Jiný názor na Windows XP: má to prý být kasovní trhák

Diskuze čtenářů k článku

ZEr  |  05. 11. 2001 14:54

kdyz srovnam tyhle dva systemy tak jednoznacne vyjde lepsi linux at chcete nebo ne s hardwarovymi naroky je lepsi linux Win XP zacinaji behat dobre na cemkoliv od 1,5 GHz nahoru, myslite si ze se linux blbe konfiguruje????? omyl nastavit si win aby pracovaly opravdu pro nas je sileny horor

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lego  |  04. 11. 2001 01:07

Inac tie XP vobec nevedia obsluhovat prerusenia IRQ. Ked sa mi nepodarilo rozchodit USB modem, s hrozou som zistil,ze 3 karty PCI (sietovka, satelitna, zvukovka) a este k tomu USB hodil na jedno prerusenie (IRQ 11). To ma dost prekvapilo pretoze Windowsy 2k a stare 98 toto mali v pohode vyriesene. Kazde zariadenie po troske nastavovania a prehadzovania kariet malo vlastne prerusenie a pracovali v pohode. Neviem ci Macrosoft nema rad VIA chipsety, alebo som len trosku pobabral instalaciu. Je to na dlhsie, ale avizovanie, ze XP je nieco prevratne by som trosku zmiernil. Staci si len ponechat stabilne W2k nainstalovat SP2 a vsetko je v pohode. Jasne ze XPecka su po grafickej a programovej stranke velmi prepracovane. Avsak aby uzivatel vyuzil plnohodnotne vsetky efekty a vycackane menu, musi mat konfiguraciu min ATHLON 900 MHz alebo PIII 1GHz s 384 MB RAM pretoze na pomalsich strojoch sa to neuveritelne vlecie. Nabuduce napisem viac o mojich skusenostiach s XP ak ich dovtedy neodinstalujem (((

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
fogze  |  28. 10. 2001 09:48

  COZE??? Co tu koho primelo k tomu, napsat takovyto naprosty omyl?????

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
NET  |  26. 10. 2001 14:43

Jen pro toho idiota kterej nechape proc nekdo muze mit plnou verzi jeste pred uvedenim na trh .. proste ja osobne sem si je stahl od kamose s Ameriky a sou bez aktivace.. a mam je uz asi 1 mesic buil 2600 to znamena final. a to stejny je s office XP.. jak ENG tak CZ verzi..

proste de videt ze nova generace ktera vyrusta a neni odkojena na dosu a nepamatujou mynulost OS .. tak se nechytaji a placaj paty pres devaty. a co hur mysli si jak to neumi. a poznaly jen w95-w98 a protoze na w2000-XP nic neumelji jejich mozkovy zavity jim to ani neumozni tak kritizuji a kritizuji.

tak a XP .. je supr supr supr.. osobne pod nima facha vsechno i to co pod W2000 neslo halvne sou rychlejsi. a o zabezpeceni ani nemluve hlavne v domene.

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bob  |  29. 10. 2001 18:20

Kdybys to mel platit, mluvil bys jinak

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bohumil Jurencak  |  24. 10. 2001 12:02

U nas ve firme mame nekolik stovek instalaci W95. I pres sve mouchy se jevi jako pouzitelne, ale nikdo tady nad nima neskace radosti. V pripade ze se vyplati usetrit nektere uzivatele obcasneho padu systemu, ma NT. Jestlize ze se rozhodneme upgradovat komplexne (je to VELMI drahe, navratnost takove investice se musi zduvodnit) - urcite to ale nebudou XP. Spise budeme uvazovat o W2k, ale az za nejakou dobu, z naseho pohledu jsou W2k jeste malo proverene casem. Na druhou stranu - pokud budeme chtit usetrit a zbavit se W95, sahneme po Linuxu - vyborne se spravuje a bezni uzivatele se v nem nebudou stourat, protoze tomu nebudou rozumnet a konecne pochopi, ze tady nejsou aby ukazali IT oddeleni jak jsou dobri (zejmena, kdyz jejich pokusy obejit nastavene zabezpeceni systemu konci jeho kolapsem), ale delali svoji praci. Ne, o XP neuvazujeme ani nahodou a analytici IDC nas nepresvedci, ani kdyby ty licence zaplatili (kdyz uz, tak bychom chteli w2k ;)

Pomerne bourliva diskuse "domacich uzivatelu" pod clankem je z meho pohledu celkem  zmatena - domaci uzivatel si ma pocitac koupit s nainstalovanym operacnim systemem a nestarat se o to, proc system obcas pada - kdyz uz jsem s produktem Y firmy X zasadne nspokojen, uz si od nich NIC nekoupim (ani produkt Y2, ktery dle slov firmy X je radove dokonalejsi). A kdyz uz uzivatel touzi po stourani v systemu, asi si koupi jen zelezo a SW si sezene jinak. Jenze bohuzel, ono "jinak" vetsinou znamena, ze si ukradne "lepsi" verzi produktu firmy X a cele se to toci dokola. Samozrejme, muze si zadarmo sehnat nejakou Linuxovou distribuci, jenze Linux obecne vyzaduje urcitou miru inteligence a selskeho rozumu mezi zidli a klavesnici, a to je pro bezneho domaciho uzivatele mene pohodlne, nez si sehnat system, ktery zna a tim se stava "odbornikem" (zejmena sam pred sebou).

Windows daji uzivateli kridla, Linux mu nastavi zrcadlo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sprite  |  19. 10. 2001 10:09

Panove jak to ctu jen je skoda ze ten Commodore tak zaspal dobu ty naroky AMIGA OS4.0 nejsou buhvijake a bezi na POWERPC i s grafickejma akceleratorama. No hold ted jsem mohli bejt uplne nekde jinde a ne se trapit s tolika GB pameti zbytecne. Verim ze se casem najde system ktery mi nebude padat a bude prijemny na pouzivani ale bohuzel zatim takovy neni. Tak musim pouzivat wokna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DELCOP  |  18. 10. 2001 15:15

Asi tak před 3 týdny jsem poprvé přešel s W98 na W2000.... ty mouchy mě štvou, už jsem si zvykl, ale není to ono a XP? Čekal jsem větší revoluci.... je to to samé jako 2000, jen je tam integrovaný ochablý skin od Windows Blinds )))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Woody  |  18. 10. 2001 11:42

ALL> Ja jsem proste z WinXP nadsen ! Chodi mi uplne vsechno a neco staci jen trochu postrcit. Uvedomte si, ze vetsina problemu plyne z obrovske rozmanitosti HW, jejich spatnych ovladacu a jejich nekompatibilitou se zavadenymi standardy. Proste PCI a AGP karty se maji podle nejake obecne zname umluvy chovat tak, aby mohly sdilet IRQ, protoze architektura PC jich ma proste malo, ale protoze to nedelaj, vznikaj problemy!  ! To proste nemuzete vyvratit. Kazdy se ohani BSODy a nadava na Billa, ale uz ste se nekdy zamyslely nad tim, co ten BSOD zpusobilo ? Proste si jen reknete, "Zkurveny Winblows", restart a hotovo. Osobne potrebuju system pro praci programatora her ( poradne graficke prostredi s editorem, debugerem a profilerem + stabilitu, aby ustal hlavne MOJE chyby v kodu a dovolil mi je bez restartu opravit ). Win95 a 98 bohuzel moc problemu neustaly. WinNT byly v tomhle dokonalejsi, ale zase nebyly na hry diky podpore DirectX max 5.0 a bez D3D. Win2000 jsou jak stabilni, tak umoznuji kompletne vyuzivat DX8. Jejich problem je ale v architekture a principech ovladace AGP, takze AMD, VIA a vubec AGP4x atd. s tim maji ukrutne problemy a pak je tu treba problem s Debugem pri vyuziti DirectInput( to se asi obyc. usera netyka ). Oboji resi WinXP, protoze to kompletne prekopali, opravuji/vylepsuji vse co mi kdy vadilo a pripadalo user-enemy, pridava hromadu vylepseni ( zkousel jsem zatim jen RC1 ( reg. pres INTERNET ), instalace primo bootCD bez problemu a bezely uzasne na Asus A7M266(AMD761), Athlon 1.3Ghz, 256DDR, ASUS GF3 8200, 30GB HDD, SB Audigy Player ), pratelstejsi prostredi s moznosti se vratit ke strohym okynkum. Me se proste libi a okamzite, jak budou k dispozici je kupuju( Jak domu Home edition. tak do prace Prof. edition ) Vyssi HW naroky jsou pri dnesnich cenach HW zanedbatelne ( hlavne mi nerikejte o Linuxu co bezi z jedne diskety na 386 uplne dokonale, nic z toho co potrebuju mi rozhodne nenabizi :). Registrace je pro NEpirata ukrutne jednoducha a bezproblemova ( po telefonu jsem to nezkousel, ale kdo dneska nema inet ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anndy  |  17. 10. 2001 10:52

(iba moj nazor :D)

No neviem, ale vsetci sa tu typicky hadaju :) a podla mna miesaju hrusky s jablkami. Ved predsa novy system kupujem/chcem/kradnem  preto, lebo ma nieco co potrebujem/chcem/z principu.

Kazdy je zastancom toho svojho a argumentuje vacsinou svojimi argumentami, ale podla mna zlymi.

1. nikto nikoho nenuti prejst s hociakej verzie win, alebo ineho OS na winXP. Ze to tvrdi MS je uplne v norme. Ked otvorite oci, tak kam sa pozriete, tam vam kazdy nieco nanucuje - mobil, horcicu, nove radio, pre tych spoza hranic - dennik super ;D, no proste reklama a vy to beriete v pohode a kupite si iba to co chcete, potrebuje. Alebo snad kupujete vsetko, co vam v reklame nanucuju?  Tak preco sa takto potom nestavate k OS a najma ked je od MS?

2. To len aby bolo jasno.  XP nema nahradit w2k a nt radu serverov. Je to iba  pokracovanie w9x (winXP home edition), NT wokrstation, resp. w2k proff. (XPproffessional). No a okrrem toho existuje este aj 64-bit. verzia.

3. HW narocnost. Preco je stale rozsireny nazor, ze poriadny OS ma mat 5kb, a pouzivat malo ram a neviem co. Ved to boli predsa podmienky pred vela rokmi a bolo to kvoli tomu, ze HW bol obmedzeny. Ak ste si nevsimli, tak doba ide dalej, tak preco by nejaky OS nemohol mat vacsie poziadavky ako ten predchadzajuci? Ved dnesny priemerny pocitac (priemerny pocitac podla mna sa da v kazdej dobe kupit v rozmedzi 20-30 tis Sk) ma 128-256RAM a min. 20-40GB disk. a 1GHz procesor. No a uvedomte si, ze XP su pre tieto nove stroje v prvom rade. A ze idu aj na menej vykonnom HW je len plus (alebo ak chcete pridana hodnota :D).  Male prirovnanie - aj ked trochu nepresne - ale len pre porovnanie: RedHat 7.1 - celkom dorby linux, resp. z hladiska pouzivania na desktope. Ale ked si clovek nainstaluje aj vacsinu aplikacii k tomu dodavanych, tak zaberie v klude 2GB na disku (aj ked uznavam, ze to nie je iba cisty OS). A bez 128 ram by som ho tiez neodporucal pouzivat (teraz dostanem od linuxakov, ze som lamer, ze polovicu mozem vyhodit /jak dat, tak ramky/ a neviem co este a ze to pojde.- no hej, ale v prikazovom riadku a nie svizne s nejakym peknym gnome, alebo KDE).

4. Stabilita - no to som tu uz niekolko krat pisal - zavisi hlavne od dobreho a kvalitneho HW. Mozno sa niektori budu divit, ale zazil som windowsy9x, ktore behali v pohode (relativne), ale akonahle som dal zkompilovat jadro linuxu, tak to neslo. Nakoniec sa chyba vzdy nasla v HW, vacsinou ramky. A po tom zasahu (vymena zleho HW) boli aj win ovela stabilnejsie. A co sa urcite neda diskutovat o tom, je to, ze XP su ovela stabilnejsie ako w9x. Normalny clovek to pochopi, uz len z toho, ze vychazdaju z NT, ale zase preco si to neoverit. A ked mal niekto naposledy skusenosti s w95, a odvtedy win nepouzival, tak potom nema pravo (moralne) o tom hovorit (ved predsa nebudem hovorit o Felicii, este lepsie o superb, ze je to sunka, len zato, ze mam sunkovu 120-ku a novsie skodovky som nejazdil).

5. Dobry, ci zly - hmm - ved predsa tak ako v zivote neexistuje nic dokonale, preco by to  mal byt nejaky OS? Kazdemu vyhovuje nieco ine, tak si pouziva to svoje. Ale vacsinou chcem zistit, ci je nieco dobre, alebo nie tak to vyskusam a potom sa rohodnem, pripadne nadavam :). To si musi kazdy sam rohodnut, co mu vyhovuje.

