E-shopy | Evropská unie | Daně

Je to dobré, cetky z AliExpressu budou nejspíše relativně levné i v roce 2021

  • V roce 2021 začneme platit DPH i u laciného zboží z asijských e-shopů
  • Daň ale budeme většinou platit už na e-shopech
  • Nemusíte se bát zdlouhavého a drahého celního řízení

Evropská unie v posledních letech schvalovala nová daňová pravidla, která se významně dotknou také nákupu na zahraničních e-shopech mimo EU a ukončí jednu letitou praxi, která významnou měrou zpopularizovala nákupy laciných cetek na asijských online tržištích v čele s dnes již ikonickým AliExpressem.  

Počínaje 1. lednem 2021 totiž pravděpodobně skončí osvobození od platby DPH u drobného zboží s hodnotou do 22 eur ve všech zemích Evropské unie včetně Česka. A důvod? Nerovná hospodářská soutěž mezi obchodníky ze starého kontinentu a především těmi z Asie, jejichž žluté obálky v posledních letech doslova zahltily nejen Česko, ale samozřejmě i další evropské země.

Podle českého ministerstva financí míří každý rok do EU až 150 milionů malých zásilek bez DPH.

Současná situace přímo svádí k fiktivnímu podhodnocování zboží, aby jeho cena nepřesáhla limit 22 eur a zásilka se tak nemusela danit. Zrušení výjimky pro malé zásilky ze třetích zemí omezí prostor pro obcházení DPH a pomůže účinněji potírat přeshraniční daňové úniky.

Alena Schillerová, ministryně financí ČR

Odklad kvůli koronaviru?

Byť měla všechna nová pravidla vstoupit v platnost od 1. ledna 2021 a k tomuto datu se váže také vládní návrh novely českého zákona o dani z přidané hodnoty, nakonec tomu bude asi trošku jinak. 

Evropská komise totiž před pár dny požádala o šestiměsíční odklad, aby členské země i prodejci získali o něco více času na přípravu. Hlavním důvodem je samozřejmě aktuální pandemie koronaviru. 

Namísto v lednu 2021 tedy mohou nová pravidla začít platit až v červenci. Vše bude záležet na tom, zdali odklad schválí i ministři členských zemí na jednání Rady Evropské unie.

On 8 May 2020, because of the practical difficulties created by the lockdown measures taken to contain the coronavirus pandemic, the Commission proposed to postpone the introduction of new e-commerce VAT rules by six months. Once adopted by the Council, the rules will apply as of 1 July 2021 instead of 1 January 2021, giving Member States and businesses enough time to prepare.

Evropská Komise

První zkazky o reformě nás vyděsily

Přesný termín ale není podstatný. Nová pravidla tak jako tak už loni vyděsila nejednoho fanouška laciného nakupování z Asie, doposud totiž nebylo úplně jasné, jak to bude vypadat v praxi.

Nebáli jsme se toho, že rudé tkaničky za třináct korun budou ve výsledku o něco málo dražší, ale hlavně hrozby kompletního celního řízení se vším všudy, které se doposud uplatňovalo u zboží s hodnotou 150 eur a více.

e482cb9e-e5e2-401a-83e7-a682acea4d02
Rudé tkaničky za dvacku včetně poštovného

Taková tkanička by se pak se všemi poplatky pěkně prodražila, a pokud by se nejednalo o expresní proclení, jak jej za nás provádějí mnohé logistické společnosti v rámci relativně vysokého poštovného, pravděpodobně bychom si počkali ještě o nějaký ten den déle.

Asi si dokážete představit zahlcenou pražskou celní poštu, která nám posílá v lepším případě e-mail s tím, abychom doplatili DPH a poplatek řízení za rudé tkaničky, které jsme v Česku nedokázali nikde sehnat.

DPH zaplatíte většinou už na e-shopu

Podobného strašáka se ale u většiny velkých zahraničních e-shopů nakonec nebudeme muset obávat, novela evropských daňových pravidel na to totiž myslí. Velký obchodník typu AliExpressu a dalších se skrze speciální webový portál zaregistruje k platbě DPH v některé ze zemí EU (nemusí to být přímo ČR) a veškeré formality vyřeší za vás.

588b28e2-6843-4a77-b13e-08eff4ba6e5d
Cena našich hypotetických rudých tkaniček poskočí o pár korun už na e-shopu, který se zaregistruje k platbě DPH v některé ze zemí EU 

V praxi se tedy zvýší cena o DPH už na samotném e-shopu a nebudete ji doplácet dodatečně v rámci celního řízení. Bude se to ale opět týkat jen zboží, jehož cena nepřesahuje 150 eur. V opačném případě už vám tuzemští celníci vyměří poplatek stejně jako doposud.

Zároveň, pokud nebude mít e-shop právní zastoupení v EU a bude se chtít do programu zapojit, bude si muset najít obchodního partnera – zprostředkovatele. Opět, velké e-shopy s hromadou zákazníků ze starého kontinentu s tím problém mít nebudou, ty menší už ale možná ano. 

Pokud se e-shop zapojí

Jestliže bude AliExpress registrován na online portálu, bude DPH zahrnuta již v ceně, kterou zákazník za zboží zaplatí při jeho koupi (DPH tak i v tomto případě zatíží příjemce zásilky, avšak odvedena bude AliExpressem).

Jakmile zboží dorazí do ČR, nebudou zákazníkovi vznikat žádné další náklady. DPH bude v tomto případě odvedena AliExpressem v rámci běžného zdaňovacího období. Z hlediska procesního budou povinnosti AliExpressu jakožto subjektu ze třetí země plněny zprostředkovatelem (osobou se sídlem nebo provozovnou v EU), kterého si AliExpress zvolí.

Jakub Vintrlík, Odbor vnějších vztahů a komunikace MF ČR

Individuální přístup může nastat právě v těchto exotičtějších případech, kdy jste nakoupili zboží z nějakého malého e-shopu mimo EU, který není registrovaný a nemá v Evropě pobočku/zprostředkovatele. V takovém případě budete muset daň opravdu doplatit sami, i když to bude jen drobná cetka za pár dolarů.

Tuto službu včetně celního řízení nicméně už dnes nabízejí velké logistické společnosti jako DHL a další v rámci prémiového poštovného, které ale nakonec může být dražší než samotné levné zboží.

Pokud se e-shop nezapojí

V tomto případě bude hradit DPH příjemce zásilky, a to buď prostřednictvím poštovního operátora (např. České pošty), nebo přímo celnímu úřadu. Mohou tak nastat dvě situace:

  1. Na dovezenou zásilku bude využit zvláštní režim při dovozu zboží. V rámci něj bude daň odvedena prostřednictvím držitele povolení pro tento režim (typicky Česká pošta), který podá zvláštní doplňkové celní prohlášení za uplynulý měsíc za všechny zásilky, které do tohoto režimu náleží, a zaplatí daň, která je součtem jednotlivých daní připadajících na dané zásilky. V tomto případě odvede příjemce zásilky částku odpovídající dani ze zásilky České poště, případně jinému poštovnímu operátorovi, který ji následně odvede celnímu úřadu.
     
  2. Příjemce zásilky, který si bude chtít vyřídit celní a daňové formality spojené s dovozem zásilky sám, bude moci využít např. speciální webovou aplikaci Celní správy ČR, jejímž prostřednictvím bude moci podat celní prohlášení elektronicky a v návaznosti na to uhradit daň přímo celnímu úřadu.

Jakub Vintrlík, Odbor vnějších vztahů a komunikace MF ČR

Nakupování o něco zdraží, ale bude pravděpodobně jednodušší než dříve

Nová pravidla mohou laciné nakupování z Asie, USA a dalších zemí mimo EU ještě zjednodušit – alespoň tedy z oněch velkých e-shopů, které se zapojí. Nákupy sice budou přinejmenším o 17-22 % dražší (dle země registrace k platbě daně), ale procesně stejně jednoduché jako doposud až do hodnoty 150 eur. Pozor ale na alkohol a další zboží se specifickými celními pravidly. 

Samostatnou kapitolou zůstává Velká Británie, která je sice momentálně v přechodném režimu, a tak z britského Amazonu a dalších e-shopů nakupujeme stejným způsobem jako třeba z těch německých, jestli ale bude mít nakonec stejná pravidla jako země mimo EU, anebo si oba trhy vyjednají nějaká specifická, se rozhodne až v následujících měsících.

209a87ca-436a-4941-bbd0-aa9b9de997e3
Velkým otazníkem zůstávají nákupy z Velké Británie – třeba z britského Amazonu. Bude záležet na dohodách mezi EU a odcházející ostrovní monarchií.

Velká Británie je přitom neméně důležitá, sídlí v ní totiž hromada klíčových e-shopů se součástkami pro výpočetní elektroniku (Farnell), milovníky Raspberry Pi (The Pi Hut) a nakonec i zmíněný britský Amazon s nabídkou, která zdaleka není vždy dostupná v sousední německé mutaci.

Evropské sklady

Nová daňová pravidla zároveň dost možná urychlí výstavbu evropských skladů přímo v zemích EU. Ostatně, velká asijská tržiště jako AliExpress, GearBest, Banggood a další s tím začala už před lety a své mezisklady mají i v Česku.

Už dnes proto často nabízejí nákup jak z asijského skladu s nižšími cenami, tak z toho evropského s o něco menší nabídkou a s již připočítanou DPH a dalšími provozními náklady – tedy o něco vyšší. Příští rok toto rozdělení přestane být zajímavé, zboží expedované do Evropy totiž bude o něco dražší tak jako tak. I proto možná velcí hráči rovnou zvýší kapacitu zdejších skladů, která je stále nízká.

V každém případě, k žádné krizi, drastickému zdražování a zdržování kvůli vleklému celnímu řízení by nakonec nemělo dojít, takže své červené tkaničky z AliExpressu si budete moci nejspíše relativně výhodně koupit i v roce 2021.

Diskuze (75) Další článek: Nvidia láká na dnešní prezentaci. „Upekla“ největší grafickou kartu na světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,