Kryptoměny | Grafické karty | Těžba

Jeden těžař koupil od druhého servery za 365 milionů eur. Získal 223 tisíc grafických karet

S rostoucí cenou etherea přišla i velká poptávka po grafických kartách, které lze pro těžbu této kryptoměny použít. Je to i jeden z důvodů nedostatku karet pro hráče a kvůli tomu Nvidia vytvořila i speciální modely, které mají omezený výkon pro účely těžby. O jak velká čísla v globálním měřítku jde, naznačuje čerstvá transakce mezi dvěma těžařskými obry.

Společnost Northern Data, která se zabývá těžbou bitcoinu pomocí ASICů, ale dodává i systémy pro další firmy, totiž koupila firmu Decentric Europe BV. Díky tomu získala veškerý hardware v datacentrech a to zahrnuje i obrovské množství grafických karet.

Tato jedna těžební firma jich má v serverech kolem 223 tisíc kusů a to jak od Nvidie, tak i AMD. Přesný výpis modelů ale nebyl zveřejněn. Za akvizici a rychlé získání takového množství grafických karet zaplatila společnost Northern Data celkem 365 milionů eur, přičemž z toho bylo 195 milionů eur v penězích a 170 milionů eur v akciích (18,2 % z celkové hodnoty Northern Data).

Současná výpočetní infrastruktura Northern Data se tak dostává do úrovní, o kterých sní i ty nejlepší superpočítače na světě. Celkový výpočetní výkon při přesnosti FP32 činí už 2,6 EXAFLOPS, zatímco před akvizicí to bylo 1,29 EFLOPS.

Společnost rovněž plánuje využít infrastrukturu 24 tisíc serverů s procesory EPYC (přibližně 500 tisíc jader) i pro další aplikace jako je umělá inteligence, pronájem pro renderování a další cloudové úlohy vyžadující vysoký výpočetní výkon.

Diskuze (69) Další článek: Na veletrh CES 2022 bude povolen vstup jen očkovaným. Platí to pro návštěvníky i vystavovatele

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,