6. aby som viedol diskusiu o winXP, tak nemusim vediet, co to WINAPI je. Aj ked to zhodou okolnosti viem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mira  |  17. 10. 2001 07:59

kolikrat se tohle uz psalo o novych Windows, a jak to dopadlo, spousta chyb, ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gaspoda  |  16. 10. 2001 20:47

všimli jste si , že v tom článku nejsou žádná přesvědčivá fakta ??

Faktem je , že většina opravdu podstatných avizovaných technologií jako smart tags a podpora .NET se do konečné verze nedostala. (.NET měla být klíčovým prvkem systému , Xpéčka se dokonce původně měly jmenovat windows .NET)

Celkem by mě zajímalo kolik lidí co přispěli do této diskuze alespoň ví , co znamená slovo WINAPI .

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
batman  |  16. 10. 2001 21:42

Pověz mi to, prosím. Doteď jsem si myslel, že se WINAPI maže na chleba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  18. 10. 2001 05:07

vsiml sis ze ani ty nevis o cem mluvis? Windows XP se puvodne meli menovat Blackcomb, pote Whistler a pak XP. .NET se mely (a zatim to vypada ze budou) jmenovat serverovy verze XPcek.

Co se tyce smart tagu tak ty M$ sundal pote co zjistil ze existuje mala ale velice hlucna skupina uzivatelu jinych systemu (= ne Win) kteri hrozne rvali kdyz M$ pridal smart tagy do systemu. Podpora .NET je nesmysl, .NET je aplikacni a serverova platforma, se systemem uzivatele nema vubec nic spolecnyho (teoreticky .NET aplikace budou behat i na Navigatorovi 3.x). Naopak existuje spousta ficurek ktery se do XP dostaly (a ted budu ignorovat lamerskou Home edition) - oproti Win2k: terminal server, podstatne vylepsenej (a uz vcelku i pouzitelnej) help, a hlavne veci co nejsou v 9x rade - NTFS (zurnalovej a poradne viceuzivatelskej file system), podpora SMP, hodne pameti a sw RAIDy. No a samozrejme jiny UI.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Antonín Burian  |  21. 10. 2001 23:01

Proč tyhle články nepíšou tyhle lidi ?? Gaspoda má recht , že na tenhle [původní] článek je papíru škoda...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Viper  |  24. 10. 2001 08:58

Tomu fakt rikam pokrok: "Terminal server, podstatne vylepsenej (a uz vcelku pouzitelnej). Skvele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mraky  |  30. 10. 2001 21:32

existuje port na linux ,nebo hp??   ,ze ne?   takze i to jednoduche vnc ma navrch ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vojtěch bednář  |  16. 10. 2001 20:00

Kategoricky protestuji proti větě  "...zatímco postupné upgradování ve směru 95-98-Me bylo něco jako „tuning staré škodovky“, čili vyspravování nevyspravitelného..."  Škodovky zdaleka nejsou nevyzpravitelné, právě naopak. A jejich tuning  je tím nejlepším, co si průměrný majitel může přát!

Vojtech

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  16. 10. 2001 21:37

Jde o to, že sebelepším tuningem škodovky neuděláte ze stopětky čtyřlitrový mercedes. O tom je ten článek :))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ufik  |  17. 10. 2001 08:07

A to narust kvality a vykonosti WinXP vuci Win9x ma byt stejny jako narust kvality a vykonosti mezi Skodovkou a Mercedesem? To nemyslite vazne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
smok  |  17. 10. 2001 14:08

ok, tak to myslim vazne ja.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Andrýsek  |  16. 10. 2001 17:49

Na svém PC jsem měl nainstalovanou beta verzi WIN XP. Po skončení 30 denní verze Windows Xp sám odebral .dll knihovny, které také používal OS Win 2000. Takže moje první a zřejmě i poslední zkušenost je dost špatná.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  16. 10. 2001 17:53

No nejspis mas W2K ukradeny a tak jsi takto dopadl. Musis vice myslet do budoucna!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  16. 10. 2001 17:41

Otázkou je, zda ty nové schopnosti XP jsou tak nové, že firmám bude stát zato kupovat pro náhradu psacího stroje XP. Nevím, že by XP byly lepší psací stroj než W95.

Jediný skutečný tlak na nákup nového OS je upgrade staré techniky s podporou nového HW (např. USB). Pokud firma nepotřebovala měnit HW, tak zcela jistě na dané pozici nepotřebuje schopnosti XP.

Trochu jinak: DOS -> W95 = grafika a multitasking. W95 -> XP = přechod na NT (pro někoho zcela nepotřebný), jiná grafika (otázka zda skutečně lepší a zda stojí za tu paměť a výkon), a podpora nového HW. Kromě toho ale nutnost pochybné aktivace, což do jisté míry může znamenat i časovou restrikci - co když MS za rok uvede novou verzi a starou už neumožní aktivovat po změně HW nebo přeinstalaci ?!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  16. 10. 2001 17:44

No uvazujes presne jak by jednali komousi. Jses slusne zdeformovany zaostalce!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zrnko  |  30. 10. 2001 06:32

A co seš ty ?  snad ne tak hrr jako ty zkur.... američani atd.   myslím, že nové věci nemusí být lepší než staré možná tím, že jsou náročnější a složitější a na to už je málo kdo zvědavej - ty si byl komunista ? kolik ti je, že seš tak chytrej ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
smajlik  |  16. 10. 2001 17:06

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  16. 10. 2001 17:41

VOLE!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hudson  |  16. 10. 2001 22:44

Kretene               Miluju smajle ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Foxa  |  16. 10. 2001 15:29

Jo, kvalitni system to je, jen by mohl stat trosku min, aby ho clovek nemusel krast...

Jedou mi celkem kvalitne (na Duron@800, 384), i kdyz je pravda, ze po instalaci si nastavily swapfile na 512-1024 MB. Tak jsem jim ho zkrouhnul na 256MB a nervou (mam jeste na pozadi IIS a par dalsich sluzeb).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  18. 10. 2001 04:56

No, pokud to 384 znamena ze mas 384MB pameti tak si koukej ten swap zase zvetsit, protoze NT spravce pameti nepouzije fyzickou RAMku pokud ji nemuze namapovat do swapaku (tj. v tvem pripade bude pouze pouzivat 256MB at ji mas kolik chces). Je to kvuli tomu, aby kdyz potrebuje odswapovat nemusel hledat a pripadne alokovat misto ve swapaku (coz samo o sobe muze vyst k dalsimu swapovani), ale aby to rovnou supnul na uz "pripraveny" misto. Zaver je takovej, ze pokud mas swap mensi nez kolik mas RAMky tak on bude pouzivat jen tolik kolik mas swapak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  16. 10. 2001 14:31

Přiznám se, že už mám v těch windowsích verzích trochu zmatek, ale podle mě jsou WindowsXP určeny pro spotřební trh - domácí počítače, neboť jejich hlavní a de-facto jedinou výhodou oproti w2k je grafika, barvičky, hejbátka atd. Plus je zde ještě vylepšení pro majitele notebooků - lépe čitelné písmo.
Ale pakliže se nepletu tak žádný XP server nebude a pro stanice ve firmách je zde Windows 2000 Professional.
WinXP je prostě "jen" dlouho očekávanou novou verzí win95/98/me systémů ale s NT jádrem.
A pakliže je tohle pravda, pak jakékoliv spekulace kolik se toho kde ve firmách prodá jsou nesmyslné, protože do firmy bych si to prostě nekoupil (krom na notebooky), protože to prostě přináší jen věci, které jsou pro obchod nejenom neužitečné ale i kontraproduktivní (hry, vyšší nároky na hw).
Jinak rozhodně domácím uživatelům + SOHO bych tento systém doporučoval ale tam je jen velmi malá část platících zákazníků MS (v řádu jednotek procent).
Jestliže jsou tedy mé předpoklady správné, pak se dle mého IDC mýlí, leda by MS dokázali brilantně marketingově XP prodat jako novou verzi kancelářského softu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  16. 10. 2001 17:51

Je videt ze Ti ujel vlak! To jsi neslysel ze je take verze: Windovs XP Professional Edition! Mimo Home Edition!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  17. 10. 2001 20:17

Ale no tak, proč tak silná slova. Vím že existuje Home edition a Professional edition. Ale to nic nemění na tom, že ani jedna není určená do kanceláří. Uvědomte si co nového přináší oproti win2k! Pouze samé "kudrlinky" a barvičky.

Uvědomte si, že je to následovník w9x! Stejně jako před 1-7 lety byl w9x systém určen do domácností a wnt do firem, s tím že v mnohých firmách se kvůli zejména cenovým důvodům a také pohodlnosti používali w9x systémy. Ale MS už dlouho tvrdí, že kompletně přejde na wnt jádro. A teď to nastalo a tohle je právě první consumer verze windows. A Professional edition? Co přináší jiného oproti home? Nic kromě tuším více procesorů nebo paměti! Ale rozhodně bych do firmy raději dal w2k proffesional, než xp profesional, neboť tam je spousta balastu, který nemá s prací nic společného.

XP home je prostě určen pro domácnosti a XP profi do SOHO (small office / home office). Ale pro větší kancelářské nasazení to rozhodně není a tudíž nesouhlasím že bude zabírat tolik instalací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  29. 10. 2001 15:41
Kenny  |  16. 10. 2001 12:36

No nevim mam je uz asi mesic a uz se roztahly na 2GB , ale pekne je ze uz tam neni zadny autoexe a podobne nesmysli a startuju rychlejc nes vsechny nine OS od Microsoftu, snad me jen nastvalo ze nejdou odinstalovat jedine sformatova celi HDD. No sranda je ze je Microsoft jeste nezacal prodavat a ja je mam bez potreby aktivace "ctes to dobreMicrosofte"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirecek  |  16. 10. 2001 14:21

...no sranda hlavne je, ze se tu jeste vyskytujou upoceny warezacky hovna jako ty, bohuzel okradeni korporace je taky kradez.

GNU Rulezzz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AD  |  16. 10. 2001 17:56

Az Ti to chytraku zastavi a vymaze i dalsi ukradene veci na Tvem pocitaci tak pochopis ze jsi slusne vymazany!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Unavený  |  17. 10. 2001 23:49

Důkaz,  že každé nové windows zabírají 2x tolik než předchůdce. NT3.51 mi obsadily 200MB, NT4 500MB, w2k teď 1GB. A XP budou zabírat 2GB?  Děs!!!!!!!!!!!!!!

Stejně je to i s RAMkou...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AntiKenny  |  24. 10. 2001 08:46

No nevim, mam je uz asi mesic a uz se roztahly na 2GB , ale pekne je ze uz tam neni zadny autoexec a podobne nesmysly a startuji rychlejc nes vsechny jine OS od Microsoftu, snad me jen nastvalo ze nejdou odinstalovat jedine zformatova cely HDD. No sranda je ze je Microsoft jeste nezacal prodavat a ja je mam bez potreby aktivace "ctes to dobre Microsofte"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AntiKenny II  |  01. 11. 2001 10:18




 
No nevim, mam je uz asi mesic a uz se roztahly na 2GB , ale pekne je , ze uz tam neni zadny autoexec a podobne nesmysly a startuji rychleji nez vsechny jine OS od Microsoftu. Snad me jen nastvalo ze nejdou od instalovat jedine zformatovat cely HDD. No, sranda je, ze je Microsoft jeste nezacal prodavat a ja je mam bez potreby aktivace "ctes to dobre Microsofte"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AntiKenny II  |  01. 11. 2001 10:24




 
No nevim , mam je uz asi mesic a uz se roztahly na 2GB , ale pekne je , ze uz tam neni zadny autoexec a podobne nesmysly a startuji rychleji nez vsechny jine OS od Microsoftu. Snad me jen nastvalo , ze nejdou od instalovat , jedine zformatovat cely HDD. No , sranda je , ze je Microsoft jeste nezacal prodavat a ja je mam bez potreby aktivace "ctes to dobre Microsofte"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViCe  |  16. 10. 2001 12:30

Stabilita a spokojenost zákazníků ? Po těch 15 (?) letech vývoje bylo načase !

A propo ....  všimněte si, že MS o všech svých systémech veřejně prohlašuje, že jsou nevhodné pro profesionální použití ... ale vždy až o verzi zpět. Zkrátka vše je relativní a Ti, kdo tady vykřikují jak jsou 98 fuj, tak dva (3?) roky zpátky okřikovali všechny kolem, jak jsou ty 98 super a co si ostatní dovolují tvrdit něco jiného.

Good bye, cruel world ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Kozusznik  |  16. 10. 2001 11:49

Nevim proc, ale mam pocit, ze tento clanek je neco jako "Nemy vykrik"...

