Je to jen klid před bouří

Očekávané březnové snížení cen procesorů Intel není ještě oním překvapením, kterým by mělo být...
Očekávané březnové snížení cen procesorů Intel není ještě oním překvapením, kterým by mělo být velké zlevnění všech čipů Pentium II v dubnu tohoto roku. Intel totiž snižuje zatím pouze cenu nejrychlejšího čipu Pentium II (Slot 1) na taktu 333 MHz o necelých 20 % na ovšem stále vysokých 584 USD, tedy zhruba 20 000 Kč. Tyto čipy se mohou objevit v nejrychlejších osobních počítačích, grafických stanicích a serverech.

Na veřejnost však již pronikají zprávy o dubnovém zlevnění. To by mělo celosvětově nastat patnáctého dubna a bude se týkat celé řady čipů Pentium II; Intel zatím podle našich informací tyto ceny nepotvrdil.

Čip Covington, což je 266 MHz Pentium II bez cache Level 2 se má prodávat v tisícikusových baleních za 155 USD, tedy něco přes 5000 Kč; nejlevnější plnohodnotný čip Pentium II taktovaný na 233 MHz pak za 200 USD, tj. 7000 Kč. To jsou samozřejmě historicky nízké ceny, silně konkurující procesorům K6 od AMD a zaslouží se, jak se ostatně očekávalo, o praktické ukončení výroby a prodeje čipů Pentium či Pentium MMX. Na toto zlevnění už dnes sázejí někteří výrobci počítačů včetně domácích firem, když už dnes nasazují do ceníků dubnové ceny. Kalkulují ovšem s tím, že i když přijmou objednávku řekněme prvního dubna, obdrží zákazník počítač až po patnáctém dubnu a dodavatel do ní bude moci zabudovat už zlevněné procesory – pokud mu je ovšem firma Intel včas dodá.

Váš názor Další článek: Už nejde jen o zvuk

Témata článku: ,