Jednoduchý návod na výhodný nákup elektroniky

Sháníte nový počítač, televizi nebo jinou elektroniku? Podobný nákup pro vás nemusí být finančně zatěžující. Na pořízení elektroniky lze ušetřit. Jak?

Nakupujte použité zboží

Použité, repasované nebo rozbalené. Všechna tato přízviska značí, že zboží již není zcela nové. Je nicméně zcela funkční.

Na repasovaných či použitých zařízeních jsou patrny známky kosmetického opotřebování, zboží rozbalené je nové, případně vyzkoušené. Výhodou je, že ve srovnání s novým zbožím jsou ceny elektroniky snížené.

V rámci použitého a repasovaného zboží je obchodník oprávněn zkrátit záruční lhůtu pouze na 12 měsíců. Kupující o tomto musí být informován v dokladu o koupi.

Vybírejte druhou jakost

Možností, jak ušetřit, je taktéž nakupování zboží tzv. druhé jakosti. To může mít například poškozený obal. Drobné poškození může být patrné i na samém spotřebiči. Tyto vady často vznikají již ve výrobě. Zpravidla ale nemají vliv na funkčnost výrobku.

Jako druhou jakost mohou někteří výrobci označovat i rozbalené zboží, které bylo například vystaveno na prodejně. Spotřebitel by měl především vědět, že na toto zboží se ze zákona vztahuje standardní záruka v délce 12 měsíců.

Počkejte si na slevy

Ceny výrobků se vyvíjejí. Jestliže jste tak přesvědčeni o tom, že se vám koupě konkrétního produktu vyplatí, nepořizujte si jej hned poté, co se objeví na trhu. V čase cena poklesne, čekání a nákup na poslední chvíli má smysl. Platit to může třeba u nového mobilu.

Unáhlené nákupy obecně znamenají, že neušetříte. Ačkoli po nové elektronice toužíte, existují během roku období, kdy se zkrátka vyplatí nenakupovat. Jestliže nepotřebujete nový vysavač ihned, buďte trpěliví. Ceny jsou například v povánočních slevách nižší řádově o desítky procent.

Kdykoli v průběhu roku navíc můžete využít šikovnou pomůcku v podobě slevových kupónů na internetu. Naštěstí je však nemusíte hledat sami, ale můžete využít k tomu specializované portály, jako je například web Megakupon.cz. Veškeré slevy zde naleznete přehledně roztříděné.

Další článek: Apple měl děravé iPhony. Telefony šlo ovládnout i bez fyzického přístupu