Je High Definition Television mrtvou technologií?

Miliarda dolarů utopená v blátě: HDTV je údajně slepou uličkou vývoje.
Překvapivou zprávu vydal Forrester Research: předpovídá, že technologie, léta považovaná za prince-následníka dnešních televizí, se neprosadí a „zemře“ na svou vysokou nákladovou cenu. Jedná se o HDTV čili high-definition television, která je na světě už řadu let a u které se stále (ale bezvýsledně) ohlašuje její nástup na masové trhy.

Problémem je vysoká cena HDTV televizí, která by i v příznivém vývoji neklesla pod 2000 dolarů za přístroj (60 000 Kč v USA, u nás tedy podstatně výše, jako u všeho high-end trhu) během deseti let. Forrester dovozuje, že takové ceny by zlákaly mezi námi jen pár hifistů, což povede ještě k menšímu trhu a ještě podstatně vyšším cenám – takže se HDTV vlastně nikdy pořádně nerealizuje.

Přesto však zde následník dnešní televize je, a jedná se o „SDTV“, standardní digitální televizi; ta sice nepřináší až tak vysokou kvalitu (počty pixelů a rozměr obrazovky) jako HDTV, ale je podstatně levnější – běžné SDTV televize by měly stát snesitelných tisíc dolarů (30 000 Kč, u nás více) už v roce 2002. SDTV se má na trh drát pomalu, ale v roce 2008 už by měla ovládat 80% celkového trhu.

Živě komentuje: k soumraku ještě pořádně nenarozené HDTV (i když tu miliardu dolarů investic do vývoje už výrobcům nikdo nevrátí), který je skutečně pravděpodobný, přispívá právě Internet. SDTV je totiž digitální a to umožní zcela jinou podobu toho, co dnes na obrazovce vidíte – vlastně tím padá další analogová bašta, jedna z posledních. Pokud SDTV zvítězí, je naprosto jasné, že dojde k naprosté konvergenci televize a Internetu (resp. toho, co dnes známe například jak WebTV) – obojí je digitální, obojí je vysíláno, obojí bude moci být interaktivní.

Ještě zbývá, aby padl ten telefon a hovořilo se také už jen přes Internet.

Váš názor Další článek: Jaké je umístění tiskových souborů?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,