Jinak mel jsem doma nainstalovane "2litry" a kdyby se mi tenkrat na tom podarilo zprovoznit MsSQL 6.x tak je mam dodnes(...musel jsem tam nakonec soupnout NT4, ale chyba to byla asi toho SQLka a asi moje. Jen co koupim silnejsi masinu tak tam 2000 hned soupnu). XP urcite taky budou oproti rade Win, ktera "je zalozena na jadre DOSu", urcite bezesporu klvalitnejsi, ale urcite jde o marketing, protoze podle vseho se "2litry" od XP zasadne nelisi...no vlastne jsem nerekl nic noveho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Unavený  |  16. 10. 2001 11:35

Ano jsem unavený. Měl jsem DOS5, DOS6, win3.1, win3.11, win95, win 98, NT3.5, NT3.51, NT4, a teď w2k a to nepočítaje servis packy. XP už nechci, nechápu v čem by měly být podstatně lepší než w2k...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GyZa  |  16. 10. 2001 11:57

Ano, uz jsem taky unaveny. Mel jsem Skodu 100, pote 120-ku, pak Favorita, Feldu, Octavii a to nepocitaje ty navstevy servisu. Superb uz nechci, nevim v cem by mel byt podstatne lepsi nez Octavie... Taky rozumny nazor, ze ???

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Unavený  |  17. 10. 2001 23:38

Hmm, pěkné srovnání, jenže kdyby sis rovnou pořídil Mercedes apod. tak bys byl v poho. Dokud nezrezaví, jezdí prvotřídně, kam se hrabe nějaká škodověnka. Jenže existuje Mercedes mezi operačnímy sytémy?

Mohu s klidným svědomím říci,  že pro mě jako uživatele a částečně i vývojáře je rozdíl mezi NT4 a w2k z funkčního hlediska minimální. Jiné GUI snad, přesto nic moc, např. orientace ve správě uživatelů, kterou musím furt hledat někde úplnějinde než jem byl zvyklý me štve, nejvíc mě snad dopálil backup (použivám na DATky). NT by byly fajn, potřebuji však USB, které tam není, nechápu proč M$ nemůže tuto podporu dodat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mraky  |  30. 10. 2001 21:52

:))

ahoj  -  mno ale to co pises pokulhava  -   v pripade winu te tlaci kompatibilita  -cily by jsis musel porizovat kazdy 2 roky novy auto,protoze to tvy stary bu uz s cestou nebylo kompatibilni  a ty by ses holt do te prace nejak musel dostat..... ach jo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
.m99  |  16. 10. 2001 12:04

to se musi napred vyzkouset, klabosit o tom nema smysl ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anndy  |  16. 10. 2001 13:40

tak preco ste neostali pri IBM XT aj s dosom 1.00 - hmm?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boris Kaluža  |  16. 10. 2001 14:05

"podstatně lepší?"

tak to skutočne neviem - ja by som sa nehneval, keby to boli také W2k01 alebo niečo tak - vylepšenia:

  • upravené/vyčistené GUI (napr. Start ponuka s naposledy používanými programami)

  • doplnené ovládače (audio, video, foto ...)

  • zlepšená podpora Win9x/Me

  • malé zmeny v jadre - doplnenie "Remote Desktop/Windows Terminal" (o.i. aj Win+L prepínač prihláseného užívateľa)

  • lepší súborový zásobník (cache - možno napíšem článok ;->), vďaka ktorému je štart programov (a systému) často 2x rýchlejší

  • máte niekto pocit, že to majú právo nazvať "Experienced"? Ja teda NIE!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Emur  |  16. 10. 2001 11:21

    Ahoj lidi, tak jsem prečetl tuhle diskusi, ale pořád mě nenapadá proč bych si měl nový XPéčka shánět a cpát je do svýho počítače s W98SE, kde mi všechno běhá tak jak má a jsem celkem spokojen jak mi teď ten počítač pěkně slouží.

    Zkuste mě někdo přesvědčit pro upgrade na skvělou XP technologii Taky není tak jednoduché upgradovat jen OS a myslet si, že se všechno o 20% zrychlí! Rychlost se určitě projeví, ale samozřejmě naopak! Je to přirozeně kvůli starému HW. S novým systémem si tedy raději kupte  nějakou Pentium 4 na 2GHz (aby se systém natáhl tak do 5 min, to je rozumná doba:), 1 GB RAMky, aby počítač moc neswapoval, a 60GB disk, aby pro Vás taky zbylo nějaké volné místo na psaní nějakých delších dopisů.

    Tak mě tedy přesvědčte  lidi, nevim co mám dělat s kapesným, bye Emur

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jan Kozusznik  |  16. 10. 2001 11:32

    No rychlost je jedna vec a druha vec je jak dlouho vydrzi Win98 bez resetu, kdyz se na nich neco dela.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 12:10

    tusim 49 dni .

    Ale mozno v 98Se to opravili :).

    Inak ja problemy nemam - kludne aj cely den (na noc vypinam). Pokial neinstalujem ovladace, alebo novy HW. Ale to nie je normalna praca :D.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jan Kozusznik  |  16. 10. 2001 12:16

    ...ale co na tom delas?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 12:31

    No nevie, ci myslis 98, alebo XP.

    Ale v 98 sa bud hram :), alebo programujem (visual C++ - je pravda, ze ak urobim chybu s pamatou, tak 98 sa nechyta :), ale zase to nie je tak casto), alebo programujem webstranky, grafiku pre ne (photoshop), sem tam pouzivam office, pocuvam MP3, audioCD, pozeram internet, filmy a kopu inych veci. Proste nemam problem aby to padalo. Kludne si necham otvoreny Visual C++ a zahram si  na odreagovanie jeden  zapas v hokej (NHL2002) a potom sa vratim k programovaniu.

    No a toto iste sa teraz snazim robit v XP(vid moj prispevok) a zistit, ci sa mi ten XP vyplati, alebo nie.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 11:32

    No pozrite sa. U nas sa ludia zvyknu chvalit tym co vsetko nove maju. Ale princip je v tom, ze ak mam to co mi staci, tak preco kupovat nieco nove? Ved radsej za tie prachy budem mat nieco nie - no nie?

    Tak isto s Vami. Ak Vam uplne vyhovoju 98SE tak by ste boli blazon aby ste si kupovali XP. Nikto Vas do nicoho nenuti - je to na Vas.

    Osobne mozem povedat, ze XP mi bootoju tak isto dlho ako 98SE. A hovorim, ze v oboch pripadoch je to moc - bohzial MS s tym nic nerobi :(. Ale asi to nejde (alebo neche ist). Ono ani taky linux nebootojue bohive ako kratko.

    Ale zase na druhej strane - jeden dovod by som pre Vas mozno nasiel. Vadi vam dlzka bootovania (asi :) ), takze ak mate XP tak Vam ho staci rano nabootovat a vecer vypnut. Cize nemusite stracat cas viacnasobnym bootovanim 98SE :DDD.

    Alebo taka mensia vyhoda, co mne vyhovuje, ze ak pouzivte pocitac viaceri (doma napr. s bratom, zenou, detmi...),tak v XP mozete mat kazdy svoj profil (ako vo w98 tiez), ale ide medzi tymi profilmi jednoducho prepinat tak, ze sa nemusia skonci aplikacie. Proste s pri pocitaci mate rozrobenu pracu. Date si vsak malu prestavku (kavicka, atd... ) a zatial si moze vasa ratolest, alebo niekto iny :D jednoducho prepnut na svoj profil - kuknut nove spravy na Inete a ked sa vratite z kavicky jednoducho sa zase prepnete na seba a mozete pokracovat.

    Ci to vsak stoji na uprgrade to neviem - to je na kazdom zvlast. Ja sam som si ho naisntaloval preto, aby som ho poriadne otestoval a zistil, ci sa mi oplati na neho upgradnut, alebo nie.

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Emur  |  16. 10. 2001 11:45

    Lidi, nevim proč všichni nadáváte na to, že se Vám ty wokna pořád sekaj. Asi počítačům moc nerozumíte a instalujete si do něj kdejakou kravinu, která se ještě k tomu vždycky spustí po bootu nebo prostě neumíte udržovat počítač (scandisk, defrag, viry atd...). Pak si nestěžujte, že Vám to hází modrý obrazovky s chybama. Dělám na PC denně, mám pušteno někdy i 10 programů najednou a v pohodě,  chyby jen zřídka, Emur

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 12:06

    Ja nenadavam, ja si ho viem nakonfigurovat :D a problemy so stabilotou namam ani na w95, ci89. Problem je v tom, ze ludia kupuju lacne, cize nekvalitne veci a tie naozaj s windowsami dobre nefunguju.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kombajn  |  17. 10. 2001 07:17

    Kdybys delal v IT trosku dele, pak bys vedel ze kazde PC se chova trochu jinak a nekdy ani tebou jmenovane funkce NESTACI k zajisteni bezproblemoveho chodu PC. Napriklad kdyz casto instalujes a odinstalovavas programy (KOREKTNE), stejne se ti casem zaflakaji registry...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  17. 10. 2001 09:49

    No suhlasim, ale ked, ako hovoris, ze robis dlho v IT (teda aspon tak usudzujem podla tvojho prispevku), tak by si si s tym mal vediet poradit. Ked uz sa jedna o registry, tak si zohnat nejaky program, ktory to spolahlivo cisti, a pod.. A okrem toho typicke PC vo firme, sa raz nainstaluje a moc programov sa tam nepridava. Teda aspon ja si to viem vo svojej sieti ustrazit. No a ked sa nejaky problem vyskytne, da sa odstranit. Ja osobne mam dost skusenosti hlavne s verziami wn9x a mozem zodpovedne povedat, ze ak sa spravne nainstaluju, maju dobry kvalitny HW a nakonfiguruju a postahuju sa vhodne patche, servicepacky a ovladace pre problemove zariadnia, tak potom ficia stabilne. Jaska, su vynimky - ale tam zvacsa staci zistit, ktory HW robi paseku - RAM, zakl. doska, pripadne grafika a je vacsinou po probleme so stabilitou. Mozno ti to bude proti srsti, ale obcas navstivit stranky MS s vyhladanim vhodnych patchov do w9x nie je na zahodenie (niekedy staci kliknut aj na windows update :)). Uz sa mi tak podarilo odstranit urcite nepochopitelne spravanie sa windowsow.

    No a urcite su pocitace na ktorych win chodi vsekliako, len nie dobre. Ale moje skusenosti hovoria o tom, ze vzdy je na vine HW, bohuzial. Vacsinou je to lacna doska, alebo pamate.

    Aby sme sa rozumeli, tak ked sem - tam (1 za 1-2 tyzdne)padne nejaka aplikacia, to neznamena pri windowsoch, ze su nestabilne, cize ja to tak aj beriem.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Mourek  |  24. 10. 2001 13:31

    Hosi hosi, nevim ale ja mam pocit, ze podobne veci by mel obstarat system, zvlaste kdyz je bratru za 15 kKc.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Saratoga  |  17. 10. 2001 08:45

    Bez radsi do bordelu! Sou to lip investovany penize a sou tam daleko mensi ***** ne Bill.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 10:50

    No, uz asi cca 3 tyzdne+ testujem XP proffessional aj pluspack XP. Testovat znamena, ze ho pouzivam uplne namiesto w98SE. S uplynulym casom sa pociatocne nadsenie pomaly meni na urcitu nechut. Nechcem este povedat, ze je to zly OS, to nie, ale mam urcite vyhrady.

    Takze najviac ma stve asi to, ze XP je priserne vlezly - proste aj ked si nastavim nieco inak ako chce on, tak prinajmensom pinda, alebo, co je este horsie,  to bez mojho vedomia zrusi. Proste na moj vkus prebera velmi drzo kontrolu nad celym systemom. A ako obyvykle, hlupo. Niekedy sa mi zda, ze funguje ako pocasie (proste raz funguje nieco, co nastavim, inokedy nie - ono to mali aj ostatne verzie win, ale v takto obrovskej miere este nie). Napriklad - nechcem pouzivat MS messenger. Nie je problem ho vypnut, aby sa nepustal po starte. Ale napr. sa automaticky pusti, ked spustim Outlook Express. A to aj napriek tomu, ze v Outlook-u nastavim, aby sa MS messenger nespustal. Proste to ignoruje.

    Jediny  skutocny prinos, co vidim je stabilita. Ta sa naozaj neda porovnavat s w9x verziami. Aj ked pri dobrom HW w98se fachcia stabilne, ale urcite operacie (napr. spominany winamp, alebo este lepsie porogramovanie :) ho (98se) mozu spolahlivo polozit).

