp pro windows ma pomale GUI proto, ze GTK nikdo do windousu nikdy nativne neprevadel a GTK je win32 castecne emulovano, ostatne GTK neni multiplatformni toolkit a ani se o to nesnazi. Win32 Gimp o sobe sam pise, ze se jedna pouze o pokusny projekt, ktery nema podporu gimp.org

4. Naopak QT je multiplatformni toolkit, je v nem psan napr www prohlizec Opera, v soucasnosti nejrychlejsi browser.


5.Kylix v Linuxu i ve windowsech pouziva svou multiplatformni komponentni technologii, v Linuxu vzdalene zalozen na QT.

6. Nechapu jak je mozne, aby Kylix screen definice vypadala jinak v Mandraku a Radhatu, to je hovadina uz z definice. I kdyz na druhou stranu, trouba, co je schopen napsat takovou snusku hovadin, je zrejme schopen vseho.


Do pocitacu pro BFU's by se mely standardne montovat elektronicke nozicky, ktere by danemu BFU pri pokusu o psani na web nakopaly prdel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 06:54

ahoj Martine2, fakticky v odborných věceh máš pravdu, ale nerozumím zcela těm agresivním poznámkám o BFU apod. Jsi snad BFU českého jazyka nebo komunikačních dovedností? Určitě ne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 06:51

QT s Gimpem nemá nic společného. Pravděpodobně mluvíte o GTK?

Microsoft: ano, tato firma toto tvrdí, ale sama to i porušuje. Např. Media Player nepřipomíná snad nic, možná WinAmp.

V Kylixu jsem nikdy neděl, ale v aplikacích vytvořených jinými nástroji jsem to nikdy neviděl. Tedy vlastně viděl, ale jako vlastnost, kterou bylo možné využít nebo ne viz. Tk apod., ale tam nešlo ani tak o náhodné rozložení gr. prvků, ale jejich pozicování vůči sobě apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  12. 11. 2002 07:43

No já zase myslím, že je důležité, jetsli je nebo není monopol, protože kdyby nebyl, tak nemůže využívat monopolní praktiky (může to zkusit a spláče nad výdělkem). Ale MS to procházelo, takže asi monopol byl (kdyby se dnes nějaký alternativní operátor začal chovat jako Telecom, asi se mu lidi vysmějou a zkrachuje. Ale Telecom si to chování ještě pořád může dovolit, je v pozici faktického monopolu, i když se tvrdí něco jiného...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 21:30

Microsoft byl za něco odsouzen. To ej fakt. Nebylo to poprvé a to je taky fakt. Zmíněná slova šéfa Microsoftu ČR na mne v tomto kondextu působí hodně ... mrazivě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Milan Kvasnica  |  11. 11. 2002 00:44

aby všechny firmy měli stejný přístup k základní technologii

ne firmy, ale společnosti
a měly...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Vanek  |  11. 11. 2002 00:22

Jen tak pro zajimavost - zna nekdo firmu, ktera presla ze ZAVEDENEHO Linuxu na Windows? Ja jsem o zadne takove firme neslysel ani trochu z doslechu!

P.S.
Opakuji znovu - ZAVEDENEHO systemu! Nemam tim na mysli, ze si admin zkusil nainstalovat SuSE, zjistil, ze mu pod tim nejde spustit Warcraft III a zase odinstaloval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cc  |  11. 11. 2002 00:42

 I ti co ještě váhali, se začnou o Linux vážně zajímat. Přeci jenom koupit (nebo i stáhnout zadara) si jednu licenci a mít možnost si ji instalovat bez obav na x PC začíná být aktuální.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Vanek  |  11. 11. 2002 00:49

Presne tak... za ty penize, co clovek da za Wokna + Office se budes hodne rozmyslet, jestli se radsi nebudes ucit Linux )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Viktor Janeba  |  11. 11. 2002 03:00

Uz je to tu zase. K cemu mi bude linux, kdyz pod nim nemuzu pracovat, protoze nejsou aplikace? Mozna tak za deset let :/.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 07:52

Ale to je strašně jednoduché ... OpenOffice je zadarmo ... a nic jiného lameři na počítači stejně nepotřebují ... více se učit nové věci, méně remcat, a vedle počítače - pro jistotu - kýbl syrových ryb, kdyby měl náhodou Tučňáček hlad ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Satyricon  |  11. 11. 2002 13:59

..... uz vidim, jak ty nase 40ceti lete a starsi uzivatele ucim XWokna, kvuli tomu ze je Linux zadarmo.  Bezte do haje s Linuxem, tady tito lidi maj problem zvladnout Wokna od MS a jak jim nekdo nainstaluje Linux, tak mi pomalu vyskačou z oken a muzu si hledat novy misto!

