Video | Příslušenství | USB-C | Unboxing

Jedno USB-C v notebooku může stačit. Na stůl se ale k němu hodí dok, třeba i-Tec

  • Moderní cestovní notebooky mají třeba už jen jedno nebo dvě USB-C a nic víc
  • K připojení více periferií pomohou adaptéry a rozbočovače
  • Na pracovní stůl se ale více hodí USB-C dok, jeden takový jsme vyzkoušeli

V malých přenosných noteboocích ubývá portů a už nejsou výjimkou takové, které mají jeden či maximálně dvěma porty USB-C. Na cesty budiž, ale na pracovním stole se přece jen hodí připojit monitor, myš a kabelový internet má také své výhody. Jak to řešit? Třeba USB-C dokem, jeden takový jsem vyzkoušel.

Replikátor portů do konektoru UBS-C české značky i-Tec prodává CZC.cz za 1649 Kč. Z jediného kabelu vyvede výstup na monitor formou HDMI, tři klasická USB 3.0 formátu A, dvě USB-C, čtečku SD karet a síťovku. Na samotném doku není nic převratného, ale snažil jsem se zjistit, jestli v praxi takové řešení nepředstavuje nějaká technická omezení.

Co se líbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány detaily, které se vám budou líbit:

Dok (01).JPGDok (02).JPG Dok (10).JPGDok (09).JPGDok (03).JPG Dok (06).JPG

Konstrukce je zamýšlena tak, že dok poslouží jako podložka pod zadní hranu notebooku. Design je ale takto připraven pouze pro případ, že máte USB-C výstup na notebooku na levé straně. Když je výstup na pravé straně notebooku, můžete teoreticky položit replikátor obráceně a přelepit protiskluzové podložky na druhou stranu. Porty pak však budou obráceně a namísto luxusněji působícího měkčeného plastu bude nahoře běžný tvrdý plast zespodu.

Co se nelíbilo

U jednotlivých fotek jsou popsány detaily, které by vám mohly vadit:

Dok (13).JPG Dok (07).JPG Dok (08).JPG Dok (12).JPG Dok (11).JPG

Základ funguje bez problémů. K doku jsem měl připojen monitor Full HD, klávesnici, myš, USB zvukovku s připojenými sluchátky a operativně jsem připojoval flash disk. Vše fungovalo i bez napájení a v pořádku.

Problém nastal u náročnějších periferií, například rychlým externím diskem, který krátkodobě vyžaduje větší proudový odběr. Je to takový můj testovací disk, protože vím, že některá USB s ním mají problém. A ten nastal i u doku. Bez externího napájení to nejde.

Když je potřeba energii nejen brát

Když chcete připojit energeticky náročnější periferie, nebo když součet odběrů překročí 900 mAh, doporučuje výrobce připojit externí zdroj energie. Jenže ten kupodivu v balení nenajdete. Dok má na něj vyvedený vstup kulatým tyčinkovým konektorem. Výrobce v návodu uvádí přesné označení adaptéru, který si k doku máte dokoupit, ale ten neexistuje. Musíte tak zvolit nějaký univerzální zdroj.

2018 02 19 (16 46 41).jpg2018 02 19 (16 46 50).jpg2018 02 19 (16 47 00).jpg
Cílí se především na uživatele MacBooků

Dokovací stanice umožní notebook i napájet, k tomu už ale nebude stačit doplňující externí zdroj pro dok, ale musíte použít dostatečně výkonnou nabíječku dodávanou k notebooku. Tu pak připojíte do jednoho z USB-C portů označeného jako power delivery. Pak začne proudit energie až do notebooku (kupodivu ale neposlouží jako dodatečné napájení pro porty doku).

Co se týče rychlosti, dok má trojková USB-A a jedno USB-C dokonce 3.1. Při čtení dat z externího disku podporujícího UBS 3.0 jsem nezaznamenal nijak dramatický pokles přenosové rychlosti. A to i když byly připojeny i další periferie.

Jeden konektor může stačit

Výstup na monitor zvládne i 4K rozlišení, ovšem to jen při frekvenci 30 Hz. To stačí na běžnou práci. Je to běžná televizní frekvence, při které monitory nijak neblikají a při běžném používání to nijak neomezuje. Ovšem při hraní her nebo sledování videí s vyšší snímkovací frekvencí (typicky akční videa z internetu), už je toto omezení znatelné.

Jeden konektor na notebooku tedy vážně může stačit. Podobných adaptérů je víc a ty výkonnější zvládnout připojení třeba i dvou 4K monitorů. Jsou pak ale ještě dražší. Tento a podobná řešení postačí jako dok na domácí stůl, kde jedním kabelem připojíte všechno. Tedy skoro všechno, je třeba trochu s podivem, že zde není vstup a výstup zvuku. Jinak to ale funguje docela dobře.

Dok k testu zapůjčilo CZC.cz

Diskuze (12) Další článek: Analýza více než 130 studií ukázala, že regulace zbraní zachraňuje lidské životy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,