Je budoucnost MP3 formátu růžová či temná?

Byly doby, kdy formát MP3 byl synonymem pro komprimovanou hudbu. Dnes to sice již úplně neplatí, formátů je celá řada, nicméně MP3 je stále nejrozšířenější. Přesto se zdá, že empétrojkám jaksi dochází dech, svými vlastnostmi se nemohou rovnat jiným formátům a pokusy o oživení zatím nebyly příliš úspěšné.

Téma kvality zvuku formátu MP3 by bylo zřejmě na dlouhou debatu a dohady v diskusi, nicméně je fakt, že tento formát má svá omezení, která sice před lety zaručovala dostatečnou kvalitu zvuku, avšak dnes již náročným uživatelům nestačí a to ani při maximálním datovém toku 320 kbit/s.

Konkurence se prosazuje

Postupem času však pionýrské doby MP3 formátu skončily a kromě nahrávek, které si lidé vyráběli sami "ripováním" z CD, začaly vznikat první elektronické obchody s hudbou a do celé věci začaly promlouvat velké firmy. Došlo tak ke vzniku řady dalších formátů a to ať už kvůli potřebě DRM a nebo prostě proto, že firmy chtěly nabídnout vlastní (a samozřejmě kvalitnější) řešení. Namátkou můžeme jmenovat iTunes od Apple, kde je využíváno formátu AAC a dlouhá léta již koexistuje spolu s MP3 také formát WMA od Microsoftu.

Právě ten je Microsoftem hodně prosazován a pokud si uživatel chce udělat prostřednictvím Windows Media Playeru zálohu CDčka na disk (tj. v podstatě si jej "ripnout"), použije se standardně právě formát WMA. Podpora MP3 je ve Windows pochopitelně rovněž (i když kdysi byl dostupný jen velmi "očesaný" kodek, který vám umožnil ukládat jen s nízkým datovým tokem a bylo nutné dodatečně instalovat kvalitnější kodeky), nicméně Microsoft nezapomíná uživatele přesvědčovat, že Windows Media Audio je lepší než MP3 v mnoha ohledech.



Zkuste si někdy kliknout na tyto odkazy a dozvíte se, jak MP3 srovnává s WMA Microsoft

Nejen velké komerční společnosti ale šlapou MP3 na krk. Mezi hudebními fajnšmekry již nějaký ten rok získává stále větší oblibu formát Ogg. Nejen, že dosahuje oproti MP3 lepším výsledkům co se kvality zvuku týče, ale na rozdíl od MP3 se jedná o otevřený formát, který není zatížen žádnými patenty a je vhodný i pro streamování.

Kvalita =  nekomprimovaná hudba

Ani to však není poslední soupeř MP3. Opravdoví hudební nadšenci stále častěji používají bezeztrátovou kompresi. Napomáhají k tomu potažmo i výrobci disků, kteří za poměrně dostupné finance nabízejí kapacity, o kterých se před pěti lety ještě nikomu ani nesnilo. Mezi nejrozšířenější bezeztrátové "kodeky" pak patří například FLAC, který je rovněž zdarma.

Pochopitelně se nemůže v kompresi rovnat algoritmům ztrátovým, ale přesto dokáže nekomprimovaná hudební data srazit i na polovinu díky speciálnímu algoritmu pro hudební data. Takového výsledku se vám s běžnou kompresí ZIP či RAR docílit nepodaří.

Na stolních počítačích již tak nejde ani tak o kompresi, ale o kvalitu. Přesto má komprimovaná hudba pochopitelně stále své místo a to díky přenosným přehrávačům, kde se kapacity pohybují dosud maximálně v jednotkách GB (hovoříme-li o paměťových přehrávačích).

Pokusy o oživení

Faktu, že MP3 již přestává kvalitativně stačit (však se také jedná o prakticky 15 let starý standard) a dokonce i při vyšších datových tocích dosahuje na dnešní dobu už ne příliš vynikajících výsledků, si pochopitelně všimla před lety i firma Thomson, která je držitelem licence. Proto došlo zatím ke dvěma pokusům o oživení tohoto formátu.

Tou první snahou byla iniciativa mp3PRO. Jedná se o poněkud vylepšenou kompresi MP3, díky které se dosahuje lepších výsledků zejména při nižších datových tocích, takže při srovnatelné zvukové kvalitě měl soubor v porovnání se standardním MP3 až poloviční velikost. mp3PRO však byl poměrně propadák. Tento formát podporoval prakticky jen jeden výrobce (RCA) přenosných přehrávačů a zbytek výrobců i uživatelů jej prakticky ignoroval. Chvíli sice formát zaplňoval titulky zpravodajských serverů, ale zájem velice záhy opadl a dnes už jej nepodporuje prakticky nikdo.

Druhým pokusem, který již vypadá slibněji, je MP3 Surround, tedy možnost vícekanálového zvuku. Formát byl navržen opět Fraunhoferovým institutem a představen zhruba před rokem. Je zpětně kompatibilní, takže jej přehrajete i na přehrávačích bez podpory MP3 surround (zvuk ale pochopitelně nebude prostorový). Zjednodušeně řečeno se ve své podstatě jedná o běžný soubor MP3, ve kterém je dodatečná vrstva, která popisuje, ze kterého reproduktoru má zvuk hrát. Velikost souboru je přitom srovnatelná se standardním stereo zvukem, přidává se jen několik bitů za sekundu navíc.

I když se zatím hovoří zejména o zvuku 5.1, formát je navržen tak, aby bylo možné přidat prakticky "libovolný" počet kanálů. Zájemci o formát mohou najít potřebný software pro enkódování a dekódování například na stránkách all4mp3.com. Pro osobní a nekomerční účely lze potřebný software získat zdarma.

Před měsícem pak uvedly Thomson a Fraunhofer IIS aplikaci s názvem MP3 SX (stereo extended), která umožňuje převést vaše klasické empétrojky do nového surround formátu. Potřebný software naleznete rovněž na stránkách all4mp3.com.

Prostorový zvuk je však poněkud náročnější na dekódování a jako minimální doporučenou konfiguraci pro svůj software doporučuje Fraunhofer alespoň Pentium III 1 GHz (či obdobné). Vývoj technologie (alespoň na první pohled) zdárně pokračuje, ale jak je úspěšná, o tom si můžete udělat celkem jednoduchý obrázek sami. Už jste se s tímto formátem (za více než rok jeho existence) někde setkali? V běžném povědomí uživatelů určitě ještě není. Mezi firmy, které jej však podporují, je i DivX Inc. Prostorovému MP3 možná pomůže i uvedení konzole Sony Playstation 3, která má tento formát nativně podporovat.

Budoucnost?

Nějaký blízký konec formátu MP3 jistě zatím nehrozí. Je to formát, který má stále zdaleka nejširší podporu výrobců přenosných přehrávačů a je používán drtivou většinou uživatelů. To je zatím jeho obrovská výhoda proti konkurenci. Ovšem jak dlouho se z takové výhody dá žít, to je otázka. I když snahy o vylepšování formátu existují, příliš se nedaří prosadit je mezi běžné uživatele. A mimochodem, jaký formát preferujete vy?

Zdroje: FLAC, Fraunhofer, Wikipedia [1, 2], Wired

Diskuze (224) Další článek: Ceny Core Duo půjdou v květnu dolů až o 33 procent

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,