A navic, pokud mam MS Select, tak mam od MS vcechno a zamestnavatel to zaplati a ja se o nejaky prachy memusim vubec starat, pac jinak by to skocilo v kapse nekoho jinyho nez MS, ale to uz muze byt kazdymu jedno, kdyz to neni z jeho kapsy!!!  

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GoGo  |  11. 11. 2002 14:30

Hmmm. Zase stara pisnicka. Je videt, ze jsi to nikdy nevidel - nemas pojem co je X-Window, graf. manazer atd...
Ty baby se nebudou ucit X-Window, ale nauci se otvirat a zavirat okna treba v KDE uplne stejne jako ve Windows. Muzou tam mit velky klikaci cudliky stejne jako ve Windows.
Zarucuju, ze tem babam to bude uplne jedno. Ty zajima hlavne to, kdy bude konec pracovni doby, ze v obchode pres ulici maji nejaky novy obleceni atd... Jestli delaji ve Windows nebo v KDE je jim fuk - tech par klikacich cudliku je v obojim temer to same.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Cdome  |  11. 11. 2002 20:57

Tak jenom na úvod: Nevím, čím to je, ale i kdyby se tu psalo o tom, že v Microsoftu pořídili pro zaměstnance nové splachovací záchody, tak se zvedne vlna tzv. Linuxářů a začne hlásat, že v RedHat Linuxu (Mandrake, SuSe... každej si vyberte ten svůj) je splachovací záchod zdarma v každé instalaci, a že funguje lépe, než ty v MS

Každopádně k věci. Vy tu mluvíte o přechodu starších bab (omlouvám se z ten výraz) z Win na Linux, ale nechápete, že jim nejde o to, jesli jsou na Woknech, X-woknech, MacOSech, či na čem.... Ty lidi zajímá ta konkrétní aplikace, to že tenhle a tenhle obrázek dělá to a to. A nedejbůh jinak. Znám ženský (a mimochodem docela mladý a jedna i hezká:) - dělaly mi občanku), který si to datlovaly v DOSu, ale věděly, že když zmáčknou Enter, udělá to tohle, když zmáčknou TAB tak to udělá zas tohle. Tyhle kecy prostě nejsou o ergonomii, ale o tom jak jim jdou po paměti. A fakt je ten, že většinou, se programy píšou pro Wokna. Další průser je v tom, že i když jsou i docela kvalitní náhrady za MS Office a další, tak ony to prostě nepochopí. Nedejbože, aby tam nějaká lišta vypadala trochu jinak a už si dou stěžovat... Však si to někdy zkuste jim jedu lištu přidat a jinou odebrat - hned si půjdou stěžovat. Navíc, pokud dnes většina firem píše soft pod Wokna (kdo někdy psal pro Wokna, ví proč :)) a ne pro Linux tak pro Linux tyhle konkrétní aplikace chybí. A i když jsou podobný, tak je to o tom, že je jedno, že to funguje podobně nebo dokonce líp, ale o tom, že se to ovládá jinak.

A ještě si trochu rýpnu: obecně, co se týče kompatibility MS Office a jiných Office - tedy MS formátů, především pak .doc, pokud je mi známo, tak MS Word slouží k psaní textů a k jejichTISKU, nikoliv k PŘENOSU dat. Tak začněte používat .pdf a nebo .ps (to se ty báby taky naučí - stačí tisk do jiné tiskárny) a jste z obliga.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 21:24

Každá změna je vždy obtížná a nemusí se jednat jen o změnu operačního systému nebo aplikace. S tím nelze než souhlasit. Konečně i Microsoft učí své MCP jak zvládnout změnu z jedné verze na druhou jelikož v podnikovém prostředí ani to nemusí být problém.

