Jeden z prvních pořádných auditů zveřejněn

Jedno jediné procento patří mezi ty uživatele, kteří používají Internet tak rutinně, jako jiní používají televizi, rozhlas nebo denní tisk.
Do záslužné práce auditování skutečné návštěvnosti českých internetových serverů se již před pár měsíců pustila agentura DCCI (což je samozřejmě jako většina domácích internetových one-man-show, zde konkrétně Davida Čížka). Statistika za duben je poměrně zajímavá, i když některé důležité servery nebyly kvůli blíže neurčené technické chybě přítomné.

Rád bych okomentoval především několik zajímavých skutečností. První je počet "lidí" (= s jistou mírou pravděpodobnosti shodný s počtem unikátních IP adres, samozřejmě to ovlivňují firewally i dynamicky generované IP adresy u dial-up připojení), kteří čtou nejnavštěvovanější české weby:

celkově jejich počet nikde nepřesahuje 30 000, což může znamenat, že u nás neexistuje více než 40 000 uživatelů Internetu, kteří alespoň nahodile či velmi zřídka čtou česká internetová média

jejich denní počet nikde nepřesahuje 5000 (N. Pes), a to opět potvrzuje můj již vícekrát publikovaný názor, že počet rutinních, denních uživatelů a čtenářů Internetu u nás nepřesahuje několik málo tisíc.

K exaktnímu zjištění by bylo nutné vykuchat access logy ze všech těchto serverů a zjistit počty skutečně unikátních IP adres z celého souhrnu dvanácti auditovaných serverů; nicméně se domnívám, že by tento názor byl potvrzen. Znamená to, že český Internet trpí stejně jako Internet světový určitou "propastí": počet jakýchsi odhadů, které se mě příliš nezdají, je počet připojených uživatelů sice možná velký (300 000 - 400 000), ale z nich 90% je z hlediska používání Internetu skoro "mrtvých" a jen jedno jediné procento patří mezi ty uživatele, kteří používají Internet tak rutinně, jako jiní používají televizi, rozhlas nebo denní tisk. A to není moc veselé zjištění.

Podobně neveselý je vývoj mezi březnem a dubnem, i když jediný měsíc je příliš krátké období na hodnocení. Celkem totiž došlo k zcela minimálnímu vzrůstu, který neodpovídá ani světovému šíření Internetu, a už vůbec vzrůstající snaze a zlepšování jmenovaných serverů. Kde jsou ty časy, kdy to šlo o třicet procent nahoru…

Závěrem je určitě nutné smeknout před snahou DCCI o seriózní průzkumy českého Internetu, které zatím jako jediné vnášejí určité světlo do tmy. V situaci, kdy je sebepropagace českých internetových serverů týkající se návštěvnosti v drtivé většině případů zcela lživá (hity se vydávají na návštěvy, čísla jsou "modifikována", podstatné údaje zamlčeny), bylo nezávislého auditu potřeba jako soli…

Váš názor Další článek: Reportáž z konference Virus '98 – Ochrana dat

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,