Je Opera vážně nejrychlejší? Srovnání s Google Chrome

Opera se dočkala verze 10.50, která se může pochlubit odlehčeným grafickým rozhraním a velmi slušnou rychlostí. Je ale rychlejší než Google Chrome? Zmeřili jsme to.

Tak se to Opeře nakonec podařilo a s předstihem uvolnila novou verzi 10.50 stejnojmenného webového prohlížeče. Psali jsme o ní hned několikrát, ve středu jste si pak na Živě.cz mohli přečíst souhrnný článek.

Co o ní víme? Prošla výraznou obměnou uživatelského rozhraní a v mnoha ohledech připomíná Google Chrome. Už to jednoduše není ten starý prohlížeč, který byl dle některých kritiků funkčně možná až příliš překombinovaný. Opera 10.50 je rychlá, velmi rychlá. Odezvu uživatelského rozhraní by mohli programátoři ještě vypilovat, zpracovávání a vykreslování webových stránek a složitých skriptů je ale skutečně velmi svižné. Na tvrzení „nejrychlejší webový prohlížeč“ tedy možná něco bude.

Chtěli jsme si to ověřit, po devíti měsících jsme tedy prohlížeče opět prohnali několika testy Javascriptu, který dnes tvoří výpočetně nejnáročnější část webové stránky. Tentokrát jsme ale Operu nesrovnávali se všemi prohlížeči, ale pouze s Chromem. Volba to samozřejmě nebyla náhodná, právě tento prohlížeč se totiž dlouhodobě přetahoval se Safari 4 o post toho nejrychlejšího. Takže, změnilo se něco na dosavadním pořadí? Pokořila skutečně Opera 10.50 svou konkurenci? Vždyť ještě v létě okupovala Opera 9.64 v populárním SunSpideru předposlední příčku.

Jakou metodiku jsme zvolili

Metodik měření výkonu a rychlosti prohlížeče existuje mnoho, zpravidla ale nastává problém se spolehlivostí při interpretování výsledků. Jinými slovy řečeno si může každý napsat svůj vlastní „benchmark“, ve kterém zvítězí prakticky jakýkoliv prohlížeč. Neexistuje jeden jediný a všeobecný test. Javascriptové testy výkonu tedy měří „jen“ rychlost zpracovávání složitějších webových stránek a Ajaxu, nepřináší ale otázku na to, kolik paměti program spotřebovává, jak vytěžuje procesor, jak rychle se spouští a jak vlastně zobrazuje webové stránky. Obecně se však předpokládá, že prohlížeč s dobrými javascriptovými výsledky bude pravděpodobně dostatečně schopný i v ostatních parametrech. Korelace pravděpodobností a statistika je holt kouzelná věda.

Pro dnešní rychlé srovnání jsme vybrali prohlížeče Opera 10.5, poslední sestavení stabilního Chromu 4 a testovací Chrome 5 dev. Proč srovnáváme Operu s vývojovou verzí Chromu? Protože je poměrně rozšířená, sama se aktualizuje, je také k dispozici v češtině a nakonec je i poměrně stabilní, mnoho uživatelů Chromu tak používá právě tuto verzi.

Z testů jsme pak vybrali tradiční a jednodušší SunSpider, který mají na svědomí autoři jádra WebKit, Dromaeo, pod kterým jsou naopak podepsaní lidé z Mozilly, a do třetice jsme samozřejmě nezapomněli ani na test V8 od Googlu v poslední verzi 5. Testy pochází od různých autorů, čímž je zajištěna nestrannost měření. Pro formu jsme nakonec změřili všechny tři programy i ve webovém programu Peacekeeper, který testuje prohlížeče na časté a především skutečné javascriptové rutiny, které se používají v oblíbených webových službách.

Takže jako to dopadlo? Podívejte se na společný graf.

rychlostprohlizecu.png
Absolutní hodnoty testů se liší podle použitého hardwaru, podstatné je relativní srovnání

Takže jako to vlastně dopadlo?

Nová Opera skutečně porazila Chrome a to i v jeho posledním testovacím sestavení. Poměrně s velkým odstupem zvítězila Opera v testu Dromaeo, u ostatních testů už rozdíl není příliš vysoký (je spíše teoretický) a při každodenním surfování na webu se prakticky neprojeví. Podobně je tak tomu v případě Peacekeeperu, ve kterém je Opera 10.5 o 14,5 procenta rychlejší než Chrome 4, rozdíl oproti Chromu 5 je ale poloviční. Rychlosti zpracovávání Javascriptu přitom neodpovídají rychlosti celého programu, webový prohlížeč je dnes totiž velmi složitý program, jehož celkový výkon se skládá z mnoha částí. Pokud si tedy nikde nepřečtete, že má být Opera 10.5 skutečně velmi rychlá, nepoznáte rozdíl oproti Safari nebo Chrome. Jen o zlomek času bude pomalejší Firefox a stejně tak zbytečně zatracovaný Internet Explorer se načte o něco později spíše z jiného důvodu než kvůli jádru.

Zajímavé výsledky podává test V8 od Googlu, v němž naopak zvítězily jeho vlastní prohlížeče. Než ale vyřknete ortel, že to je beztak nějaký podfuk, mějte na paměti, že Chrome zvítězil i v jiných jednodušších JS testech (JS Benchmark), které testují především matematické transformace. Náročné výpočetní aplikace by tedy měly být rychlejší v Chromu i nadále, zatímco složitá konstrukce stránky může být naopak o zlomek sekundy rychlejší v nové Opeře.

Opera 10.5 je nesporně velmi rychlá a vzhledem k nižšímu tržnímu podílu na globálním trhu si tento dobrý marketing určitě zaslouží. Z hlediska uživatelského pohodlí bude ale skutečně mnohem zajímavější spíše její inovované prostředí. Co myslíte?

Je pro vás matematická (teoretická) rychlost prohlížečů skutečně důležitá? Nebo je pro vás webový prohlížeč mnohem složitějším programem, než abyste jej hodnotili podle několika málo statistik? Podělte se se svým názorem v diskuzi pod článkem. Uvítáme také vaše osobní výsledky z populárních javascriptových benchmarků.

Diskuze (201) Další článek: Miranda IM 0.8.16: oprava pro ICQ a vylepšené stahování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,