    Este je perfektne urobena praca so sietou, mam dve sietovky, teda dva segmetny siete a nie je problem pomocou windows bridge, ci ako sa to presne vo winXP vola, urobit, ze obe sietovky maju rovnaku IP adresu a tak pekne spojit oba segmenty do jedneho na urovni vsetkych protokolov, teda nielen TCP/IP.

    Dalej sa mi nepaci, ze XP sa mi zda, ako keby bol nedorobeny, alebo co. Proste kopu aplikacii, co tam je (okrem par hlavnych) je iba prebratych z w9x, alebo NT radu a vobec nie su prisposobene XP (ani po stranke designnu).

    Niektore veci, ktore by podla mna mali fungovat, nefunguju. Narp. len tak zo zaujimavosti som klikol na windows update. Nasiel mi dva udaty - JVM a novy ovladac k SBLive5.1 od MS. Tak O.K., JVM som nechcel, tak som dal nainstalovat ten ovladac k SB. Vsetko prebehlo O.K., az na maly detail - novy ovladc sa nenaistaloval. Tak som potom ten ovladac stiahol na disk, a skusal este niekolko krat nainstalvoat - a nic. Proste to nejde. Teda vzdy vypise, ze vsetko prehebhlo O.K., ale ked pozriem na ovladac SBlive, tak stale ukazuje ten stary. V praxi mi nevadi, ze ho nemam, ten stary fachci O.K., ale ide o princip.

    Dalej ho nedokazem oducit (mozno je to iba moja vina - budem rad ked mi niekto poradi) prehravat automaticky vlozene CD. Nasiel som sice vo vlastnostiach CD-romky funkciu autoplay, ktora sa da zrusit, resp. pre rozne typy vlozenych medii (zvuk, data...) vybrat, ci sa maju automaticky hrat, alebo nie. Ale aj ked vsetko zakazem, tak to nefunguje, resp. vzdy pusti funkciu autoplay. Len mi prosim neradte drzat shift, ked vkladam CD do mechaniky.

    Skusal som aj hry. No je jasne, ze oproti w98, bohuzial stracaju na vykone. Na niektorych to je vidiet, na inych ani nie. Typoval by som tak 10-25%. Ale to je iba moj hruby odhad. Len sa obavam, ze ludia, ktori sa daju nahovorit na XP home a budu chciet hrat hry a na hre bude napisane, ze im staci 800MHz procesor, tak budu sklamany, lebo ani 1GHz im nebude stacit pod XP.

    Dalsia vec - vypinanie pocitacu. Som myslel, ze od verzie 98 to MS spolahlivo vyriesil. Ale uz sa mi raz stalo, ze proste sa mi nehcel vypnut. Ostal stale v obrazovke, ze sa vypina, ale ani po 10min. (dal som mu cas) sa nevypol, tak som ho vypol "manualne".

    Zase dobrou funkciou, co sa mi pacila je funkcia hibernacie. Proste nastavim si, aby tlacitko na zap/vyp.  pocitaca fungovalo po stlaceni ako hibernacia. Proste stlacim  uprostred prace a win sa vypnu. Pri dalsom zapnuti kompu automaticky nabootoju XP-cka a na monitore sa mi objavi presne to v takom stave, ako som to tam nechal pred tym - teda vsetky otvorene programy - este aj kurzor bol tusim na tom riadku kde som skoncil (MS visual C++). Ale ma to par nedostatkov. Nefunguje to pri hrach - to by ale az tak nevadilo. Horsim nedostatkom je podla mna to, ze ak mate viacero OS (ako ja), tak ak boli XP-cka hibernovane, tak sa po zapnuti kompu nemate na vyber ktory OS chcete nabootovat, ale hned priamo bootoju XP-cka. Jo inak na disku ma potom okrem klasickeho swap suboru (cca 300MB) aj swap subor pre hibernaciu - ten ma cca 200MB velkost (mam ram 192MB), ale vymazat sa neda. Teda 1,5BGB na disku je fuc, resp. zabera len system. Ale disky su lacne dnes, takze sa to da rozchodit.

    Dalsou vecou co ma stvala je nemouznost si pri instalacii vybrat co vsetko si chcem nainstalovat. Proste sa mi nainstaluju cele kompletne XP-cka. Sice ponuka potom niektore casti odinstalovat, ale je toho malo. Napr. vobec nepotrebujem a ani nechem windows movie maker, ale sa mi pekne na disku usidli -ako poznam MS, tak cez 100mb mat urcite bude. A rad by som ho odinstaloval (korektne), ale bohuzial to nejde. Ale si ani nemozem vybrat, ze ho nechcem nainstalovat - proste drzost.

    Ono sa to bude zdat, ze vacsina toho, co sa stazujem, su malinke blbosti a detaily, ale predsa u toho sa predsa sklada zivot z fungujucich detailov.

    Este dodam pre istotu zhruba moju konfiguraciu, a verziu win.

    Duron 1GHz, 192RAM (kingmax), MB Asus A7V133, Noname GF2MX, 15GB Maxtor, Toshiba CDrom, Mitsumi Vypalovacka, zvuk - SB live5.1. - myslim si, ze vacsina HW je znackova a spolahliva.

    win: Windows 5.1 build 2600 (ziadna beta)

    Este dodam, ze som v podstate nemal ziadne problemy so spustanim programov - ci uz to boli hry (NHL 2002, MS train simulator, Need for speed 3, ine..), alebo ostatne programy - MS Visual C++, Photoshop 6, MS Office 97, atd. - proste standard

    Takze to su v skratke moje skusenosti s tymto OS.  Nasiel by som este zopar veci, ale to sa mi uz nechce pisat. Este nechcem hodnoti, dobre/zle - ono to jednoznacne ani nejde. Mne osobne ide o to, ci sa mi to oplati pouzivat namiesto win98se. To sa vsak este neviem rozhodnut.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 11:12

    AMD+SB Live+ WinXP funguje? Nejsou problémy s řadičem?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 11:23

    A nemalo by to fungovat?

    Vobec ziadne problemy nemam. Teda aspon s chipovovu sadou VIA KT133A. A tom mam na doske este aj Raid. Normalne vo w9x treba instalovat via ovladace 4in1. Ale v XP to netreba. Resp. priamo na strankach via je napisane aby sa neinstalovali.

    Inak nikdy som nemal probelmy s SBlive5.1 a AMD procakom alebo podobne. Ale viem, ze urcite problemy boli - avsak hlavne s sb live1024. 5.1 ich uz nemala.

    Ale ked sa kupi kvalitna doska (ASUS, ABIT) k AMD procesorom  a dobre sa to nakonfiguruje, tak nie su vo vseobecnosti velke problemy, resp. nie su ziadne. Napr. moja konfiguracia na w98se vobec nepada. Proste je vramci moznosti 98se uplne stabilna.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr Herma  |  16. 10. 2001 12:27

    Ve win2k soubor pro hibernaci zrusit jde. Pokud si vzpominam, tak pri startu se pres F8 lze dostat do menu a je tam polozka pro odstraneni hibernacniho souboru.


    Ve win2k se obcas take restart po volbe Start->Restart neprovede, zajimave je, ze pokud dam Ctrl-Alt-Delete->Shutdown->Restart, tak se vetsinou chytne. Zda se, ze tato volba to bere trochu brutalneji.


    Nevim jestli 2600 je finalni build, nam s MSDN prisli XP az vcera.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 12:46

    No, mozno, resp. urcire par chyb com som pisal asi padnu na moj vrub (moju nevedomost). Cize diky za tip na zmazanie suboru pre hybernaciu. Ale normalne, klasicky zmazat nejde :D.

    No je jaska, ze ten XP nemam oficialne - najprv ho chcem otestovat a potom uvidim :). Ale mala by to byt uz oficialna verzia - teda podla mojich informacii. Ved uvidim neskor.

    Napr. ja by som asi XP pozival iba preto, ze konecne vyzera inaksie :) - uz sa mi zunoval obyc. design win.

    Inak v pluspacku pre XP su rozne themes - v podstate tie iste ako v 98se - len vylepsene. Ale je tam tiez screen saver akvaria - podobne ako v 98se. A je naozaj prekrasne spracovany.  Ono sa to screen saver uz vola zbytocne, lebo je mozne zapnut podporu 3d karty (a vetdy ma v podstate pocitac viac prace ako ked programujem :D), ale je nadherne - skoro ako skutocne - pohyb rybyciek je uplne plynuly a povedal by som uplne prirozdeny (nedavno som bol v lednickom zamku a maju tam akvarium s rybami z okolia cerverneho mora a tam som videl presne take ako v tom screen savery - a skusocne su na nerozoznanie :D)

    No jasne, ze to nie je dovod na upgrade :D, ale skor na rozptylenie poznamka.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hil  |  16. 10. 2001 12:48

    Pro ANDYHO :

    Vypnutí AutoPlay pro CD bez editace registry

    ... Jděte na Start -> Run a spusťte gpedit.msc. V něm jděte na Computer Config -> Administrative Template -> System, dvakrát poklepejte na Turn off Autoplay a zvolte Enable....

    Jak odinstalovat součásti instalace WinXP :
    Rozšíření nabídky Add/Remove programs (plati pro w2k i XP) Panel Add/Remove programs ve Windows XP neobsahuje standardně všechny komponenty, které jsou nainstalovány (tak jako ve Windows 2000). Aby bylo možno odstranit instalované součásti, je potřeba provést editaci souboru sysoc.inf, který se nachází v adresáři windows/inf. Každá položka, která se nemá zobrazovat, obsahuje v řádku slovo hide nebo HIDE. Toto slovo stačí odmazat u všech položek včetně čárky za slovem a soubor uložit. Panel pak obsahuje všechny instalované komponenty

    typicky lze odebrat třeba votravný "messenger

    Víc je na MAGEU, to je pár věcí co jsem tam zahlídl.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 13:22

    Jeee - hrozne diky moccc. Ja som iba zrusil ten messenger po starte pomocou nastroja msconfig.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Krimak  |  16. 10. 2001 13:45

    Jo, mas pravdu. Mam uplne stejne zkusenosti.

    Microsoft tezi z toho, ze ho vsichni pouzivaji. Doufam, ze ta jeho nova registrace produktu odradi nelegalni uzivatele a da tak prostor jinym systemum a cim mensi monopol bude Microsoft mit, tim vetsi spasa to bude pro nas vsechny.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  16. 10. 2001 13:59

    No, ja sa skor obavam, ze odradi legalny, a nelegalnym to vadit nebude.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 14:00

    spasa to bude pro nas vsechny.  ?????????????

    Mluv za sebe! Už vidím jak si všichni na instalujeme alternativní OS . Pro mně nic lepšího než MS Win 98 a vejš.

    Někto  jinej  zase suší 386 s Linuxem a je spokojenej , takovej je život.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mkdev  |  16. 10. 2001 14:09

    micro$hit nadelal s tou registraci, ale ze jim to "do druhyho dne " cracnuly se uz nikde nepise.

    <-mkdev->

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 14:17

    A ty se divíš? Přiznání se k chybám nebyla nikdy jejich parketa.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    AD  |  16. 10. 2001 17:40

    Ty blbecku proc jses tak vymazany? MS jsou nejlepsi a muzes se treba podelat tak Ti to nebude nic platne!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    RedBaron  |  30. 10. 2001 04:28

    Taky jsem zkoušel autoplay různě přednastavovat a nakonec jsem při jednom naběhnutí toho okna při vložení zatrhl nic nedělat a aplikovat toto i při dalším spuštění. A je to. Od té doby...

    Jsem na tom s testováním podobně jako ty a je to o dost těžkopádnější. Samotná šipka je nějaká líná, prostě její pohyb je divný. To samé s překreslováním skinovaných okýnek (používám Silver XP Look), vždyť zvládat 2D grafiku musí dnešní procesory a karty s GB protečených dat za skundu přece zvládat bez postřehnutelnosti lidským okem. Nebo budeme upgradovat donekonečna jenom kvůli Microsoftu a jeho jedné nic moc nepřinášející featurce v každém novém systému?

    Navíc na starém disku WD8.5G mi chodí DMA mode a na novém 40GB mi nechodí (jen PIO), takže je to pomalý jako prase, zázraky s rychlým startem se nedějí. Ze starýho disku mám CD vypálené za 5 min a z nového za 10 min. Nechápu... Jinak vypalování jsem rozchodil bez problémů. Používám Nero 5.5.5.1, je příjemné a jednoduché.

    Hry jsou velmi těžkopádné a navíc jsem snad ještě nenašel stabilní detonátory. Všechno navíc hrozně problikává, poruchy obrazu ve 3D jsou stálé i na nepřetaktované kartě. Další problém je, že ani originální CFS2 od Microsoftu v tomto jeho systému nechodí dobře. Grafika je pomalejší a když zmáčknete klávesu, vteřinu se nic neděje. Pak to najednou zabere s takovou razancí, že už je letadlo ve vývrtce. Nějaké nastavování vůbec nepomůže, to mění celou situaci tak o 10%.

