Software | Prohlížeče | Edge

Je to oficiální: Prohlížeč Microsoft Edge přechází na vykreslovací jádro Chromu

Microsoft ukončuje vývoj vlastního vykreslovacího jádra a svůj internetový prohlížeč Edge přepracuje na základě vykreslovacího jádra projektu Chromium, tedy jádra Blink, které využívá Chrome, Opera a třeba také prohlížeč od Seznamu. Pár dní staré neoficiální informace nyní Microsoft oficiálně potvrdil na blogu.

Blink je odvozeninou WebKitu a vzniká v rámci projektu Chromium. Ten zaštiťuje především Google, ale jedná se o open-source projekt, do kterého přispívají i další významné internetové a technologické firmy, včetně Microsoftu. Právě na tuto skutečnost se také nyní Microsoft odvolává. Zjevně proto, aby zdůraznil, že se zcela nepodvoluje Googlu a do vývoje vykreslovacího jádra stále může mluvit.

Microsoft si za to může sám

Původně měl ale Microsoft jiné plány. Dlouhé roky se weby zobrazovaly nejčastěji prostřednictvím jeho vykreslovacího jádra Trident. To bylo za časů vlády Internet Exploreru. Trident ale zastaral a Microsoft se proto vrhl do vývoje EdgeHTML, nového vykreslovacího jádra pro nový prohlížeč Edge.

Jenže vývoj se táhl a nový Edge přišel pozdě a navíc bez mnoha klíčových funkcí. Prohlížeč neměl uživatelům co nabídnout a navíc ani nebyl připravený v okamžik premiéry Windows 10. Do jakž takž použitelného stavu se dostal až rok poté, což už bylo pozdě.

Většina uživatelů proto zůstala u Chrome, který si vybudoval pozici nejrozšířenějšího internetového prohlížeče právě díky tomu, že Microsoft s vývojem zaspal. Ke Chromu lidé utíkali zejména ze zastarávajícího Internet Exploreru a Edge jim nedal záminku Chrome opustit. Ani příznivcům Firefoxu či Opery neměl Edge co nabídnout, a tak i ti zůstali u svého.

Výsledkem je, že Edge aktuálně používají 4 % uživatelů počítačů (celosvětově). Když ale započteme i mobilní prohlížeče, nejsou to ani 2 %. Majoritní postavení má Chrome (na počítačích i mobilech) a jediným vážnějším konkurentem je Safari od Applu.

Je to dobře, nebo špatně?

Prohlížeč Edge nekončí, ale Microsoft už přestane vyvíjet jeho jádro EdgeHTML a využije Blink. To by mělo znamenat rychlejší vývoj samotného prohlížeče. Z pohledu uživatelů i vývojářů webů je to přitom dobrá zpráva – weby budou v Edge vypadat úplně stejně jako v Chromu, netřeba žádných zvláštních optimalizací pro Edge.

Ale na druhou stranu se tím posiluje se tím „monopol“ a vliv Chromia. Alternativní vykreslovací jádro dnes nabízí pouze Apple v Safari (byť také odvozenina WebKitu) nebo Mozilla ve Firefoxu (Gecko), a u těch se nedá očekávat, že by své podíly nějak razantně zvyšovaly. Apple si pozici udrží díky hardwarovým produktům, ale Firefoxu naopak hrozí, že postupně bude pozici ztrácet – vývojáři webů totiž mohou opomíjet optimalizaci pro minoritní prohlížeč a s přibývajícími chybami bude přibývat i nespokojených uživatelů.

Konkurence se přitom hodí, urychluje vývoj a je také prospěšná z hlediska bezpečnosti. Když se objeví nějaká díra v Chromiu, zasáhne to většinu uživatelů internetu. Na druhou stranu, Chromium je otevřený projekt a do vývoje šlape nejen Google, ale i jiní. Konkurence bude vznikat v rámci jeho vývoje a děje se tak ostatně už dnes, když se například Opera chlubí, že má rychlejší prohlížeč než Chrome a přitom běží na stejném základu.

Zánik EdgeHTML proto není žádná velká tragedie. Jeho vliv byl minimální a nějaký zásadní zvrat se nedal očekávat. Pro Edge je to šance na rychlejší vývoj a oslovení nových uživatelů.

A kdy změna nastane? Pravděpodobně už v rámci velké jarní aktualizace Windows 10.

Diskuze (76) Další článek: AMD chystá na rok 2019 nový čipset X570 s nativní podporou PCIe 4.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,