Microsoft | Windows 10

Je tady velká aktualizace Windows 10. Nikdo ale neví, co je v ní vlastně nového

Je to venku a žádná sláva se nekoná. Microsoft v relativní tichosti vydal Windows 10 verze 22H2 a víc vědět nepotřebujete. Že se verze 22H2 chystá, Redmondští potvrdili v červenci. V srpnu řekli, že novinek bude minimum. Nepřekvapilo nás to, v posledních letech jde o trend. Navíc se už teď plně soustředí na Jedenáctky.

Poněkud zarážející ovšem je, že ani po oficiálním vydání pořád netušíme, co Windows 10 22H2 přináší nového. S jistotou můžeme říct pouze to, že aktualizace je pojmenována podle stejného vzorce jako před pár týdny uvolněná velká aktualizace pro Windows 11. Verze 22H2 se shodně nazývají 2022 Update.

Windows 10 2022 Update se instaluje jako každá jiná servisní aktualizace, tj. vyžaduje restart počítače, celý proces ale zabere jen minutku nebo dvě. Zejména pro podniky nejdůležitější informaci představuje délka životního cyklu, který odstartoval 18. října. Délka podpory se liší podle edice:

  • Edice Home, Pro, Pro Education a Pro for Workstations budou podporovány do 14. května 2024.
  • Edice Enterprise, Education and IoT Enterprise budou podporovány do 13. května 2025.

Aktualizovat můžete standardně prostřednictvím služby Windows Update, aktualizace je dostupná rovněž ve službách Windows Update for Business a WSUS. Instalační obraz si stáhnete z webu Microsoftu, k dispozici je také přes Visual Studio SubscriptionsVolume Licensing Service Center.

Automatizovaná distribuce zatím neprobíhá, manuální instalace je tak zatím jedinou cestou, jak přejít. Spěchat nemusíte, s ohledem na rozsah aktualizace představuje prakticky nulové riziko. Pokud má vaše zařízení nárok na upgrade na Windows 11, můžete ve Windows Updatu spatřit raději nabídku k instalaci tohoto systému.

KB5015878 (2).png
Na verzi 22H2 můžete přejít instalací malé aktualizace
ve službě Windows Update

Zdroje: Release health / Windows 10 | Windows Experience Blog | Windows IT Pro Blog

Diskuze (63) Další článek: Gunpei Jokoi. Příběh o tom, jak Nintendo vyrostlo od papírových karet po legendu počítačových her

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,