    Stabilita je lepší, ale bluescreen už jsem taky viděl. Když toho dělám víc při vypalování, zůstanou mi přesýpací hodiny a šipku už mi to nevrátí. Nejde dělat nic, takže tam dám Task Manager (když jeho okno posunuji, dělá to na pozadí tisíce jeho obtisků), ukončím všechny běžící aplikace, explorera, pak dám znovu Task Manager a dám spustit znovu explorera. Potom se to zotaví, ale co bude dělat bába sekretářka, myslíte, že tohle zvládne?

    V hudebních programech a WinAmpu nelze použít DirectSound výstup. Media Player některé DivXy přehrává jen jako bídné audio, místo obrazu si hraje své vizualizace. Titulky nepodporuje, přetáčení na tažné stupnici je nejmenším dílkem snad o pět minut, takže nepoužitelné.

    Nechodí mi na tom přídavná karta s COM porty a při "fast user switching" mi to odpojuje myš na COM1, takže ji musím znovu přidávat.

    Z nových featurek jako Explorer 6 a Outlook nepoužívám nic, zůstal jsem u Opery 5.12 pro internet a The Bat! na e-maily, takže v tomhle směru se mi Windows nezalíbí.

    Spousta DOSových aplikací, které můj otec velmi, velmi nutně potřebuje pro svou obživu, prostě jen tak nejde, takže táta neustále přepíná v setupu disky, aby mohl startovat devadesátosmičky. Slibovaný starý DOSový DOOM chodí, ale o správném ozvučení se mu s SB Live může jenom zdát.

    Orig. ovladač od MS má problémy s LaserJetkou 1100 od HP v některých programech, prostě neumožňuje nastavit okraje menší než 6 a stránky bývají rozhozené. Vyřešil to teď poslední ovladač pro XP přímo od HP.

    Hodně firem v ovladačích včetně Intelu (řadič bus-master z BX-ových chipsetů toho budiž konkrétním příkladem) prostě naprosto ignoruje nějaká Win2000 a natož ještě XP.

    Proboha, neudělejte nikdo tu samou chybu a nedávejte si FAT/32, bude to utrpení. Je to asi tak dvakrát pomalejší než jsem viděl s NTFS, ale někdy je to prostě nutné, protože až půjdete kopírovat ke kamarádovi s 98smičkama, tak to prostě nenačtete. A rozsekávat to na partitiony? Ne, děkuji, užil jsem si své s uvolňováním místa a kopírováním dat z jedné partitiony na druhou. Už nikdy. Takže tady zase pahnusný kompromis.

    Moje konfigurace: MB Asus P2B, C566@850, 256SDRAM PC100, GF2MX, HDD WD8.5GB a WD40GB, SBLive5.1, TEAC CDW516EB, SAMSUNG32MaxCD, Monitor Samsung SyncMaster 1100p, starou myš na COM1 a tiskárnu HP LJ1100

    Rekapitulace: Už asi XP používat budu pro tu trochu lepší stabilitu a trochu i občerstvení vzhledu. Dělá nás na počítači pět a nový víceuživatelský systém jsme jenom přivítali. Hodně už jsem se s konfigurací nadřel (je to novinka a navíc složitější proti W98). Ale kdybych za tohle měl platit 12 000, tak rozhodně ne. Upozorňuji, že všechny předchozí MS systémy máme legálně, ale dvanáctka je moc. Mám XP Professional build 2600 corporate bez aktivace a testuju ji asi měsíc. Zakončím to slovy režiséra Mencla: "Tak nevím..."

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Anndy  |  30. 10. 2001 10:15

    To RedBaron: No neviem, pouzivam ho asi rovnako dlho (uz 5/6 tyzden), ale take problemy ako ty som nemal az. Detonatory mi idu stabilne (21.81 aj 83). Rychlost prekreslovania je v pohode. Co sa tyka diskov, tak to mi fici O.K. Co sa tyka diskov, tak neviem, ako ich mas zapojene, mozno sa tam objavi nejaky problem. Ale zase ked ti tak na DMA ficali aj vo w9x, tak asi nie :(. Co sa tyka autoplay, odinstalovania programov, tak to mi tu jeden clovek uz poradil, ako to sporavit (a je to tu v prispevkoch), takze je to uz bez problemov.

    Co sa tyka toho videa - pokial nemas nainstalvny kodek divX, tak ti to ten media player neprehra, resp. prehra iba zvuky, to je jasne. Moc dosovych aplikacii som neskusal - jedna z mala bola Quake1, ale ta mi nesla spustit (ale aj tak mam na disku dos, w98 a tiez aj nejaky linux, takze to nie je problem). Ostatne hry (MS FS2002, MS TrainSim., Need4speed 3, NHL2002, Atomic bomberman /neviem, ci to nie je nahodou dosova- hra/, Max Payne,nejake tie sharwarove hry) mi sli v pohode. No konfiguracia je zlozita a ina, ale zase je to lepsi system oproti w98, resp. da sa lepsie nakonfigurovat. No a w9x boli tiez oproti dosu zlozite :D, ale clovek si zvykne za chvilu na to a je to v pohode.

    Jediny problem, com ma je s tlaciarnou - mam starucku HP DJ 400, ale ten ovladac, co je v XP nestoji za nic. resp. nechce mi cez nu tlacit, Ale kedze mam doma viacej pocitacov a siet, tak to nie je problem.

    Inak som s XP spokojny - hlavne ta stabilita.

    Inak moja konf. Duron 650@1012 (135MHz x 7,5)  MB Asus A7V133, 192 PC133 RAM, 15GB maxtor 5400, GF2MX noname, sblive5.1, Toshiba CD 32x, Mitsumi CD-R.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dusan Bolek  |  16. 10. 2001 10:12

    Mne prijde trosinku naivni vize, ze se firmy vrhnou na upgrade. V nasi firme se jede na kombinaci 98/NT a teprve nekdy na prelomu roku se (mozna) prejde na 200vky, no a pak bude zase par let klid. Velkou nadeji XPckam u nas nedavam.
    BTW: Ja uz zazil hodne systemu o kterych se rikalo, ze "jsou kvalitní a spolehlivá" a skoncily v propadlisti dejin. Mnohdy i pusobenim MS.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel Chromy  |  16. 10. 2001 11:25

    Tak naivni vize to zase neni - jde predevsim o tom, ze XP maji oproti Win98 spravu uzivatelu, coz usetri mnoho problemu (a timpadem penez) s user supportem - uzivatele ten pocitac proste nebudou moct rozdrbavat tim, ze si sami nainstaluji netscape messenger, ICQ, real player, real jukebox, napster, direct connect a budou to vsechno pokus mozno spoustet po startu a pak si stezovat, ze je to pomale - vim o cem mlubim, mam s timto bohate zkusenosti.

    *) MS propagovany wizard pro prenos dokumentu a nastaveni z XP je sice naprd (neprenese napr. nastaveni windows exporeru), ale pres nedostatky (MS bude muset nektere pristupy k tomu, jak se ma system chovat default trosku prehodnotit - treba prenastavit defual profile neni vubec trivialni) jsou XP prvnim systemem, za ktery se MS nemusi stydet pozadovat penize.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tom L.  |  16. 10. 2001 12:08

    Dobry den,

    nic ve zlem, ale zkuste nekdy Policy Editor, uzitecny doplnek. Zasahy BFU vcelku odfiltruje, a pri vedomi, ze zajistit si lokalni administratorsky pristup je ve WinNT4/win2k jen otazka casu po ktery l00phtcrack pobezi me k investici do noveho systemu moc nepobizi

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ivan  |  16. 10. 2001 16:22

    Win98 maji nejaky Policy Editor, nebo se da nekde nahrat? (To bych potreboval.)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    .m99  |  16. 10. 2001 12:02

    a proc na prelomu roku budete prechazet na win2k???

    neni blbost kupovat starej system, kdyz muzete na prelomu roku koupit system novej???

    tomu zrovna moc nerozumim. ze by cena? myslim, ze tak razantni rozdil v cene to nebude ... no kdo vi ...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dusan Bolek  |  16. 10. 2001 12:18

    Tady vubec nejde o cenu. Jenze pokud mate v organizaci skoro deset tisic PCcek, tak je upgrade trosicku slozitejsi nez u domaciho PC.
    Nikdo nechce prechazet na nejnovejsi system, protoze dulezitejsi nez nejake nove features je odladenost a stabilita.
    Stejne na tom prevazne bezi Office a tim to konci, tak na co XPcka ?
    No a vubec samozrejme nemluvim o serverech, ktere se vzdy upgraduji s nekolika letym zpozdenim.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Boris Kaluža  |  17. 10. 2001 06:41

    pokiaľ to je (nedajbože) Win9x, WinMe (nepredpokladám, ale čo keď :-#) tak je dôvod dúfam jasný - spravovateľnosť, bezpečnosť, stabilita.

    Vo firmách však väčšinou funguje WinNT, v novších Win2k. Tu je iba malý dôvod upgrade - WinNT aj Win2k sú podporované, nové ovládače v prípade starého hw hádam netreba, nové GUI tiež, takže jedinou výhodou je lepšia spravovateľnosť (MSI), svižnosť pri rozbiehaní programov (nová filecache) a pre vývojárov lepšia podpora Win9x/Me (avšak chýba DOS). Takže iba hádam kvôli prechodu na nové programy (Office XP), správajúce sa (využívajúce) nové prostredie...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dusan Bolek  |  17. 10. 2001 08:49

    No u nas je to tak, ze okurky maji vetsinou WIN98 a ti co maji trosku vetsi naroky na OS provozuji povetsinou NTCka.
    Co se tyce upgradu na Office XP, vzhledem k tomu, ze standardem jsou stale u nas Office 95, tak to nebude tak zhave. Nicmene postupne se prechazi na dvoutisicovky i u Office. XPcka bych neocekaval v historicky kratke dobe.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 09:26

    Fungují super Betaverze i full.Testoval jsem Win9x,WinNT 4.0,Win2000PROf,BeOS,Solaris 8.0,AtheneOS,Linux(Deb..,REDHAT,SuSE,Mandra...) ,  ale Win XP fungovala a fungují  nejlépe. Jediný mínus je v náročnosti na novej výkonej akvalitní! hardware.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hil  |  16. 10. 2001 10:39

    Nezamontoval on tam MS nějaký smyčky pro výpočty - ať se taky prodává železo lol.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 11:01

    Smyčky pro výpočty? To u mne na  Intel BX+Celeron 400 +1GB SDRAM ECC ,ATA66 nehrozí, ale asi nezamontoval, ale redukoval a vylepšil  .Měl bych podezření ,že jako MAC OS v10 má v sobě trochu UNIXU, teda možná zdrojáky jsem neviděl.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Marcus  |  16. 10. 2001 12:57

    bych podezření ,že jako MAC OS v10 má v sobě trochu UNIXU

    To by me zajimalo jak ste tohle zjitil. Co vas dovedlo k teto chytre myslence ? Doufam ze to nebylo telepaticke spojeni s vasim pocitacem.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 13:40

    MS v době WIN NT3 spolupracoval na vývoji UNIXU. A  WinXP jsou podezřele "spolehlivé". Nebo  proč WinNT fungovala na procesorech Alpha to je snad doména Unixu . Co je vevnitř nevím a tak  mám tak prostor pro spekulaci.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    BoodOk  |  16. 10. 2001 14:31

    Obcas skutecne zasnu kdo vsechno sem pise. To je tak absolutne jeta myslenka (ona je jeta hlavne tim, ze naprosto nechapu jak tohle nekoho muze jenom napadnout ve vztahu k OS), ze jeste ted se tu mlatim smichy.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pepo  |  16. 10. 2001 17:01

    Sef vyvojarskeho tymu bol tvorca VMS (OS od Digitalu) a takisto aj niektori spolupracovnici. Takze isto tam bude nieco z toho modelu (mozno, z verzie 3.51, ked jadro bolo tvorene systemov na urovni 0, na na 3 bezal zvysok (api, aplikacie), kvoli stabilite, avsak kvoli rychlosti v 4.0 presunuli aj api na uroven 0).

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Boris Kaluža  |  16. 10. 2001 22:43

    "Takze isto tam bude nieco z toho modelu"

    iba že by nie (rádio Jerevan?). Je však pravda, že p. Cutler(?) sa rozhodne dohodol s Billom, že sa môže vyblázniť a spravili tzv. NewTechnology jadro (teda ani ryba ani rak - ani vrstevnatý ani mikrokernelový model). Inak okrem toho najväčšou (ne?)výhodou WinNT/2k/XP je, že to boli funkčné kódy Windows 3.x, avšak po prechode "tvrdou" optimalizáciou (znovuprepísaním - bohužiaľ málokedy používaný postup :-<).

