Ještě snazší vyhledávání ve Windows

Vyhledávací schopnosti Windows, tak jak jsou nastaveny od výrobce, zdaleka nepředstavují tu nejlepší vlastnost operačního systému od Microsoftu. Ve stínu populárního Google Desktop Search a propracovaného Copernic Desktop Search se delší dobu probouzel obdobný nástroj od společnosti Microsoft.

MSN Toolbar a Desktop Search je zajímavý doplněk operačního systému, který zrychluje vyhledávání dokumentů a jiných souborů v počítači nebo informací na webu.

Vylepšení pro Internet Explorer

 Plusy a minusy
 +pohodlné vyhledávání
 +možnost rozšiřování
 –česká lokalizace
 –výběr podporovaných typů souborů 

Po instalaci programu získáme hned několik doplňkových nástrojů pro svůj systém. Nejprve se podívejme na změny týkající se webového prohlížeče Internet Explorer. Zde přibyla lišta MSN Toolbar, která umožňuje rychlé vyhledání zadaného výrazu prostřednictvím portálu MSN.

Další z možností je zkusit vyhledat definici zadaného výrazu. Např. po zadání slova „Brno“ se zobrazí informace o tom, že Brno je město v České republice na soutoku řek Svratky a Svitavy. Podrobnější informace k výrazu lze získat po registraci na MSN. Vyhledávat můžeme také v encyklopedii Encarta, databázi filmů, hudby či tzv. Yellow Pages a White Pages. Jde o jakousi obdobu telefonního seznamu Zlaté stránky s tím rozdílem, že MSN podporuje pouze americké státy.

Internet Explorer doplněný o lištu MSN

K dalším funkcím, které zpříjemňují práci v prohlížeči, patří zvýraznění hledaného výrazu na stránce, pomocník pro vyplňování formulářů, nástroj pro práci s elektronickou schránkou na Hotmailu, podpora komunikátoru, nástroj pro správu dnes tak velmi oblíbených blogů, tlačítka pro přesun na výchozí stranu portálu MSN a zobrazení novinek. MSN Toolbar rovněž blokuje okna s reklamou, která na vás vybafnou při prohlížení webových stránek.

Takto si MSN poradí s výrazem „Brno“ / Možnosti pro vyhledávání na webu

Usnadněte si hledání souborů

Jednoduchým přepnutím lze otevřené okno prohlížeče přeměnit do podoby programu pro snadné vyhledávání v počítači. Okamžitě se zobrazí speciální stránka s políčkem, do kterého stačí vložit hledaný výraz a zvolit, zda hledáte v počítači nebo na celém internetu. Sada doplňkových tlačítek umožňuje hledání výrazu - v názvu souboru či obsahu - omezit na dokumenty MS Office, e-maily (podporován je poštovní klient Outlook), zvukové soubory, hudbu a video, poznámky (v Outlooku). Prohledávat můžeme také historii komunikace v programu Windows Messenger.

Jak vidíte, není problém prohledat odkazy na internet nebo zástupce k programům

Související odkazy

Slovník
desktop
MSN
toolbar

Hledání je možné upřesnit, například pro dokumenty lze nastavit vyhledávání pouze v sešitech z Excelu nebo dokumentech z Wordu. Pokud bude nalezen alespoň jeden odpovídající soubor, okamžitě se zobrazí jeho název, a jakmile jej označíme, můžeme si prohlédnout náhled, aniž by bylo nutné spouštět program, ve kterém byl dokument vytvořen. Celé toto prostředí je velmi snadné na ovládání. Myslím si, že ani uživatelé, kteří se bojí anglických termínů, nemusejí mít obavy, že by s programem nedovedli pracovat. Uspořádání panelů s nalezenými výsledky a náhledem lze samozřejmě změnit podle libosti uživatele.

Málokdo asi ví, že vyhledávání s MSN Toolbar je možné ještě více zjednodušit. Políčko pro zadání výrazu můžeme vložit do panelu se seznamem spuštěných programů. Stačí na něj klepnout pravým tlačítkem a z kontextové nabídky vybrat Panely nástrojů | MSN Search Deskbar. Jakmile do políčka klepneme a začneme psát hledaný výraz, ihned se zobrazují kategorie souborů, které tento výraz obsahují. Vše se samozřejmě mění podle toho, jak postupně zadáváme jednotlivá písmena. Třetím místem, kde lze na MSN Toolbar narazit, je poštovní klient Outlook, v němž tak můžeme rychle prohledávat zprávy.

MSN Search Deskbar usazený v panelu se seznamem programů

Jak to funguje?

Ještě nikdy jste o podobném nástroji neslyšeli a nevíte, proč instalovat další vyhledávač, když ten standardně obsažený ve Windows vám prozatím vyhovuje? Obrovskou výhodou podobných programů je rychlost vyhledávání a kompletní indexace všech složek v počítači. MSN Toolbar po instalaci prohledá všechny pevné disky a vytvoří si indexy, umožňující rychlé vyhledávání. Pak jen čeká v systémové liště a čas od času, když je počítač nepoužíván, provede indexování nových položek, které se na disku objeví.

Je třeba říci, že na průměrně výkonném počítači by neměla indexace nijak zdržovat. Pokud jsme na disk nakopírovali velké množství souborů, není nutné čekat, až program sám spustí indexaci, přinutit jej k okamžitému indexování je hračka.

Mnohým vadí, že je MSN Toolbar poměrně těsně spjat s Internet Explorerem. Nevidím v tom však žádný problém. Nalezený soubor, který chci otevřít, mohu bez problémů spustit z plovoucího panelu nalezených výsledků. Pokud prohledávám web, otevře se výchozí prohlížeč (testováno s Operou a Firefoxem). Do Internet Exploreru se tedy dostanu pouze v případě, že nalezených lokálních souborů je velké množství a chci si v nich pečlivěji vybírat. Přestože osobně Internet Explorer nemám nastaven jako výchozí a používám jiný prohlížeč, nijak mi to na obtíž nebylo.

Plovoucí nabídka s nalezenými výsledky

Tento nástroj podporuje prohledávání v obsahu dokumentů a v tzv. metadatech ve zhruba dvou stovkách různých typů souborů. Jejich úplný seznam nemá cenu do tohoto článku uvádět, můžete si jej prohlédnout zde. Každopádně jsou zde obsaženy všechny typy souborů, které produkují známé komerční programy. Programátory potěší kompletní indexace souborů se zdrojovými kódy (je to logické, jsou to většinou běžné textové soubory).

Uživatelé alternativních programů, např. poštovního klienta Thunderbird nebo kancelářského balíku OpenOffice.org, však budou zklamáni. Podpora pro soubory a dokumenty těchto programů zde obsažena není. Zajímavostí je možnost přidání podpory pro další typy souborů prostřednictvím doplňkových modulů. Některé naleznete na stránce addins.msn.com.

 MSN Search Toolbar
 vyhledávací doplněk pro Windows
 výrobce  Microsoft Corporation
 licence  MS EULA
 web  desktop.msn.com
 cena  zdarma
 velikost instalátoru   7,6 MB
 operační systém  Windows 2000/XP/2003 

Diskuze (17) Další článek: Který registrátor má nejvíce českých domén?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,