Problémem však není změna samotná, ale nedostatečná příprava a podpora (může to být podpora třeba vedení firmy, ale třeba jen jejich technických částí).

Přesun na Linux možný je a lidé ho zvládnou. Konečně mnoho firem používá vlastní informační systémy, které jsou naprosto uníkátní a neopakovatelné. Co kus to něco co jinde neuvidíte. Přesto se zaměstnanci s nimi naučili pracovat.

Pokud to myslíte s Linuxem vážně a máte to promyšlené, neměl by být problém na něj přejít, ale chce to podporu minimálně vedení firmy. Začněte u ní.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 10:54

na novej systém, když s tím starým mám zkušenosti, vím, co od něj mohu očekávat. Nebo snad mám jít za manažérem a říct mu: "když zavedete linux, můžete vyházet většinu adminů, najmete mladší a ušetříte na výplatách"?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 15:36

Bavte se fakticky, toto je demagogie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Beda  |  12. 11. 2002 11:35

To je ohromny napad prenaset data v pdf nebo ps formatech, ale ukazte mi, kolik kancelarskych baliku umi vygenerovat pdf, nebo postscript.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cdome  |  12. 11. 2002 13:23

PostSkript: Nainstaluješ postskriptovou tiskárnu (i když ji nemáš) - intalaček je ve Woknech hafl, a tiskeneš do souboru.

S PDF je to o "trošku" horší: Buď si pořídíš Adobe Acrobat a pak jen "tiskneš" - tohle ale stojí prachy. A nebo použiješ nějaké free konvertory - napadá mě GhostSkript...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cdome  |  12. 11. 2002 13:23

PostSkript: Nainstaluješ postskriptovou tiskárnu (i když ji nemáš) - intalaček je ve Woknech hafl, a tiskeneš do souboru.

S PDF je to o "trošku" horší: Buď si pořídíš Adobe Acrobat a pak jen "tiskneš" - tohle ale stojí prachy. A nebo použiješ nějaké free konvertory - napadá mě GhostSkript...

Takže u PS nema problema, u pdf možná ma malyho problema

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky  |  11. 11. 2002 14:40

Linux ani zadny jiny Unix jste nikdy v zivote nevidel a uz vubec jste v nem nedelal.

40-ti letemu cloveku budou Windows delat stejne potize jako Linux, mozna jeste vetsi http://techupdate.zdnet.com/techupdate/stories/main/0,14179,2860180,00.html . Linux (distribuce), s GUI neni prikazova radka . Uzivatele si mohou klidne klikat a to jeste efektivneji nez v jednom nejmenovanem systemu (tuto problematiku jsem rozebiral v diskusi zhruba nekdy v zari 2002).

Jste ignorant

Klidne jim tam dejte BSDcka .

S pozdravem
Peter Lehotsky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 16:33

fotři do lágrů? Dobrá rétorika, taková humanistická. Další argument, proč si dát na hlasatele "jediné správné alternativy" dát moc velký pozor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky  |  11. 11. 2002 16:51

Clovece Vy jste magor??? Kdo napsal duchodci do plynu?? Kdyz neumite cist tak se vratte na zakladni skolu! Kde v mem prispevku vidite co jen malou diskriminaci? Kdyz to chcete po lopate:

Pisu ze v Linuxu mohou mit diky XWindows mensi potize nez ve slavnych "double click" (ve vychozim nastaveni) krecovitych a jinak "ergonomicky zhovadilych" Windows. V jednom starsim cisle casopisu Computer byl rozhovor s nevidomou (slepou) holkou ktera rekla ze Windows jsou diskriminace a bez Unixu (jenz umoznuje smerovat kazdy vystup na konzoli) by byla v pr.... (ono ten text ji cte nejaky programek, kdezto obrazky cist nelze).