    "kvoli rychlosti v 4.0 presunuli aj api na uroven 0"

    dosť nepresné vyjadrenie - konkrétne presunuli jadro ovládača videa (nejpoužívaniejšie funkcie - priamy prístup k hw) do úrovne "0" (dôvod, prečo zrazu začali nefunčné ovládače videa od tretích firiem zhadzovať systém; boli totiž vytvorené podľa šablóny ovládačov Win 3.x :->>>). Stabilitu systému to nepokazí za podmienky, že ovládače budú "korektné" (k čomu sme už našťasie dospeli).

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    jozo  |  16. 10. 2001 13:49

    zober si kernel z linuxu skompiluj si ho a zacni hladat binarne kody v dll windowsov a uvidis co vsetko tak je... (hlavne bugy procesoru ako napr.: f00f_bug, hlt_bug)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    scorp1one  |  16. 10. 2001 13:58

    Tu je tolko profesionalov az sa spatne citim ze tu postujem
    MacOS X je navrhnuty a implementovany na jadre Darwin, ktore je iba ine meno pre FreeBSD4.4. A to je, ak by si nahodou nevedel, Unix ako z ucebnice.

    Never Argue With An Idiot. They´ll Lower You To Their Level And Then Beat You With Experience.
    Never Underestimate The Probability Of Stupidity.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    boardwriter  |  17. 10. 2001 17:21

    Marcus: nez ze sebe udelas vetsi jelito, koukni pls sem -> http://www.apple.com/macosx/technologies/darwin.html

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Wreco  |  16. 10. 2001 09:23

    mno

    mam XP tak 3 tyzdne.

    Mozem povedat, ze zatial stabilne, hardwarova podpora uzasna (naslo mi interny scanner neznamej znacky :)), podpora multimedii na urovni.

    Ale> 1Gb na disku iba system (bleeeeeeeeeeeeee),  hardwarova narocnost nadmerna.

    Aj ked mne to celkom schopne facha, mam Celera 433 Mhz pretakteneho na 520 Mhz, 192 Mb ram, Riva tnt 2 16Mb, a tak.

    Zatial som spokojny, aj ked podla mna je to zbytocne velky kolos. Bezny pocitac vo firme nieco take nevyuzije ani spolovice, najma ak maju wokna len na to aby im bezal norton v okne :)
    Takze telo z me strany

     

    Wreco

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Slavomir Slizik  |  16. 10. 2001 16:59

    zmazanim spravnych suborov sa to da osekat na 500 MB .. brutalisti to vedia v pohode skresat ece viac ...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    boardwriter  |  17. 10. 2001 17:18

    a ti nejvetsi to maj dokonce koupeny ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    13. 07. 2014 11:39

    "Bezny pocitac vo firme nieco take nevyuzije ani spolovice, "

    ale som sa zasmial... nikdy nehovor nikdy chlapce :)

    ako bill gates-naco komu bude niekedy v zivote viac ako 2 mega pamäti :D

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    franta houska  |  16. 10. 2001 08:59

    me jen fascinuje kolik blbcu se najde a ochotne se stane MS betatestery(koupi si MS product) a jeste za to plati. Nemam nic proti Windowsum, ale jen pokud si je okopiruju zadarmo, kdybych za to mel zaplatit to bych se na to vykaslal. este ze tu je linux

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Cocour  |  16. 10. 2001 08:21

    mam Win2000 Profi a u neho dlouho zustanu - docela stabilni system, vsechno mi na tom slape, (temer) vsechny ovladace ke vsemu k dispozici a navic nekolikrat rocne upgraduju a nikoho se nemusim ptat na povoleni jestli muzu........a za tech peknych par tisic, ktere usetrim na XP si muzu koupit treba spickovou grafiku......

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    -  |  16. 10. 2001 07:37

    No zkusenost je takova, ze firmy maji jeste spostu aplikaci v Dosu, takze nevim jak pote provozovat Xp, o HW tady jiz nekdo mluvil takze to nebudu znovu opakovat, jen pri oponovani, jaka je to dnes lace nezapomente na cenu porizeni (toho stareho zeleza), danove zakony a hlavne pronasobit tak 100 az 1000 (ze jo bavime se o korporacich). Takze to vidim tak ze sposta firem jeste bude fungovat na W95/98.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hil  |  16. 10. 2001 10:36

    Přesně tak, používáme několik na míru odladěných (pár let vývoje) aplikací v DOS programech. A nevidím důvod je nahrazovat nějakými nabobtnalými W programy, které mi udělají složitěji totéž za dvojnásobnou dobu s většími nároky na HW. Používáme dokonce i FOXPRO2,6. A z něj data do EXCELU neumí načítat už ANI OFFICE 2000.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    choro  |  16. 10. 2001 16:01

    Přidávám se k názoru, že většina firem má ještě DOSové aplikace. Moje zubařka například. A má to svojí logiku - než by se procvakala Windowsíma nabídkama, 1000x by klepla myší vedle (počítám, že většina lidí používá ve Win myš). Mám pocit, že jenom státní úřady pracujou na win - na úřadu přece nejde o efektivnost a rychlost, že??

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Lukáš Gallina  |  16. 10. 2001 21:46

    Ono je to tezke. Je pravda ze textovy rezim na zadavani dat je idalni...ale kdyz se dobre naprogramuje sw pro Windows a uzivatele se to nauci, tak zadavani myskou muze byt uplne stejne efektivni.... je to jen otazka toho jak to clovicek - programator udela a jak to clovicek - uzivatel pouzije.... uz jsem videl i damu ktera v textovem rezimu v aplikaci psane pod Turbo Vision skakala mezi polozkami myskou...takze ta efektivnost by u ni byla stejna ve Windows jako v tom DOSu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Libor Vanek  |  28. 10. 2001 12:10

    Presne jak rikas: "kdyz se dobre naprogramuje sw pro Windows a uzivatele se to nauci, tak zadavani myskou muze byt uplne stejne efektivni" - hlavne to "stejne efektivni" - jak vidis, neprinasi to nic navic, takze proc opoustet funkcni, zavedene programy a prechazet na nove, kde musis uzivatele dlouho a draze skolit?

    Spravni programatori taky pouzivaji textove editory (vi, emacs) a ne "klikaci" (i kdyz na neco to klikaci je dobry - hlavne na nektere veci s databazemi a navrh GUI, ale to asi tak fse)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    hil  |  16. 10. 2001 07:31

    S tou spolehlivostí to nebude tak žhavé. Doporučuju třeba diskusi o XP na MAGEU. Z té je vidět, že probl=mů s XP je dost. Já jedu na W98SE a úplně mi stačí. Pokud bych se poohlížel po jiném systému, MS to už asi nebude.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pov  |  16. 10. 2001 08:31

    Diskusiu na Mageu som sice necital, ale ja idem na XP bez problemov...

    Moja skusenost??? Toto by snad stacilo hocikomu:

    Omylom som dal otvorit 300 suborov MP3 pomocou WinAMPu zo zasifrovaneho adresara, ale kazdy v inom Winampe. Takze sa mi naraz otvaralo 300 WinAmpov, desifrovali sa tie MP3 a priebezne zacali naraz hrat (samozrejme to sekalo :)). Po uspesnom zbaveni sa vsetkych WinAMPov boli XP fit.

    Kolko sekund by vydrzali Win9x... pat, desat, aj to je moc. WinXP ma na to upozornil, ze to asi nebude rozumne otvarat, ale myslel som, ze iba keca :)). Az potom som si uvedomil, ze nekecal a ze som to dal otvorit kazdy subor zvlast...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sss  |  16. 10. 2001 10:07

    Prve, co ocakavam od systemu je, ze sa nezrube, ked spusti tony aplikacii. Ak ma mat problemy, tak nema viac nic spustat. Ak toto ma by ta vyhoda XP, tak M$ uz dosiel velmi daleko ....

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sayza  |  16. 10. 2001 10:09

    Kamarade, prave kvoli ludom ako si ty M$ tak prosperuje ... on si totiz vychovava uzivatelov tak, ze im pady OS nevadia ... a potom su hrozne nadseni, ze nieco funguje. OS by nemal zaberat 128 MB pamete a mal by byt spolahlivy. Uzivatelom windows zjavne za tie roky vobec nevadilo, ze ich system je nestabilny a neumerne narocny na HW. Teraz, ak sa objavi nieco aspon ciastocne spolahlive (ako napr. XP), hned sa to pasuje ako diera do sveta IT. Taketo system su tu uz roky ale marketaci M$ tlacia windows aj do zachodovych mis. Takze, tak. ;)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel Chromy  |  16. 10. 2001 11:18

    Mimochodem, ony ty XP zabiraji po startu cca 71 MB pameti, coz je zhruba stejne jako Win98. Videl jsem XP bexet na notebooku se 128 MB a bylo to prudce pouzitelne.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr J.  |  16. 10. 2001 13:00

    pro Pavel Chromy

    Džjova - tak Win 98 zabírají po startu 71MB paměti? Hmmm, tak to já mám asi nějákou jinou verzi Windows 98, protože jak Windows 98, tak Windows 98SE mám na několika PC kde je jenom 32MB paměti. to by mě zajímalo jak to dělají, že se rozjedou a že na nich ještě mohu pouštět aplikace (a na notebooku P100, 32MB RAM Apache/MySQL/PHP4 server) a že jim těch 32 stačí, když podle vás mají Win 98 po startu potřebu 71MB????????? 

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Otto Dostál  |  16. 10. 2001 13:21

    Takle u téhle debaty se upřímně bavím.

    Někteří jedinci si zřejmě ještě nevšimli že čím víc máte paměti tím víc jí windows po startu zaberou. Tzn. někomu windows zaberou po startu klidně 71MB, někomu třeba jen čtvrtinu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kuruc Jirka  |  18. 10. 2001 21:15

    Presne tak. mel jsem jednou 32 MB a Wokna 98 mi po startu nechala jeste 10 MB volnych. Se 64 mi nechala 20-25, s 96 to bylo cca 40. Ted mam 196 a W98 si berou tak 110MB!!! (se spoustou spustenych programku - ConMet, Icq, apod...)

     

    Takze - wokna jsou vyscane-cim vic mate-tim vic berou

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kuruc Jirka  |  18. 10. 2001 21:16

    Presne tak. mel jsem jednou 32 MB a Wokna 98 mi po startu nechala jeste 10 MB volnych. Se 64 mi nechala 20-25, s 96 to bylo cca 40. Ted mam 196 a W98 si berou tak 110MB!!! (se spoustou spustenych programku - ConMet, Icq, apod...)

     

    Takze - wokna jsou vyscane-cim vic mate-tim vic berou

    BTW: XP zerou pameti uplne stejne. Tzn. se 196 MB ram berou 110 MB!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Ondrej Krajicek  |  18. 10. 2001 21:52

    Ja bych to nevidel tak cerne. Napr. takovy Linux zabere po startu vsechnu pamet, to je ale ksindl co ?

    NENI. Volna pamet je mytus, resp. volna pamet je zlo. Nevidim jediny duvod proc by mel OS nezneuzit i ten posledni bajtik pameti na ruzne (vesmes) uzitecne veci. Vzdycky se najde neco se tam da dat,
    cache, buffery file systemu, spoustene aplikace a ja nevim co jeste.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mkdev  |  16. 10. 2001 13:52

    opravdu se projevil spravny uzivatel w9x, ktery psi plete pojem s prujmem,

    A to ze mas na disky minimalne 1/4 gigovy swapak jsi jsete neprisel ?

    jinak mimo jinem zkuste si srovnat w9x vs wme vs w2k vs wxp

    w9x a wme .... shit .... jadro : dos, nestabilni, neda se s nicim srovnat

    w2k ... jadro : nt , fine, stabilita,

    wxp ... jadro : nt , fine, stabilita ale zlepseni oproti w2k temer zadny (mozna vice ovladacu), naopak je to spise uzivatelsky zkurveny

    mimo jine, v konzoli dosu nejedou nektere dosovske programy, ktere naopak ve wnt jedou,

    <-mkdev->

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Wikan  |  16. 10. 2001 15:47

    Mam 128MB a po startu mam obsazeno tak 45MB, swapak prazdnej. To vse na Win98SE.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    AD  |  16. 10. 2001 17:38

    Ty slepici mozku, vrat se ke kulickovemu pocitadlu tam budes ve sve vode jelito!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr J.  |  16. 10. 2001 23:15

    to mkdev

    Nee, toho 1/4 gigového svapu jsem si ještě nevšiml. Ale možná je to proto, že tam mám natvrdo nastaveno na SWAPování 64MB :o)

    A v NTíčkách a Win 2000 mám nastavenou velikost "stránkovacího souboru" min 250MB max 330MB a max velikost registru na 50MB.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jan_Viper  |  24. 10. 2001 08:13

    Zda se, ze nekteri pani nic netusi o swap filu. Nechme je v tom.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Boris Kaluža  |  16. 10. 2001 13:48

    "hned sa to pasuje ako diera do sveta IT"

    ... tak k tomuto sa síce nepridám, ale som NESMIERNE spokojný, že mi Win+Off XP chodia veľmi príjemne na P133. Áno, priznávam že mám 128M+Ultra SCSI (ten kto ešte stále používa WinNT/2k/XP na IDE šetrí na nesprávnom mieste), ale s výbavou nejakého UX systému by som to rozhodne neporovnával. Hoci z prostredia Office určite nevyužívam plných 100%, vyhovuje mi ich priehľadnosť a to, že nemusím stále vyvolávať nejaký "man ***".

    Síce nerád, ale po dlhšom uvažovaní prichádzam k tomu, že tie Windows nepretlačil iba marketing, ale aj to, že už dlhší čas sú používateľné pre bežných ľudí. Budem sa tešiť, až táto vlastnosť postretne aj ostatné "pre bežných užívateľov" určené systémy (radšej nemenujem)...

    Ja osobne už na rozprávky neverím a hw náročnosť už dávno nie je to, čo mi šetrí čas (chcete aby sme váš program XYZ vyvíjali ešte ďalší rok alebo zaplatíte dvojnásobné množstvo pamäte?). Stráviť vylaďovaním vybavenia a systému hodiny, počas ktorý by som mohol zarábať si môže dovoliť iba koníčkár (a OBDIVUJEM ho za to). Bežní užívatelia na to dúfam budú časom mať súkromníkov, čo im to za vhodný finančný obnos spravia ODBORNE...

    PS: "windows do záchodových mís" ... a vieš na čo bola vymyslená Java (pozor - NEBOL to Microsoft!)?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sayza  |  16. 10. 2001 14:05

    Mno ja mam 256MB a RAID ale aj tak ziaden WWS nechodi k mojej spokojnosti. Navyse z casu nacas si zvysuje aj swap (ktory ani neskumam kolko uz ma aby ma netrafil slak, hehe). Samozrejme ze zavisi na tom, na co sa pocitac vyuziva. Napriklad nechapem preco uzivatelom vadi zlozitost konfiguracie OS. Bezny uzivatel preca s konfugiraciou OS nema prist vobec do styku. A ked je clovek IT odbornik, tak si to skonfiguruje sam, nie je problem. Problem je, ze WWS si musi bezny uzivatel sa chodu 'konfigurovat' aby ich udrzal pri zivote. A windows mi nikdy cas nesetrili ... uz len preto, ze ich musim restartoval niekolkokrat denne a cim je OS novsieho data, tym pomalsie mu to ide. Co sa tyka Javy mas pravdu, tragediou ostava, ze sa presadila a dostala k beznemu uzivatelovi, ktory si moze vychutnavat jej rychlost. IMHO Javu presadili predajcovia HW, ale nikomu to nehovorte

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Lukáš Gallina  |  16. 10. 2001 21:39

    Podle Vasich slov usuzuji ze mate Win9x, protoze jestlize mate NTcka pak veta "uz len preto, ze ich musim restartoval niekolkokrat denne" dava smysl jen v pripade ze mate naprosto priserny HW.

    Pokud mate kdovy jaky neznackovy HW pak se nedivte ale obavam se ze Vam ani ten Linux cas neusetri, protoze nez to odladite aby to jelo lepe nez Windows tak budete potit krev.

    Pokud na praci pouzivate Win9x, nedivte se. Win9x jsou hracka, je to system pro domacnost, hrani her. Napadlo by Vas nekdy pouzivat hrabe na ryti a stezovat si ze to nefunguje dobre?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sayza  |  17. 10. 2001 10:13

    Usudzujete zle, ale nevadi, asi tak robite z vlastnej skusenosti. Pouzivam W2KproSP2 (ci jaky to ma kod, heh). HW nie je neznackovy. Restarty su denne 1-2. V pripadoch, ked nemam moc co na praci, tak bezia cely den. V extrenych pripadoch (ked odladujem napr. DirectX bug), tak stihnu padnut tak 100x denne, ale to je fakt extrem Win9x aktivne pouziva uz len moja mamka, ale tej zasa bezi spolahlivo, asi ako mne w2k, lebo pouziva iba uctovnictvo.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Rodney  |  28. 10. 2001 18:16

    Hehe sayza by me zajimalo co na tom delas mi jede W2k server SP2 treba i 4 tydny a vubec to nejde poznat hold kdo se v tom hrabe jak v prdeli a vsechno zkurvi tak at se nedivi ze restartuje 2x denne. Mam sestavu Duron700, Abit KT7 RAID, CL Ceforce256, SB Live, 3com sitovku, Toshibu Cd-rom, HDD Baracuda III a 512MB RAM. A nestabilni byly jen do naistalovani 4in1 ovladacu od vie. Muhehe reknu ti bud maz tak hrozne ovladace nebo tak hrozny hardware.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Honza  |  24. 10. 2001 06:59

    Win 9x a system jenom na hrani her a na domacnost ? Tak to jste asi spadl z mesice.

    Pokud vim, tak napriklad ve Skoda a.s. Mlada Boleslav pouzivaji na praci prevazne win 95 a o jinych OS nechteji ani slyset. Tak nam tady netvrdte, ze se win 9x nepouzivaji na praci.

    Sbohom a dik za ryby.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Lukáš Gallina  |  24. 10. 2001 11:56

    "Tak nam tady netvrdte, ze se win 9x nepouzivaji na praci."

    Nevim kde jste vzal ze TVRDIM ze se Win9x nepouzivaji pro praci. To jsem nerekl! Napsal jsem ze nejsou urceny na praci ale na doma. A to je pravda. Na praci, do podniku atd jsou urceny Windows NT, na doma, hrani her atd jsou urceny Windows 9x. Podivejte se na www.microsoft.cz , neverici Tomasi.

    To ze pouziva Skoda Win95 neznamena vubec nic. Kdyz budu pouzivat lopatu jako motyku, neznamena to automaticky ze je lopata urcena na kopani i kdyz si budu pochvalovat jak se me tou lopatou krasne kope a ze nechci zadnou motyku.

    Tak nevim kdo odkud spadnul

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Cowley  |  24. 10. 2001 16:18

    No, lukasi, rekl bych ze bys mel vedet o cem mluvis, kdyz mas na starosti prevazne stroje s W95/98 vyuzivane k praci . A bez se zeptat svych uzivatelu jak casto restartuji treba kvuli sdilenym tiskarnam nebo diskum. BTW myslim ze zrovna tvuj zamestnavatel to s prechodem na XP nebude nijak uspechavat, stejne jako to dopadlo s W2k Holt kdyz nejni nic jinyho, je treba kopat i lopatou (jde to pomalu, ale nemusi se restartoval uzivatel

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Boris Kaluža  |  17. 10. 2001 13:55

    tak naozaj neviem, do ktorej skupiny sa zaraďuješ:

  • alebo si vývojár a dobre vieš prečo ti mašina padá, ale nie je to pre teba zaujímavé, lebo sa sústredíš na niečo iné (dôležitejšie)

  • alebi si užívateľ a inštaláciu spravil nejaký "odborník"

  • Ja naozaj netvrdím, že WinNT/2k/XP je bezchybný systém. Poznám ľudí, čo zemiaky škriabu výhradne nožom, lebo škrabka vraj nie je pohodlná - zrejme každý má to svoje... Osobne som mal dobré skúsenosti aj s Win95, ale je pravda že som sa nečudoval pádom, keď mi pri odlaďovaní programov metódou "Pershing" ostalo visieť prostredie alebo keď som inštaloval nové programy z Internetu - takto zrejme dopadnú aj užívatelia čo si sťahujú a skúšajú čo príde ...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Pavel  |  16. 10. 2001 18:48

    Tak tohle jsou velmi rozšířené bludy amatérů:

    Aplikace musí být vyladěna na minimum nároků paměti, jinak je zpravidla nespolehlivá. Mýtus o ceně paměti x ceně času na optimalizaci podle mne šíří především programátoři, když nevědí kudy kam, případně nevědomí uživatelé (alespoň jsem ještě nezažil nic jiného). Věc NENÍ TAK PROSTÁ, že pokud optimalizuji méně, zaberu více a naopak. Každé využití zdrojů má jinou charakteristiku a chybně zvolený přístup znamená spíš rozdíl mezi použitelnou a nepoužitelnou aplikací než jenom nějaké malinko vyšší nároky.

    Z praxe mohu jen konstatovat, že naprostá většina optimalizací se vyplatí (ekonomicky i z pohledu užitné hodnoty aplikace). Podle mých zkušeností navíc mohu konstatovat, že MS optimalizuje a dost značně. Jiná otázka je doplňování schopností náročných na zdroje (např. vše je WWW a všude samé barvy - to ale NENÍ otázka optimalizace. Jak moc MS optimalizuje zjistíte snadno: nainstalujte si Linux a srovnejte schopnosti a zábor zdrojů.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Boris Kaluža  |  16. 10. 2001 22:28

    nie že by si nemal pravdu, ale netrafil si sa. Než som začal spravovať & učiť BackOffice (mimochodom - vôbec nie som amatér) programoval som pre Windows od čias, kedy prišli do Rakúska až po príchod WinNT, potom som to "profesionálne" vzdal (rozpad firmy - každý mal iné záujmy).

    Viem, že každá optimalizácia sa vyplatí, ale viem aj, že pri veľkých projektoch sa nerobí štúdiom zdrojového textu (čo mi je bližšie) ale meraním v "profileri" (čo zrejme neznášam). Takisto viem, že nie každá zmena ktorá je dobrá sa aj v projekte uplatní (čo bude tá zmena STÁŤ - dva týždne programovania? - vykašli sa na to!). Dnes sa už nehovorí o písaní efektívneho kódu (viď časy VMS so 64K pamäte), ale o efektívnom písaní kódu. Ten výrok mám bohužiaľ od (relatívne dobrých) programátorov (o.i. aj) Microsoft.

    Ako optimalizuje M$? No podľa mňa toľko, koľko ho nútia podmienky ("pamäť je naše more"). Že Linux pri rozbehnutí (to zrejme myslíš) má menší "otlačok pamäte" je zrejmé, čo však znamená že Win zožere všetko čo má? Iba to, že požral čo mu prišlo do cesty. Ešte za mojich mladých čias ak si chcel vo Win32 pristupovať k pamäti, musel si urobiť 2 veci - najprv si ju "požiadať" (čo robia skoro všetky programy a neuvoľnia ju kým nie je nutné - načo aj? - táto pamäť je "swapovateľná") a potom aktívnu časť uzamknúť (sprístupniť - pričom väčšina programov/knižníc aktivuje iba časť ktorú naozaj potrebuje - táto pamäť je prístupná teda v RAM). Je to možno divný prístup, ale dobre vysvetľuje, prečo je dobré mať veľa pamäte, veľký "swap" a STRAŠNE RÝCHLY disk. Uznávam, že Linux má (zrejme) lepší (optimálnejší) kód - ale obávam sa, že na jeho vývoj bolo venovaných viac človekorokov ako na Windows (toľko dobrovoľníkov pracujúcich za dobrý pocit by nikto nezaplatil :->). Ďalšia vec je, že štandardná inštalácia Win je taká mohutná (obsahuje do seba zapojených toľko technológií - OLE, COM, RPC, TCP/IP, ODBC, MAPI ...), že som väčšinou rád, ak spolupracujú tak ako majú a nežiadam mať tieto všetky "démony" spustené pri práci v Linuxe (kde to riešia samostatné programy, navzájom väčšinou chabo - textovo - prepojené).

    Ono je to tak - ak vieš čo potrebuješ, tak je ten Linux perfektný (väčšinou nie je problém si konrétny balík naštudovať a sprevádzkovať). Ak sa však nechceš vyznať v tom čo robíš, ak často meníš požiadavky - tak ti asi viac vyhovuje Win, kde je všetko "predefinované" (a bežný užívateľ potom trpí, ak chce niečo "neštandardné").

    Nuž - pečené holuby z neba nepadajú (američania to majú praktickejšie: Žiaden obed nie je zdarma!)...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    David Petrla  |  17. 10. 2001 14:51

    Při vývoji SW jde vždy o kompromis. Práce dobrého programátora je strašně drahá (pokud nepracuje z nějakého důvodu zadarmo). Vlastnosti, snadnost, spolehlivost, bezpečnost, nízké nároky na zdroje ... to jsou všechno věci, které vyžadují především lidský čas.

    Co z toho nepotřebujete? Vlastnosti? Hele, a počítač potřebujete?

