Jiří Devát, Microsoft: Vedeme soutěž tvrdě, ale férově

Zeptali jsme se Jiřího Deváta, ředitele českého Microsoftu, ohledně ukončeného animonopolního soudu i procesu v Evropě či největších hrozeb pro Microsoft.
Jiří Hlavenka: Vnímáte rozhodnutí jako vítězství Microsoftu nebo jeho prohru; případně, dá se vůbec v těchto termínech uvažovat? Je Microsoft s rozhodnutím spokojen, zcela spokojen, má výhrady?

Jiří Devát: Vítězi tohoto sporu jsou dva: zákazníci a IT průmysl jako celek. Zákazník s ohledem na fakt, že se dále usnadňuje vývoj i nabídka špičkových softwarových produktů na platformě Microsoft. To umožní ještě širší nabídku a pokrokovější produkty. Na druhou stranu IT průmysl si oddychl, když ze stolu zmizela jakákoli opatření, která by znevýhodňovala investice do inovací. Inovace jsou tahounem softwarového průmysl a podněcují hospodářskou soutěž, vedou k nesmírně konkurenčnímu prostředí. To je i šance pro české a slovenské softwarové firmy!

Rozhodnutí samo o sobě je v Microsoftu přijímáno kladně, je milníkem v celém čtyři a půl roku trvajícím sporu. Neznamená však změnu kvality, říká pouze, že dohoda, kterou Microsoft, federální ministerstvo spravedlnosti a polovina ze žalujících států učinili před rokem je správná a dostatečná. Je to jakási soudní „pochvala“ za dobrou práci.

Jiří Hlavenka: Co se nyní (když budeme předpokládat, že tím kauza DOJ vs Microsoft definitivně končí) pro Microsoft změní, bezprostředně, střednědobě a dlouhodobě?

Jiří Devát: V zásadě už nic omezujícího. Pochopitelně jsme nečekali na konečné rozhodnutí soudu a začali uvádět mimosoudní dohodu do praxe, a to i lokálně v Česku a na Slovensku.

Změnilo se však to, že během bezmála pětiletého soudního projednávání jsme si s dosud nezažitou intenzitou uvědomili naši zodpovědnost vůči softwarovému a IT průmyslu jako celku, částečně i vůči ekonomickému prostředí. Přijali jsme fakt, že jako jednoznačný vůdce našeho odvětví a jedna z klíčových firem v globální ekonomice jsme propříště vázáni jakousi „etikou“ vůdce. Už nejsme firma desíti vlasatých vývojářů a naše chování na trhu je bráno jako model pro zbytek ekonomiky.

Jiří Hlavenka: Neukončený zůstává proces v Evropě, kde hrozí potenciálně velmi vysoké finanční sankce. Jaký zde očekáváte výsledek a proč?

Jiří Devát: Spor s Evropskou komisí není svou podstatou totožný se sporem o Internet Explorer ve Spojených státech amerických. Přesto jsem přesvědčen, že evropští komisaři spor v USA bedlivě sledovali a učiní si z něj pro sebe určité obecné závěry. Microsoft je připraven spolupracovat při objasnění dosud neprojednaných sporných bodů a věřím, že se nám podaří Montiho komisi přesvědčit o našich čistých úmyslech, o tom, že vedeme soutěž tvrdě, ale férově.

Jiří Hlavenka: Existují nějaké spory či hrozba sporů či alespoň screeningu i v České republice, např. ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž?

Jiří Devát: Čas od času i český Úřad pro hospodářskou soutěž prověřuje podněty, ve kterých figuruje jméno Microsoft. Dosud nikdy však neshledal z naší strany jakékoli pochybení.

Jiří Hlavenka: Řada analytiků považuje výsledek příliš dlouhého soudního sporu za irelevantní: stanovuje jakási pravidla hry v oblastech, kde je Microsoft už natolik dominantní, že mu stejně nehrozí žádná konkurence, i kdyby byl přinucen zveřejnit všechny zdrojové kódy svých OS a aplikací. A naopak v oblastech, kde Microsoft o silnou či dominantní pozici teprve bojuje, nebyl nijak omezen - přitom právě zde může používat svého efektu páky, tj. využití (zneužití) monopolu v oblasti PC. Jde například o: internetové služby a ISP, instant messaging, videohry a ERP software. Existuje tedy obava, že zde Microsoft může "monopolizingem", tj. využíváním existujícího, byť férově získaného monopolu v jiných oblastech získat takovou konkurenční výhodu v jiných oblastech, že i zde se stane monopolem (a bude následovat opět čtyřletý soud, který jeho pozici de facto potvrdí). Můžete tyto názory či postoje komentovat?

Jiří Devát: Pokud Microsoft získá v budoucnu dominantní postavení v jiné oblasti, tak jedině díky úspěšnému podnikatelskému záměru, nikoliv s pomocí zmiňované mimosoudní dohody. Ta naopak zajišťuje, aby všechny firmy měli stejný přístup k základní technologii, tedy stejné výchozí podmínky od počátku vývoje produktu. Existenci technologické výhody bylo zamezeno.

Jiří Hlavenka: Koho či co považujete obecně za největší konkurenční hrozbu pro Microsoft, v oblasti desktopu (OS, základní stolní aplikace a hry, Internet)? Jsou to konkurenční výrobci software a provozovatelé služeb na vaší platformě nebo je to zcela jiná a na Microsoftu nezávislá platforma, např. Linux?

Jiří Devát: Je to jednoznačně Linux. Cítím dostatečnou sílu Microsoftu zvítězit nad Linuxem v oblasti komfortu, inovace, komplexnosti. V otázce ceny však veřejnost vnímá Linux – zcela pochopitelně - mnohem lépe než Microsoft. Pokud diskuse dospěje k termínům „poměr výkon/cena“ nebo „celkové náklady provozování“, dostáváme se opět do vedení; to je případ organizací. Obtížně se nám však soutěží před domácími uživateli, alespoň těmi, kteří ztratili motivaci k inovacím.

Zásadní změnou bitevního pole může dle mého soudu být masový nástup poskytování software formou instantní služby. V ten okamžik bude opět inovace významnou konkurenční výhodou, navíc cena služby bude tvořena na odlišných principech. Pozorně sledujeme linuxovou platformu, studujeme potřeby zákazníků a na další vývojovou etapu se intenzivně připravujeme, to je dobrá zpráva. Microsoft je dnes vůdcem softwarového průmyslu a má šanci jím zůstat i v budoucnu. O výsledku rozhodnou uživatelé.

Diskuze (176) Další článek: Jak se bude dále vyvíjet Živě.cz II.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,