Jeden kodek pro všechno

Instalujete ve Windows kodeky jak diví? Zapomeňte. FFDShow vám ušetří čas při instalaci, postará se o video i titulky a přitom funguje na výbornou.
Kapitoly článku

Kdo by to neznal. po instalaci základních ovladačů a obslužného softwaru vždy v čerstvém operačním systému následuje instalace kodeků. A že to bývá pěkná otrava. Buď instalujeme kodeků celou řadu a strávíme při této činnosti mládí, nebo sáhneme po nějakém z mnoha populárních balíků (codecpacků) a pak jen zíráme, co vše (včetně virů a trojských koní) se nám v systému objevilo. Naštěstí to jde i jinak a lépe.

Po stránce kodeků

Windows XP po instalaci nabízí velmi malé schopnosti dekódování videa a zvuku. Systém postrádá nejen filtry pro přehrávání například FLACu (Free Lossless Audio Codec), ale i pro elementární dekódování MPEG-2 videa z DVD disků. V tomto jdou sice Windows Vista dál, jejich MPEG-2 dekodér však nelze využít ve všech aplikacích třetích stran (typicky DVBDream). Zbylé dekodéry opět chybí. Běžně po internetu šířené ripy filmů kódované jako MPEG-4 si zkrátka bez doinstalování nějakého kodeku nepřehrajeme.

A z trochu jiného soudku

Když si vybíráme přehrávač videa, obvykle je jedním z kritérií i podpora titulků. Některým postačuje jednoduchá prostá podpora, jiní potřebují titulky maximálně konfigurovatelné, vyhlazované a jinak úžasné. To vše FFDShow umí.

01.png 

Něco málo o FFDShow

FFDShow, o němž tu celou dobu tak pěkně píšeme, je open-source kodér a dekodér videa. V prostředí Windows se instaluje jako DirectShow filtr. Používá se nejčastěji pro formáty MPEG-4 AVC (XviD, DivX či FFMPEG) a AVC H.264. Tím ale jeho možnosti spíše začínají než končí, byť zde nelze jednoznačně říci, že jde o výhodu.

Jako řada podobných open-source projektů (např. Foobar2000) totiž může množstvím svých možností a voleb nastavení zejména začátečníka spíše odrazovat. Není se však třeba dopředu bát, FFDShow v systému funguje, aniž bychom o něm věděli. Kdo se s jeho složitou konfigurací seznamovat nechce, jednoduše ji může ignorovat.

Podporované formáty

Na co vše lze FFDShow použít? Pro dekódování videa je použita mimo jiné knihovna libavcodec. Mezi MPEG-4 videem je možno dekódovat všechny verze XviD, DivX i komerční 3ivX. Dále si poradí i s AVC H.264, VP-6, H.263, FLV, MPEG-1, MPEG-2, DV i Windows Media. Pro zvuk poslouží k dekódování MP3, AAC, Dolby AC3, Vorbis, FLAC a opět Windows Media. Kromě toho je v nabídce post-processing včetně ekvalizéru, normalizace zvuku, dekódování Dolby zvuku, podpory DSP pluginů Winampu, podpory titulků či podpory klávesových zkratek.

02.png

Trocha historie… Však to znáte

FFDShow není žádný mladík. V počítačovém světě se objevil již v dubnu 2002, jako pokus přenést eleganci linuxového MPlayeru na Windows. Cílen byl jako konkurence hacknutého kodeku Microsoftu tehdy označovaného jako DivX ;-) 3.11 a spywarem „vybaveného“ komerčního kodeku DivX 5.02.

V roce 2006 se s odchodem hlavního vývojáře zdálo, že je projekt mrtev. FFDShow však do zapomnění neupadl, místo toho se vyvinul v FFDShow Tryouts. Na jeho webu na SourceForge lze najít velmi často aktualizovaná sestavení.

Poslední build zkompilovali včera CLSID i XXL. Instalační balíček mírně přesahuje čtyři megabajty. Podporována jsou všechna dvaatřicetibitová Windows (95 a vyšší), bez problémů funguje rovněž na čtyřiašedesátibitových Windows Vista. Podívejme se nyní blíže na instalaci.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,