    Myslím si, že Windows XP jsou velmi rozumný kompromis a vyspělý systém, který umí hodně. Některé jeho vlastnosti jsou zaměřeny právě na využití výkonného HW. Např. umí velké ikony pro využití velmi velkých a jemných displejů. Jestli opravdu chcete superjemný LCD displej k PC s 32 MB RAM, tak nevolte XP.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Martin Sliwka  |  16. 10. 2001 14:13

    takze ktery os doporucujes?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sayza  |  16. 10. 2001 14:33

    Nemozem ti nic doporucit. Ja napriklad pouzivam Windows. Nie ze by som z principu chcel, ale pretoze robim pre to SW. Keby som napr. riadil firmu, tak tam Windows nedam, lebo je to drahe a nespolahlive. Najlepsie by mi asi vysiel Linux na workstejsny aj male servre. Toto nie-IT pracovnikovi musi stacit. Ak by som potreboval kupit nejaky supa-dupa server a kupil by som napr. Sun, tak tam bude Solaris. Proste by som si vybral, co mi vyhovuje ... tak ako to robim aj teraz. Doma napr. mam aj W2k aj Redhat aj DOS aj Win98. Bez ktorehokolvek by som v klude prezil, ale preco nemat vsetko? A navyse sa sem-tam aj stare veci zidu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kombajn  |  17. 10. 2001 07:08

    A vsechny mas legalne koupene... jeste prosim tu o karkulce...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    sayza  |  17. 10. 2001 10:17

    Viac-menej ano (MSDN subscription). A reci o tom si nechaj, ty si si urcite uz Norton Commander 3.0 kupil.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mathyass  |  16. 10. 2001 09:00

    No lidi jako ses ty bych zabijel maji akorat W98SE a ctou nejaky auditoria apak machrujou. Na auditorium se vetsinou pise ze neco neumim nebo mi neco nejde .... tkaze co by asi na Mageu melo byt ? Prece kazdej nebude psat ze mu jede to a tomu to .. me jede TV karta ..Firewitre s digitalni videokamerou... mam 750Durona, jede mi SB Live 1024 .... secky novyt i starsi hry vcetne tech co nejelyna W2k... proste sem spokojenej a to testuju XP uz od breznovych Betaverzi

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    neuu  |  16. 10. 2001 09:20

    tak pozor tady jste mimo misu vy. to ze vam pod tim jedou vsechny hry (a zdalipak mate XP legalne?) je trochu mimo misu. firmy nebudou delat upgrade za miliony kvuli hram. i kdyz nepopiram ze XP jsou skokem dopredu, nemyslim ze to nekoho musi presvedcit k investici. Win2k jsou uz na trhu uz dost dlouho a ne ze by nejak na trhu dominovaly. stare Win95/98 na pocitaci vetsinou staci na spusteni aplikaci ktere firma potrebuje, na emaily a inet taky (bezpecnostni otazky lze resit na serverove strane). tak proc by meli vsichni investovat?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kombajn  |  16. 10. 2001 06:53

    No to tu přece už bylo, WIN 95, WIN 98, WIN ME... vsechny tyhle systemy jsou vysoce kvalitni a spolehlive... Podle MS... Jenze pak prijde praxe a je to zas o trochu jinak. Co se tyka HW naroku, tak CR je na tom v prumeru lepe jak USA.. zvlastni, nicmene je to tak. Na druhou stranu to ze mam v PC 512 MB RAM neznamena ze chci pouzit jeji velkou cast na system...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mkdev  |  16. 10. 2001 13:41

    w95, w98, wme ? ... spolehlive ? ... kde jste to slyseli, co Vam to nalhali, nadstavba dosu a oni tomu rikaji kvalitni system, bezte se vycpat

    ps: nemam nic proti dosu, dost dlouho jsem pod nim kdysi delal, ale w9x neni dobry

    <-mkdev->

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 13:51

    Vyzkoušej je !

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    mkdev  |  16. 10. 2001 13:53

    z dlouholety zkusenosti vim o cem pisu

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Tomcat  |  16. 10. 2001 14:13

    Neber to zle ,ale napadá mě na čem jsi ty zkušenosti získal(kvalita hardware). To co mám doma já ,jse dá s bolestma zprovoznit na Linuxu ,ale na Win  je to v pohodě .

     Každý nový Win jsou lepší (naštěstí) a přeci maj móře chyb a to něco co je lepší má pro mě hodnotu.

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    AD  |  16. 10. 2001 17:34

    To bude asi zkusenost s kulickovym pocitadlem ne? Vole!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    martin  |  26. 10. 2001 00:00

    tomu sa vravi inteligentna odpoved...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Kombajn  |  17. 10. 2001 07:05

    To tvrdil po kazdem vydani noveho OS MS... JA NE

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    scorp1one  |  16. 10. 2001 06:11

    Neviem, ale uz v 98ckach rozbeha DSL,mail a tv kartu upratovacka
    XP rocks!

    Najpodarenejsia vec od MS. Rychlejsie nez ME, stabilnejsie nez 2K.

    P.S. 512MB PC133SDR == 1990Sk

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jaroslav Karasek  |  16. 10. 2001 07:50

    OK. Ale skusenosti hovoria, ze niekedy ju nerozbeha ani technik

    A je sice krasne ze 512MB PC133SDR == 1990Sk, ale skus si ju vrazit na do dosky, v ktorej bezi Penium 233MMX, alebo v najlepsom Celeron 466 alebo K6-2 400Mhz. A ako pobezia XP s tymto procesorom ?  

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr J.  |  16. 10. 2001 12:28

    Mohl by jste nám říct jméno té uklízečky? Nebo ať nám sem ta uklízečka napíše svou zkušenost s instalací a konfigurací Windows 98. A nebo jsou to zase jenom takové řečičky a neznáte žádnou uklízečku, ktará by kdy instalovala a konfigurovala Windows 98?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr Šnajdr  |  24. 10. 2001 23:15

    Připojuji se k názoru, že bych tu uklízečku rád viděl . Na Windows2000 mi třeba rozběhnutí AwerMedia TVCapture98 zabralo jen o něco málo více času než pod Linuxem (jinými slovy, bylo to přibližně srovnatelné). Když se podívám na benevolentní přístup některých výrobců (nejen) multimediálního HW ke všemu co není postaveno na Windows95,98 nebo ME, tak bych se skoro bál o to, že to bude s XP lepší.

    Mě by např. zajímalo kdy konečně začně např. UMAX psát alepoň trochu slušné ovladče pro své scanery na p. portu pro NT a novější.

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Joseph  |  16. 10. 2001 02:01

    Pozde uz jsem presel na Mandrake 8.1 a jsem spokojen. Apropo kamarad dnes nainstaloval mandrake 8.1 taky a ac uplne NOVY uzivatel tak rozesel DSL, TV kartu a email ... je nadseny a staci mu to. Upresnim - stezoval si ze se mu nelibi Konqueror tak jsem mu poradil at pusti Mozillu a uz je spokojen i tady

    Tedy XP mozna trhak ale pozde ...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    oozz  |  16. 10. 2001 20:26

    Jo presne tak! At zije LINUX!! Wokna sem navzdy pohrbil!!!  Mel sem XP a pekne me srali s ovladacema, porad se mi tam davali ty drivery od M$... no proste hruza. A kdyz sem nasilim vnutil registru ovladace, tak se to cely sesypalo jako demecek z karet!! A to podotykam ze sem mel final verzi, ne zadnou vyvojovou verzi

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Luděk Smetana  |  17. 10. 2001 10:17

    No,

    ono to asi bude tím, žes tam cpal drivery, který nebyly dvakrát kompatibilní, koneckonců ti tam právě proto systém dával ty originál drivery vyzkoušené Microsoftu. Kromě toho drivery nejsou záležitostí systému, ale výrobců hardware, takže pláčeš do neprávné urny...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    oozz  |  17. 10. 2001 16:30

    jo jenze chapej, proc microsoft dela drivery, kdyz neni vyrobce hardwaru? proc se do toho teda sere?? to my vysvetli??

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    boardwriter  |  17. 10. 2001 17:09

    microsoft drivery NEdela - jen je certifikuje (a mimochodem jeden certifikat od MS stoji hezky $$$)

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jiří Hlavenka  |  18. 10. 2001 12:27

    Nevíte, jak to je... drivery dělají obvykle třetí strany (výrobci HW), ale pak musí projít přísnou kontrolou (aby nebouraly Windows a další aplikace) a pak jsou zařazeny do instalace.

    Nebo by pro vás bylo lepší si drivery, napsané bůhvíkým, bez jakékoli důvěryhodnosti, si stahovat z Internetu?

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Petr Šnajdr  |  24. 10. 2001 23:07

    No někdy ano, nemám zkušenosti s Windows XP, ale u Windows2000 to občas přece jen lepší bylo. Např. driver k 3dfx z orginální instalace Windows2000   neumožňuje běh Quake III Arena. Nemluvě o těch driverech, které ve Windows  (aůepoň Windows2000) nejsou (př. UMAX Astra 1220P, 2000P apod.)

    Tím samozřejmě nechci snižovat záměr Microsoftu ověřovat a kvalitu driveru a certifikovat je a přiznávám, že jsem Vás tak trochu "chytil za slovo"

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Jan Vitek  |  29. 10. 2001 21:57

    No nevim ale co ma nejaky driver co bourat beh kernelu?

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Biggles  |  25. 10. 2001 10:12

    To by mne teda zajimalo, jak jsi mohl mit originaly XP, kdyz teprve dneska jsou na trhu. A ani partneri XP nedostli drive, finalni verze chodili teprve ted. A to ze Win padali bylo prave zpusobeno tim, ze bohuzel Microsoft umoznil aby si kazdy psal ovladace jak se mu zlibilo a pak byli Windowsy nestabilni. Takze zaplat panbuh ze Micorosft tohle zakazal a pusti jen opravdu duveryhodne ovladace. Ono ani Windowsy neni zase tak jednoduche naistalovat, jenomze kazdej si mysli ze je "odbornik" a ze Windowsy naistaluje a ze je to pohodicka-jenze pak to tak dopada, ze mu Win padaji a jsou nestabilni, protoze ta instalace je kdovijaka. Ono se uz davno vi, ze se maji veci nechat delat odbornikum.

    Cili si instaluj a vyzivej se ve svem Linuxu, na ktery skoro nic nemas, vsecko si musis dopsat sam doprogramovat. Ja na to nemam cas !

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    NET  |  26. 10. 2001 14:46








    Jen pro toho idiota kterej nechape proc nekdo muze mit plnou verzi jeste pred uvedenim na trh .. proste ja osobne sem si je stahl od kamose s Ameriky a sou bez aktivace.. a mam je uz asi 1 mesic buil 2600 to znamena final. a to stejny je s office XP.. jak ENG tak CZ verzi..

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    p.k.  |  29. 10. 2001 12:19

    2600 je release candidate Gold, full je 2600.3. Na tohle se nachytali vsichni pirati co si mysli ze maji "full verzi"

    btw, odloguj si komunikaci tvoji "bezaktivacni" verze se serverem microsftu, budes se dost divit ))

    ta hlaska "illegal copy detected, your IP is send to MS anti-piracy team" neni sranda ) BUHEHE

     

     

     

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    KoRn  |  26. 10. 2001 01:01

    Lidicky, ja som si kupil novy stroj (taka mala stihacka), testoval som ho na Win98 (celkom dobre), Win2000 (nic moc), ale ked som presiel na Win XP, zrazu som zakrical Alelujaaa!!! To je to, naco som (sme) cakali od M$. Fakt super vecicka, na toto prejdu banky!!!!!!!!!!!!!!!!! :O)

     KoRn

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    U*X  |  29. 10. 2001 14:13

    Pche. Chci videt, jaxe pak banky zatvari, az zjisti, ze to neodesila jen IP adresu stroje...

    viz napr.http://www.spiegel.de/netzwelt/politik/0,1518,123170,00.html
    Ctete Orwella!

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Dupree  |  16. 10. 2001 00:33

    Nejsem si tak jisty, jestli i u nas bude probihat podobny hromadny upgrade. To, ze firmy maji stare systemy neni nahoda; bud jim vicemene postacuji (psani textu, e-mail, ucetnictvi) nebo proste maji stare zelezo a na to jiste XP tak snadno naroubovat nepujde. Jsem zvedavy, jak je M$ bude presvedcovat o vyhodach masivniho jak SW, tak HW upgradu. Domu, mozna... Ale to zase za soucasne obliby "novych Wokenic za pivo" tolik M$ nevydela. Uvidime.

    Dupree

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    13. 07. 2014 11:36

    a vidis, predsa ho kazdy zacal pouzivat, a nevedel si ho vynachvalit po cele tie roky :D a este stale sa pouziva... ach tie vase konspiracie a mudrosti. teraz dristate podobne na dalsie nove win a znova to dopadne akov tomto pripade... vy ste fakt nepoucitelni...

    Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
    Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor