Javascript

Je čas poslat Javascript do důchodu, tvrdí klíčový vývojář. V nejbližší době to ale určitě nehrozí

Javascript patří k nejpoužívanějším programovacím jazykům současnosti. Je základem frontendu webových aplikací, skrze Node.js se nicméně prosadil i na serverovém backendu. Jeho další rozvoj se pak odvíjí od standardu ECMAScript (ES), jehož je praktickou implementací.

Leckdo by si proto pomyslel, že Javascriptu patří i nadále budoucnost, už roky má ale i své odpůrce, kteří by jej nejraději poslali na propadliště dějin. A jelikož se občas ozvou i celebrity samotného javascriptového světa, nejsou to jen jakési ledabylé výstřely z řad anonymní masy inženýrů.

Aktuálně se mluví především o Douglasu Crockfordovi, který se v nedávném rozhovoru pro Evrone nechal slyšet, že to nejlepší, co můžeme udělat s Javascriptem, je poslat jej do zaslouženého důchodu.

The best thing we can do today to JavaScript is to retire it. Twenty years ago, I was one of the few advocates for JavaScript. Its cobbling together of nested functions and dynamic objects was brilliant.

I spent a decade trying to correct its flaws. I had a minor success with ES5. But since then, there has been strong interest in further bloating the language instead of making it better.

So JavaScript, like the other dinosaur languages, has become a barrier to progress. We should be focused on the next language, which should look more like E than like JavaScript.

Douglas Crockford, tvůrce JSON, pro Evrone.com

Crockford kritizuje současný stav jazyka už nějaký čas s tím, že na sebe nabaluje další a další funkce a stává se z něj přebujelý balast. A proč mají jeho slova váhu?

Crockford je jedním z přispěvovatelů samotného Javascriptu a souvisejících technologií, hlavně je to však tvůrce oblíbeného textového formátu pro výměnu strukturovaných dat JSON, který se používá napříč programovacími jazyky. Před lety velkou měrou vytlačil třeba XML, no a dnes do jisté míry soupeří zase s formátem YAML

Mělo by jej nahradit něco jako E

A jak si Crockford představuje budoucnost bez Javascriptu? Měl by jej prý nahradit nějaký zcela nový jazyk, který by mohl být podobný třeba E, odpovídá vývojář v rozhovoru. Historie E sahá do poloviny 90. let minulého století, takže to také není žádný mladík, v každém případě ale čerpá z celého spektra dalších technologií počínaje Javou a konče Pythonem.

Žádná revoluce nicméně v nejbližších letech zaručeně nepřijde, Javascript je totiž základem ohromného množství dalších webových technologií, knihoven a frameworků a v tuto chvíli je prakticky nenahraditelný.

Co je však nejdůležitější, neexistuje žádné silnější hnutí, které by jej snad chtělo skutečně vymýtit, Crockfordova kritika je tak proto spíše akademická. Na stranu druhou, prohlížečové nízkoúrovňové technologie jako WebAssembly nabízejí prostor k tomu, aby uvnitř Chromu a dalších běželo v podstatě cokoliv. Včetně Pythonu, o což se pokouší zatím raný (ale poměrně funkční) projekt PyScript.

Své kritiky má každý jazyk

Své kritiky má zároveň v podstatě každý programovací jazyk včetně takového systémového dědečka C, kterého chtějí odpůrci nahradit jednou alespoň C++, podruhé Rustem, no a potřetí zase něčím jiným. Jeho pozice je přitom i nadále prakticky neotřesitelná a svým způsobem naopak sílí – třeba skrze rozvíjející se trh IoT/embedded.

Na poli co nejefektivnějších firmwarů pro baterií poháněné mikročipy a mikrokontrolery totiž i nadále a v podstatě bezvýhradně vládne právě C – i díky podpoře ze strany klíčových výrobců jako STMicroelectronics a Nordic Semiconductor.

Diskuze (29) Další článek: Postavili jsme detektor garážových vrat. Haló, krabičko, jak se k tobě dostanu z internetu?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,