Jeff Bezos: Blue Origin bude tankovat palivo pro lunární modul přímo na Měsíci

Jeff Bezos je velkým příznivcem toho, aby lidstvo mělo funkční základnu na Měsíci, kde budou probíhat jak různé vědecké experimenty, tak bude docházet i ke zpracování materiálů. A ty jsou v mnoha směrech klíčové.

Podle vyjádření Bezose se od roku 1969, kdy jsme přistáli na Měsíci, příliš nezměnilo množství informací, které o Měsíci víme. „Co ale víme, že na dně kráterů je zmrzlá voda“ upřesnil Jeff Bezos. Hlavní výhodou vody je možnost jejího použití coby chemických složek pro výrobu a získání paliva.

Za pět let na Měsíc

Pro nové formy raketových pohonů lze velmi dobře používat právě kombinaci kyslíku a vodíku, takže lunární moduly si v budoucnu budou moci na Měsíci snadno natankovat. Má to samozřejmě i význam i pro let na větší vzdálenost, kdy nebude nutné obrovské množství paliva mít již od startu ze Země, kde je i vyšší gravitace než na Měsíci a každý kilogram navíc se tak okamžitě odráží v tom, kolik paliva je nutné mít k dosažené minimálně oběžné dráhy Země.

Blue Origin vyvíjí lunární modul Blue Moon, který využívá nového motoru BE-7 využívající kyslík a vodík. Blue Moon je přitom stavěn jak pro převoz materiálu, tak i lidí přímo na povrch Měsíce.

Jeff Bezos pumpuje do společnosti každý rok kolem miliardy dolarů a s přistáním na Měsíci s lidskou posádkou počítá v roce 2024. Bude tomu ale předcházet řada testů, kdy se budou převážet pouze zásoby.

Diskuze (18) Další článek: YouTube Music automaticky stáhne do mobilu nejoblíbenější písničky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,