Elektřina | Francie | Router

Jedete na dovolenou? Vytáhněte Wi-Fi router ze zásuvky, vyzývá obyvatele francouzská vláda

Francouzská vláda vyzvala občany, aby se v reakci na rekordně vysoké ceny ropy a zemního plynu snažili šetřit energií, mimo jiné i tím, že při odjezdu na dovolenou vypnou své Wi-Fi routery. „Každý zlomek energie, který jsme nyní schopni společně ušetřit, budeme moci využít na podzim nebo v zimě,“ řekl novinářům po pravidelném zasedání vlády její mluvčí Olivier Veran.

„Když odjíždíte na víkend nebo na dovolenou, vypojte co nejvíce zástrček ze zásuvek, protože v opačném případě budou spotřebiče dál spotřebovávat elektrickou energii. Zejména byste měli odpojit Wi-Fi,“ upřesnil tiskový mluvčí.

Vytahujte routery ze zásuvek!

Výzva odráží rostoucí obavy Francie a celé Evropy z nedostatku energie, který může nastat koncem roku v důsledku omezení nebo úplného zastavení dodávek plynu z Ruska. Jednotlivé země se proto předhánějí v naplňování zásobníků plynu - ty české jsou aktuálně plné na téměř 80 %.

„Každodenní snaha může mít reálný dopad na naši spotřebu energie,“ řekl Veran a dodal, že Francie usiluje o naplnění svých zásobníků plynu na 100 % jejich kapacity. Země je sice méně závislá na ruském plynu než většina sousedů, ale její situaci ztěžují problémy v jaderných elektrárnách, jež zajišťují přibližně dvě třetiny elektrické energie.

Kromě vypínání Wi-Fi routerů vyzvala francouzská vláda své občany, aby zhasínali světla v prázdných místnostech a nastavili klimatizace na nižší výkon. Mluvčí vlády vyloučil jakékoli nařizování úsporných opatření, jaká zavedly západní vlády v 70. letech minulého století v souvislosti s prudkým růstem cen ropy.

Dle webu EnergySage mají bezdrátové routery spotřebu mezi 5 až 20 watty elektrické energie. V průměru spotřebují za měsíc přibližně 7,3 kilowatthodiny, což činí 87,6 kilowatthodiny ročně. Při ceně 5 Kč/kWh činí průměrné celkové náklady na provoz asi 438 Kč za rok.

Diskuze (212) Další článek: Méně známé funkce Total Commanderu: Užitečné tipy na vestavěné funkce i doplňky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,