Clovece vzpamatujte se, jinak nemame o cem diskutovat

P. Lehotsky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  11. 11. 2002 17:09

"40-ti letemu cloveku budou Windows delat stejne potize jako Linux, mozna jeste vetsi" ... to psal někdo jiný, nebo se mi to jen zdálo? Pokud ano, pak se omlouvám, holt stáří.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Peter Lehotsky  |  11. 11. 2002 17:18

To jsem psal ja a nevidim na tom nic proti lidem nad 40 let. Neco na tom prispevku nechapete? Tak se klidne ptejte a ja Vam odpovim

S pozdravem
Peter Lehotsky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 10:57

proč ne třeba "židovi", "ženský" nebo "Francouzovi"? Proč ta zmínka o věku, když teda nejde o zevšeobecnění?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
starý člověk  |  11. 11. 2002 16:07

Příteli myslíš, že všichni "staří" co mají po 40 jsou debilové a neschopní? Mě už 40 bylo ,starý se necítím,a myslim ,že bych tě nějakou administraci jak Linuxu,Aixu tak i WinNT mohl přiučit  a o hardware ani nemluvim. Takže ono to je o chuti učit se něco nového ne o věku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 21:28

Přesně, moje slova. Na druhou stranu s růstem věku v dané generaci ubývá takto pozitivně naladěných a správným směrem motivovaných lidí. Bohužel.
Také je méně lidí, kteří se k počítačům vůbec dostali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Paranoicus Maximus  |  12. 11. 2002 11:00

až budu dvacet let muset poslouchat názory, že už jsem starý a nemotivovaný. Doporučuji Respekt z tohoto týdne, je tam dost zajímavé čtení o fakt starých lidech v jiných zemích ... Jsou to předsudky, nic víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  12. 11. 2002 14:55

Jiné země jsou jiné země, žijí tam jiní lidé, jsou tam jiné podminky, mají jinou minulost. Je fakt, že jsem sal o tom co vidím vůkol.

Jsou lid, které jsem musel učit pracovat s myší, zabralo to někdy i půl hodiny. Můj pětiletý syn totéž zvládl sám a nekoliká na "normální" okna, ale pracuje s 3D editorem krajiny. Rozdíl tu je, čím člověk je starší tím je to težší, ale ne nemožné. Obdivuji lidi, kteří dokáží být činorodí po celý život. Mnohdy je to jen o chuti a mnohdy ta chuť chybí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kkk  |  11. 11. 2002 22:00

na co im treba vediet operacny system, nech makaju v programe v ktorom maju, a nech sa nehraju hry, nebrowsuju po inete a podobne....Jeden z dovodov preco by som do firmy volil linux aj na desktopy je ze by mi zvysil produktivitu prace tym ze by sa na nom nehrali zamestnanci hry. dalsi dovod je samozrejme cena

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  11. 11. 2002 23:01

Hry a toto použití je opravdu zatím oblastí na niž se Linux nehodí. Neznamená to, že by nebyl použitelný,a le nabídka je malá a je to spíše pro opravdové fanoušky.

Pokud bychom mluvili o serveru, určitě vím na co by se Linux hodil. Pokud o desktopu, nemohu se než vyjádřit k prohlížeči Internetu. Na Linuxu funguje dle mého názoru jeden z nejkvalitnější web browserů vůbec - mozilla. Osobně pracuji ve Windows,ale zde preferuji Mozillu také. Chce to sice něco jiného než Pentium na 133 s 64 MB RAM, ale menší konfigurace než jsou nutné pro WindowsXP vyhoví.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DP  |  12. 11. 2002 10:58

Nesmime mit pohled uzce zamereny na CR. V celosvetem meritku mnoho firem uvazuje o zavedeni Linuxu ve velkem! Protoze kdyz se to dlouhodobe propocita, tak naklady na preskoleni jsou nizsi nez neustale kupovani novych verzi. Viz pruzkumy IDC!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vojta  |  13. 11. 2002 23:58

To ze o tom premysli nic neznamena. Ja take premyslim ze si koupim Jaguara ale bohuzel na nej jeste nejaky rok mit nebudu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pesna  |  16. 11. 2002 15:44

To znamená to, že Linux nabývá na významu. Ve většich korporacích to však bude dlouhodobější proces. Jde o to, že je to logický způsob uvažování, že firmy tímto způsobem uvažují a teď je jen otázka co můžeme očekávat v nastávajících 5 letech.


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor