Ještě snadnější komunikace s Lotus Notes R5

Živě z berlínského Lotusphere: o Release 5 nejpopulárnějšího systému na předávání zpráv, Notes, a jeho serverového zázemí Domino.
Na konferenci Lotusphere se dnes uskutečnila tisková konference o dvou hlavních novinkách, které Lotus uvede na trh ještě letos: jde o Release 5 nejpopulárnějšího systému na předávání zpráv, Notes, a jeho serverového zázemí Domino. Zatímco v roce 1996 dosáhl počet instalací Lotus Notes čísla 9,5 milionu, v roce 1997 to již bylo celkem 20 mil. a v prvním pololetí letošního roku tohle množství vzrostlo na 26 mil., s tím, že do konce roku se předpokládá, že systém Lotus Notes bude na světě používat celkem 32 milionu lidi. Neformálně zde v Berlíně také zaznělo: "Microsoft Exchange není naším skutečným konkurentem; do této pozice nás staví média." Težko říct, co je na tom skutečně pravdy. Faktem je, ze nově Release 5 posouvá možnosti "messagingu" (raději projednou anglicismus, než neobratné české "předávání zpráv") dál.

Na straně klienta jsou mezi hlavními zaklínadly slova "Sametime" a "Bookmarks". Sametime znamená současnou spolupráci více lidí na jednom úkolu v tomtéž čase. S Notes R5 otevřete na jedné straně v prostředí Notes např. dokument v Power Pointu, na druhé straně ani nepotřebujete prostředí Notes, ale stačí vám obyčejný prohlížeč webu (např. Netscape Navigator) a v něm bežící javový applet, který vám ukáže ten samý Power Point. Součástí Notes R5 je okamžité předávání zpráv (instant messaging) i on-line debaty (chat). "Co ještě před rokem bylo hračkou, stává se výkonným pracovním nástrojem," zaznělo na tiskové konferenci. Nezbýva než souhlasit - u nás v práci si život bez instant messagingu již snad ani neumíme představit, jako mnoho dalších lidí používáme onu "hračku" jménem ICQ. Lotus nabízí spolehlivé a stabilní řešení zaměřené na firmy. Bookmarks, neboli záložky, znamenají, že si můžete poznačit téměř jakýkoliv stav Notesu (co třeba pohled na data z Excelu) a kdykoliv později se k němu vrátit.

Na straně serveru jsou zaklínadly slova spolehlivost a rozšiřitelnost. Systém si poradí s tisícovkami uživatelů, což je ověřeno jeho celosvětovým nasazením u IBM. Samozřejmostí jsou výkonné správcovské možnosti. Předávání zpráv však není jedinou funkcí programu Lotus Domino, který slouží i jako webový aplikační server a spolu s nadstavbami i jako systém pro "knowledge management", což zahrnuje pokročilé groupware, tok dokumentů ve firmě atd. a co jste již určitě slyšeli, ale nikdo vám nevysvětlil, že jde o "knowledge management"...

Živě komentuje: z mého pohledu je zajímavá vlastnost klienta umožnit společnou práci v jednom okamžiku více lidem. Jsem zvědavý, jak zareaguje Microsoft, můžeme zřejmě očekávat těsnější integraci programu Netmeeting (či něčeho jemu podobného, co teprve vzniká) do Outlooku. Jsem také zvědavý, jestli Microsoft od někoho systém pro instant messaging koupí (ale od koho, když na tomto poli je prakticky jediný hlavní hráč jménem AOL se svým AOL Instant Messengerem a programem ICQ), nebo vyvine vlastni variantu.

Váš názor Další článek: Co znamenají chybová hlášení při instalaci Windows 98? (III. díl)

Témata článku: , , , , , , , ,