Apple | macOS | iPadOS

Jedna myš pro všechny displeje. Jak nastavit Apple Universal Control

Ve světě Windows se o to snaží aplikace třetích stran, Apple však společné ovládání implementoval do svých systémů. Jednou myší, klávesnicí či trackpadem lze ovládat více počítačů i tabletů iPad.

Funkci Universal Control (Společné ovládání) Apple představil už vloni na WWDC. Jendou myší a klávesnicí umožňuje ovládat více zařízení – nezávisle na tom, zda jde o Mac nebo iPad. Po několika odkladech se do jablečných systémů dostala až letos na jaře (macOS 15.4 a iPadOS 15.4). Čekání se však vyplatilo – vše funguje výborně a svižně bez jakýchkoli zádrhelů a na připojených zařízeních není sebemenší prodleva oproti standardnímu ovládání.

Příprava na propojení

První podmínkou pro funkčnost Společného ovládání je aktualizace systému, bez níž tyto možnosti v iPadOS a macOS budou chybět. Pokud jste tak už neudělali, aktualizujte svůj Mac i iPad na poslední možnou verzi systému. Stejně tak musí být všechna zařízení přihlášena ke stejnému Apple ID. Dalším krokem bude aktivace funkce, která propojení zařízení od Applu zastřešuje – Handoff. Ten už ostatně u Applu známe dlouho a stará se například o sdílenou schránku nebo možnost přenést stav aplikací z jednoho zařízení na druhé.

Pokud Handoff z nějakého důvodu nepoužíváte, ještě před zapnutím Společného ovládání jej budete muset aktivovat. Vstupte proto na iPadu do Nastavení a v nabídce Obecné rozklepněte možnost AirPlayHandoff. Tady přepněte oba posuvníky – HandoffKurzor a klávesnice (betaverze).  1 

Pokračování článku patří k prémiovému obsahu pro předplatitele

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Váš názor Další článek: Polovodičovou nezávislost má v plánu také Indie. Vzniknou tam továrny za miliardy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,