Jedno z nejpoužívanějších antidepresiv zvyšuje bakteriální rezistenci

Rezistence bakterií k antibiotikům se stává stále větším problémem. Obecně se předpokládá, že na vině je především nadměrné užívání zmíněných léků – ale nyní to vypadá, že významnou roli hrají i úplně jiná farmaka.

Ukázkovým příkladem může být fluoxetin, tedy selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) a klíčová složka antidepresiv jako je Prozac či Sarafem.

Odborníci z University of Queensland po dobu 30 dní vystavovali bakterie Escherichia coli různým koncentracím fluoxetinu. Následně mutované bakterie přenesli na agarové destičky obsahující antibiotikum.

Analýza ukázala, že tyto bakterie byly mnohem odolnější proti antibiotikům chloramfenikolu, amoxicilinu a tetracyklinu – ve srovnání s E. coli z kontrolní skupiny až 50 milionkrát! Přitom platí, že čím silnější byla koncentrace fluoxetinu, tím rychleji bakterie v průběhu času mutovaly.

Vědci v dané souvislosti upozornili na to, že až 11% fluoxetinu jednoduše projde lidským tělem a poté, co je v nezměněné formě vyloučeno prostřednictvím moči, skončí v kanalizaci.

„Pokud jde o šíření rezistence vůči antibiotikům, fluoxetin byl dříve neviditelným faktorem. Ale tohle bychom měli považovat za varování,“ konstatoval jeden badatelů, Min Jin.

Titulní foto: M.Minderhoud, CC-BY-SA-3.0

Diskuze (7) Další článek: Listujeme novým Computerem: jsou zbraně vytištěné na 3D tiskárně opravdu nebezpečné?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,