Monitory | Philips | Unboxing

Je to zářivý obr, přitom nestojí moc: Jak obstál 43" monitor Philips Momentum

  • Obří monitor dokáže nadchnout, obzvlášť v kombinaci s 4K a HDR
  • Na práci nebude vyhovovat každému, ale na hraní her si okamžitě zvyknete
  • Luxusně velký monitor s dobrou výbavou vyjde na přijatelných 20 tisíc korun

Nejběžnější stolní monitor dneška má úhlopříčku 24" a rozlišení Full HD. Teď si představte čtyři takové vedle sebe a ještě navíc čtyřikrát zářivější než běžné monitory. A téhle představě teď můžete dát jméno - Philips Momentum 43.

Novinka od Philipsu navazuje na obří monitory, které jsme v nabídce obdivovali už dříve. Úhlopříčka 43" je totiž mezi monitory značně neobvyklá a spíše bychom ji přisuzovali televizím. Ale i takto velké monitory najdou své zastánce a uplatnění. Momentum 43 navíc přidává lepší podání barev, „opravdovou“ podporu HDR a rozlišení 4K při frekvenci 60 Hz a FreeSync k tomu. Přitom vyjde na přijatelných 20 tisíc korun.

K počítači i herní konzoli

Rozlišení 4K na tak velké obrazovce znamená, že je hustota bodů stejná jako na běžném monitoru s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 21,5". Je to tedy o něco málo jemnější než na 24" monitoru, ale ne natolik, aby dávalo smysl zapínat zvětšení systémových prvků ve Windows. Nechal jsem tedy 100 % a užíval si obří pracovní plochu.

Philips momentum  (12).jpg Philips momentum  (08).jpg Philips momentum  (05).jpg
Je to jako čtyři Full HD monitory vedle sebe. Spousta pracovní plochy!

Na stole to chce trochu víc prostoru, ale jde to. Zvyknout si chvilku trvá a po většinu času nakonec setrváte v menší oblasti, kterou oči dokážou pohodlně pokrýt, ale mít hned všude okolo odkládací plochy na okna ostatních aplikací je neuvěřitelně návykové a pohodlné. Primárně je ale monitor určen ke sledování z větších vzdáleností a především ke hraní her.

Philips Momentum 43 používá panel technologie MVA. Chlubí se rychlou odezvou 4 ms a nutno uznat, že obraz v rychlých scénách předčil mé předsudky a příjemně překvapil. Nějaké rozmazání pohybu zaznamenáte jen tehdy, když se na pozorování tohoto jevu vyloženě soustředíte. Ve hrách pak pomůže FreeSync, který však funguje jen v malém rozsahu 48 – 60 Hz. Nicméně k zamýšlenému využití u konzolí je toto dostačující.

S opravdovým HDR

Příjemným překvapením bylo i podání barev. Hned z výroby je monitor dobře nastaven a pokrývá rozšířený barevný prostor DCI-P3 na 97,6 %. Právě tento barevný prostor je využíván hollywoodskými studii a herními vývojáři na tvorbu HDR obsahu, monitor tak věrně reprodukuje jejich záměry.

Podpora HDR je v monitoru také na velmi dobré úrovni, špičkově dokáže monitor vyzářit 1000 cd/m2 a měření ukázalo, že dokonce i o něco víc. Trvale na celé ploše dokáže udržet maximum na 720 cd/m2. HDR v tomto podání zanechává kýžený výsledek a je opravdu vidět. Nejlépe patrné je HDR ve hrách. Gran Turismo Sport nebo Battlefield 1 na Playstationu 4 Pro vypadají úchvatně, záblesky výbuchů či slunce vás budou při hře vyloženě oslňovat.

Philips momentum  (10).jpgPhilips momentum  (11).jpgPhilips momentum  (02).jpg
Primárně je ale monitor určen ke sledování z větších vzdáleností a především ke hraní her. Ve hrách oceníte rychlou odezvu, podporu Freesync a hlavně HDR.

Na druhou stranu, podání HDR není úplně dokonalé, protože monitor nerozsvěcuje jednotlivé pixely, ale využívá zónové podsvícení v 32 zónách. Silně jasný objekt na tmavém pozadí proto vytváří zářící auru, ale toho si všimnete jen při statických scénách.

Zónové podsvícení je patrné také při pozorování celistvé jednobarevné plochy. Rovnoměrnost podsvícení na takové ploše zkrátka není dokonale homogenní, nicméně všimnete si toho jen při cíleném testu.

Ambilight jen tak trošku

Když už jsme u těch negativ, někomu může vadit lesklý povrch displeje. Není to vyloženě naleštěné sklo a jistou antireflexní úpravu displej má, ale leskne se.

Trochu mě zklamala i funkce Ambiglow, která barevnými diodami doplňuje barevnou atmosféru okolí podle aktuálního obrazu na monitoru. Na televizorech Philips to funguje skvěle, jenže tam se funkce jmenuje Ambilight a je k dispozici po celém obvodu obrazovky. Ambiglow je pouze na spodní hraně monitoru a svítí tedy jen do stolu. Smysl tohoto efektu se tím dost vytrácí.

Philips momentum  (16).jpgPhilips momentum  (17).jpgSnímek obrazovky 2018-04-24 v 14.38.01.jpg
Funkce Ambiglow barevnými diodami doplňuje barevnou atmosféru podle aktuálního obrazu na monitoru. Svítí ale jen směrem do stolu.

Co si ale pochvalu zaslouží, jsou možnosti připojení. K dispozici je HDMI 2.0, DisplayPort, ale také USB-C. Monitor je dále vybaven USB rozbočovačem, výstupem na sluchátka a také naopak zvukovým vstupem. A to se kupodivu může hodit, protože monitor po svých televizních sourozencích nezdědil jen rozměry, ale také poměrně kvalitní reproduktory.

Philips Momentum 43 je obdivuhodný monitor, který se přímo nabízí připojit k herní konzoli. Ale i u počítače má smysl, a to nejen na hraní. Obří pracovní plocha je návyková. Jen k tomu potřebujete dostatek prostoru na stole. A hodí se také připomenout, že velká jasná obrazovka si vyžádá také adekvátní příděl energie, a tak se spotřeba může vyšplhat až na 150 W (při HDR). V průměru činní cca 63 W.

Technické parametry

  • úhlopříčka: 42,51" (108 cm)
  • rozlišení: 3 840 × 2160 bodů
  • typ panelu: MVA
  • frekvence: 48 Hz – 60 Hz @4K, FreeSync
  • pokrytí barev: sRGB: 145 %; BT. 709: 100 %; DCI-P3: 97,6 %
  • jas: 720 cd/m² (typický), 1 000 cd/m² (maximální v režimu HDR)
  • odezva (šedá-šedá): 4 ms
  • vstupy: HDMI 2.0, DisplayPort 1.2, mini DisplayPort 1.2, USB-C (režim DP Alt)
  • další výbava: dálkové ovládání, rozbočovač USB 3.0, reproduktory (2×7 W DTS), výstup na sluchátka
  • průměrná spotřeba: 62,69 W (dle EnergyStar 7.0)

HDR je krok správným směrem, chce to ale vhodnou obrazovku, hardware i obsah

Diskuze (34) Další článek: V Pražském Karlíně se testují chytré lampy, které zároveň měří i znečištění vzduchu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,